Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Hur går det egentligen?

Jaa, hur går det med att sluta amma då? Det går fram och tillbaka. Jag lyckas sluta över en dag men sedan faller jag tillbaka på kvällen. Lyckas låta bli en hel kväll och natt men glömmer av mig lite smått och ammar på morgonen. Ni kanske tycker att jag är larvig. ”Det är bara att sluta” säger många. Men nej, för mig är det inte det. För mig har amningen blivit ett så otroligt starkt band mellan mamma och barn. Många av er som har ammat lite längre förstår nog precis vad jag menar. Det är så jäkla tufft att bara klippa rakt av. Men dragit ner på amningen har vi faktiskt gjort! Ammar inte lika ofta om dagarna och som många av er skrev så kanske det helt enkelt är bäst att trappa ner till en början och inte klippa av allt direkt. Jag har planer på att sova borta nu någon helg framöver och efter det inte amma alls. Men det är lättare att säga och svårare att göra. Känner mig fortfarande kluven i vad jag vill bara för att jag vet hur mycket det betyder för honom.

Alltså åh, skulle helt ärligt kunna skriva en bok om amning. Från att ha vägrat amning som gravid till att ha tagit det till mig med öppna armar och byggt upp amningen under över ett års tid. Jag älskar att amma! Och jag tycker att vi ska prata med om amning i samhället. Därför väljer jag att skriva så öppet om det också. Ingen ska skämmas över att amma eller känna sig konstig, rädd eller ensam. Amningen kommer med så mycket känslor, rädslor, glädje, tankar.. Jag tycker att man ska få mata sitt barn hur man vill och var man vill. Vill passa på att påpeka att flaskmatning är exakt lika bra om det känns som ett bättre alternativ. Vill bara trycka på det så att ingen tolkar detta inlägg som något negativt mot dom som väljer andra alternativ än amning. Alla får göra som dom vill! Jag vill bara dela mina känslor och tankar och för oss har amningen varit så viktig och så bra på många plan. Men ja, vi har inte lyckats sluta helt. Men sakta men säkert.. Uppdaterar er längre fram. Kram.

16215663_10211830001806815_2080219503_n

En amningsbild som är några månader gammal. Tror inte ens han var ett år här! Tycker att den är fin =)

Kommentarer

  1. MH

    Vilken underbar bild!
    Du skriver att du älskar att amma, och att det betyder mycket för ditt barn att amma. Varför vill du då att du och Jason ska sluta med det?
    Jag ammar min tvååring, både natt och dag, utan amningen skulle allt från nedvarvning på kvällen, små skador, utvecklingsfaser och sjukdomar ske på helt andra vilkor för oss/barnet.
    Den biologiska amningstiden för människan är 2-7år, därav våra mjölktänder tillexempel.
    Vill också rekommendera en sluten Facebookgrupp som heter:
    Mamma jag vill amma! (Att jag är stor nu gör detsamma!)
    Håll koll på din inbox bara ifall du vill gå med, gruppen sköts otroligt professionellt av adminsen som tar kontakt via pm med alla som vill gå med innan de kan släppas in. Lite kötid är det, någon månad.
    Rekommenderar också en amningsfotobok som säljs på adlibris, årets viktigaste bok om du frågar mig. 100 gånger amning heter den.

    Kram <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men tusen tack!! För mig handlar det mest om att bli gravid faktiskt.. Annars hade jag kunnat amma hur länge som helst. Men jag har varken fått tillbaka mens eller ägglossning och utan dom kan jag ju inte få plussa igen! Och i och med att det tog lång tid för oss att bli gravida med Jason så kanske det tar lång tid igen (om vi ens lyckas få fler barn). Så känns som om det är dags att börja försöka igen 🙂 stor kram och tack för så bra tips 🙂 <3

  2. MalinP

    Helt rätt! Jag har också svårt att sluta helt. Men nu har jag slutat på dagarna men ammar fortfarande på kvällen/natten och morgon.. han hinner oftast få tag på tutten på morgonen själv innan man hinner märka nått🙈 Men känner att ja inte vill stressa med de. Han är snart 14 mån och ska börja förskola snart och ja ska börja jobba, så hoppas lite på att han ska sluta själv 🙂 Annars får ja också testa o sova borta😉 Kram! (Du borde skriva en bok om amning faktiskt!) 😄

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig!! Det är ju så enkelt att amma på natten och så mysigt på morgonen (när man vill slippa kliva upp ur sängen, hehe) 🙂 jaa, det blir ju lätt så att man inte ens hinner reagera. Förstår det 😉 ja, gör så! Kram <3

  3. Josefine

    Eftersom min son vägrade äta annat än bröstmjölk så var jag ”tvungen” att dra ner på amningen. Han helammades tills han var 10 månader och när han hade lärt sig att äta annat så bestämde jag att han bara fick amma när han skulle sova och på nätterna, då sov han två gånger om dagen. Nu är han 15månader snart och ammar sig till sömns på dagen om vi är hemma (är vi iväg somnar han oftast i bilen) och sen när han ska sova på kvällen och under nätterna. Att jag var bestämd funkade bra för oss, sen har det såklart varit undantag om han varit ledsen eller sjuk tillexempel. Får jag fråga varför du vill sluta amma? Lycka till ❤️

  4. Sofie

    Jag är så tacksam att du skriver om er amning. Min och sonens situation är vääääldigt lik eran, så jag följer med stort intresse! Han älskar verkligen amning, och ska jag vara ärlig gör jag det nog också. Inte hela tiden men de där mysiga stunderna när man verkligen ser hur lugn han blir i famnen och hur trygg han känner sig <3
    Vi har slutat med amningen på natten nu och det var skönt, men utöver det kommer sonen att få bestämma när vi slutar. (Han är snart 11 mån)

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men ååh tack <3 det är viktigt att göra det tycker jag! Jaa, det betyder ju så mycket för dom små. Skönt!! Stor kram <3

  5. Jenny

    Jag gjorde som ett schema när jag skulle sluta amma min dotter när hon var 1. Först körde jag bara morgon och kväll kanske en vecka sedan bara kväll i en vecka och sen varannan kväll och sen slutade vi. Detta gjorde jag för att mjölken skulle minska i lagom takt men det kan ju vara bra om man har lite svårt att sluta (men ändå vill) att ha ett bestämt mönster att gå efter. Så behöver man inte tänka så mycket! Lycka till iallafall!

  6. .

    Men om du slutar amma kanske du kan bli gravid igen och då får du amma igen som du älskar, detta behöver ju inte vara sista gången.

  7. Sofia

    Hej! Jag har en son på 7 månader och jag har ammat honom sen födseln. Nu har han börjat smaka mat senaste 4 veckorna och vill inte amma lika mkt på dagarna som förut, (Han har inte slutat helt men klart färre gånger) men däremot mycket på kvällen och natten. Dum fråga kanske men kommer brösten att förstå att han vill amma mer på kvällen eller kommer min mjölk att försvinna? 🙁 vill amma 1 år iaf i kombination med mat. Hur har du gjort med J?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du!! Jaa, det kommer dom!! <3 Min mjölk har alltid anpassat sig efter hur mycket och vilka tider han har ammat 🙂 så oroa dig inte alls för det <3 kram

  8. Madde

    Åh så mysigt. Önskar så att min dotter hade velat amma mer än dom 4 månaderna som hon gjorde nu är hon 1 år och jag försöker vänja av henne nattflaskan/nattflaskorna, de är tuft att inte ge henne en flaska när hon blir så ledsen när hon inte får någon men jag ska verkligen försöka stå emot.

  9. Victoria

    Hej! För mej är också amningen ett jätteviktigt band mellan mej o min lilla, ammar min 15 månaders fritt, dvs. alltid när hon vill. Vilket blir kanske 3 ggr dagtid och lika många nattetid. Tänker mej att vi ammar tills hon slutar av sej själv, de sägs ju göra det i 3-4 års åldern och vi har inte bråttom med syskon (har inte heller fått mensen tillbaka). Om jag ändrar mej och får lust att sluta så tänker jag följa dehär råden: http://www.ahaparenting.com/blog/Gentle_Weaning Vi tänker ganska lika om föräldraskap så jag tänkte tipsa om sidan, kanske du också tycker det är bra råd 🙂

  10. Ida

    Det känns så overkligt och samtidigt så otroligt underbart att läsa om långtidsamning i en blogg som din. Snubblade över det av ren ”olyckshändelse” och blev så glad! Jag ammar själv en 2,5 åring och känner mig alltsomoftast som ett UFO. Omgivningen verkar se långtidsammare som knäppa hippies i gränslandet av civilisationen, inget kunde vara längre från sanningen. Tack för att du delar med dig.

  11. Lotta

    Jag tycker inte att du ska lägga ner så mycket energi på att tänka på att sluta om ni har det bra. Amningen är så mycket mer än bara att mata barnet. Inte många som förstår det bandet vi mammor har med våra barn. Jag har slutat amma för ca 1 månad sedan. Det rann bara ut i sanden. Både ledsamt men skönt faktiskt. Jag tycker du ska amma så länge som du och Jason känner att ni vill. Är man inte redo nu så är det helt okej! Lyssna inte på andra som säger att det inte är bra etc. Amning är ju super mysigt!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, du har ju så rätt egentligen.. Jag vill mest bli gravid igen snart.. Känns som att det kan ta rätt lång tid då det gjorde det sist. Vill så gärna försöka igen men får nog inte igen mensen så länge jag ammar, kram

      1. Lotta

        Ja men då förstår jag stressen! Hade nog känt likadant! Jag håller tummarna för er och fortsätter följa er och finaste Jason! Ni förtjänar en guldklimp till! :* <3 Kramar!

  12. Piafia

    Åh. Jag önskade att jag kunde amma med min son när han föddes men han sög fel och det gav såna sår och skorpor så det blev mer en ångestkänsla, fick avbryta efter 3 veckor, jag verkligen härdade ut in i det sista med bröstpump på slutet då det inte var ”mysigt” så fick jag lov att gå över till ersättning och det är ju inte heller så bara..men nu är jag gravid igen och hoppas innerligt att jag kan lyckas med amningen denna gång istället.

    Tycker du verkar en klok tjej, följ mamma hjärtat så kan de aldrig bli fel. Amma hur du vill, när du vill och var du vill. ♡

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår <3 håller verkligen tummarna för er 🙂 <3 och grattis till bebis i magen. Blir så glad. TUSEN TACK <3 <3

  13. Julia

    Jag tror inte så många faktiskt väljer bort amning (utan orsak) utan helt enkelt blir tvungna eftersom det inte lyckas. Eller blir tvungna att delamma, som jag själv. Skulle sååå ha önskat att jag kunde ha ammat 100% och kommer att sörja det för alltid. Men är lycklig för dem som lyckas med det!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish