Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Frågor och svar

Har du inga planer på att ta körkortet (för att kunna slippa bussarna) jag håller på med mitt körkort (har ett barn) avskyr också bussarna. Ska ha uppkörning o prov i september.
Kram!

Jag hade planer på att ta det redan förra året men då fick jag en stor skatteskuld som körkortspengarna gick till istället. I år är jag gravid och därav får jag ju inte göra ex. halkbanan vilket gör att jag känner att jag hellre väntar tills nästa år och tar en intensivkurs då. Men vi får se om det ens blir av nästa år eller om jag tar det året efter det.. Vi kommer ha en hel del utgifter med huset nästa år (möbler, altan, trädgård osv) och där lägger jag hellre pengarna just nu om jag ska vara ärlig. Sedan är det inga problem för mig att gå heller och så åker jag med F när han är hemma (han är världens snällaste och skjutsar gärna mig och J) eller tar bussen ett par gånger i veckan (fast jag inte gillar det, haha). Kram! =) Och lycka till med körkortet!

Jag tänkte på det här med att bygga hus å så… Rent ekonomiskt. Hur dyrt blir det i månadskostnad? Och när räntan går upp till det normala (5%) vad kostnaden blir då? Hörde på nyheterna för nån vecka sedan då det pratade just om detta. Att har man lån över 3,5 miljoner blir månadskostnaden på enbart lånen runt 21 tusen… Helt galet mycket pengar! Tänkte att ni kanske är mer insatt i detta som faktiskt ska bygga. Vi har köpt hus för 4 år sedan då marknaden inte var såhär het tack & lov, så de blir ju skillnad =) kram!

Vi kommer att ligga ett par tusenlappar högre i månaden än vad vi gjorde när vi bodde i lägenhet med lån, amortering, ränta, driftkostnad osv. Vi har räknat på det och hur det än går upp så kommer vi att ha råd. Sedan kan man ju låsa räntan under X antal år om man vill det. Vi har inte riktigt bestämt oss för hur vi ska göra men att vi har råd att betala är ju det viktigaste vilket vi kommer att ha =) Jag kan dock bara tala för mig själv och vet inte hur det ser ut för någon annan. Vissa kanske har en enorm handpenning att gå in med i sitt hus och då har dom väl en betydligt lägre månadskostnad också. Vi måste ju amortera 2% per år men jag har för mig att det går ner till 1% när man hamnar under en viss summa osv. Sedan har jag för mig att man kan värdera upp huset direkt det är klart (eller att banken gör det?) och att man då kan få ner lånet ytterligare.. Stämmer det? Någon som vet och har erfarenhet? När vi bodde i lägenhet (bostadsrätt) betalade vi runt 11.000:- för ränta, amortering, hyra, el osv så det blir några tusenlappar skillnad men det känns så värt det då vi faktiskt får bo i vårt drömhus! Kram!

Hej, jag undrar om du är nervös inför komplikationer efter förlossningen, att dem ska missa någon skada, framfall, läckage och allt tokigt som kan ske. Jag är jätte rädd för sådant (vet så klart att det oftast inte är någon fara) men upp emot 70% får ju någon form av obehag av olika slag även flera år efter förlossningen. Jag vill verkligen verkligen ha kejsarsnitt men vet att det kan vara svårt att få om det inte är medicinskt nödvändigt (och såklart en risk i sig), hur tänker du? Kram <3

Hej! Ska jag vara ärlig så är jag inte nervös alls denna gång.. Kanske för att det gick så bra sist!? Jag vet inte.. Men det är nog det som gör att jag inte är orolig. Jag vet ju innerst inne att denna förlossning såklart inte beror på den förra över huvud taget men jag tror att man påverkas av sin/sina tidigare förlossningsupplevelser och tar med sig dom tankarna och känslorna till nästa förlossning. Jag hade en sjukt tuff förlossning (enligt mig själv) med mycket smärta under ett par dygn men jag tog mig igenom det och när han väl var ute så läkte jag snabbt, slutade blöda fort osv.. Jag hade väldigt tur med hela läkningsprocessen och allt som hade med den att göra. Jag tycker att du ska prata med någon om din rädsla. Barnmorskan brukar kunna ordna samtal så att man får hjälp att övervinna alla dessa tankar. Som du säger så går det ju oftast bra och även om man spricker så brukar man läka bra efter att dom har sytt ihop och det finns hjälp att få om så inte är fallet. Sedan finns det ju såklart fall där det inte alls går bra och det är ju bra att veta om att det KAN hända.. Men att oroa sig hjälper ju aldrig..För mig är det tvärtom.. Jag skulle verkligen inte alls vilja ha kejsarsnitt och så kände jag redan förra gången. Det är något jag är rädd för till skillnad från dig då jag väldigt gärna vill föda vaginalt. Så olika det kan vara! Men alla känslor är ju lika okej och det finns inga rätt/fel vis att föda på tycker jag. Så länge det känns bra för en själv.

Jag vet dock hur det är att oroa sig. Oroar mig ofta för att bebis inte mår bra i magen exempelvis trots att jag vet att det inte finns något jag kan göra åt det. Man får helt enkelt lita på livet och hoppas på det bästa och så får man ta allt som det kommer. Vissa saker kan man helt enkelt inte påverka, kram! <3

12053126-10207726116732253-1497069096-n

Med Jason i magen någon vecka innan förlossningen =)

Kommentarer

 1. Hanna

  Det är bara att ta körkortet när du känner att du har ork och energi, sedan har du en fin man som hjälper dig oxå;) sedan jobbar du kanske hemifrån? Så då funkar det lite bättre, men vad jobbar din man med, eller vilken domän? (Måste inte svara om ni inte vill) Stort grattis till huset, det är en speciell känsla att få bo i något man själv har fått vara med om att ” skapa”. Önskar er stort lycka till med bebis nr 2! Alltid lika kul att få läsa o följa er blogg!

  1. gabriellajoss

   Jaamen precis!! 🙂 Så är det ju 🙂 Han jobbar på vattenfall med, faktura, support och sådant 🙂 <3 Tusen tack, blir så himla glad!!! KRAM <3

 2. Elvira

  Nya amorteringsregler kräver 2 % (per år) amortering ned till 70% belåningsgrad därefter 1 % amortering. Lite olika rutiner beroende på vilken bank ni har gällande värdering av fastighet och hur upplägget av byggnadskrediten ser ut.

 3. Sanna

  Halkbanan får man göra fast man är gravid. Min kompis gjorde halkbanan som gravid och inga konstigheter där. Det är inte så att man ska krocka på halkbanan! Och hon var mycket längre gånget än vad du är nu.

 4. Caroline

  Varför får Du inte göra halkbanan som gravid? Det fick jag i Malmö…. enda jag inte Fick lov att göra vilket även vart självvalt vart simulatorn när man krockar …

  1. gabriellajoss

   Kika mina föregående svar på liknande kommentarer. Ber om ursäkt för okunskapen från min sida 🙂 man får göra den! Kram

 5. Jasmine

  Vilka konstiga siffror 21 t är ju helt galet mkt.. Vi har lån på strax över 3.5 och vi betalar ca 6900:- i månaden. Hälften är ränta och hälften amortering. Räntan har vi låst, första gången på 1 1/2 år och andra gången på 3 år. Vi hade ingen jättestor handpenning eftersom vi bara la handpenning på tomten, resten av huset hamnade på en byggkredit som sedan gjordes om till ett lån. Huset värderade vi så fort vi blev klara och slapp då topplån.

  1. gabriellajoss

   Låter lite som vi har tänkt 🙂 <3 vi har 15% att gå in med men förhoppningen är att vi ska kunna få ner lånet ännu lite mer genom att värdera upp huset direkt det är klart. Kram <3

   1. Sannela Sjöström

    Hej! Blev också förvånad över siffran på 21.000. Helt tagen ur det blå som skrämseltaktik kanske ;). Mycket har med kontantinsatsen att göra men inte allt. Vanligt är att det att allt som byggs på huset läggs i ett byggkreditiv som sen görs om till ett bolån. Första 5 åren på nybygge är amorteringsfritt (iaf när vi byggde för 5 år sedan), om man vill använda det. Att värdera upp huset gör att man kan lägga om lånen. Tex få bort eventuella topplån. Ibland läggs bolånen i 2 delar som man kan få ner i ett bottenlån. Det är räntan som är viktig att förhandla (såklart). Genom att sparplacera, pensionsspara & ha så mycket man kan i samma bank så kan man få ner räntan för det gynnar banken. Var aldrig rädd att byta bank! Grattis till blivande drömhuset! Det är den bästa investeringen man kan göra :).

    Andra plus: garanti på vitvaror och maskiner är alltid ett plus och en trygghet. Kolla vad ni har 🙂 skönt att känns den tryggheten om något går sönder.

    Nya hus är ALLTID energismarta & ni kommer säkert bli förvånade över den låga energikostnaden ni får. Det blev vi!

    Skulle kunna skriva i evigheter, Jag vet att jag hade uppskattat detta.

    Stor kram från mig 🙂 28 år. 5 år i nytt hus & aldrig betalat så lite i månaden.

    1. gabriellajoss

     Tack för att du delade med dig 🙂 du får mer än gärna skriva mer om du vill. Som du säger så är det något som uppskattas SÅ mycket! Älskar att höra andras historia kring husköp, lån, kreditiv och allt det där 🙂 <3 så underbart att höra att ni trivs så bra, kram <3

  2. Jen

   Jasmine om räntan går upp till mer normala nivåer säg att den om tre år ligger på 7%, ni kommer då ungefär ha en månadskostnad på 21 000kr (ränta, amortering).

 6. Victoria

  Jag tog körkort i v30 med sonen ✌ intensivkurs här i Luleå. Har aldrig hört att man inte får göra halkbana. Jag gjorde den då o ingen påpekade de annat än o fråga om de var dax snart 😂

  1. gabriellajoss

   Åh förstår <3 🙂 hade ingen aning! Har hört att man inte "får" göra den men googlade nu och såg att det "inte rekommenderas" , kram <3

   1. Victoria

    Ja precis! Man kan göra själva körningen o de men de jag lät bli (o som ändå inte var obligatorisk) var den här krock o volt-simultatorn man kunde få pröva 💖
    Kram!

 7. Isabell

  Menar inte att lägga mig i men måste bara flika in att man får väl visst göra risktvåan när man är gravid? Jag tog körkort för 1,5 år sedan och då var du helt som vilken elev som helst fram till och med vecka 26 och därefter fick man välja bort kraftig inbromsning i 90 km/h och nån annan lite ”hårdare” grej 🙂 Men fick då iallafall veta att de var alltid okej att göra trots graviditet

  1. gabriellajoss

   Hade ingen aning! Har bara hört att man inte får och att ”nej, nu är du ju gravid så det går ju inte” osv. Så har inte ens orkat sätta mig in i det. Såg nu att det ”inte rekommenderas” så det var ju dumt av mig att skriva att man inte får! Ber om ursäkt! Kram <3

 8. My

  Hej!
  Kolla upp det där med halkan! Jag tog körkort när jag väntade bebis och det var inga problem med halkan 🙂

 9. Sara

  Hej gabriella. Amorteringskravet som trädde i kraft 1/6 2016 innebär att har du en belåning på under 50% av värdet så måste du inte amortera, men banken rekommenderar ändå att du amorterar. Har du en belåning på 50%-70% så ska du amortera 1% och 70%-85% så ska du amortera 2%. Nytt är även att det sätts ett amorteringsgrundande värde på fastigheten eller lägenheten vilket innebär precis som det låter. Det är ett värde som sätts på ert hus då i detta fall som kommer ligga som grund i hur mycket ni ska amortera, och det gäller i fem år. Låt säga att ni köper ett hus för 3 miljoner så blir 3 miljoner det amorteringsgrundande värdet. Sen kanske ni renoverar och får en ny värdering på huset om ett år som säger 3,5 miljoner. Det amorteringsgrundande värdet är alltså fortfarande 3 miljoner.

  1. gabriellajoss

   Tack för information 🙂 då var det som jag hade läst då att man amorterar 1% när lånet ligger under en viss summa.. 🙂 tack igen och kram!

 10. Isabell

  Vi ska också bygga hus och vi ska försöka att endast belåna 70% av husets värde, vilket betyder att vi endast behöver amortera 1%. För att slippa amorteringen helt krävs en belåning på endast 50%. Så fort vårt hus blir klart kommer vi att ta dit en mäklare som värderar huset, detta ska vi sedan ta med till banken när vi ska göra om byggkreditivet till ett bolån 😊

  1. gabriellajoss

   Åh härligt att kunna göra så 🙂 <3 vi hoppas också på att vi ska få värdera upp huset direkt det är klart så att vi kan få ner lånet lite, kram <3

 11. sabina

  Gjorde halkbanan tillsammans med en höggravid kvinna. Du kör ju inte in i något bara för att du kör på halt underlag 🙂

 12. Line

  Fast du får absolut göra halkan även om du är gravid! Jag var i 7,5månad när jag gjorde min. Inga problem alls! Fick tom testa att hänga upp och ner i en bil! O jag hade en gigantisk mage… haha! Tog mitt körkort 5dagar innan lillan kom, årets snöigaste dag i Göteborg! 🙈

  1. gabriellajoss

   Åh grym du är som gjorde det iallafall!! <3 såg nu att man får det, var en miss från min sida, ber om ursäkt! kram

   1. Line

    Inget att be om ursäkt för! inte alltid lätt och veta, drog själv samma slutsats först, var typ min första fråga på körskolan eftersom jag var gravid när jag började.. hade precis flyttat till landet o vägrade sitta hemma utan att komma någonstans hela min föräldraledighet (går typ inga bussar alls här ute) så fanns inget alternativ utan att klara det ☺️✌️ Motivations höjande kan man säga…

    1. gabriellajoss

     Ja, och det är det enda jag har fått höra från släktingar osv. Förstår det!! 🙂 SÅ underbart för dig att ha det! Förstår att det är en lättnad om man bor långt bort, kram

 13. Alina

  Hej!
  Kul med ett fråge-inlägg! 😊
  Tänkte bara säga att jag gjorde halkbanan tre månader innan jag var beräknad. Så visst får du göra halkbana trots graviditet =) där hade de haft en med endast två! veckor kvar till bf, så det går 😊

  Kram på dig!

  1. gabriellajoss

   Hade ingen aning då jag bara hört folk säga ”ja men nu när du är gravid så går det ju inte” och så har jag inte ens orkat kolla upp det då jag hört det SÅ många gånger.. Men nu har jag lärt mig något nytt då 😉 Kram och tack för info! <3

 14. Isabell

  Det där om lån och amortering kan jag svara på, jag är mäklare 🙂

  När man köper nyproducerat kan banken besluta om ifall man få undgå amorteringen i 5 år, men det är ju dock bra att amortera om man har möjlighet till det. Ju förr desto bättre! Det är heller inte i alla fall man kan få 5 års undantag, utan endast om banken beviljar det.

  Om ni amorterar 2% innebär det att ni har belånat mer än 70% av husets värde, och så fort er belåning är mellan 50-70% av värdet behöver ni bara amortera 1%. När ni kommer under 50% belåning behöver ni inte amortera alls om ni inte vill.

  I vanliga fall får ni bara omvärdera huset var 5e år för att kunna sänka amorteringen, men det finns undantag för detta vid stora renoveringar som ombyggnad eller tillbyggnad. Jag skulle gissa på att ert lån är räknat på husets värde från att det är färdigställt, och ni kommer väl antagligen inte att göra en stor renovering det första ni gör. Så då kommer ni att ”få leva med” ert hus värde under 5 år innan ni kan omvärdera det, eller om ni gör en större renovering.

  Om ni har frågor kring amortering och värdering skulle jag rekommendera att ni kontaktar banken, det är de som har absolut bäst koll på just ert fall 🙂 Lycka till, kram!

  1. gabriellajoss

   Brukar stå på förpackningen 🙂 är lite olika hur länge den ska blötas/kokas beroende på sort osv, kram

   1. Emma G

    Du är ju bara för go som verkligen tar dig tid o svarar i komentarerna
    ❤️
    Vet inte vilket godis du gillar hehe men i fredags efter lillan somnade stack ja ner till hemmakväll o hittade 88glassen i chokladform. Smakar exakt lika. Inte gravid men godsaker piggar upp en trött mamma hehe.
    Kram till dig /emma

    1. gabriellajoss

     Men du är för fin som tar dig tid att kommentera med 🙂 åååååh vad gott!!! Lyx 🙂 det är du så värd, kram!! <3

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss