Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGraviditeten

Gravid och ensam hemma?

Jag blev gravid i slutet av januari och fick reda på att jag var gravid i slutet av februari. Min vardag rullade på som vanligt med massor av arbetstimmar, träningspass och bloggjobb fram tills i slutet av april. Då började min resa genom illamåendet. Jag blev sjukskriven på 100% från mitt heltidsjobb som jag hade men arbetade med bloggen hemifrån. Så enligt försäkringskassans ”regler” så var jag sjukskriven på 75% medan jag jobbade 25% (den tiden jag la ner på bloggen och allt som har att göra med den hemifrån). I mitten av juni (cirka en och en halv månad senare) så sket jag i sjukskrivningen helt trots att jag fortfarande var dålig då det var för jobbigt och psykiskt påfrestande för mig att springa till läkaren varannan vecka för att bevisa hur dåligt jag mådde och få det bekräftat på papper. Jag anmälde mig som frisk på försäkringskassans hemsida och fick obetald ledighet från mitt heltidsjobb. Nu jobbade jag enbart med min blogg hemma och det är även det jag gör fortfarande och har gjort sedan dess. Jag har under rätt lång tid kunna försörja mig helt på min blogg men alltid valt att ha ett arbete på sidan av då jag älskar att ha många bollar i luften, träffa människor och få det där roliga, sociala och vardagliga livet. Att bli gravid var en nyttig resa för mig och istället för att köra på i 180 så fick jag lov att lära mig att lyssna på mig själv och varva ner lite. Det är OKEJ att inte bolla med femhundra saker samtidigt och det är okej att bara ligga på soffan och ta det lugnt en hel dag eller en hel vecka. Iallafall vissa perioder i livet. Det tyckte jag inte i början och stressen och rastlösheten kring att jag missade så mycket kul (jobba alltså, haha) åt upp mig inifrån. Självklart är bloggen också ett jobb och jag lägger ner mycket tid på den (man sitter ju inte bara och bloggar utan bilder ska tas, mailkontakt med företag ska finnas, inlägg ska planeras osv) men det är ändå inte riktigt samma sak då jag styr mina arbetstider helt själv. 

Jag lägger några timmar på bloggen varje dag och resterande timmar så är det bara jag. Och hundarna. Och min stora mage såklart. I början försökte jag aktivera mig på alla möjliga vis men nu har jag funnit den där friden och lugnet. Jag är tacksam över att ha möjligheten att gå hemma som gravid då det enligt mig och för mig har varit tillräckligt påfrestande både psykiskt och fysiskt redan som det är. Att vara just gravid alltså. Rinnande tuttar, hormoner, finnar, flottigt hår, förstoppning, känslan av att vara ivägen och otympligheten, känslosamma stunder, lätt till raseriutbrott, ständiga hungern, foglossningen.. Ja, ni som är eller varit gravida förstår vad jag menar. Hade aldrig klarat av att gå till jobbet på det också. Det hade blivit för mycket för mig då jag varit rätt skör från dag ett. Sen är ju alla olika såklart och vissa jobbar tills dom föder, det är upp till var och en. Men för min del så hade det aldrig funkat och därför är jag glad och obeskrivligt tacksam att min inkomst aldrig har hängt på att ha ett ”vanligt” arbete tack vare just min blogg. Jag vet att många inte får möjligheten att gå hemma trots att dom gärna vill och till er alla vill jag säga att ni är SÅ starka och grymma och duktiga. En graviditet är absolut ingen sjukdom men det är en otrolig resa och jag som i perioder i mitt liv har jobbat upp mot 70 timmar i veckan (!!) kan intyga på att det är enklare att jobba så mycket än att gå igenom en graviditet. Det är det största och mest fantastiska som kan hända en men också det jobbigaste många gånger. Så all eloge till oss gravida. Vi gör det bra!

En av dom vanligaste frågorna jag får är ”har du några tips på vad man kan göra när man är hemma ensam, är gravid och ens partner + alla ens vänner jobbar hela dagarna?”. Det är ju supermånga som går sjukskrivna eller föräldralediga hemma just nu i väntan på sin lilla bebis och här kommer mina bästa tips på vad man kan göra av dagarna =)

Läsa böcker – Jag är så ledsen att jag inte upptäckte detta tidigare i graviditeten. När jag var yngre läste jag jättemycket men när jag flyttade hemifrån som 15åring hade jag inte tid att läsa då både plugg och jobb stod på schemat mellan 8-21 i princip varje dag. Nu har jag äntligen tagit upp det och jag läser allt från romaner till böcker om graviditet och förlossning. 

Träna på att slappna av och andas – Efter att ha läst en bit ur boken ”föda utan rädsla” började jag och F tillsammans att göra övningarna i boken på kvällarna. Nu gör jag dom även själv hemma då det blir min egna väg till att slappna av och gå in i mig själv. Så testa gärna den boken! Annars räcker det att släcka ner, tända ljus och bara ligga/sitta i sängen eller på golvet, visualisera och drömma sig bort en stund in i sig själv. Med andningen i fokus. 

Laga mat och baka – Jag har som ”regel” nu när jag går hemma att testa ett nytt recept i veckan. Vissa har gått rent åt helvete medan andra har blivit så goda och återkommande här hemma. Det är kul att testa på nytt i lugn och ro utan att stressa fram!

Kolla på serier och filmer – Det är okej att bara dega tycker jag! Att ligga framför tvn och njuta av bebis rörelser med något gott framför mig är bland det mysigaste som finns. Särskilt nu när hösten börjar komma. 

Städa, fixa och ordna – Jag har verkligen passat på att slänga ut ALLT gammalt skräp. Sorterat gamla papper, vikt fint och fått ordning i alla garderober, skrivit listor på vad som behövs inhandlas och skänkt bort massor med grejer som bara tar plats. Pysslat med bebisens grejer, hållt lite extra gemytligt och mysigt hemma. Ja ni vet.. Sen finns det väl dom som hatar att städa också men jag är inte en av dom. Jag älskar att pyssla runt hemma och rensa i lådor och skåp. Särskilt när ingen stress är inblandad och man kan ta god tid på sig. Och det är så skönt att känna att allt är på sin plats innan barnets ankomst. 

Promenera – Bland det bästa jag vet! Och det är så nyttigt att röra på sig. Allt för många gravida verkar glömma bort det! Sen kanske man inte orkar gå i en timme men en liten promenad iallafall. Eller en lång och långsam. Jag har ju vovvarna som tvingar ut mig även dom dagarna när jag helst inte vill men fy så bra man mår av det! Och särskilt med lite musik i öronen.

SOV – Ju längre in jag har kommit i graviditeten desto svårare har det blivit att sova, särskilt om nätterna. Det är svårt att hitta en bra sovställning, man är kissnödig, har ont, bebisen sparkar och rör sig och ja.. Det går inte alltid som man vill helt enkelt. När jag har tråkigt så försöker jag alltid att sova en stund och oftast lyckas jag somna om det nu bara är för någon timme. Så otroligt välbehövligt och det är skönt att ta vara på sovtiden innan man får en liten att trösta hela nätterna (om man nu inte blir bortskämd med en bebis som sover på natten). 

Skäm bort dig själv – För mig är det vardagslyx att vandra iväg till ICA och köpa färska snittblommor, lite choklad och en bra tjejtidning. Dra på en ansiktsmask och sen bara njuta av lugnet och härlig läsning. Raka benen omsorgsfullt, smörja in sig i en goddoftande kräm och ta på mig fina underkläder eller mina skönaste mjukisbyxor. För mig är det verkligen guld värt och jag mår också så mycket bättre av att unna mig det där lilla extra. Hur ofta jag vill dessutom! För ett par dagar sedan var jag så sugen på en lång, varm dusch med inpackning, peeling och allt vad det innebär. Första tanken som slog mig var ”men jag kan ju inte duscha igen idag, jag tog ju en lång dusch igår kväll och gjorde allt det där ”lyxiga”?” och efter ett tag så slog en annan tanke mig ”men varför inte? det är ju bara JAG som är hemma och det MIN tid som jag kan spendera på vad jag vill!”. Så ännu en lååång lyxdusch fick det bli. 

Läs bloggar – Som gravid har jag känt mig ensam i rätt mycket. Ibland känns det liksom som om jag är den enda i världen som någonsin varit gravid och som om INGEN människa förstår mig någonsin, haha. Då har det hjälpt att läsa andra bloggar och främst om graviditet och mammaliv. Där och då förstår jag att nej, jag är fasiken inte alls ensam utan snarare tvärtom. Och det känns så bra! Det är också kul att läsa om andras liv i allmänhet (enligt mig) och jag läser bloggar som handlar om dyra resor, lyx och flärd till mammaliv i bebiskräk och sömnlösa nätter. Sen älskar jag matbloggar, inredningsbloggar och shopping/modebloggar. Finns så mycket kul att läsa om på nätet. 

Våga lära känna nya människor – Följer du någon på instagram som också är gravid och bor i samma stad? Tveka inte att fråga om en date. Är ju SÅ många som är i samma sits och bara går runt hemma i väntan på sitt barn. Eller dra dig iväg till en mammagrupp. Det ska faktiskt jag göra nu till veckan och vi får se om det är något för mig. Men testa ska jag helt klart göra! Och jag har lärt känna så fina människor via sociala medier som är i samma sits som mig och som jag kan dela tankar och känslor med. 

Träna på att göra ingenting och känna att det är okej – Det är en SÅ kort period i livet och sen när barnet börjar förskolan så kommer du att ha fullt upp igen (och förmodligen 10000 saker till att göra än innan du fick barn) så känn att det är mer än okej att bara vara. Jag hade jättesvårt för det till en början som sagt men nu har jag börjat uppskatta mitt egna sällskap och trivs med att bara vila och vara. Man måste inte alltid göra något och när bebisen kommer så blir det nog inte så mycket tid över till att bara vara. Inte ensam iallafall. 

Åk och träna – Jag är fortfarande på gymmet ibland. När jag känner att jag vill, kan och orkar. Lite lätt styrketräning och en halvtimme på löpbandet i rask takt gör min dag så mycket bättre på alla vis. Så det är ett varmt tips! Och det är bara positivt att hålla igång fast man är gravid, men man får lyssna på kroppen mer såklart. 

Detta är ju också rätt ”tråkiga” saker men fyller ändå upp dagarna rätt bra för min del. Mellan allt detta så ska hundarna rastas och vanliga hushållsgrejer göras och sen vips är F hemma igen och antingen så har jag middagen färdig eller så slänger vi ihop den tillsammans. Jag har verkligen bestämt mig för att njuta tiden ut av att vara bara jag och ta det lugnt. För mig har det varit en enorm mental träning och resa i mig själv då jag verkligen aldrig någonsin förr i mitt liv har tagit det så lugnt och ”bara varit”. Det fanns liksom inte i mitt liv förr utan jag hade ständigt saker att göra. Och snart har jag en liten bebis att dela vardagen med. I väldigt många år framöver. Så nu är det bara MIN tid och det ska jag göra det bästa av. Och ibland är det bästa just att ”bara vara”. =)

Idag har jag exempelvis hunnit läsa ut denna bok (tog mig en och en halv dag typ, den är superbra!), sovit, bloggat, druckit chai latte, tvättat och strax ska jag börja med middagen innan F kommer hem om någon timme.

Kommentarer

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss