Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Två saker som gjort mig ledsen

Jag lägger mig oftast inte i hur andra sköter sina barn och tycker att det är upp till varje förälder. Vi är alla så olika och har olika syn på livet. Vi gör olika val och har olika åsikter om rätt och fel. Alla föräldrar gör det dom tror är bäst för sitt barn och det vet nog alla om. Och sedan är ju ingen perfekt! Man lär sig hela tiden. Men ja.. Inom dom senaste veckorna har jag dock fått se två saker som fått mig att reagera starkt. Jag har inte lagt mig i då jag fortfarande tycker att det är upp till var och en men det gjorde mig ledsen iallafall och jag vill dela med mig till er.
– Jag stod ute på balkongen och tvättade fönster och ser en mamma som är ute med sin vagn precis utanför oss. Hon röker och blåser RAKT NER i vagnen. Inte ens på sidan av den lilla eller liknande. Verkligen rakt ner i vagnen. Hon böjer sig också ner i vagnen och rör i bebisen medan hon fortsätter att röka och blåser röken rakt ner på den lillas ansikte. Och bebisen var inte mer än någon månad och låg och sov. Fick ont i magen av att se det.
– Inne på affären så var det en bebis som var yngre än Jason som fick dricka coca cola från sin nappflaska. Bebisen hade någon annan dryck där först men när den var slut så såg jag hur mamman fyllde upp hela flaskan med läsk. Och det var inte en liten mängd heller. Mamman gick också och åt godis och när barnet sträcker sig efter det så ger hon barnet bit efter bit efter bit. Det fanns liksom ingen gräns. När colan var slut fyllde hon upp flaskan igen åt den lilla med just.. coca cola.
Jag tror nog inte att jag har reagerat så mycket på något sedan när vi bodde i Göteborg. Då såg vi en mamma som skrek ”JÄVLA ÄCKLIGA UNGJÄVEL, NU KOMMER DU HIT” till sitt barn innan hon tog tag i barnet hårt och slet med sig det ut ur butiken. Det var inne på Ica Maxi och det var fler än vi som reagerade. Ingen gjorde dock något mer än att ge blickar åt mamman och se allmänt chockade ut. Frågan är ju bara när man får ingripa och OM man får ingripa någonsin. Vad tycker ni? Får man någonsin gå in och säga ifrån?

Kommentarer

 1. Hanna

  Åh fy vad hemskt..! Jag jobbar som brevbärare samtidigt som jag studerar och man får se så mycket hemskt när man kommer så nära inpå folks hem. Man får en chock över hur folk behandlar sina barn, tragiskt! Jag kan inte förstå hur man kan bete sig så mot ett oskyldigt litet barn!

 2. ebba

  Isch ja får gåshud och hjärtat gör ont.. så många som far illa i det dolda liksom.. bra att du lyfter detta! ♡ Svårt ämne.. jag vet en som BÖRJADE röka när hon blev gravid. Ja funderar fortfatande på att anmåla hennr till socialen så hon får stöd redan från början då jag vet att hon antagligen int kommer sköta barnet så bra själv och som ensamstående.. man kan ju alltid anmäla anonymt och hoppas att dom får stöd. Men man måste ju såklart veta vad personen heter ;/

 3. Amanda

  Oj vad med kommentarer du fått på det här inlägget, intressant att läsa andras tankar. Jag läser till sjuksköterska och har idag haft en heldag om pediatrik och omvårdnad av sjuka barn. Det diskuterades även en stund kring ingripande vid misstanke om att ett barn far illa. Det går alltid att göra en orosanmälan till Socialtjänsten (förutsätter att man vet vem det är/har ett namn) utan att behöva uppge mer än ytligt vad som ligger bakom ens oro.
  Vi diskuterade även barns rättigheter. Visste du att USA är det enda landet som inte skrivit under FN:s Barnkonvention? Och att extremt få länder i världen har lagstiftat emot barnaga. Här finns en bild på ”Barnens världskarta”. (https://www.raddabarnen.se/imagevault/publishedmedia/vn1mpuylh8me6pfrne0o/R-dda_Barnens_v-rldskarta.jpg) Det är oroväckande, fruktansvärt och sorgligt. Men det får mig också att tänka kring kulturer och vad vi influeras av och att vi är ett unikt land som håller på att göra barnkonventionen till LAG och som förbjuder barnaga. Kanske är det någonting att inspireras av, eller stödja sig mot. Kanske är det så att med det i ryggen skulle vi kunna våga sätta ner foten i sånna situationer som du beskriver. För barnens skull.. Mycket lösa tankar här, jag provpratar…! 😉
  Som sagt, orosanmälan är aldrig fel. Barnen är vår framtid. Oh how cheesy, men så sant!

 4. Fru Bryngelsson

  A ja slutar aldrig förvånas😵Våran son är 4 år och har aldrig smakat på läsk, han har fått smaka bubbelvatten men han gillar inte bubblorna. Mjölk och vatten och när det är fest kan han få saft eller proviva. Godis får han bara på lördagar och då får han plocka ut 10 bitar han vill ha, och detta är han såååå nöjd med. Tjatar aldrig om godis och är tacksam, vi börja med popcorn när han va 2,5 tror ja. Det har funkat för oss, men som sagt alla gör på sitt sätt😃❤️😘

 5. Cecilia

  De föräldrar som beter sig så behöver hjälp. De mår kanske väldigt dåligt eller kanske har de någon diagnos. Sen finns de ju dem som är uppvuxna under dåliga förhållanden. Det är ju trots allt ens föräldrar/vårdnadshavare som formar en i grunden. Växer man upp med kärlekslösa/elaka föräldrar så är det ju en risk att de beter sig lika illa mot sina barn,
  Jag tycker att man som okänd ska kunna säga en vänlig kommentar och tala om att man inte säger sånna ord till sina barn. Dock lär man få tillbaka en arg och spydig kommentar och då får ju barnet åter igen se på ”dåligt uppförande” från sin förlälder. Så det är ju svårt det där, vilket som egentligen är bäst. Låta bli eller ingripa :/
  Som vän eller släkt tycker jag absolut att man ska ingripa och söka hjälp åt personen i fråga. För barnets bästa! Och även för förälderns skull såklart.

 6. Emma

  Ibland måste man säga något eller ingripa när någon beter sig fel, vad får vi för samhälle om man som vissa tycker, inte ska lägga sig i? Usch och fy säger jag. Svårt att dra någon gräns, men jag tror man får lyssna till magkänslan ibland.
  För ett tag sen så sa jag till några tonåringar på Willys som gick och plockade godis direkt ur lådorna (lösviktsgodis). Jag sa till dom att det är trevligare för alla om de använder spadarna så som det är tänkt.. Jag var inte otrevlig på något sätt utan sa till vänligt. Jag tror de skämdes, och de plockade upp varsin spade. Jag hade absolut velat att någon sa till om det var mitt barn som gjort så.
  Kram

 7. Gabriella

  Åh det gör mig också ledsen! Såg också något liknade nyligen i Göteborg… En som bar sin lilla bebis i bärsele och rökte samtidigt! 🙁

 8. M

  Jag tycker att när det gäller rökning så borde det finnas mer resurser så att alla gravida som har varit rökare eller röker ska få någon utbildning/föreläsning om vad som händer om man utsätter sitt barn, jag tror det handlar om brist på kunskapen.
  Men när det gällde barnet i affären, så ja jag tycker det är fel att svära åt sitt barn. Men ibland kan jag förstå, inte att hon svor men hela situationen. Jag har en son på nästan 4 år. MIna föräldrar bor i Stockholm och min mans föräldrar finns inte med i bilden och vi bor i Linköping. Vi har aldrig barnvakt och att handla med våran son är en kamp. jag förlorar nog mer kalorier på maxi en vad jag gör på ett gym :P. Han ska springa åt alla olika håll, han ska plocka åt sig alla leksaker som finns ( och som två fattiga studenter så går det inte att köpa leksaker varje vecka), han blir sur, han kastar ner saker, lägger sig på marken och får utbrott, Och det värsta är faktiskt blickarna som jag får från andra. han gör allt för att få mig att gå in i väggen. Så ja ibland har jag rytit till ordentligt. Ibland har jag haft vissa tankar som är förbjudna. Men det är bara för den lilla stunden. Sen när vi val kommer ut och sätter oss i bilen så ångrar jag alla mina tankar. Jag älskar mitt barn väldigt mycket men ibland som förälder så orkar man inte allt.
  Så jag kan faktist på något sätt förstå mamman på ica även fast det låter och är fel.
  Kram

  1. gabriellajoss

   Jättebra idé av dig! <3 Tack för att du delade med dig <3 fint av dig att våga erkänna det och du är nog långt ifrån ensam. KRAM <3

 9. Malin

  Det är så himla svårt. och lätt att man efteråt tänker att man borde sagt något. Men tänk såhär, att nästa gång gör du det. Jag har länge sett ett barn fara illa av sin pappas alkoholmissbruk, så länge att jag tillslut kände mig skyldig till att barnet faktiskt for illa eftersom jag inte gjorde något, civilkurage heter de tydligen enligt soc när jag gråtande ringde dom efter att ha sett hans pappa köra iväg med pojken efter att ha druckit en flaska whisky. Jag fick jättebra bemötande av soc och idag sägs det att pappan har lugnat ner sig med alkoholen. Bättre att göra något än inget alls. Sen att ngn ger sitt barn Cola. Det vet jag inte riktigt, finns värre saker helt klart. Men förstår att de måste sett helt galet ut.

 10. Rebecka

  Det är så lätt att frysa i en sån situation. Man är liksom inte beredd på att folk ska bete sig sådär illa. Jag reagerar också starkt på människor som röker med sina småbarn. Eller gravida kvinnor som röker. Tycker det är så själviskt. Ändå säger jag inget. Och det känns inte alls bra :/

 11. Rebecka

  Sjukt. Vissa människor ska inte ha barn enligt mig.
  Jag var med om en sjuk grej i helgen, gick förbi ett torg, och hörde på flera meters avstånd ett barn som skrek, så när jag når torget ser jag att det står en barnvagn ca 2 meter från vägen, och i vagnen ligger en liten bebis och skriker. Det blåste MYCKET och barnvagnen rullade typ en och en halv meter mot vägen och då fick jag panik så springer fram till vagnen,. Står där i säkert en minut innan det kommer en man och säger att det är hans barn. Jag var så jävla arg och chockad. Och min gissning är att han spelade Pokémon GO och därför glömde bort sitt barn, usch. Så jag tycker man ska ”lägga sig i” om man ser att barn far illa.

  1. gabriellajoss

   Förstår dig 🙁 nej men så hemskt! Blir rädd när människor prioriterar mobilen före barnet!! Jag håller också på mycket med min mobil men bara när Jason sover! Och absolut inte när vi är ute med vagnen på det viset. Skulle aldrig våga det.. Kram <3

 12. Miki

  Båda mina föräldrar var rökare från födseln och mitt sovrum var rummet med balkong. Tvivlar på att de medvetet blåste rök i ansiktet på mig men det har någ ganska säkert hänt… På det fick jag dricka just coca cola i nappflaska innan ett års ålder och under hela uppväxten. Förstår situationen med att det är ohälsosamt men jag var varesig en hyperaktiv eller överviktig unge eller märkt något negativt i min hälsa i vuxen ålder. Är 24 idag och lika frisk som vem som helst 👍
  Skrika fula ord efter sitt barn tycker jag dock inte är ok så i den situationen kan jag hålla med om att jag också skulle reagera!

 13. Julia

  Tycker det är så hemskt att se föräldrar som röker vid sina barn. Skrivit om det själv dock ligger det i utkast på bloggen fortfarande. Såg senast i veckan en mamma sitta och röka vid sin lilla bebis. Jag tycker själv röklukt är fy, tänk lilla bebisen som får känna den starka doften och andas in 🙁 🙁 Det bara högg i mig.

 14. Louise

  Sånt här gör så man mår så dåligt. En av de jobbigaste effekterna av att vara förälder är när man ser sånt här, man vet liksom inte vad man kan göra. Vi gick i samma föräldragrupp som ett annat par förra sensommaren (våra respektive söner är båda födda hösten 2015) och då vi bor i en liten stad där alla i stort sett vet allt om alla så vet jag att dessa föräldrar bor i ett av de ”äckligaste” lägenhetshusen, båda är arbetslösa, har massa skulder hos kronofogden osv. Då vi umgås med en släkting till paret har vi också fått höra om hur pojken vid ett hembesök från BVC varit undernärd och det bara var en tidsfråga innan socialen skulle ta hand om honom. Mitt hjärta brast, han är så himla söt och liten och oskyldig och förtjänar bara den bästa uppväxten.
  Häromkvällen såg jag paret och sonen på ICA och den lille killen låg i en för liten overall som inte täckte fötterna, han bara tittade slött i sin vagn då de gick ut ur affären i ösregnet, utan regnskydd och då han dessutom låg framåtvänd i vagnen så fick han allt på sig. Där satt min son glatt i kundvagnen och sprattlade med benen medans vi halvsprang mot bilen och jag ville inget hellre än ta med den andra lilla pojken hem, pussa på hans små fötter och bara mysa.
  Man ska vara försiktig med att döma andra eftersom man oftast aldrig vet hela sanningen, men just i det här fallet så vet jag att det inte är bra och det gör så himla ont i mig. Alla barn. i hela världen, förtjänar att få vara och känna sig som det mest värdefulla som finns. <3

  1. gabriellajoss

   Yack för att du delade med dig 🙁 <3 har varit i sådana situationer jag med och man vill att alla barn ska ha det så bra som ens egna har det.. 🙁 kram kram <3

 15. Christina

  Måste bara berätta en sak jag tycker är kul. Du och jag är födda exakt samma år på exakt samma dag! 25:e maj 1995. Ändå ser våra liv så olika ut. Du är gift med barn och jag är singel utan barn. Två helt olika världar! Ser dig som en inspiration för hur jag vill att mitt liv ska se ut om några år. Världens finaste lilla familj har du!
  För övrigt älskar jag din blogg och tycker att du är en riktigt vacker och klok tjej! Duktig skribent är du också. Kram på dig!

  1. gabriellajoss

   Men va? Haha så himla roligt! <3 Vad kul att du berättade detta 😀 blev jätteglad av att läsa det. STOR kram och stort tack! Dom där orden betyder enormt mycket för mig. KRAM <3

 16. Nellie

  Det med mamman i matbutiken, man vet ju aldrig om just den mamman har någon form av funktionsnedsättning och inte kan hjälpa att hon skrek just så på sitt barn så sådant tycker jag inte att man ska lägga sig i. Alla har olika förutsättningar och liv som man inte vet någonting om och då kan det bli väldigt fel om en främmande människa lägger sig i någonting man inte har kontroll över.

  1. gabriellajoss

   Ja, så kanske det är. Tyckte dock inte att det verkade så och det är aldrig okej att kalla ett barn äcklig eller ungjävel enligt mig. Kram kram

  2. Nellie

   Eller den mamman helt enkelt kanske har haft en väldigt tuff dag och råkade skrika så mitt i all frustration och vet kanske att det hon gjorde var fel. ALLA föräldrar gör misstag någon gång, ingen är perfekt. Alla tappar säkert sitt tålamod ibland och man är ingen dålig mamma för det.
   Det är som när föräldrar glömmer ha uppsikt över sitt barn i 2 sek och barnet kanske ramlar ner från soffan och slår sig riktigt allvarligt, ska då den föräldern få massa skit för att den gjorde ett misstag?
   Samma med rökningen, den mamman vet med säkerhet att rökning inte är bra för hennes barn men vi som utomstående vet ingenting om hur hennes livssituation eller mående ser ut. Tycker vi människor är för duktiga på att hela tiden kritisera varandra.

   1. Nellie

    Man kan oftast inte se på en människa om den har en psykisk fuktionsnedsättning och därför ska man aldrig anta någonting för att den personen ”inte ser ut att ha det”

    1. Ellen

     Är man benägen att säga så till sitt barn, med psykisk funktionsnedsättning eller ej, så kanske man inte bör ha barn om man inte kan behärska sig. Det är ALDRIG okej att säga så till sitt barn, oavsett anledning, bara sjukt! Aldrig att jag skulle försvara detta.

    2. Carolina

     Jag förtår hur du menar men det är fortfarande fel att kalla ett barn för sådana ord, spela ingen roll vem det är som säger det.
     Och ditt argument om hon som rökte? ( hon vet säkerligen att det inte är bra med rök vid barnet) antagligen är hon helt dum upp i huvudet som ändå blåser rök i ansiktet på henne, spela roll om HON mår dåligt eller hur jäkla kass dag hon haft, det är inte en ursäkt direkt ! Tycker jag och säkert många fler.

    3. Susanne

     Ska man ”okeja” att hon blåser rök på sitt barn för hon eventuellt har en livssituation som inte är bra, hur kan det ursäkta hennes beteende? Även mamman i butiken, tänker du inte på barnens bästa? Ska man få bete sig hursomhelst även om man har en dålig dag/tappar det/någon funktionsnedsättning? Tycker dina resonemang är märkliga även om man självklart inte ska döma utan alla fakta.

    4. Olivia

     Är du seriös? Funktionsnedsättning?? Nej vet du det är dagens föräldrar som inte klarar av att uppfostra barnen på rätt sätt. Självupptagna och själviska så in i helv. Jag har en dotter på 7 månader och det kan vara riktigt jobbigt ibland, men det är bara att bita ihop och le, visa mera kärlek och gosa och njuta av varandras sällskap. Det är ju det dyrbaraste man har!!
     Och fy för coca cola och tobak! Sådana föräldrar borde skämmas. Gabbi är en supermamma och henne borde många ta efter:) <3 kärleeek!

    5. Emma Erlandsson

     Förstår vad du menar Nellie, men jag kan inte låta bli att reagera på det du skriver. Att en person kan ha en psykisk funktionsnedsättning bör och ska aldrig vara en ursäkt för hur en beter sig gentemot ett barn. Ett barn ska aldrig behöva råka illa ut, utsättas för fara eller behöva utså något som äventyrar dennes hälsa bara för att en förälder inte är i sitt sinnesfulla bruk att göra det som är bäst för barnet. Föräldrar måste enligt lag se till barnets bästa, och inte utsätta barnet för onödig fara, så som att säga fula ord och dra barnet i håret, eller röka i barnets ansikte. Är föräldern i behov av hjälp vid omvårdnad av sitt barn är det dennes ansvar att ansöka om hjälp. Misstanke av brist på omvårdnad och/eller omsorg är allvarligt och tillräckligt för att göra en anmälan till soc. Och man ska vid misstanke om att ett barn far illa anmäla till socialtjänsten, eftersom det är ens skyldighet som utomstående.
     Oavsett om man haft en dålig dag eller inte så ska barnet aldrig behöva utstå någon som helst psykisk eller fysisik misshandel, inte heller utsättas för onödig fara.
     Länkar till mer läsning om just omsorgsbrist , https://www.bris.se/?pageID=578

    6. Sara

     Fast bara för att man har en psykisk funktionsnedsättning betyder ju inte det att man får bete sig hur som helst mot ett barn. Det är ingen mänsklig rättighet att få ta hand om ett barn däremot tycker jag det är en rättighet för barn att få en dräglig uppväxt utan ens förälder kränker/verbalt misshandlar eller utsätter hen för hälsorisker. Jag tycker vi är för dåliga på att se till barnets bästa i rädsla för att man ifrågasätter föräldrars lämplighet!

    7. Jessica

     Och angående rökning så kan man välja att inte röka nära sitt barn om man nu måste röka. Man kan gå iväg en bit. Att blåsa ner rök i vagnen visar bara på dåligt omdöme & att man faktiskt inte alla bryr sig så värst mycket om ifall barnet andas in röken. Jag dömmer ingen, man gör så gott man kan efter dom förutsättningar man har. Men det är inte svårt att röka en bit bort från sitt barn samt tvätta/sprita händerna efteråt.

   2. Malin

    Fast nä det spelar ingen roll om man har ”haft en tuff dag” det är fan vett det handlar om, du kan völ inte gå runt och bete dig hur som helst bara för att man haft en dålig dag?? Finns inga ursäkter att röka på sitt barn eller kalla barnen massa hemska saker, idag VET man hur farligt det är med passic rökning så det håller inte.. finns inga ursäkter till att misshandla sina barn oavsett om det handlar om rökning eller verbalt. Så förstår dig gabriella till 1000%

  3. Emilia

   Då kanske mamman ska lämna ifrån sig barnet eller få avlastning för det är svårt att förklara för ett litet barn varför mamma är arg och kallar hen för hemska saker. Det är ingen rättighet att få barn så man kan knappast säga att diagnoser rättfärdigar att barn far illa

 17. Malin • @frekvent

  Det är svårt att veta när man ska ingripa som du säger. Det skär verkligen i hjärtat i vissa situationer & känner man så, så tror jag att man bör ingripa oavsett om det är rätt eller fel. När jag jobbade på en förskola så var det en liten tjej där på 2 år som hade helt hemska tänder pga söt dryck i nappflaska, det såg hemskt ut. Och så fort hon gick ut med barnet i bilen sä hällde hon upp en stor flaska åt henne, samma när hon kom på morgonen så var flaskan med. 🙁

 18. Frida-nybliven bloggare

  Jag har själv inte barn så jag kanske inte ”får” ha en åsikt kring detta. men jag skulle ingripa om jag anser att barnet far ILLA. Coca Cola-situationen, där skulle jag inte göra någonting, som du säger är det upp till varje förälder men om jag tydligt ser att ett barn far illa så skulle jag gå fram. Beroende på situation kanske jag bara ställer mig där och visar att ”jag ser vad du gör” men om jag ser att ett barn blir skadat skulle jag utan tvekan gå fram och säga något. Jag tänker att om barnet ser att någon annan reagerar på att det mamma/pappa gör är fel kanske barnet i framtiden lär sig att säga ifrån, till föräldrarna eller till någon annan.

 19. Moa

  Jag har också tänkt på det. Alla gör ju på sitt sätt och alla tycker olika. Men hur långt får det faktiskt gå innan det är okej att lägga sig i? Måste det vara en fara för barnets liv för att man ska få säga ifrån? Jag önskar att vissa människor idag faktiskt tänkte sig för innan dom gjorde vissa saker. Våra barn är ju fantastiska varelser och det absolut bästa vi har!

  1. Sanna

   Det måste INTE vara fara för barnets liv. Jag är förskollärare och har därmed anmälningsplikt till sociala myndigheter om jag MISSTÄNKER att ett barn far illa. Så säga ifrån kan man utan tvekan göra vid en situation så som den när föräldern drar barnet i håret. Sen kanske föräldern hade en dålig dag, som någon skrev, men då behöver den föräldern hjälp att hantera sin stress….

 20. Felicia

  Fy vad hemskt! Jag tycker likadant som du att det är upp till var och en hur man uppfostrar och vad man har för regler hemma. Men såna här saker är ju INTE alls bra för barnet/barnen. Jag tycker att man absolut får reagera om något inte är bra för barnet. Kram <3

 21. alva

  asså…. du är ju så fin <3 säker på att du har ett hjärta av guld, tjejen! man märker att du ser på världen med så kloka ögon och att du inte allt är dömande <3 men sånt här gör en självklart förbannad! hmm… svårt att gå emellan där o säga ifrån, kanske om en större man hade gjort det, typ som F.. så hade personen kanske haft respekt för honom, ofta tjaffsar man inte tillbaka på män, många har ju mer respekt för dem (tyvärr) skit att det ska va så egentligen…
  Jag hade nog inte vågat ingripa, men jag tycker absolut att det borde va okej att göra det ifall barnet far illa/inte behandlas rätt.
  Stor kram fina du <3

  1. gabriellajoss

   Men tusen tack <3 ja, det är lätt att bli feg i sådana situationer! Men håller med om att man borde! STOR kram fina <3

 22. Vendela

  Jag tycker man måste ingripa om man ser att någon skadar sitt barn genom att slå eller dra eller liknande. Man ska försöka ta reda på namn mm och göra en anmälan till socialtjänsten då föräldrarna behövde hjälp likaså barnet! Jag tänker att om man gör så mot sitt barn (slår/drar/skriker) framför andra människor hur är man då mot barnet hemma när man är själva?. När det gäller godiset/Coca-Cola samt rökningen är detta svårare tycker jag men också direkt skadligt för barnet…..

 23. Joanna

  Angående den sista händelsen du beskriver; Man SKA ingripa! Tänk på barnet. Barnet är mycket väl medveten om att det står vuxna runt omkring som hör och ser. Det här kanske är ett sånt barn som vi sen får läsa om och där man ställer sig frågan ”varför ingrep ingen?” Det är så himla lätt att vända bort huvudet och också att bli chockad. Vad ska man göra? Vad ska man säga? Jag vet inte. Kanske kan man säga något fint till barnet. ”Jag ser dig”. Kanske kan man faktiskt säga till den vuxna. ”Det där är inte acceptabelt” Den vuxna snäser säkert av en men för barnet kan det betyda så himla mycket, att någon faktiskt såg en, att någon brydde sig. Usch, fick så ont i magen av detta inlägg. Sorry för boken 🙈 . Vet inte hur jag skulle reagera (så detta är ju absolut inte en blame-kommentar) men vi Ska reagera. Vi måste våga! För barnen. KRAM och tack för att du lyfter denna fråga!

  1. gabriellajoss

   Ja, det är så sant! Håller verkligen med dig! Problemet är ju att man blir som förstenad när man väl hamnar i situationen! Men händer det mig igen så ska jag helt klart agera. Hoppas att jag gör det iallafall, kram <3 och tack själv!

 24. Diana

  Ja jag tycker man får säga till, man får ingripa när det är såna hemska ord som jävla äckliga ungjävel och grejer. Det är psykisk misshandel tycker jag och borde sägas till om. Alltså det andra, jag önskar man kunde säga ifrån, säga till att ”hur kan du röka PÅ ditt barn…” men undrar om det egentligen skulle göra någon nytta? Skulle nog skapa mer bråk och skrik från personen än nytta. Om man är en person som faktiskt kan blåsa rök på sin egna bebis, skrika hemska saker och ge skit som beroendeframkallande skit i nappflaskan så vad tror du att det är för personer då?! Jo folk som skiter fullkomligt i sina barn, folk som inte har det där i sig att bry sig, att ha den ömma kärleken en mor har så vad gör det om du säger något? Skapar bara problem.
  MEN det gör mig arg, riktigt arg över att det finns såna personer, såna människor som beter sig så mot sina absolut viktigaste och bästa ägodelar på den här planeten. Fyfan säger jag. Arg och ledsen!

  1. gabriellajoss

   Ja, det är så sant! Känns ju som om man redan gjort sitt val då och det spelar nog ingen roll om någon säger något.. <3 kram kram och ja.. håller med! Blir också det :/

 25. Amanda

  Asso helt jäkla sjukt. Hur kan man som vuxen människa bete sig så mot barn, som det var i dessa fall. Usch säger jag bara.

 26. Elin

  Jag tycker som dig att det låter helt fruktansvärt att det finns mammor som gör så mot sina barn. Jag tycker det är helt vidrigt när gravida röker också, men dessvärre tror jag inte att det är någon idé att säga ifrån. Troligtvis vet de redan om hur farligt och skadligt det är för barnen, men har helt enkelt valt att bortse från det då de antagligen inte kan sluta röka eller helt enkelt intalar sig själv att det inte är någon fara. Jag tror bara att de kommer bli arga och ändå fortsätta att röka. Det är aldrig försvarbart eller okej att göra på det sättet, men jag tror inte att du kommer med ny information för dem som gör det, de är helt säkert fullt medvetna om vad de håller på med.
  Det andra du skrev om låter också helt sjukt… Där vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Det är ju väldigt känsligt att säga till ngn annan hur de ska uppfostra sitt barn.

 27. amanda

  Men gud vad hemskt! Svår fråga det där, just med coca colan och godiset (och liknande grejer) så kanske jag inte sagt till men om jag sett något barn blivit misshandlat psykiskt eller fysiskt så ja!
  Jag skulle träffa min kompis på stan en dag, just innan jag skulle träffa henne så såg jag en liten flicka på kanske 3 år gå runt ensam och grina (inne i en galleria). Folk såg henne men gick bara förbi, jag också men jag höll ett öga på henne medan jag gick till vart jag skulle träffa min kompis. Jag träffade min kompis och såg att flickan verkligen var ensam och folk runtomkring gjorde inget så vi gick dit. Vi försökte prata med henne men hon kunde inte svenska så vi tog hennes hand och gick runt med henne i gallerian och letade. Tillslut hittade vi föräldrarna och de verkade inte ens ha märkt att hon varit borta! Det kändes inte helt rätt.

 28. Pernilla

  Hej! Jag tycker att det är okej att ingripa om det är fara för ett barns liv eller hälsa. Man får räkna med ilskna kommentarer tillbaka för lets face it, man vill som förälder ALDRIG höra av någon annan att man inte vet sitt barns bästa. Men ibland måste man få höra andras synpunkter för att få en tankeställare och göra om-göra rätt💕

 29. Cassandra

  Men ååh vad hemskt.. Speciellt det sista. Får ont i magen! Stackars lilla barn! Hur kan man säga så till sitt barn? Så sorgligt 😢

 30. Jennie

  Usch jag gråter! Jag hade fan gått fram! Jag hade inte stått ut :'( alla gör olika men det där är rent ut sagt fel och inte för barnens bästa!! Har en bebis på 8 veckor och set finns inte i min värld att man behandlar en barn på det sättet!

  1. gabriellajoss

   Förstår dig! Jag blir som förstenad när det händer men ångrar mig alltid i efterhand :/ förstår.. känner samma sak :/ kram

 31. Tavga

  Jag är en person som är väldigt stark för att alla som är äldre i samhället bör AGERA på en gång när de ser något. Jag har många gånger agerat när jag ser någon behandla sitt barn fel trots att jag bara är 17 år. Det handlar om moral för mig. Jag kan inte gå därifrån utan att säga till, sen så vet ju dessa föräldrar att det de gör inte är okej så när man säger till är de oftast väldigt otrevliga och går därifrån med näsan högt upp i vädret. Jag bryr mig faktiskt inte om föräldrarna blir arga. Ett barn som är 5 år kan inte skydda sig själv på det vis vi kan därför är det vårt ansvar att agera när det finns något vi blir upprörda utav. Sen fiinns det väl saker man bara måste strunta i och gå vidare. Lägger man sig i allt så kommer ens vardag handla om att bara lägga ner tid på det för det finns såååå mycket fel och konstigt som alla nog dagligen ser. Av personliga erfarenheter där jag växte upp i ett hem med både fysisk våld och psykisk våld vet att jag önskade varje dag att någon utomstående skulle bara lägga sig och säga stopp. Idag bor jag på ett skyddat boende för hedersrelaterad våld och förtryck, händelserna har skadat mig enormt så därför tror jag på att det är EXTREMT viktigt att agera när man känner att ett barn far illa. Du är en jättefin person Gbariella, jag älskar din blogg verkligen. Nu när jag inte har någon, varken en mamma, pappa eller syskon så kan jag känna mig ensam många gånger. Din blogg och youtubekanal har tagit stor plats där, uppskattar varje gång du lyfter ämnet där du skriver om hur jobbigt du tycker det är med barn som far illa ut. Trots att jag är 17 år och många förmodligen tycker att jag inte är ett barn så är jag faktiskt det. Min barndom togs ifrån mig från mina föräldrar, så jag hade egentligen ingen men jag är fortfarande inte vuxen. Jag har bara blivit tvungen att växa upp tidigare än andra i min ålder. Ta hand om dig Gabriella och fortsätt inspirera andra. PS: ta inget av det jag skrev personligt.

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig! Ja, man måste vara en röst för dom som inte har en egen. Både barn och djur.. <3 håller med dig! <3 TACK för så snälla ord fina du och tack för att du är så modig och delar med dig. Du är stark!! STOR kram <3 och ta hand om dig med fantastiska du.

 32. PMH

  Jag såg en pappa slå till sin dotter på ca 2- 3 år när vi var på semesterresa. Då kunde jag inte hålla mig utan skrek åt honom att sluta och att han borde skämmas. Då tänkte han ge sig på mig istället men min man och några andra som råkade vara i närheten steg emellan. Jag förstår bara inte hur man kan ge sig på ett försvarslöst barn på det viset!? Stackars flickan bara grät… 🙁

 33. Emelie

  Mamman i Göteborg hade jag lätt anmält! Hon som rökte hade man kunnat säga till på skarpen.
  Ingripa får/bör man väl göra om nåt känns galet.. sen HUR man ingriper är ju en annan sak.

 34. sexbarnsmamman

  Cola och godis skulle jag inte ge något av mina barn under 1 år. Egentligen inte under 2 år heller.
  men när det finns äldre syskon så är det där jättesvårt.
  Coca cola dricker inte ens min 4-åring. Jag avstod från Coca cola under mina 4 sista graviditeter.
  Innan var jag beroende.
  Å så det här med att röka med barnvagn.
  Det är ett val jag tycker att man borde göra redan när man får veta att man är gravid.
  Försöka att sluta .

  1. gabriellajoss

   Ja, det har du rätt i! Och alla gör ju såklart olika 🙂 man får välja själv som med allt annat. Jag fick bara en dålig magkänsla när jag såg ett barn i Jasons ålder dricka SÅ mycket coca cola på en gång.. Kram <3

 35. Johanna

  I såna extrema fall tycker jag man kan ingripa. Det är ju för barnets skull! Frågan är väl om såna människor tar till sig? :/

 36. Jenny

  Jag har pluggat barn och ungdomspsykiatri och när vi pratade om allmän psykisk ohälsa hos barn och ungdomar och barn-aga och sånt så sa lärarna flera gånger att ser man att ett barn blir örfilad eller tagen i på ett våldsamt sätt så ska man absolut gå fram och säga att det där är inte okej. Man kan även vända sig till barnet i fråga och säga att det aldrig någonsin är okej att slå ett barn eller liknande. Lärarna berättade flera historier om människor de mött som blivit slagna som barn där det har kommit fram främlingar på stan och sagt att förälderns beteende inte är okej, och att det hade förändrat deras liv typ. Man ska alltid ingripa när ett barn blir illa behandlad fysiskt ❤️
  Tack för en superbra blogg! Kram❤️

 37. Emelie

  Fyfan.. Såg en höggravid kvinna utanför Ikea för några veckor sen som Stog och blossa på sin cigg. Mådde illa. Kan man inte prioritera sitt barns hälsa före sitt ego är man inte redo att skaffa barn enligt mig 🙁

  1. I

   Jag såg en gravid kvinna röka… först tänkte jag att man ska inte döma då det kanske hade hänt nåt med barnet i magen och hon behövde den ciggen men sen såg jag att hennes dotter stod brevid. Då blev jag tyvärr rätt dömande.

 38. Sophie

  Usch vad hemskt det låter! Jag tappade hakan bara av att läsa detta. Jag har själv inga barn än. Men jag tycker att vi i Sverige lägger oss i för lite när såna saker som faktiskt är skadliga för barn händer framför oss. Istället ser man hur folk lägger sig i via kommentarsfält på sociala medier i helt oväsentliga saker som vilket märke någon har på barnvagnen eller att någon inte äter kött eller fel smoothie som innehöll lite honung. Helt absurt egentligen. Men när det händer saker som du skriver om eller värre så är det ingen som vill lägga sig i. Jag tycker inte att du har gjort något fel som inte sa något! Inte så lätt! Jag hade nog inte heller vågat det. Men det är inte deras ensak om det öppet mitt bland människor sker saker som skadar barnet. Så nästa gång du ser något sådant och du känner att du vill säga till, så säg till. Känn inte att du gör något fel utan tvärtom så visar du den kärlek som barnet i fråga förmodligen inte ens får uppleva av sin egen mamma. Väldigt bra att du skrev om detta! Du är så kärleksfull och fin mamma och tvivla inte på din magkänsla. Lägg dig i om något känns fel. <3 Älskar din blogg och skickar varma kramar till dig och din fina familj! Hoppas ni mår bättre och att ögoninfektionen är bättre! <3

  1. gabriellajoss

   Ja så är det ju! <3 Håller med om att folk är fega och att folk lägger sig i onödiga saker istället för att fokusera på barn som faktiskt far illa, blir slagna och inte får mat eller växer upp med alkoholister. Jag är själv feg när det kommer till att säga till och skäms för det i efterhand. Du har så himla rätt i det du skriver och TUSEN tack för så snälla ord. Blir helt otroligt glad och rörd. KRAMAR från oss alla <3 och jaa, den är lite bättre!! <3

 39. Camilla

  Reagera alltid en gång för mycket än en gång för lite. Jag råkade illa ut när jag var barn och jag önskar att någon hade haft stake att säga till och ringa polisen!

 40. Rebecca

  Asså jag tycker att så länge det gäller barnets säkerhet och liv, får man, BÖR man och ska ingripa i den mån man kan! Säga till, eller fråga, vad som för att få föräldern att stanna upp- tänka, vad fan gör jag? Att skälla på sitt barn visst, men skällsord ger man inte till någon, speciellt inte familj, vänner osv. Och röka/dricka är upp till var och en individ, men när det aktivt drabbar nägon ANNAN som inte heller kan säga ifrån, så är det fel.

 41. Paula

  Jag tycker verkligen man ska säga ifrån när någon skriker sådär till ett barn. Vad är det värsta som kan hända? Man måste göra det för barnets skull. Jag tror man ångrar sig mycket mer om man inte säger något än om man bara går därifrån. Om en förälder kan bete sig sådär öppet framför andra människor så undrar man ju vad den är kapabel till bakom stängda dörrar..
  Sen förstår jag att det är läskigt och obehagligt att säga till en främmande människa, men det är det värt.

  1. gabriellajoss

   Ja, så är det ju! Man blir som förstenad när man är mitt i det bara. Men nästa gång ska jag våga säga till, kram

 42. Mia

  Ingen av de handelserna brot ju mot nagon lag sa da ska man lata bli. Jag avskyr alla som roker bade nar de ar gravida och som mammor. Tycker det ar skamligt men man kan inte andra hela varlden tyvarr.

 43. Hanna

  Det är väl en ren självklarhet att ingripa när man ser att ett barn blir illa behandlad av sina föräldrar? När det dessutom är offentligt så kan man ju vara tänka vad som händer inom stängda dörrar. Mm det är min åsikt, alla tänker vi olika.

  1. gabriellajoss

   Jaa, och det var inte bara det att hon rökte med barnvagnen utan hon blåste verkligen ner i vagnen och började sedan peta i vagnen och på bebisen med en tänd cigg. Såg helt sjukt ut!

 44. Anna

  När man ser att ett barn far illa, fysiskt eller psykiskt ska man ingripa. Även om det inte gör nån skillnad där och då och att föräldern kanske inte ändrar sig så tycker jag man ska ta barnperspektivet här. Tänk dig att bli illa behandlad och inte har möjlighet att stå upp för dig själv, hur mycket betyder det inte för barnet att någon stod upp för hen? Även om barn är små så förstår de så mycket mer än man tror. Om hela världen ser på när de far illa och ingen säger att barnet är värt mer än så, hur ska den någonsin kunna tro mer om sig själv och få självkänsla? På mitt jobb brukar vi säga att vi är varandras arbetsmiljö, detsamma här på nått sätt: vi är i varandras världar och vi kan göra skillnad för varandra. Allt för ofta intar vi föräldrarnas perspektiv o känslor, att de kan bli kränkta o man är rädd att göra dem arga, jag önskar man istället i första hand tänkte på det lilla barnets perspektiv och stod upp för dem eftersom de inte kan själva… <3

 45. Fanny

  Jag skulle absolut att ingripa! När man ser något sådant som man vet inte är acceptabelt, så har man inget att förlora på att säga ifrån. Det är vid sådana tillfällen som man ska tänka mer på barnet än om man skulle få ”skit” från mamman. Kram❤️❤️

 46. Li

  Hjälp…ryser på hela kroppen och blir nästan gråtfärdig. Jag skulle må så dåligt av att se detta. Kan ju lova att båda dessa fall bryter mot barnkonventionen, detta är ju kränkning, vanvård och misshandel. Man kan alltid kontakta socialen. Men man får hoppas att ex förskola eller bekanta larmar som träffar dem ofta. Alla föräldrar kan ju ha en dålig dag men usch detta var hemskt:( Förstår att ni inte gjorde något man blir ju så chockad i stunden! Kram <3

 47. Patricia

  Men fy vilket dåligt omdöme vissa har! Det är lika lätt att ge sitt barn majskrokar eller frukt som godis..
  Där mamman skrek så grova ord och slet i barnet hade jag nog sagt till. Visst kommer tillfällen då man måste ta sitt barn bestämt, men inte på det viset..Så sorgligt..

 48. Alexandra

  Hemskt! Är helt på samma linje som du. Idag när jag var i butiken kom en mamma med sina barn (två stycken ungefär 3-5 år gamla) körandes. Hon öppna fönstren och lämna dem i bilen medan hon gick in i butiken och handlade. Barnen skrek och stred med varandra så fruktansvärt och mamman skrek åt dem medan hon gick in i butiken. Jag blev utanför butiken och vaktade dem bara för att jag inte kunde förlåta mig själv ifall de skulle ha hoppat ut ur bilen och det hänt något hemskt. 🙁 när mamman kom tillbaka så gick jag in till butiken själv. Varför sa jag inget åt henne? Skulle det ha varit rätt? Jag tycker nämligen inte det är rätt att lämna så små barn ensamma i bilen som var parkerad vid en stor väg i rusningstid. 🙁

  1. gabriellajoss

   Nej men huvva 🙁 förstor att du reagerade 🙁 men det är inte alltid lätt att säga till i stunden! Är själv likadan och ångrar mig efteråt, kram

 49. Carola

  Fy va hemskt!! jag kan tycka att de är ok i alla de fallen som du beskrev att man går fram och säger vad man tycker. Förhoppningsvis kan de få dom att tänka till. Kram

 50. Emma

  Jag förstår dig, jag hade också reagerat! Eftersom jag jobbar med barn hade jag inte kunnat låta bli och säga ifrån om barnet far illa. Men de är alltid känsligt att påpeka någon när de kommer till uppfostran av barn

 51. Johanna

  Jag hade nog inte lagt mig i just när det kommer till vad dem dricker och äter, även om man tycker att det ser väldigt onyttigt ut för barnet. Men när en förälder skriker så till sitt barn så hade jag nog lagt mig i och sagt något i stil med ”har du någon aning om hur det påverkar ditt barn när du på det viset kränker och förminskar ditt barn på det viset”. Svårt att veta vad som är rätt men man har väl alltid rätt att säga till om man tycker något ser fel ut. Sen är det upp till den andra att ta åt sig eller inte.

  1. gabriellajoss

   Nej det har du rätt! Det är ju upp till varje förälder! Gjorde mig lite ledsen bara men skulle nog aldrig säga till då det inte är min ensak vad andra matar sina barn med såklart. Håller med dig, kram

 52. Tove

  Hej Gabriella!
  Jag tror att det i extrema fall kan vara viktigt att ingripa, även om det krävs mycket mod hos en själv.
  Men jag tänker att man som vuxen kan visa för barnet att det där beteendet inte är okej. Man får försöka tänka sig in i barnets situation och agera för dennes skull. Det kan ju förhoppningsvis leda till att barnet ser att det finns schyssta och vettiga vuxna också, om de lever under konstanta påhopp, hårda tag och glopord eller vad det än kan va.. Och kanske att de vågar vända sig till någon om det är riktigt illa.
  Kan bara tänka själv på att vara utsatt och många som tittar på men ingen vågar göra något. Men som sagt, lättare sagt än gjort tyvärr. Sen vill jag absolut inte heller lägga mig i hur folk uppfostrar sina barn osv. Men när ett barn uppriktigt far illa, känns det som en annan grej.
  Ps. Tycker jättemycket om din blogg! Har en son som föddes i början på oktober, så har varit spännande att läsa både om graviditeten och J:s utveckling (och allt annat förstås!) 🙂

  1. gabriellajoss

   Hej finis <3 Jaa, så är det ju! Jättebra skrivet av dig 🙂 Och tusen tack för så fina ord! Vad roligt att våra små är ungefär lika gamla 🙂 kram

 53. Denice

  Jag griper alltid in när man ser ett barn som far illa ut. Jag skiter i om jag blir hatad av mamman eller pappan, då har dom iallafall hört det och kanske har min åsikt i bakhuvudet. Jag tycker man är precis lika illa om man bara ser på. Det är som att se någon bli mobbad och så ser man bara på. Det är så fegt och typiskt svenskt. Jag kommer aldrig hålla tyst. Sen om det är småsaker så lägger jag mig inte i men om ett barn kan ta skada fysiskt eller psykiskt så griper jag in.

 54. rebecca

  Tycker verkligen att man ska säga ifrån! Nu när jag läste blev jag verkligen arg inom mig! Hade verkligen velat skrika åt dessa mammor. Kram<3

 55. J

  Hej! Vet att detta inte alls har med ämnet att göra men har jag missat receptet för de nyttiga muffinsen du la upp på insta för typ en vecka sedan? 🙁

 56. T

  Får och får. Ja, men jag tycker personligen inte att man borde, för just som du säger, det är upp till var och en. Jag såg i mitt gamla (lite sämre) bostadsområde jättemånga mammor som rökte när de gick med barnvagnen. Brukade bara titta lite konstigt, och hoppades väl på att de förstod mitt misstycke, samtidigt som jag är ganska säker på att alla visste att det inte är bra att röka (ingen KAN väl ha missat?). Även om folk skriker åt sina barn, hade jag nog inte sagt till (möjligen om någon slog sitt barn), för jag tror inte det hade hjälpt. Även där tror jag de flesta VET att man inte ”borde” skrika och vara dum mot sitt barn, så jag tror min tillsägelse hade blivit överflödig. Med godis och coca-cola.. ja där tycker jag verkligen folk gör som de vill, socker är ju inte lika med råttgift, så vill dom ge barnen godis, så gör det. Kommer själv ge mina barn godis (men kanske inte under ett år, och inte coca-cola i nappflaska), för jag tycker det är lite hysteriskt med sockerhetsen. Jag hade inte ändrat mig om någon mamma sagt till mig att det var dumt att ge godis till en 3-åring, för det vet jag att många tycker, men jag ändrar ju inte min åsikt för det. Håller med dig om att det är svårt att veta, hade också känt som du, ”borde jag säga till?”, kanske till och med med coca-colan, för det känns ju lite fel trots allt.. Tror tyvärr bara att mamman eller pappan man ”säger till” mest blir sur, och sedan gör vad de vill ändå. Vi kan ju inte kontrollera vad andra gör hemma eller när ingen ser ändå. Är man en oansvarig förälder, så är man, tror jag. Och det blir ju oftast så otrevligt när man ska leka moraltant, haha. Så lite kortfattat så tycker jag att man själv ansvarar för sitt eget barn och inte lägger sig i, om det inte gäller rent livsfarliga saker. Huruvida någon vill klä en pojke i klänning eller ge godis och coca-cola är ju en åsiktsfråga, så där tycker jag man sköter sitt eget. Rökning borde man väl då egentligen säga till om, efter som det ÄR riktigt skadligt, men jag hade som sagt aldrig orkat ta den konflikten då jag inte tror att det leder någon vart. Hehe nu blev det lite långt, men så tycker jag. Kram!

 57. Victoria

  Om någon tilltalar sitt barn på det viset som du skrev så bör man ju lägga sig i och lika så om någon blåser rök mot ett barn. Är bara så svenskt att inte lägga sig i och bara sköta sitt.

 58. Emma

  Usch, blir så ledsen när jag läser detta! 🙁 Det är så sjukt att vem som helst får bli gravid, en knarkare, alkolist mm. Men skulle du lida av ofrivillig barnlöshet och vara en exemplarisk föräldrar, är det ändå många års väntan att ev få adoptera!

 59. Anna

  När jag var och handlade förra veckan var det en mamma som var på butiken med sin dotter som kanske var 4 år. Dottern satt på caféet utanför kassorna och väntade medan mamman handlade och när mamman handlat klart springer hon fram till dottern och skriker på dottern att hon är seg, frågar om hon är efterbliven, att hon har förstört allt och dottern svarar tyst ”förlåt mamma jag hörde inte” då frågar mamman om dottern är döv och om de behöver gå till sjukhuset för att kolla upp det eftersom hon aldrig hör något. Vi andra som stod i närheten blev stående i chock, utan att säga något.. Helst av allt ville jag fråga mamman om hon är helt jävla dum i huvudet och ta barnet ifrån henne, men om mamman kan prata och bete sig sådär mot sitt barn – hur skulle hon då inte reagera mot okända människor som ifrågasätter henne..
  Jag hoppas att just det här barnet inte far illa mer än just den gången, och om hon nu gör det så hoppas jag att hon får hjälp!
  Men som sagt, det är verkligen svårt att vad man får säga till om och inte.

 60. Lavendel

  Jag tycker absolut att man kan säga något om man hör eller ser någon behandla sitt barn på ett mycket olämpligt sätt. För barnets skull, så barnet vet att förälderns sätt faktiskt inte är ok. Men det är så klart lättare sagt än gjort för oftast blir man så chockad så man hinner inte riktigt uppfatta vad som händer.. 🙁

 61. Millie

  Jag tycker absolut man får säga ifrån till en förälder när man ser att ett barn tar skada.
  Antingen blir nedtryckt eller slagen eller liknande, annars tycker jag man ska vara försiktig med att säga till andra med tanke på att vi alla är så olika och uppfostrar våra barn olika. Men ja man borde säga till när man känner att ”där gick gränsen”
  Du är en otrolig förebild och fantastisk mamma 💞

 62. Michelle

  Jag hoppas varje fall att jag i rök situationen och situationen i Göteborg hade reagerat och åtminstone sagt något. Men man vet ju aldrig hur man agerar när man väl är där! Tycker verkligen att de hade varit okej att göra de i sådana situationer, usch!

  1. gabriellajoss

   Jaa, i efterhand tycker jag att iallafall NÅGON borde ha sagt något men ingen gjorde det.. :/ jag själv blev så chockad.. Kram

 63. Emelie

  Här i England är det så vanligt att mammor fortfarande röker när de är gravida! Står utanför BB och bolmar, Hemskt! Rökte själv innan jag blev gravid så vet att det är svårt att sluta, men var en självklarhet när jag plussade!
  Har precis börjar följa din blogg, love it! Kollar flera gånger om dagen om du uppdaterat haha. Har lite för mycket tid just nu. Mitt due date är på fredag!! 🙂
  Kram
  Emelie i Birmingham

  1. gabriellajoss

   Nej men huvva 🙁 så hemskt! Samma här! Rökte innan men slutade samma dag som jag fick veta att jag var gravid. Åååh tack 😀 så glad jag blir. Och såå spännande!! Önskar dig stort lycka till! Glöm inte att berätta hur det gick sen <3 kram

 64. Idag är jag anonym

  (I fallet med föräldern i Gbg)
  Som pedagog, förälder och vuxen så JA!
  Självklart!
  INGEN stod vid min sida när jag t.ex fick stryk som barn. INGEN. Inte mina fröknar absolut ingen. Alla såg det men ingen sa ifrån.
  Coca Cola och godis… Man kan inte säga till någon om det… Det är ju upp till var o en precis som ni väljer vegetariskt till J.
  Eller som en muslim väljer ej fläsk.
  Eller någon från jehovas som ej ger blomdmat osv. 🌸

  1. gabriellajoss

   Håller med dig i det du skriver 🙂 såklart är coca colan upp till var och en. Fick bara ont i magen när jag såg ett barn i Jasons ålder dricka SÅ mycket på en gång. Men du har helt rätt och det är ju upp till varje förälder, kram

 65. Frida

  Jag tycker man SKA ingripa och säga någonting så fort någon behandlar ett barn illa, det är alla vuxnas ansvar, oavsett om man är förälder själv eller inte. Bara markera att det inte är okej.

 66. Kajsa

  Men herreeee 😯😯 hade också blivit chockad. Jag tycker det är så fel!! Barnet i vagnen kan inte göra ett val att undvika röken. Den blir ju tvingad att andas in röken från mamman. Fy.. och barn kan inte heller gå och välja vad de ska äta i den åldern utan de är föräldrarnas ansvar. Förstår inte hur vissa tänker. Enligt mig är detta helt fel och jag tycker synd om de barnen 😢

 67. Elin

  Har sett detta också och JAG säger ifrån VARJE gång. Skiter i vad någon tycker. Sådär gör man inte mot barn..Aldrig någonsin!

 68. Erika Sundelin

  Alltså hur kan man ge sitt barn läsk?!?! Blir tokig haha. Jag har inte barn men har sett tillräckligt med dokumentärer där tandläkare får dra ut barns små tänder för att dom har blivit helt förstörda och i värsta fall ruttnat ända in i roten av tanden, bara pga att föräldrarna har gett läsk och godis, det spelar då ingen roll hur mycket man borstar.. Att se barnen ligga och skrika och gråta när dom vaknat efter ingreppet är fruktansvärt.

  1. gabriellajoss

   Förstår dig! Känner samma sak.. Såklart är det dock upp till var och en. Alla är vi olika och man tycker ibland att andra gör fel val. Men man får acceptera det ändå då det egentligen inte är ens ensak. Kram kram <3

 69. Elin ❤ 21 år och gravid med första barnet.

  Men jisses.. Kan inte låta bli att tänka stackars barn.. Ser man något barn som direkt far illa tycker jag man får gå in och säga ifrån, om det är fysisk eller psykisk våld. Men gällande vad andra föräldrar väljer att ge sina barn och inte skulle jag aldrig påpeka, även om jag tycker det är helt galet att ge ett litet barn läsk och godis. Dock vet man ju inte vad konsekvenserna blir för barnet när det sedan blir ensamt med föräldern, tänk om det får ännu mer skäll och stryk för att jag la mig i.. Uscha.. 🙁

 70. Emma

  Jag är själv inte mamma (än) men om ca en månad. Wihooo. Men tycker personligen att det är upp till var och en som du skriver i början. Kanske ändrar åsikt när jag själv har en liten bebis. Men tänker att man inte ska dömma någon så hårt av en sak man sett. Colan tex är inget jag skulle ge min bebis men om nån annan gör det så skulle jag inte bry mig då jag inte har med de att göra. Sen som du skriver att mamman åt godis, förstår jag heller inte egentligen vad de har med saken att göra? Det är väl som om någon skulle ha fördomar om dig gentemot att Jason inte får äta kött bara för att du inte gör de osv osv… om du förstår vad jag menar?
  Sen de med rökningen att en ”normal” mamma medvetet skulle blåsa in i vagnen finner jag verkligen ingen logik i alls. Tänker och hoppas att hon var väldigt stressad och inte hann tänka steget före och att det var en engångshändelse. Men jag förstår din poäng också! Inte meningen att detta skulle vara en negativ kommentar eller så! <3
  Tänker nog ganska mycket eftersom jag själv som sagt snart är mamma, och jag vill inte bli dömd av andra att vara en dålig mamma om jag tex skulle råka göra något misstag som nån ser o lägger märke till.. hoppas du/ni förstår vad jag menar. Kram

  1. gabriellajoss

   Men grattis!! <3 <3 Så spännande. Förstår vad du menar och håller med dig. Stor kram fina du och stort lycka till med bebis. Berätta gärna hur det gick sen, kram <3

 71. Hannah

  Gud, de två exempel du ger är också sådana saker som gör mig ledsen! Usch alltså. Sen så tycker jag det är så svårt med det där när man ska lägga sig i eller inte. Jag är en sån fegis så vågar nästan aldrig. Men om någon slår sitt barn trycker jag man ska säga till, det känns inte alls okej. Och om någon slår sitt barn offentligt så vet man ju inte vad för hemskt som händer bakom stängda dörrar?

 72. Julia

  Nej usch :(((( Förstår att du blev ledsen och upprörd!! Och jag tycker absolut man skall säga till. Det är civilkurage. Jag tänker göra det åtminstone om jag vittnar något liknande. Värsta som kan hända är att mamman inte bryr sig eller tycker man är oartig, men det är inte så farligt tycker jag. Nej fy, stackars små barn som får så dåliga förutsättningar i livet :'(

 73. Maria

  Jag tycker att det är självklart att agera. Barnet kommer alltid i första hand, och då får föräldern bli hur arg den vill. Jag har sagt till hur många gånger som helst och upplever att de flesta förstår varför. Beror nog på hur man säger det?
  Att kommentera vad barnen äter skulle jag inte göra om jag inte kände föräldrarna men det du beskriver om Cola är ju vidrigt!

 74. Nora

  Åh, får så ont i magen när jag ser liknande situationer! Man vill bara säga till men samtidigt så blir det ju väldigt svårt att lägga sig i hur någon annan gör…
  Har också en situation med en tjej som ger coca-Cola & McDonalds till sin 1 åring, biter mig verkligen i läppen för att hålla tyst. Så mycket socker & onyttigheter till ett barn som inte vet bättre själv!!
  Min största last i livet är att jag själv är rökare, men är väldigt noga med att inte ha min son i närheten av röken. Är vi ute så får någon annan ta vagnen isåfall!
  Nej usch, det är så svårt detdär med att säga till någon. Man vet ju att dom kommer ta illa upp?!

  1. gabriellajoss

   Så bra att du gör så att någon annan tar vagnen eller liknande <3 det viktigaste är ju att man är medveten och att ens barn inte far illa av att man ex.röker! Håller med dig fina du <3 kram och ha en bra kväll 🙂 <3

 75. Jenny

  Det där med rökning vid ett barn kommer aldrig vara okej enligt mig. Min sambo röker och vi har barn, men när/om han känner sig illa tvungen att röka om vi är ute på en promenad så går han alltid flera meter bakom oss, och tar sedan ett tuggummi efter han rökt. Jag avskyr egentligen cigaretter, så vidrigt.
  Jag kan på ett sätt förstå VARFÖR mammorna agerade som de gjorde, men jag kan inte förstå HUR de kan göra som de gjorde.
  Den arga mamman hade nog inget tålamod kvar om barnet varit jobbigt (jag har själv varit där, känslomässigt), så att hon fick ett frispel kan jag förstå. Eller, jag känner igen mig i känslan. Men hur hon agerade var absolut FEL. Är man helt slut/irriterad på sitt tjatiga barn så skall man ta ett lugnt andetag och förklara för sitt barn att vad hen gör är inte okej också beskriver man konsekvenserna som kan bli om barnet fortsätter. Och fortsätter barnet, ja då lägger man bort varorna och går. Lugnt och sansat. Man skriker aldrig och nedvärderar ett barn för hens handling. Det är inte uppfostran.
  Och den andra mamman med godiset låter som en riktig lat person. En sådan som tar första bästa utväg. Hon har redan förstört för sitt barn från första början och det kommer ta en lång tid innan det barnet avvänjer sig från ett sockersug. Så sjukt tråkigt att både se och höra sådant.
  Jag tycker aldrig man skall lägga sig i någon annans uppfostran, men om det förekommer våld eller svordomar hade jag själv haft svårt att stå emot..

 76. Karina

  Vi har också reagerat på vår granne som har sin några veckor gamla bebis i bärsele på magen, Han brukar gå ut på promenad med bebis i bärsele, under hela promenaden går han och kedjeröker och blåser ut röken rätt fram… inte ens åt sidan utan rätt ut knappt 10 cm ifrån bebis i bärselen som sover.
  Har aldrig sagt till honom, det är ju hans bebis och hans ansvar… men tycker det är så fel utav honom.

 77. Yohanna Eriksson

  Jag jobbade på en butik en gång och såg en mama slita tag i sitt barn, skrika åt henne och lixom kastade iväg henne på något vis. Jag blev helt ställd. Jag blev stående i chock hur någon ens kan göra så? Jag frågade mina kollegor hur man gör i sådana situationer, och som personal ”får man” skälla ut eller skrika åt personen (som jag var sugen på att göra när chocken lagt sig) men som anställd får man gå fram och säga att man inte tolererar sånt beteende.
  Skulle jag se något hemsk på stan skulle jag inte tveka en sekund att säga till när det kommer till hemska kommentarer eller våld mot barnet.

 78. Maria

  Klart som fan man ska ingripa! Alla svenskar är så jåvla feg och just bara kollar på när dåliga saker händer! Jag skulle ta tag i dom och frågat vad deras problem är, helt klart! Fyfan, om inte människor kan sätta egna gränser på vad som är rätt eller fel får man fan göra det åt dom!

 79. Mvh soctanten24år

  Ja man får ingripa, vilket jag även tycker är bra om man gör så natt föräldern i fråga kanske kan bli medveten om vad den gör som andra tycker är fel. Jag jobbar inom socialtjänsten med just utredning, och det händer att ”anonyma” på stan har gjort en anmälan för att de sett något som de reagerat på, tex om någon tagit hårt i sitt barn, skrikit fula ord etc. Sen kanske det visar sig att familjen inte är i behov av stöd, men då har de i alla fall fått upp ögonen och blivit medveten om att andra reagerar på ens uppfostringssätt. MÅnga är rädd för att anmäla till soc, av rädslan att ”vi tar barn” men det fungerar inte riktigt så. Vi vill vara ett stöd och hjälp till familjer som kanske har det svårt, man kanske behöver stöd och hjälp i föräldrarollen, andra strategier till hur man ska göra vid ett sådant fall som du beskrev hade hänt i Göteborg på Ica. Det är inget fel med att ta hjälp av socialtjänsten!
  Kram!

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig <3 förstår att det händer ibland! Och det är bra att ni finns där för dom som behöver lite extra hjälp eller stöd. Stor kram <3

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss