Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Förlossningen från mannens perspektiv

Nu äntligen har F delat med sig av sin syn på förlossningen och sin egna förlossningsberättelse. Min version kan ni läsa HÄR. Jag har också bloggat om BB och förlossningen HÄR.
”Det var under eftermiddagen den 19e oktober som jag fick smset från Gabbi; ”Jag tror att värkarna har börjat.” Jag satt på jobbet Jag var så exalterad. Skulle det verkligen sätta igång nu? Jag hade innan graviditeten haft en nästan sjuklig bild av att bebisen skulle flyga ut så fort värkarna hade startat. Som tur var så hade jag lyckats bilda mig lite mer inom ämnet under graviditetens gång, haha. Jag kastade på mig jackan och väskan och precis när jag ska springa mot utgången så får jag det andra smset; ”Kom inte hem. Jag kanske bara inbillade mig.” Jag gick besviket och satte mig på min arbetsplats. Jag väntade med spänning. Jag visste att det var nära men hade ingen aning om det skulle ta en eller 14 dagar innan jag skulle få träffa min son. Man levde verkligen i en ovisshet. Nästan en timma senare får jag ytterligare ett sms; ”Det kanske visst var en riktig värk”. Jag ringer då Gabbi och hon konstaterar att det är cirka 40 minuter mellan värkarna. Vi visste båda att det skulle vara kortare tid än så mellan värkarna innan det var lönt att åka in till förlossningen. Vi bestämde att jag skulle stanna på jobbet tills jag slutade vid 21-tiden. Gabbi höll mig uppdaterad om hur täta värkarna var hela kvällen och när jag började springa mot bussen så var det 15 minuter mellan värkarna.
När jag kom hem den kvällen mötte Gabbi mig vid dörren. Hon var fortfarande inte säker på om det var på riktigt. Det var som att hon glömde bort hur ont det gjorde under tiden som hon inte hade en värk. Vi visste iallafall att det var någonting på gång. 
Jag tror att klockan var runt ett på natten då det fortfarande var ungefär tio minuter mellan värkarna. Vi bestämde oss för att åka iväg med hundarna till ett hundhotell som vi hade pratat med några veckor tidigare. När vi började åka så började värkarna bli lite mer frekventa. Gabbi hade så himla ont när en värk väl drog igång och det sved i hela mig att behöva se henne så. Ville bara ta all smärta ifrån henne men försökte lugna henne genom att andas med henne och hålla hennes hand under tiden som vi satt i bilen. När vi var framme på hundhotellet så var det 7 minuter mellan värkarna och vi lämnade av hundarna och började åka mot Varberg.
En timme och tjugo minuter senare så är vi framme vid förlossningen. Under hela bilfärden var värkarna varit ungefär var femte minut. Det kändes som att han skulle komma ut när som helst med tanke på vilken smärta som kom med det hela. Väl inne på förlossningen så avtog värkarna. Det var sjukt jobbigt att se och vi kände oss rätt maktlösa båda två. Gabbi hade redan plågats under sex timmar och var helt slut på energi. Som tur var så fick vi sova över i Varberg. Klockan hade hunnit bli fem efter alla undersökningar och den långa bilfärden. Vi la oss för att sova direkt. 
Vi vaknade vid åtta på morgonen. Gabbi blev undersökt av en sköterska som konstaterade att hon var öppen två cm. Vi började åka hem till Göteborg då vi kände att vi ville vara nära varandra (vilket inte gick i dom trånga sjukhussängarna). Det var nu cirka 40 minuter mellan värkarna. Vi stannade till på affären och jag sprang in och köpte saft och lite godsaker. När vi väl kom hem så var båda så trötta att vi gick och la oss. Jag tror att det var ett smart drag med tanke på hur lite vi hade sovit och vad som väntade. Vi sov ganska lätt men det hjälpte ändå. När vi vaknade igen så var vi båda hungriga. Vi beställde hem pizza från grannpizzerian och åt direkt ur kartongerna i sängen. Mot kvällen så började värkarna bli tätare igen. Vi bestämde oss denna gång för att vänta så länge som möjligt innan vi åkte in. Vi gick och la oss igen och till en början så vaknade vi var tionde minut för att andas igenom värkarna. Till skillnad från dagen innan så gjorde värkarna extremt mycket mer ont och Gabbi lutade sig mot soffan och mot byrån i sovrummet för att kunna ta sig igenom dom. Jag gjorde mitt bästa för att massera och finnas där. Andades med henne och peppade henne. Varje gång hon vaknade så vaknade jag också. Jag lyckades för en gångs skull att inte sova som en stock. Jag pratade med henne lugnande och bad henne slappna av och andas djupa andetag. Vi vaggade fram och tillbaka medan hon hängde över mina axlar eller på byrån – till slut var värken över. Kändes som en evighet. Förstod inte hur hon stod ut. Hon var så stark. Nu var det fem minuter mellan värkarna. Vi bestämde oss för att åka in till förlossningen. Under denna bilfärd kunde hon knappt sitta still i bilen på grund av smärtan. Det var helt fruktansvärt att se. Bilfärden kändes som en evighet. Jag satt hela tiden och sneglade på klockan. Snart hade det gått fem minuter. Jag bad henne slappna av. Jag visste att värkarna skulle komma innan hon själv gjorde det. De var så pass frekventa nu. En liten bit in i värkarna gick det bra, hon lyckades slappna av. Sedan gick det över smärtgränsen som går att andas bort. Iallafall när man sitter fastspänd i en bilstol. Det sved i hela mig att jag inte kunde lägga allt fokus på henne. Jag var ju tvungen att koncentrera mig på vägen med. Jag försökte så gott jag kunde förbereda henne på att värkarna skulle komma så hon kunde börja med djupa andetag. Jag ville iallafall tro att det hjälpte. Vi stannade till på en mack och köpte färdiga knäckemackor och saft. 
Väl framme så kopplades Gabbi upp mot apparaturen som skulle mäta värkarna och det var fem eller sex minuter mellan dom. Det konstaterade att Gabbi hade öppnats till fyra centimeter. Vi bestämde oss för att försöka sova men hon hade så ont att det inte gick. Hon fick för första gången testa morfin. Det sista hon sluddrade innan hon somnade var ”Det hjälper inte, Jag känner fortfarande värkarna”. Det gjorde hon också. Även fast hon lyckades sova så var det en väldigt lätt sömn och jag fick veta i efterhand att hon hade gått fram och tillbaka till toaletten i princip hela natten. Klockan nio var hon öppen fem centimeter. Tio minuter mellan värkarna.
Detta kommer jag ihåg som att det var igår… Barnmorskan sa ”Idag blir ni föräldrar”. Jag blev så lättad av att höra dessa ord. Jag vill inte påstå att det var jag som hade det värst men att se sin absolut största kärlek lida så mycket under en så lång tid är inte lätt. Dom tog hål på hinnorna. Det kändes lite läskigt när de berättade om ”virknålen” som de skulle sticka hål på hinnan med men när de när tog fram den så såg det inte lika farligt ut, hehe. Värkarna blev helt klart starkare efter ingreppet med de var fortfarande inte så starka som önskat.
Vi bestämde oss för att ta värkförstärkande dropp. Det hade gjort ont alldeles för länge och Gabbi var helt slut efter all smärta. Värkarna kom igång ganska fort och allt eftersom blev de tätare och tätare. Lustgasmaskinen slogs igång när det bliv outhärdligt att andas igenom. Den var inställd på 50/50 och barnmorskan sa att man kunde öka koncentrationen om det behövdes.
Resterande del är mer eller midre en dimma. Jag kommer ihåg att jag upprepade allt barnmorskorna sa till Gabbbi. Närmaste två timmarna stod jag böjd över henne och kramade om henne. Försökte få henne att slappna av och viskade positiva saker till henne hela tiden. Det känndes iallafall som att det hjälpte. 
Efter en och en halv timme av upprepningar, kramar och komplimanger så säger barnmorskan att det är dags att börja krysta. Jag tänkte tillbaka på vad vi gick igenom på på profylaxkursen. Jag upprepade det barnmorskan sa i handlingar och hjälpte Gabbi så gott jag kunde att andas när hon skulle andas och hålla andan när hon skulle krysta. Härifrån gick det fort. Bara någon enstaka värk senare såg vi huvudet. Jag hade kollat mer än en gång om jag inte hade haft annat att tänka på! Det var iallafall underbart att se det lilla hårbeklädda huvudet skymta och barnmorskorna frågade Gabbi om hon ville känna på det. Hon hörde inte ens vad dom sa. Jag viskade till Gabbi att man såg huvudet. Jag kände att hon blev lättad hon också. Mest lättad var nog jag. Tårarna började rinna och jag visste att Gabbi snart skulle slippa lida mer.
Ytterligare några krystningar senare så kom vår bebis. Han var så grå, liten och mjuk. Han var helt perfekt. 3990 gram och 51 cm. Jag var så lättad att jag bara grät. Jag tog en bild på Gabbi och Jason och MMSade den till Gabbis mamma. Hon måste få veta att hennes dotter mår bra. Det var faktiskt det första jag tänkte på – att berätta för hennes mamma. Jag hade aldrig kunna föreställa mig hur mäktig och smärtsam en förlossning är och att som mamma veta att hennes dotter håller på att föda (när hon själv vet exakt vilken smärta man går igenom) måste vara så otroligt nervöst. 
Jason gjorde små gurglande läten. Det var lite fostervatten kvar i lungorna. Bara någon minut senare så hade han hostat upp allt och vi fick höra det absolut mest bedårande gråtet någonsin. Jag bara fortsatte gråta. Både av lycka och lättnad.  Gabbi hade fått en liten bristning där nere så barnmorskan skulle sätta ett stygn. Lustgasen skruvades nu upp till 75/25. Detta var tillfället när Gabbi slocknade i några sekunder. Alla ni som har svimmat vet hur förvirrande det är att vakna upp efter att man har gjort det. Detta hände för Gabbi med. Hon försökte av reflex att ställa sig upp trots att Jason låg på hennes bröst. Hon var så himla förvirrad. Jag höll tillbaka henne mot sjukhusbritsen och påminnde henne om vad som hänt och om att hon svimmade. Hon bara skrattade och sedan blev hon rädd och började fråga om bebisen var okej. 
Efter en lång förlossning med ett lyckligt slut så minns man bara det bra. Jag försökte att inte tänka så mycket. Det var så jobbigt för Gabbi och jag försökte bara agera på minsta vink. Göra saker lite enklare för henne. Till en början så höll jag henne i handen under värkarna och försökte få henne att slappna av genom att berätta hur bra det gick och hur duktig hon var. Några ordentliga värkar in såg jag att det inte hjälpte henne speciellt mycket. Då la jag mig nästan över henne! Utan att lägga någon vikt på henne såklart. Jag kramade om henne och masserade henne över ryggen. Jag kunde inte komma på någonting annat. Jag ville verkligen hjälpa.  Hon var så fin när hon låg där. Hennes blick var vimsig av lustgasen och jag matade henne med godisar som gick snabbt att tugga mellan värkarna. Gav henne saft och gjorde allt för att inte vara i vägen. När värkarna kom så kramade jag om henne, och hon kramade om mig. Det värmde, jag kände mig behövd. Till en början var jag så rädd att göra fel eller att vara i vägen att jag nästan blev passiv. Det kändes så skönt att få den bekräftelsen att jag gjorde rätt.
Jag har fått se Gabbi i många situationer. Jag har sett henne gråta, skrika och skratta. Jag har sett henne gå i 20 centimeters klack med stora skavsårsblåsor utan att röra en min. Jag har otaliga gånger fått se henne bryta av sina gelenaglar högt över nagelbandets slut. Jag har sett henne slå fingrarna i dörren så nagelplattan blir rödfylld med blod. Smärta kan hon ta! Hon har varit med om mycket och jag vet hur stark hon är både psykiskt och fysiskt. Inget går dock att ens nästan jämföra med förlossningen. Som hon kämpade sig igenom hela förloppet och tog sig igenom smärtan! Hon är någonting alldeles speciellt och det får jag bekräftat varje dag. Världens bästa människa och fru som jag älskar och värderar över allt annat. Hon är min största förebild och idol. Det kommer hon föralltid att vara”
12575721_10153905456248130_868922644_n12606775_10153905448593130_1795258747_n-1
Ett utdrag ur vår konversation när det hela startade. Gabbi är så snabb på att skriva sms så jag hinner knappt med! Hon hinner skriva tio stycken medan jag fortfarande håller på att svara på ett 😉

Kommentarer

  1. Sofie Svedlund

    Men guuuu vad jag sitter och bölar. haha. Fjodor har skrivit SÅ himla fint!! Man känner verkligen hans rädsla, oro och smärta över hur du mådde Gabriella! Asså så himla fint skrivet, jag är verkligen hur rörd som helst. Ni två är helt fantastiska. Era förlossningsberättelser har varit bland de finaste jag har läst. Ni är ett riktigt dream-team ihop! Puss och kram på fina ni!! <3 <3

  2. Lisa

    Men åh hur underbar är inte din man då 🙂 <3
    Tänk om alla män/killar hade varit så förstående och stöttande.. 😛
    Det var en riktigt fin förlossningsberättelse ur killens perspektiv 🙂

  3. -Jenny-

    Nu blir jag helt tårögd. Så fint skrivet av F! Han är en riktig klippa din man.
    En förlossning är nog inte lätt för mannen. Det är kvinnan som har ONT och som barnmorskorna fokuserar på. Mannen glöms bort och får se sin partner lida. Tur att belöningen är den bästa!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Finis <3 Jamen visst är det så! Tror också att det är viktigt att man ser mannen när det kommer till förlossningen! Iallafall efteråt 😉 KRAM och håller helt med dig.

  4. Rebecca

    Hej Gabriella!
    Jag undrar hur en typisk dag ser ut hos er? När går ni upp? Vem gör vad med den lilla, hundarna och vad hittar ni på när Jason är vaken respektive sover? När lägger ni er för kvällen och hur ofta äter Jason på natten? Många frågor på en gång men är intresserad av hur er rytm ser ut då jag själv har en liten i Jasons ålder 🙂 Tack för en superbra blogg!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du! Kan skriva ett eget inlägg om det så håll utkik inom närmsta tiden! 🙂 STOR kram och tack för så fina ord <3

  5. Anna

    Herregud vad jag grät när jag läste detta! Vilken obeskrivlig lycka. Hoppas att få uppleva samma sak själv nån dag. Ta hand om er fina ni <3

  6. Jamilia

    Åh vad fint! Detta var helt underbart att läsa. Likaså din berättelse. Ni båda är sååå duktiga på att skriva. Jag blir helt rörd.. Det är ju nästan så man känner för att spilla små tårar 😉 haha!
    Ni är något helt speciellt. Hållt hårt om varandra. <3
    Massa kramisar <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad du är snäll! Fina du, tack <3 Stor, stor kram till underbara dig och tack för alla fina ord du lämnar efter dig här inne 🙂 <3

  7. Cecilia

    Så himla fint skrivet av F, jag blev rörd till tårar medan jag läste ❤ han låter som en alldeles underbar människa och det är du också – det är härligt att få ta del av så äkta kärlek som ni har!
    Jag har följt med din blogg från början och jag kommer aldrig sluta läsa för du är sån inspiration för mig. Kram ❤

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men fina du!! <3 Jaa, han är helt underbar och jag har haft sådan tur <3 STOR kram och tack för helt fantastiska ord som rörde mig till tårar. <3

  8. Anne

    Väldigt rolig och intressant läsning! Det är kul att få läsa pappans syn på det hela också, jag märkte efter våran förlossning att tjejens och killens berättelse/syn på förlossningen kan skilja sig ganska mycket åt. Jag tyckte att förlossningen gick som en dans (och direkt efter tänkte jag ”detta vill jag göra igen!”.. Medan min kille hade tänkt ”herregud, det blir bara ett barn för oss.. Detta kommer vi ALDRIG göra igen!
    Haha! (Drygt ett halvår senare blev jag gravid med nr 2..!)

  9. Bea

    Efterlängtat!!!! Och SÅ underbart att läsa – blev tårögd ju..! Många tack för ni båda delar med er! Och som många andra sagt, ni verkar verkligen vara perfekta för varandra – äkta kärlek! Glad och rörd för er skull 🙂
    Kramar!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åååh! Jaa, han skriver så fint <3 Tack själv fantastiska du!! Blir så otroligt rörd av dom fina orden. STOR kram <3 🙂

  10. Emma

    Åh äntligen kom förlossningsberättelsen från F! Så otroligt roligt att läsa hur det upplevdes av pappan, det är ju oftast mammorna som brukar dela med sig 🙂 väldigt fint skrivet, blev lite tårögd 😛 Ni är så fina tillsammans!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jaa!! Har tjatat så mycket på honom så nu har han äntligen skrivit klart den, hehe 😉 <3 Underbara du!! <3 Stor kram och tack för fina ord 🙂 <3

  11. Gabriella

    Asså vilken man!!!!! Min man ser mig sällan rörd eller ledsen men han frågade nu varför jag blev så konstig, haha! Vår lilla dotter är nu snart 5 månader gammal och när jag läser detta så minns jag hela min förlossningen som om den var igår. Ni två är såå himla fina mot varandra och det värmer verkligen att läsa detta. Massa kramar till eran lilla familj från mig

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men ellerhur!! Han är underbar <3 Men ååååh vad gulligt, haha <3 Underbara du! STOR kram från oss och tack för alla fina ord <3

  12. Johanna

    Detta va det finaste jag läst på länge. Så mycket kärlek. Tårarna bara faller ner för mina kinder. Ni är så fina tillsammans. Önskar er all lycka. Kram

  13. Sofia

    Åh vilken underbar berättelse!!! Vilken fin man du har. Jag blev alldeles tårögd! Vilka välskrivna meningar & fina ord. Vårda er kärlek ömt!! Kram!!

  14. Sissi

    Så fin berättelse. Intressant att höra hur din man upplevde förlossningen. Väntar vårt första barn med bf 11e feb. Det är så spännande, roligt och läskigt på samma gång. Hoppas jag kan vara lika stark som dig när det väl är dags☺

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men ååh så spännande! Du har något magiskt framför dig!! STORT lycka till när det är dags 🙂 Det kommer du helt klart att vara, kram <3

  15. Madde

    Wow ! Vilken man du har Gabriella! Ni två har något helt speciellt och jag är så himla glad för eran skull ❤ jag önskar er all lycka i framtiden som man och det och föräldrar. Nu förtjänar det bästa ❤

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jamen visst!! Han är fantastisk <3 TACK underbara du. Det värmer så himla mycket. Tusen kramar från oss och du förtjänar också bara det bästa <3

  16. Josefine

    Vad roligt att få höra Fjodors version! Verkligen fint skrivet av honom! Han verkar vara en sån mogen, fin och eftertänksam människa och er kärlek lyser igenom mellan raderna! Kan verkligen inte annat än att bli så glad för eran skull! Att ni har varandra och kärleken! Tack för att ni delar med er! Fina ni! All kärlek!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack själv finaste du!! <3 Ja, han är helt underbar. Jag har haft sådan tur. TACK återigen och tusen kramar till underbara dig <3

  17. Frida

    Så spännande att höra deras sida på berättelsen. Vet att jag bad Rasmus förklara flera gånger, för man var så borta i värkarna att man knappt minns alla förlopp och vad som egentligen hände under tiden inne på förlossningen. Jag minns mest att det gjorde ont så in i….. Och senare när huvudet var ute så poff var all smärta som bortblåst 😀 så sjukt!
    All heder till männen som står ut att se oss i smärta och peppa oss i alla dessa timmar 🙂

  18. Mio

    Otroligt kul och intressant att läsa hans story också! Vad fint av er att lägga upp bådas. Han verkar vara en toppenpappa till er lilla kille 🙂 Ni ser så fina ut allihop, vilken kanonfamilj! KRAM

  19. Millie

    Alltså vilken man du har, jag blir tårögd
    Snacka om att finnas för sin fru, ni är så fina och du är värd allt som han gav dig. Ni är ju som gjorda för varandra <3

  20. Camilla

    Vilken underbar berättelse! Tack för att ni delar med er. Jag har BF med mitt andra barn den 27/2 och det är så givande att ta del av andras upplevelser. Kram.

  21. Sandra

    Kul att få läsa! 🙂 Min förlossning gick så himla snabbt (2.5 h från första känning tills hon var ute), så när jag frågade min man efteråt hur han upplevde det sa han ”Det var hemskt att se dig ha så ont, allt jag tänkte på var att inte vara ivägen för lustgasen eller personalen”

  22. Sofia

    Åhhh vad fint! Vilken underbar man du är! Jag blir seriöst alldeles tårögd.. Ni två har verkligen en speciell och alldeles fantastisk kärlek <3

  23. Rebecca i HONGKONG

    Vad häftigt det måste vara att uppleva, även om det gör ont eller att behöva se den man älskar ha ont. Är så glad för er skull att ni hade varandra igenom det, det måste ha hjälpt en del 🙂 Jag hoppas den dag det är dags för mig att allt går bra och att det blir ett fint minne tillsammans. Min mosters man svimmade under förlossningen, inte mycket till hjälp.Haha!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish