Gabriella Joss Gabriella Joss
Graviditeten

Gravid i vecka 16 (15+0)

Ja hörrni, här står jag och tar kort på magen (och tuttarna fick vara med på ett hörn också, haha). Jag står faktiskt och spänner ut magen här och detta är magens ”största läge” just nu. Annars upplever jag den oftast fortfarande som väldigt, väldigt liten och mestandels platt. Men någon dag då och då så spänner den ut ordentligt och det känns ju lite kul! Men annars så nä, max-storleken på den är som sagt det ni kan se på bilderna ovan. 

Barnet: Barnet är nu 10,5-11,5 cm långt mellan huvud och stjärt och väger cirka 80 gram. Armar och ben är nu färdgibildade och alla lederna fungerar. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparka och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser eftersom fostervattnet fungerar som en rörelsedämpare. Barnet kan svälja och suga på tummen. Bebisens naglar börjar bildas. Bebisens hud är tunn, rödaktig och skrynklig. På huden finns ett fint, fjunliknande hår, så kallat lanugohår. Lanugohåren är nästan helt försvunna när barnet nått fullgången graviditet. Ibland finns det lite lanugohår kvar på ryggen och skuldrorna när barnet föds. Underhudsfettet börjar bildas, det brukar kallas för brunt fett och hjälper barnet att hålla värmen då det är fött. 

Mamma: Omföderskor kan ibland känna barnet röra sig redan nu, det upplevs oftast som ett litet fladder. Väntar du ditt första barn dröjer det oftast till vecka 20 eller senare innan du känner dom första fosterrörelserna. Råmjölk kan bildas redan nu. Det är en klar vätska som kommer ut ur bröstet om du klämmer. Vissa kvinnor kan även uppleva att livmodern blir spänd och drar ihop mig, det kallas sammandragningar. Sammandragningarna beror på att livmodern tränar inför förlossningen. Det är vanligare att omföderskor känner sammandragningar så här tidigt. 

Egna tankar: Jag tror faktiskt redan att jag känt mitt första ”fladder” igår kväll men det var så vagt så är inte helt 100% säker. Hade handen på magen i soffan och kände hur det fladdrade till, haha. Blev lite rädd men det var rätt coolt. Ska se om jag känner av mer nu under veckan eller om det bara var påhitt i mitt huvud. Annars så har jag fått roliga gravidutslag mellan tuttarna (wiiiho) och även i ansiktet. Syns inte jättemycket och går att sminka över lätt (vilket jag inte gör när jag är hemma men ändå). Tycker det är lite jobbigt! Känner också av hårväxten betydligt mer vilket jag gjort under hela graviditeten. Fick liksom VAXA bort några hårstrån på magens nedre del igår så det känns lite jobbigt det också. Håret och ögonfransarna och ögonbrynen växer också betydligt mycket snabbare och jag har myyycket tjockare och glansigare hår trots att jag hade väldigt tjockt hår redan innan graviditeten. Fransarna och brynen märker jag av på det viset att stråna förnyas snabbare och min fransförlängning som brukar hålla i flera, flera veckor är redan snart ett minne blott och behöver fyllas på, haha. Sen så känner jag mycket spänningar i magen och särskilt på morgonen när jag är nyvaken. När jag nyser och hostar känns det fortfarande som om något i magen går sönder och det gör såååå ont (har haft så genom hela graviditeten). Annars så mår jag precis likadant som förra veckan. Lika illamående, lika trött, lika bra på att spy fortfarande och lika mycket cravings. Magen är lite hårdare än veckorna innan och man känner kulan där nere på magen väldigt tydligt om man drar upp och ner med handen.

Sen har jag en liten fråga till er mammor eller gravida! Jag har ju gjort ett ultraljud i vecka nio (tror jag det var) och ett KUB-test i vecka 13/14. Då fick jag samma BF-datum och det är den 18e oktober. Jag vet att det är stor chans att bli fram/bakflyttad på RUL men att den chansen är extremt mycket mindre om man gjort ultraljud innan och redan fått ett datum. Så ni som har gjort ett ultraljud eller flera innan RUL – har ni blivit fram/tillbaka-flyttade vid RUL!? Svara JÄTTEGÄRNA om ni har erfarenhet av just detta – hade uppskattat det så enormt! Tar bara någon minut att skriva en kommentar. Kram!

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish