Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Att ha nära i ålder mellan barnen

Hej Gabbi!
Jag är mamma till en snart 1 årig tjej och vi plussade för ett tag sen. Lillen kommer vara ungefär 18 månader när nästa bebis kommer, om ally går som det ska. Ät just nu väldigt dålig med illamående och extrem trötthet och mannen tar det mesta med lill tjejen och annat fix här hemma. Det är så många tankar och känslor just nu som snurror i huvudet.
Kan inte du snälla skriva ett inlägg om barn i nära ålder, eller som det så fint heter pseudotvillingar? Skulle vilja höra för och nackdelar från andra som fått uppleva detta.
Kram
Hej fina du! STORT grattis till dig! Är så himla avundsjuk men sååå glad för er skull. Vilken lycka att få ett plus på stickan! =) Förstår att det är mycket tankar och känslor.
Jag har själv tänkt mycket på det där med att ha nära i ålder mellan barnen. Tänk om jag blir gravid snart och Jason blir storebror innan han fyller två!? Vi njuter till fullo av vår lilla älskling här hemma och stressar inte men hade blivit SÅ glada om vi fick uppleva en till graviditet och ett till barn inom det närmsta. Jag har ju ingen erfarenhet av att ha två barn men vet att såå många av er som läser bloggen har det. Så ni kanske vill berätta och dela med er i kommentarsfältet? Fördelar, nackdelar, erfarenheter osv. Ja, skriv allt ni kommer att tänka på! =)
Jag har hört mycket om att man kan känna sig otillräcklig med två små barn hemma. Att man får dåligt samvete ofta mot det äldre barnet som får bli ”stort” lite för snabbt. Samtidigt har jag fått läsa och höra om helt fantastisk syskonkärlek och en helt ny nivå av föräldraskapet. Dubbelt upp med kärlek och så fint att barnen kan ha varandra från så tidiga år i livet och bli nära vänner.
Kram kram och ha en jättefin eftermiddag och kväll! <3
12179856-10207880623394823-1837678638-n


En helt nykläckt liten Jason! <3

Kommentarer

 1. Emma

  En liten reflektion till inlägget, jag tror inte det är av betydelse att man känner sig otillräcklig för man har två små barn, det är nog snarare en känsla som kommer med föräldraskapet, stora som små barn.. Vi har inte tätt mellan barnen, men alla kräver sitt och jag känner ibland att jag skulle vilja klona mig :). Det här med att ha barn tätt för att de ska kunna leka ihop är ju inget måste, Vi har tre år mellan de två äldsta och de leker jättebra ihop, ibland stänger de in sig i rummet en hel eftermiddag och man nästan glömmer bort dom :)-. Självklart bråkar de ibland också som alla syskon gör. När vår minsta föddes var de 7.5 och 4.5 och älskar att ha en lite bebis att ta hand om, en liten bonus är ju att äldsta tjejen tycker om att hjälpa till med matning, byta blöjor och att underhålla minsta som nu är 9 månader.
  Jag har en lillebror som är 5 år yngre och vi lekte jämt ihop när vi var yngre och idag har vi en fantastisk relation, så om man får det så beror det snarare på personlighet än ålder tror jag. Man ska nog helt enkelt göra det som känns bäst och vad som passar familjen.
  Hoppas ni får ert plus snart 🙂
  Kram

 2. Victoria

  Min äldsta dotter är född i mars 05 och lillasyster är född i augusti 06 så det skiljer 1,5 år. Ska inte sticka under stolen med att det var tufft att gå från ett barn, som dessutom var lätt att ha att göra med, till två barn där lillasyster skrek i princip konstant de första 5 månaderna. Blev lite av en chock men man anpassar sig och växer in i det. Lika ofta som tjejerna bråkar så har dom väldigt roligt och eftersom dom är i samma ålder så har dom ju mycket gemensamt. Min yngsta dotter föddes 09 och det var mycket lättare, hon hängde bara med 😊
  Och ju fler barn, desto större hjärta får man. Finns lika mycket kärlek till tre som till en och man älskar dom exakt lika mycket.

 3. Annika

  Grattis till + et 😀 Jag har 2 söner och de är 1 år och 10 månader mellan dem. Kan bara säga att allt har fungerat över förväntan . Kevin som precis fyllt 2 är med och tittat på när jag byter blöja och tycker de är spännande . Lite små avundsjuk ibland..men inget större problem . Så länge man tillåter storebror att få vara med och inte glöms bort honom så har de fungerat toppen här hemma. . Nu har Isak som är 10 veckor börjat jollra och verkar bli glad när Kevin kommer med sina leksaker till honom . All lycka till ..de blir bara mysigare ju fler ungar man har😊

 4. Janni.A

  Fick min sista mens på sonens 1 års dag! Ödet? Och knappt 9 månader senare föddes lillasyster. Hade jag fått bestämma hade jag gärna haft lite längre mellanrum mellan barnen, men bara av den anledning att kag längtat så länge å kämpat så hårt för att få mitt första barn! Så jag ville njuta lite längre av tiden me bara honom! Men nu skiljer de då 1 år och 9 månader på barnen. De svåraste tyckte ja va att storebror va ju så liten när lillasyster föddes, så han förstod ju inte riktigt när man behövde säga till.. Han beundrade henne me de största ögonen å va så kärleksfull å fin mot henne! Men han ville väldigt gärna bära på henne å tog henne så firt ja vände ryggen till! Å där va han ju för liten för att förstå faran i att bara henne.. Men samtidigt är de underbart att dom nu har varandra att leka me! Han en nu 3 1/2 år å hon är 1 år och 9 månader. Dom har ett jätte fint band mellan varandra samtdigt som dom går varandra på nerverna 🙂 men dom kan ju hitta på saker å dom busar å kramar varandra. Nu hade vi turen att bebis nummer 2 va en väldigt snäll bebis som sov bra om nätterna. Hade kunnat bli väldigt jobbigt om man skall springa upp me två barn i olika omgångar, eller samtidigt (sambon jobbar dessutom natt så inte ett drömscenario me jobbiga nätter) Men när ja ser på barnen nu så e jag glad att dom kom så tätt så att dom verkligen har utbyte av varandra.

 5. Isabella knutsson

  Hej!
  Jag har 2 barn nära i ålder, skiljer ca 18 månader mellan dom och för det mesta är det underbart men det finns stunder som är extra kämpiga men jag är också ensamstående så jag får ju göra allt hela tiden. I början när min minsta föddes så var det extra kämpigt med alla hormoner speciellt, jag kände mig otillräcklig för min sons del, han hade haft mig själv i 1,5 år innan lillasyster föddes men han var jätte snäll ändå, han kunde bli ledsen men det tog han ut över mig så han la aldrig en hand på sin lillasyster,
  Syskonkärleken emellan dom är helt UNDERBAR! Aiden älskar att pussa på sin lillasyster och vill alltid kramas 😊
  Jag har ju en blogg om mitt liv som ensamstående mamma till 2 små och där finns att läsa mer 😊
  http://isabellaknutsson.vimedbarn.se

 6. Lexi

  Vi kommer ha 14 månader mellan våra 🙂 helammande fortfarande när jag blev gravid, vilket kanske inte var helt planerat av oss men nu är det som det är… Ser fram emot detta och när nästa bebis kommer (i april) med både fasa och förväntan!

 7. Elin

  Jag blev som 22 åring oplanerad gravid med tvåan (minipiller+amning) när vår
  Äldsta var runt 7 mån så när lillasyster kom så var storasyster 15,5 mån. Fungerade bra från dag 1 aldrig någon svartsjuka. Värre nu när de är 8 och 9 år mkt tjafs😜 Väldigt olika personligheter. Dessutom fick vi vårt tredje barn (han var planerad) när storasystrarna var 2.5 och 3.5 år. Full rulle har det varit men när man är i det så känns det inte så jobbigt😊

 8. Sandra

  Hej:) Jag har 18 månader mellan mina två, Milio blev 2 nu i somras och Melanie är snart 7 månader. Visst är det fullt upp men känner ändå att detta kunde inte blivit bättre. Milio har fått lära sig att dela med sig och vara kärleksfull mot andra små barn. Han älskar verkligen sin lillasyster och han ger henne ofta pussar och kramar, de är så fina tsm. Det känns som de får mer nytta av varandra desto äldre de blir och blir mer sammansvetsade.
  Men såklart får nr 2 inte lika mycket tid som man gav till nr 1 då det är full rulle med en 2-åring men det är en vanesak och lillasyster är väldigt snäll och lättroad så är oftast inga problem☺️
  Jag kan varmt rekommendera att ha tätt mellan barnen☺️ Jag önskar dig stort lycka till med nr 2 och alla er andra som också går i samma tankar😘

 9. Lisa

  Jag har 2 pojkar som det skiljer 2 år på. Måste säga att det var en otroligt intensiv tid när de var små. De är nu 8 och 6, men kan inte komma ihåg så mycket. En virvelvind, och psykiskt var det tufft för mig.
  Nu har jag en 1.5 åring, och jag njuter till fullo, på ett sätt som inte var möjlig med de andra. För antingen var man gravid/illamående hade sömnbrist, så jag hann inte njuta och följa utvecklingen rikrigt. Det var jobbigt. Men också otroligt gulligt såklart.
  Men för mig, med facit i hand skulle det nog passa med längre emellan barnen så jag hinner fokusera. Men tror detta såklart beror på personlighet, mognad och psyke.
  Hur man än gör, så är det i perioder jobbigt och i perioder helt underbart.
  Kram

 10. Micaela

  Jag har exakt 18 månader mellan mina. Den ena är 2 och den andra 6 månader. Det fungerar jättebra! Men det är klart att det är tufft emellanåt. Samtidigt så värt det. Man ser kärleken mellan dom och jag tror dom kommer få mycket kul iho när det bara skiljer 1,5 år mellan dom. ! Jag är jättenöjd! ❤️

 11. Therese

  Vi har bara drygt 1,5 år mellan våra tjejer. Visst, det ska erkännas – första tiden var tuff. Visst känner man sig otillräcklig som förälder när den äldre behöver uppmärksamhet samtidigt som den lilla behöver ammas t ex. Men samtidigt så kanske det är så att man som förälder nästan alltid känner sig otillräcklig? Även om syskonet varit äldre så skulle säkert amningsstunderna med bebis krocka med äldre barnets behov av föräldratid. Förutom just första årens sömnlöshet och känsla av att inte räcka till så finns dock bara positivt att säga. Våra barn har sååå mycket glädje av varandra. De går i lågstadiet nu bägge två och leker fortfarande jättebra med varandra. det är verkligen en annorlunda relation om man jämför med syskon som har många år mellan varandra (som för mig och mina syskon t ex). Jag är så glad över att vi har våra underbara barn, och så glad över att de har varandra. Det känns verkligen som att vi gett dom den bästa presenten i och med att de har varandra. Viss kan det vara bråk ibland, men faktiskt inte särskilt mycket. Jag hoppas att de kommer att fortsätta vara nära även som tonåringar och vuxna.

  1. gabriellajoss

   Kan tänka mig att det är tufft i början och speciellt innan man kommer in i det helar. <3 Det är jag övertygad om att dom kommer! Tack för att du delade med dig, kram

 12. Sara

  Jag väntar mitt första barn så kan inte prata av erfarenheten att vara förälder men jag hör många som säger att de vill ha barn nära i ålder för att barnen då blir vänner när de växer upp. Jag älskar min bror över allt annat och umgås med honom ofta han är 4,5 år yngre än mig. Min man har 4 år mellan han och hans syster och vi umgås ofta med henne. Mina föräldrar har båda 4 år mellan sina syskon och de har aldrig umgåtts. Jag har en vän som har 4 och 6 år mellan sina syskon de umgås allihop. Mina kusiner har 2 år mellan sig och de har aldrig stått ut med varandra. Jag tror det handlar mer om vem man är som person än hur många år det skiljer mellan en. Det har inte riktigt med för och nackdelar att göra men en tanke om just vänskapsbiten.

 13. L

  Har inte direkt erfarenhet av egna barn men har erfarenhet av att ha en lillebror med bara 16 månaders skillnad. Och vårt syskonband har varit otroligt starkt alltid. Vi lekte alltid tillsammans, hade typ samma kompisar, hade alltid följe till dagis/skola/aktiviteter osv… man var aldrig ensam. Det var fantastiskt roligt att ha en lillebror som var jämngammal. Vi umgicks på loven & upplevt mycket tillsammans. Var vi sjuka tig den andra hem läxor osv….Dock har vi alla syskon en fantastisk relation idag och tro det eller ej vi har ALDRIG varit ovänner, avundsjuka eller vänt varann ryggen. Skulle gärna vela ha tätt mellan mina barn och rekommenderar det!
  Dock har sambon en dotter sen innan som är 5,5 år och vi har en gemensam son på 10,5 månad…
  än inget plus på Stickan trots att jag känner mig JÄTTEGRAVID alltid (typ skengravid?!?!?). Vi har dessutom snackat om lite mellan rum typ när sonen är 2,5-3 år kanske är lagom? 🙂 OM vi kan få fler barn dvs.. !

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig <3 åh, förstår! Har varit med om samma känsla 🙁 så störande! Lycka till med allt och hoppas att det blir som ni önskar! Kram <3

 14. Emma

  Jag är 14 och har en syster som är född 18 månader innan mig och vi har såå bra syskonrelation!! Men hade det skilt 1-2 år till tror jag vi hade haft samma relation och jag är så glad att vi ”klickat” så bra för hon är som en bästa vän för mig haha<3

 15. josefine

  Hej fina du! Hoppas det går bra med flytten. Har bara en fundering! Jag är i v 35 med vårat första barn. Vad tycker du var ”värst” med förlossningen? Jag känner mig inte direkt orolig utan kanske mest en blandning av lite oro men mest spänd att få träffa den lilla <3 Kram josefine

  1. gabriellajoss

   Att det tog så lång tid och att jag hade ont sååå länge! Var så trött på smärtan och hade knappt energi kvar 🙁 annars var inget speciellt jobbigt mer än att jag tyckte att det gjorde sjukt ont! Men det var det värt <3 kram fina du och stort lycka till <3 berätta gärna hur det gick sen!

 16. Pernilla

  Jag har tre barn! Kevin är 6 och ett halvt ,jamie 4,nellie 2 år!
  Jag ser mer fördelar med att ha tätt än nackdelar! Mellan Kevin och jamie är det ju 2 och ett halvår mellan dom och jag ångrar att dom inte kom tätare! Man har tid för dom då bebisen sover oftast mycket första tiden! Nu är killarna bästa vänner och leker och bråkar ihop! Hihi…

 17. Malin Olofsson

  Hej😊
  Jag har 17 m mellan mina 2 äldsta pojkar, 3,3år mellan 2å3, 1, 11 mellan 3 å 4, å 1,8 år mellan 4 å 5, å 4 å mellan 5 å 6……, visserligen fog vårt 5 barn en pojke😒 Jag tycker det var bäst med dom 2 första som det var ”tätast” mellan😊 Men man kan inte alltid välja, man går va glad åt dom som kommer😃 Jag har bara 1 äggstock å sambon bara 1 testikel……. Kram från en 5(6) barnsmamma, numer även farmor

 18. Helena

  Jag har 18 månader mellan mina barn. De är idag 2 är resp 3,5år. Det är inte alltid en dans på rosor och man kan ibland känna stress och under vissa perioder kunde jag innan känna att jag inte riktigt hann med t ex mig själv eller hemmet, Det äldre syskonet har allt varit mån om det yngre.Nu leker de bra tillsammans och är måna om varandra även om det finns stunder när de är osams och otröstliga.
  Hade jag idag vetat hur kämpigt det vissa stunder var när det yngsta syskonet var nyfött och fram till det var ett halvår hade vi nog låtit det skilja lite mer i ålder mellan dem. Men alla barn är olika och alla föräldrar har olika förutsättningar.

 19. Therese

  Hej har våra pojkar tätt, skiljer 1.5 år mellan dom. De va otroligt tufft i början då lillebror kom, min man pluggade heltid plus jobba extra för att få in en fot så i början ungefär 3 månader va jag själv nästan dygnet runt. Hade mamma till hjälp som tur va, tur att vi hade fått 2 snälla killar som sov nätterna igenom så man fick sömnen iaf. De bästa är att dom alltid har varandra, i vått och torrt. Men dom kan va ovänner och bråka rejält oxå men när de väl gäller skyddar dom varandra till tusen. Jag är sååååå glad att vi valde att skaffa dom tätt. Är nu gravid med 3:an som troligen är en flicka och pojkarna är nu 6 och 7 år och längtar efter sitt syskon som kommer runt 21-25 november. Planerat snitt denna gång då pojkarna kom med akut snitt båda två så denna gång blir de som sagt planerat snitt vilket känns kanon. Jag hoppas ni snart plussar, ni är så himla fina människor och jag önskar er all lycka med barn flytt och allt. Kram på er

  1. gabriellajoss

   Förstår det! Så skönt att dom sov så bra iallafall <3 åh, låter så fint! STORT grattis till er! 🙂 underbart med en liten lillasyster 🙂 önskar er all lycka! Berätta gärna hur allt gick sen och hur det känns att vara trebarnsmamma 🙂 <3 Och tusen tack för så snälla ord, jag blir så varm i hela hjärtat! TACK!! <3 tusen kramar

 20. Camilla

  Jag har två tjejer där den ena blir 3 år i mitten av november och den andra blir 1 år i slutet av september. Så vår stora tjej var 1 år och 10 mån när vår lilla tjej kom. Jag kan bara ge positiva tankar på att få barnen så tätt eftersom de alltid kommer ha varandra att leka med (när den lilla blir så stor att hon börjar leka), jag har redan sett att de börjat interagera lite. Jättegulligt! ❤️
  Såklart kan det vara lite påfrestande att den större ”utmanar” lite mer när man sitter och matar den lilla men för mig gick den perioden över på ett par veckor. Vår stora tjej hoppade bl a i soffan lite extra när jag satt och matade vår lilla men det slutade som sagt ganska snabbt när hon insåg att jag faktiskt kunde lägga ifrån mig bebisen och sätta ner henne i soffan. 🙂 Jag har inte upplevt någon avundsjuka från vår stora och det tror jag också är en fördel när man skaffar barnen tätt. En annan fördel som är av mer materiell natur är att blöjperioden inte hinner avslutas så man hinner inte vänja sig vid att ha blöjfria barn. 🙂
  Min upplevelse är alltså helt enkelt att det är en bra idé att skaffa barn ganska tätt! 🙂

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 ja, det kan jag tänka mig! Underbart att du har en sådan upplevelse av det fina du, kram <3 🙂

 21. Emelie

  Jag har bf nu snart den 3 oktober och då kommer storasyster att vara 16 månader! Det var helt planerat att ha dom tätt och jag tror det kommer bli underbart men tufft också såklart! Jag kan säga att nu under graviditeten har man också känt sig otillräcklig. I början var man såååå trött då hade jag turen att dottern fortfarande sov 2 gånger om dagen men nu mot slutet när man har ont överallt, har hemsk foglossning och är sådär trött igen så är det jobbigt. Dottern har sen 11 månader vilat en gång om dagen efter lunch för annars sover hon inte på natten så då vilar jag med! Nu vill jag bara att graviditeten ska vara över så man kan leka ordentligt igen för att sätta sig och ta sig upp från golvet är hemskt vissa dagar och man orkar inte gå samma promenader som innan. Så den där vilan man gjorde innan barn nr 1 kom den kan man glömma med nr 2 😉 så att vara utvilad inför förlossningen nej det kommer jag inte vara. Men längtar så efter bebis och att se storasysters reaktion hon förstår ju inte att hon ska få ett syskon så det ska bli spännande att se. Något jag funderar på mycket är hur nätterna ska gå dottern sover 19-06 ungefär men ibland blir det ett uppvak men får hoppas det löser sig! Men allt jobbigt är det helt klart värt det men en tät graviditet igen blir det inte kan jag säga nu vill jag vara icke gravid i några år innan nästa barn 😉

  1. gabriellajoss

   Men ååh grattis!! <3 så spännande! Tack för att du delade med dig 🙂 förstår att du känner så haha 😉 det är tungt att vara gravid! Kram <3

 22. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

  Vi kommer ju inte alls att ha nära i ålder mellan våra barn (om vi nu nånsin kommer at kunna få ett syskon) och jag är faktiskt lite ledsen över att barnen kanske inte kommer att stå varandra så nära..? Selma fyller snart fem och min önskan hade varit Max tre år mellan men ibland vill livet inte som man själv önskar ❤️ Kram

 23. Denise

  Hej! Jag har själv inga barn men jag har erfarenhet av detta ur ett ”barnperspektiv” då det endast skiljer just 18 månader mellan mig och min lillasyster. När vi var små trodde många att vi var tvillingar och än idag får vi den frågan, vi har en helt otrolig relation och hon är och har alltid varit min bästa vän! Det är säkert från barn till barn så klart men för oss har det varit den bästa barndomen man kan få, vi har nästan aldrig bråkat och har alltid haft en vän att leka med. Så från den sidan är det endast positivt! Lycka till med ditt andra barn 🙂

 24. Emma

  Jag och mina syskon är väldigt nära varandra i ålder och själv så tycker jag att man har en bättre relation till barandra när man är runt samma ålder så man förstår varandra bättre 🙂

 25. Elin

  Jag har precis två år mellan mina och för mig som är ensam mycket av tiden (pappan är sjöman) så har det varit perfekt. Min stora kunde rätt mycket när lillebror kom så då kunde han hjälpa till och dessutom lite förstå att vissa saker kunde Ta tid och man kunde förklara på ett annat sätt. Han kunde även hjälpa till mycket med lillebror och det blev något kul vi gjorde tillsammans. Han fick gå hemma med mig under min mammaledighet så jag fick Mycket tid med honom när lillen sov. Däremot har min syster nära i ålder med sina tre pojkar och hon har fixat det bra. Mycket bråk ibland men vilken nytta dom har av varandra och så roligt dom kan ha. Lycka till med barnen, det är tufft men så värt det. Mina är 1 och 3 nu och leker mycket tillsammans! 😊

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 härligt att dom kan leka så pass mycket ihop nu 🙂 låter som en bra åldersskillnad! kram <3

 26. Millie

  Jag har barn som de skiljer 18 månader på och de har gott hur bra som helst, dock finns de stunder av svartsjuka och lite tjuvnyp här och där men också en otrolig kärlek, typisk syskon. Jag är så glad att jag skaffade barn så tätt, tänk va roligt de redan har och hur mycket roligt dom kommer ha i framtiden. Kan verkligen rekomendera att ha barn i nära ålder. Oavsett hur mycket skillnad de är på barnen så kommer de alltid komma perioder som är mer eller mindre jobbiga. 🙂

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss