Gabriella Joss Gabriella Joss
Graviditeten

"Du borde inte.."

Alla vi blivande föräldrar (och förmodligen föräldrar också för den delen) har nog ett X antal gånger fått höra meningar som börjat på ”Du borde inte..”. För mig som driver en större blogg och har många följare på sociala medier så blir detta en stor del av min vardag. Det är nästan så att jag knappt kan lägga upp en bild på en coca cola utan att någon skriver att jag skadar mitt barn och att det inte alls är bra för bebisen. 

Jag tror att dom flesta som skriver bara menar väl. Barn, graviditet och föräldraskap är något som dom flesta har väldigt starka åsikter om  – vilket är rätt självklart då dom allra flesta har barn och på så vis blir någon form av ”barnexperter”. Sen är det såklart inte bara i sociala medier som vi får höra att man ska göra si eller så. Vänner, familjer, släkt, kollegor och andra i ens omgivning tycker och tänker en hel del dom med. Och som jag skrev så tror jag att dom flesta bara menar väl, men jag tror att många precis som mig blir ganska leds efter ett tag av att höra vad man ska och inte ska göra som gravid och längre fram även som förälder. Alla föräldrar väljer att gå sin egen väg och jag tror att alla förstår att jag inte skulle göra något som skulle skada mitt barn på något vis. Jag har en barnmorska och en läkare på kliniken som jag bollar tankar med och jag har läst på själv kring mina val för att sedan kunna stå bakom det jag äter, dricker eller gör. 

Jag dricker läsk, JA! Inte enorma mängder men litegrann, och det är okej! Inget mer med det. Kolsyran lindrar min halsbränna och mitt illamående och jag har även haft enorma cravings efter just cola – så varför inte? Jag bär ett barn, har en ganska tung graviditet och unnar mig allt jag är sugen på. Det är jag värd och det är bara nio månader av mitt liv! Det var någon som skrev till mig här om dagen att barnet kan bli hörselskadat om jag dricker kolsyra och att deras läkare hade avrått dom från detta. Jomen tjena. Det tror jag inte en sekund på! Ska man lyssna på allt och alla så får man inte ha mycket egna tankar, åsikter eller värderingar kvar. 

Sen så kommer vi till nästa känsliga punkt – SOLARIUM. Jag solar fortfarande, JA! Och det är ingen fara alls för min bebis – vilket jag också vet om. Det enda som kan ske är att jag själv får fula pigmentfläckar som kanske inte går bort efter graviditeten. Har fått höra allt från att barnet kan bli blind eller få hudcancer till att fostervattnet kan börja koka av värmen (jag solar med fläkt och blir knappt varm så då bör det vara betydligt mycket farligare att sola ute eller utomlands som många gravida gör). Att sola är ett val som jag själv har gjort – precis som vissa väljer att inte sola, vissa väljer att träna medan andra väljer att inte träna. Vissa äter godis och socker varje dag medan andra aldrig gör det och vissa väljer bort kött ur sin kost medan andra äter kött hela tiden och tycker det är minst lika okej osvosvosv. Alla är vi olika och har gjort olika val i våra liv. Det viktigaste är att man är medveten om effekterna som det har på hälsan – sen är det upp till var och en! Ingen har rätt att klanka ner på någon annan baserat på hur denne valt att leva sitt liv eller dennes val. Tyvärr, men så är det faktiskt! Alla är vi olika och det är nog viktigt att man lär sig att förstå det. Min barnmorska säger att solarium inte skadar minsta lilla på bebis men att jag ska vara försiktig kring min egna hy och det är jag också! Solar betydligt mycket mindre nu än vad jag gjorde innan just på grund av att hyn är känsligare.

Sen när det kommer till träning så tränar jag också fortfarande en hel del. När mitt mående tillåter så är jag på gymmet. Det får mig att må bra och jag trivs bra där. Jag tar samma vikter som innan graviditeten och det är inte heller skadligt för mitt barn på något vis. Jag svettas lika mycket och jag kör på lika hårt. Skulle kroppen säga ifrån så slutar jag omedelbart men detsamma gällde även innan jag blev gravid – så det är ingen större skillnad. Har även där fått höra kommentarer om att man enkelt kan få missfall eller att bebisen kan skadas. Jag känner att det tvärtom ger mig styrka och livskvalitet. Mår mamma bra så mår bebis bra. Sen om man väljer att låta bli att träna så är det självklart det med. Alla är vi olika. Man får göra som man vill. Men skadligt för barnet är det inte, inte minsta lilla. Snarare bra att vara så stark som möjligt inför förlossningen. 

Sushi är också en öm punkt för många. JA jag äter sushi och jag äter vegosushi. Det är lite ris och grönsaker. Blir nästan förbannad när folk skriver att jag ska låta bli sushin medan jag väntar barn. Ni vet ju att jag är vegetarian? Sen så vet jag också att det inte är farligt att äta rå fisk som gravid så länge den varit fryst innan och är FÄRSK. Så man kan äta helt vanlig sushi också så länge man vet vilket ställe man går till och så länge man vet att dom har bra råvaror. Inga problem alls!

Har även fått kommentarer om att jag inte borde färga håret, fixa naglarna, använda brun utan sol eller sådana saker. Det är ju också upp till var och en. Men inget av det är skadligt för barnet. =)

Kort och gott så vill jag säga att man inte ska ta åt sig för mycket kring vad andra säger. När jag är osäker så pratar jag med min barnmorska och läser runt på nätet (med ett källkritiskt öga). Det viktigaste tror jag sen återigen är att hitta sin egen väg och vad som passar en själv bäst. Sen så finns det ju såklart vissa saker som såklart INTE är bra för barnet som exempelvis alkohol, droger och nikotin men det är ju inte bra INNAN man väntar barn heller så i det mesta ligger en hel del logik. Jag brukar lyssna på vad alla har att säga men drar sedan mina egna beslut utifrån det. Och det rekommenderar jag alla andra att också göra så att man inte förlorar sig själv. Man har även en barnmorska just för att få ”rätt” information och jag har i vissa fall även tagit hjälp av läkaren på min barnmorskeklinik när jag har varit osäker. Vill även passa på att säga att alla vi blivande mammor som önskar vårt barn ALDRIG skulle göra något som skulle skada vårt barn. Det är väl ganska logiskt? Så att klanka ner på en blivande mamma för vad hon väljer att äta, dricka eller göra tycker jag bara är knäppt. 

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish