Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntGraviditeten

Kostvanor som gravid

Fick en fråga för ett par dagar sedan hur jag tänkte gällande kosten som gravid. Jag tränade ju massor och åt  extremt nyttigt innan graviditeten. Uteslöt mejeri och gluten nästan helt (jag mår bra av att inte äta så mycket av dessa två) och åt gottis betydligt mer sällan än vad jag gör idag. Jag mådde så bra rent fysiskt men psykiskt var det värre då jag jobbade mycket, unnade mig lite och ja.. Ni förstår! Graviditeten kom och alla dessa cravings hälsade på. Var sugen på allt från sojakorv till clementiner och coca cola. Det gick verkligen i perioder vad jag ville ha! En favorit under sommaren var grekisk sallad och helt plötsligt var det inte alls aktuellt längre och jag ville istället äta chips med dillsmak. Jag är en person som resonerar så att allt är okej i lagom mängd. Man behöver kanske inte hälla i sig en liter cola om dagen men om man dricker en liten burk någon gång ibland så är det okej. Jag tror inte att det är nyttigt att utesluta ALLT onyttigt. Inte rent psykiskt och själsligt iallafall. Hälsa för mig handlar om välmående för både kropp och själ. Även om kroppen kanske mår bättre om du avstår det där lördagsgodiset så kan det vara nyttigt för det inre att få sig något gott och sött ibland. Som en belöning eller som ett tecken på att det är helg! Ni behöver givetvis inte hålla med mig men det är mina tankar och mitt resonemang. Jag lever efter att man ska äta och vara glad och det kör jag på fullt ut, haha. Livet är för kort för att inte unna sig det man är sugen på! Men ja, med måtta! Speciellt om man har en bebis i magen som får näring av dig.

När man är gravid bär man på ett annat liv och har ett stort ansvar över an annan, växande liten person och individ. Jag åt ALLT men i lagom mängd. Funderade inte ens så mycket kring det utan det föll sig naturligt. Lite motion, lite gott och en varierad kost med mycket frukt och grönt tror jag på. Och en liten chokladbit då och då =) Mår du bra så mår bebis bra.

11291375-10206741172909273-1661683666-n

Såhär liten var magen i maj 2015 =)

Kommentarer

 1. vanja, gravid med första barnet

  Håller med helt ^^ Jag försöker dock att hålla mig till onyttigt bara på fredagar, och lite på lördagen om det blir över. Annars har jag lätt svårt att sätta stopp haha. 🙂
  Får alltid himla ont i huvudet när jag äter dåligt så känns inte värt att äta det oftare för min del 🙂

 2. Anne

  Vart är klänningen ifrån? Du har en riktigt bra blogg, har läst den i ca 1.5 år och det är så roligt att få följa er på eran resa med Jason!

 3. Emelie

  Jag resonerar helt som du gör! Lite gottis då och då mår man bara bra av! Vi äter godis, chips och annat onyttigt fredag och lördag och nyttigt på veckorna funkar för oss! Dock blev det mycket mer godis förra sommaren då jag ammade och vi båda var hemma med liten 😉 nu fuskar jag en del på veckorna då jag är gravid och sötsugen kan verkligen slå till när som men i lagom mängd tycker jag det är okej 😉

 4. Lisa

  Hej! Jag fick bara för några veckor sedan reda på att jag är gravid och tycker det är otroligt svårt med kost och motion. Vill träna som vanligt eftersom jag läst att man kan det men ändå så vågar jag inte. Vågar endast gå promenader. Provade att cykla mountainbike men då fick jag som hugg i magen (antar det var ligament) och har inte vågat cykla sen dess 🙁 äter inte jätteonyttigt men det slinker ner en del på helgerna. Men känner redan nu att jag börjar komma i oform och träningsbegäret är större än någonsin och så vet man att man inte kommer kunna hårdträna på typ ett år 😮 frustrerande. Hur kände du med träning under graviditeten? Hur hårt tränade du?

  Har du tips hur man hittar gravida vänner haha? Ingen i min vänskapskrets är ens i närheten av att skaffa barn så det faller sig inte direkt naturligt att hitta vänner som ska ha barn just nu. Tack för en bra blogg förresten. Man får alltid positiv energi från dina inlägg eftersom du utstrålar så mycket positivitet! Kram

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Åh förstår <3 Lovar att du kan träna som vanligt så länge du inte gör något som inte känns bra. Lyssna på kropen! Jag mådde sjukt illa i början av graviditeten så där tränade jag inte alls. I slutet hade jag problem med höften.. 🙁 Men annars tränade jag ett pr gånger i veckan på gym + tog promenader i den mån jag orkade och kunde. Pressa inte dig själv och ät det du vill! Du är trots allt gravid och det ÄR tungt <3 man får unna sig!! <3 Det är man värd som tillverkar ett nytt liv! Och träna så mycket du vill men pusha inte dig själv eller gör för tunga övningar. Om kroppen säger ifrån så lyssna på den <3 🙂 Gravidvänner är enkelt att få via din barnmorska! Så prata med henne så ordnar hon så att du får vara med i en gravidgrupp med tjejer som är ungefär lika långt gångna som du! 🙂 Jag gick på ett par sådana möten <3 🙂 Lycka till med allt fina du och stort grattis till graviditeten <3 blir så otroligt glad för så fina ord!! 🙂 Uppdatera mig hur det går längs vägen <3 kram

 5. Camilla

  Bra inlägg. Hur ser du på kosten nu då? Vill du äta på ett visst sätt? Gå ner/gå upp i vikt? Träning?

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Tack! Jag äter det jag vill när jag vill men i lagom mängd. Tränar på gym ett par gånger i veckan, hemma på yogamattan och tar promenader 🙂 har inga mål mer än att må bra 🙂 KRAM <3<3

 6. Ekot

  Du skriver att du åt allt, men hur gjorde du som vegetarian med kött och fisk? Behövde du järn-tillskott? Även den som äter kött kan ju lätt få järnbrist vid graviditet.

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Nej, behövde inte ta något 🙂 hade jättefina värden. Köpte järntabletter och hade hemma för säkerhets skull men tog bara ett fåtal då det som sagt inte behövdes :)KRAM

 7. Terese

  Det vore kul om du skrev eller visade i en video vad ni äter under en vecka. Du inspirerar med mat och dina fina fruktfat. Jag gillar att se att det ofta ligger några kakor eller chokladbitar där också. Jag tänker som du, själen ska också må bra och jag är emot att utesluta något ur mitt liv, det är som du säger för kort för att inte njuta. 🙂
  Kram

 8. Annica

  Jag var nog en sån person som kände att jag var tvungen att äta mycket. Eller tvungen… Jag hade ett behov av det kände jag. Meen, har som mest gått upp 12 kg tror jag det blev – totalt. (10 kg i första graviditeten, 6 kg i andra och så 12 i sista).. Men rörde mig en hel del varje dag och sådant. 😀 Så lagom med mat, motion och så att unna sig – tror jag också på. 😀

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss