Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Smärtlindring

Jag har fått frågan om jag inte kan skriva lite om smärtlindring och självklart kan jag det. Jag kan ju börja med att skriva att jag tycker att smärtlindring är upp till var och en. Det finns inga rätt och fel och det är toppen att man kan välja fritt. Vissa vill ha så mycket som möjligt medan andra vill föda helt utan. Båda är ju lika rätt och ett fritt val =)

Hur som helst. Jag födde ju Jason med enbart lustgas och det var det jag hade som målbild redan från början. Det kändes rätt och bra för mig. Jag ville verkligen inte ha epidural då jag var rädd att det skulle bli något fel när dom skulle ge mig den eller att jag skulle få några biverkningar efteråt. Jag bad dock om det flera gånger under förlossningen då värkarna var så fruktansvärt onda men varje gång F gick för att hämta någon som skulle ge mig det så ångrade jag mig och bad honom stanna, haha..

Lustgasen var min bästa vän under förlossningen (på delad första plats med F) så jag hoppas att den ska vara till min hjälp även denna gång. Jag hoppas och tror att det ska gå fint och har det som målbild även till den kommande förlossningen med lillasyster. Men sedan får jag ju ta det som det kommer och jag är öppen för det mesta.

Hur gjorde ni med smärtlindring? Skiljde det sig mellan första och andra barnet? Berätta gärna! 

20151020-104519

Här var värkarna igång! En av dom sista bilderna på magen.

20151021-135837

En av dom första bilderna på Jason när han kom upp på bröstet.

12179118-10207880623714831-175060435-n12179873-10207895160518242-1530540254-n

Den där känslan när man får ta med sitt barn hem.. Det är något speciellt med den! Det kände som att vi stal Jason när vi stoppade in honom i bilen och körde hem i snigelfart, haha. 

12306029-10208084786818781-1642438006-n

Här kan ni förresten läsa min förlossningsberättelse med Jason om ni vill fördjupa er lite mer i hur det gick till. Och här kan ni läsa Fs version =) 

Kommentarer

 1. Carolinen

  Två döttrar födda i någon slags störtförlossning båda två. 1:an kom på 2 tim från första lilla sammandragning. Testade lustgas en värk men det var hemskt, tappade all kontroll. Ut kom hon på tre kryst.
  2:an kom på 1 timme, förstod inte att det var värkar ens, 32 minuter före hon föddes på mödravårdscentralen i svedala så fick jag veta att jag skulle föda barn, var öppen 9 cm och hade ingen aning. Ut kom hon med dunder och brak på en undersökningsbrits och bredvid stod ambulanspersonalen. Pappan missade det men mormor råkade vara där. Vill gärna ha fler barn men är livrädd för förlossningen. Önska epidural före en igångsättning. Sen kan dem fånga ungen och jag slipper lida 😉 dessvärre lär det inte gå att genomföra eftersom barnen är födda v 39 och 36 och så tidiga igångsättningar kan jag nog glömma.

  1. gabriellajoss

   Åh vad spännande att läsa! 🙂 <3 förstår att du är livrädd.. Hade jag nog också varit! Kram och tack för att du delade med dig!

 2. Vera

  Överlevde tre förlossningar utan någon smärtlindring överhuvudtaget. Hur farligt kan det va’ att föda barn, haha? Enda smärtlindring vi använde oss utav var andning och ryggmassage. Och skulle absolut kunna göra om det om man fick mer tid och råd för fler barn!

 3. Johanna

  Hade epidural och lustgas med första. Nu med andra var jag LIVRÄDD att inte hinna få epiduralen för den gjorde ju verkligen hela skillnaden vid första förlossningen. Jag hann som tur va få den den här gången också 🙂

 4. Petra

  För mig var min tensmaskin minräddning.. blev redigt arg när de tog den för att de behövde sätta skalpelektrod. Slängde den horribla lustgasen (blev bara äckligt snurrig) och när jag bad om eda så hann de sätta katetern för den så kom krystvärkarna så för mig blev det helt utan smärtlindring. Men min dotter hade brått ut. Ca 4 timmar från första värken var det klart!

 5. Emma

  Så underbart att läsa allas kommentarer nu när så många skrivit! Jag själv hade lång latensfas, fick värkar tisdag morgon kl. 04. (Hade varit hos barnmorskan under fredagen och då varit ”ett finger öppen” (vet inte hur mycket det är i cm😅).) Framemot lunch började de bli mer regelbundna och komma kanske var 7-10 minut, ganska ont, kunde inte sitta ned när de kom utan var tvungen att gå runt. Vid midnatt åkte vi in till förlossningen och var då öppen 2 cm… 2 cm! Där hade jag gått runt i nästan ett dygn och ingenting hade hänt! Åkte hem igen och var så fruktansvärt besviken. Hade värkar var 8:e minut hela natten, sov emellan och var uppe och gick när värkarna kom (tack och lov höll de på att asfaltera en gångväg som jag såg från vardagsrummet, så jag hade något att titta på, haha😂). Sedan gick jag hela onsdagen med regelbundna värkar och bara väntade på det där jäkla vattnet. Vid 01 natt till torsdag bestämde jag mig för att vi ändå skulle åka in, slemproppen hade gått någon timme tidigare och det började bli nåde jobbigt och tråkigt att gå runt hemma. Maken sov, förstås. 02:15 stod vi i hissen på sjukhuset, var vid kontrollen strax efteråt öppen 6 cm och blev erbjuden ett bad. Alltså bada om du får möjlighet, det var så härligt! Fick hoppa i badkaret och bm räckte fram lustgasen och sa typ ”den kan du ju använda om du vill”. Dock räckte den inte riktigt fram till mig, så jag fick väldigt dålig (alltså egentligen ingen) effekt av den. Dessutom lossnade masken när man drog i den, så det var mest bara till besvär, men å andra sidan fick jag ju något annat att tänka på än själva värken. Bm skulle ut en sväng i max en kvart och då började krystvärkarna helt från ingenstans. Maken ringde på klockan i panik och efter en liten stund var sonen ute, 04:10 på torsdag morgon.
  Haha jag är så dålig på att korta ned när jag kommenterar, förlåt! Tycker bara det är så himla roligt att snacka förlossning!
  Inför nästa (i vår) hoppas jag på att kunna köra på utan någonting, men är öppen för allt. Är lite rädd för eda dock, tänk om man inte skulle känna krystvärkarna!? De var ju det bästa med hela förlossningen! Känslan av att kroppen bara kör på med en helt egen kraft som man inte visste att den hade.

  1. gabriellajoss

   Ja, det är sjukt roligt att läsa andras historier om just smärtlindring och förlossning tycker jag med!:) Tack snälla för att du delade med dig och tack för tips om bad. Det vill jag helt klart prova denna gång om möjlighet finns! <3 Så kul att läsa 😉 Nej, be inte om ursäkt för det. Tycker bara det är såå roligt att läsa din historia och upplevelse!! Ja jag tyckte också det var så sjukt häftigt när kroppen bara tryckte på helt själv. Det var som om man blev besatt av en magisk kraft som bara skakade igång hela krystvärken och att kroppen hjälpte till själv att trycka ut barnet. Det var så häftigt. KRAM <3

 6. Martina Karlsson

  Jag tackar högre makter för epidural och lustgas! Haha! Fy så skönt det var att få vila lite och återhämta sig så man kunde gå all in vid krystvärkarna 👊🏼😅 trodde dock det skulle vara läskigt att sätta nålen, men märkte ingenting eftersom läkaren satte den under värk och hon var väldigt vänlig och förklarade väldigt väl. 👍🏼😊

 7. Sofie

  Vi fick vår 3:e nu i slutet av juli. Jag är 29 år och äldsta fyller 4 år nu i december.
  Jag visste att vår första skulle komma tidigare än beräknat, beräknad 1/1 -14 kom 15/12 -13
  Min tanke var endast lustgas, fl började med vattenavgång i v 37+2 och då jag inte var öppen någonting när vi kom in med värkar och 6h senare var hon ute så gick allt väldigt fort. Men då allt kom samtidigt tog jag allt jag kunde, akupunktur, tens, eda och lustgas… det var fantastiskt och 1h efter edan kom krystvärkarna och efter 3 krystvörksr var hon ute. 48 cm 3660 g 17 dagar tidigt.
  Lillasyster är född 17 månader efter första. I v, 40+1, även detta var jag säker på, att hon skulle komma efter bf. Vaknade en natt och magen var stenhård. Poff så kom första värken, och en till och en till, kände att de var kraftiga och regelbundna, klockade… höll i sig i typ 1 min och var 3 min emellan. Vi kom in ca 1 h efter första värk. Inskrivna 3.05 och 3.39 är hon född. Fick en undersökning, öppen 10 cm, vattnet gick och de hann inte ens få fram lustgasen. Jag som varit fast besluten att jag ville ha eda även denna gång och aldrig skulle klara det annars. Den a förlossning var i stortsett smärtfri ändå. 5 krystvörksr då jag var ett med barnmorska och sjuksköterska och Johan såklart sen var hon ute 4242g 52 cm…
  Lillebror var som de ofta beskriver 3:or. Väldigt lurig. Började med att vi först fick ett plus, som sedan blev en försenad mens, och sedan gav nytt utslag månaden efter… fick bf 27/8 som ändrades på kub till 22/8 men jag kände på mig att han skulle komma i juli, sen var vi med i en studie som gav oss va 6 extra ul, alla visade att han var stor för sin vecka, vilket jag ifrågasatte men det viftades bort, i v 30 gjorde de ett tul i studien som visade att han vid 38 veckor skulle väga mellan 4500-5000g. De övervägde med läkare och jag fock en tid för sista ul i studien på morgonen v 38+0 och vägde han då kring 4500g så skulle jsg sättas igång. V 36+1 ,enligt sjukvårdens beräkningar, v 39+3 enligt mina och min barnmorska på mvc (som ändå trodde på mig men ändå lät allt vara då jag stod under kontroll av specialmödravården) gick vattnet, fick ligga på bb i två dygn pga snabba tidigare förlossningar samt att vi bara var 36 fulla sedan satte det igång natten till 29:e juli men av tog för att starta igen kring 8 på morgonen, sparsamt med värksr, oregelbundet, seg öppning och vid 9.30 slutade allt, och de frågade än en gång om smärtlindring men jag hade ju bara ont ibland, inte ens ohållbart, fick då iaf två alvedon 😂 var uppehåll till typ 10.30 då blev värkarna långa och intensiva då bad jag om lustgas och 11.01 är han född.
  Förlåt för novellen.
  Men även jag gick in med inställningen att ta det som det kom och jag har sagt till barnmorskorna när jag kommit in att jag lyssnar på dem. Detta är deras jobb och de gör detta flera ggr varje vecka och jag lyssnar på deras rekomendationer. Jag älskar att föda barn och min största sorg nu när vi känner oss klara med 3 barn. Är att jag inte kommer få föda barn igen.

  1. gabriellajoss

   Hej finis <3 tusen tack för att du delade med dig av din historia genom smärtlindring och förlossning. Så sjukt givande och intressante att läsa. Älskar att läsa andras historier. Det kan skilja så mycket från barn till barn! Fin inställning du har som sa så. Det är ju sant att dom jobbar med det och har bra koll 🙂 Kram kram <3

 8. Angelica

  För min del skilde det mycket på första och andra förlossningen. Första blev jag rädd från ingenstans jag var beredd på att det skulle göra ont, men inte såå ont sååå länge. Så då fick jag epidural och lustgas. Epiduralen sattes dock inte rätt och gav ingen effekt. Otur. Men så fort Siri kom upp på mitt bröst var smärtan som bortblåst. Magiskt! Förlossning nr två var jag så mycket mer medveten, jag var inte rädd och jag hade ett lugn I hela mig. Jag använde lustgasen på lägsta någon timma mot slutet men inte mer. Dock kunde den förlossningen slutat illa pga navelsträng runt halsen och navelsträngen var väldigt kort. Men tack vare fantastiska läkare och sjuksköterskor och barnmorskor så gick allt fantastiskt bra. Dock hade jag ondare direkt när Algot kom ut. Två förlossningar, lika men ändå väldigt olika. Men jag föredrar förlossning nr två då jag var mer medveten under hela. Stort Lycka till när det är dags. Tänk snart är ni föräldrar till två små hjärtan.

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 jättekul att läsa! Så intressant att det kan skilja så mycket. Men skönt att båda gått bra iallafall. Stor kram och ja, det är så nära nu.. <3

 9. Samantha

  Med första barnet hade jag bara lustgas, ville ha epidural men tydligen kunde man inte få det om man var öppen för mycket(?) vilket jag då var. Det gick ju bra ändå 🙂 förlossningen tog från första mensvärkssmärtan 6 timmar. födde andra sonen för 6 månader sedan och nu var jag så bestämd att bara ha lustgas igen och så blev det. Värkar började hemma ca kl 11 och sonen föddes 12.54, skrevs in på sjukhuset 12.35 🙂

 10. Emelie

  Jag var helt bestämd på att bara ha lustgas! Är så sjukt nålrädd så epidural fanns inte på kartan😅 det slutade med att tens apparaten blev min bästa vän igenom hela förlossningen! Kan verkligen rekommendera dig att prova den. Magisk😂 lustgasen kom till i slutet och även epiduralen… jag kommer dock inte ihåg det och den hjälpte mig jättemycket tydligen😂 när allt var klart så sa dom att dom skulle ta nålen i ryggen och jag bara nålen?? Vilken nål?! Och min sambo sa lugnt : jaaa älskling du fick epidural och sen somna nu i 5min 😂 helt galet. Minns verkligen inte det. Smärtan tog över. ⭐️

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 😀 så kul att läsa din historia 🙂 <3 haha, ja, smärtan är ju enorm så den tar över det mesta där och då känns det som, kram <3

 11. Carolin

  Vad roligt att få följa din graviditet, jag började följa dig när du gick ut med att du väntade Jason, för jag var också gravid med min första då, våra pojkar är födda på samma dag 🙂 och nu väntar vi vårat andra barn också och är i v22 nu 🙂

 12. Hannele

  Nja, alltså första gången så tog jag Allt jag kunde få i smärtlindring men andra gången så tog jag de jag gillade bäst och som jag visste att ja de funkade bra förra gången 😊

 13. Ellen

  Jag har fött 4 barn. Med de första tre har jag använt bara lustgas, men mina förlossningar har varit varken snabba eller lindriga. När jag väntade fjärde barnet fick jag plötsligt ett infall av att jag inte orkar med smärtan och förvirringen/kontrollförlusten det innebär med en förlossning (för mig). Jag fick för mig att jag skulle välja epidural trots att jag eg. är livrädd för stick i ryggen mm. Burr!!!
  Väl på plats fanns inte riktigt tiden för Eda men narkosläkaren rekommenderade beckenbottenbedövning (pdb) och den var som en skänk från ovan 💕 Jag hade kontroll och känsla kvar hela vägen men den otroligt (vidriga) och starka smärta och tryck vid utdrivningen uteblev. Istället för panik som blev utdrivningsfasen lugn och kontrollerad. I efterhand önskar jag nästan att jag testat den vid tidigare förlossningar 😉 Lycka till inför din kommande förlossning!! Jag tror det är bra att ha en målbild 😊

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig <3 🙂 Haha förstår det 😉 så roligt att läsa din historia 🙂 KRAM och tack <3 tror också det<3

  2. Helena

   Hej Ellen! Jag födde nyligen mitt tredje barn och hoppas på att det ska bli ett fjärde också så småningom. Mins förlossningar har varit snabba men enormt smärtsamma och jag tänker precis som dig att det vore helt fantastiskt att slippa den där galna slutfasen på förlossningen som jag nu upplevt tre gånger. Vrål i lustgasmasken och bara smärta. Kanske man skulle våga sig på en bäckenbottenbedövning om det blir en fjärde bebis? Varför rekommenderade läkaren det över en eda? För att de trodde att du skulle föda snabbt? Tack för din historia!

 14. Tessa

  Så underbart att föda barn (och smärtsamt)!
  Har dock för mig att du fick morfin under latensfasen? Det brukar man få för att lättare kunna slappna av om man är mycket smärtpåverkad!
  Ni verkar vara ett suoerteam iaf du och Fjodor.
  En fråga:
  Hur ställer du dig till sen avnavling och att undvika interventioner före, under och efter förlossningen på dig och bebis?

  1. gabriellajoss

   Ja verkligen 🙂 <3 ja, det fick jag men det såg jag inte som speciellt smärtlindrande då det knappt funkade på mig.. 🙁 åh, vet faktiskt inte. Har inte tänkt på det alls faktiskt. Vill ha sen avnavling iallafall men det var inget jag tänkte på med Jason. Tror det är mer regel än undantag i Sverige nu. KRAM <3

 15. Sofie

  Hade bara lustgas som smärtlindring under båda mina förlossningar. Första förlossningen, var precis som din, långdragen och andra förlossningen tog 3 timmar från att vi kom in till sjukhuset. Kommer ihåg så mycket mer från andra förlossningen! Jag var med på ett helt annat sätt än vid första förlossningen då jag var så trött och utmattad. Det var riktigt häftigt att känna att man var med på vad som hände och hade kontroll på ett helt annat sätt! Måste även rekommendera att bada om du får chansen! Såååå skönt att ligga där i ett varmt bad, med lustgas och bara slappna av! Tror att bada för min del skyndar på öppningsskedet, för efter att jag fått bada, båda gångerna, så tog det inte lång stund sen tills bebis var ute!😍

  1. gabriellajoss

   Åh huvva! Det är jobbigt när det blir så långdraget.. :/ Men ja, det är sjukt häftigt med! Tack snälla för tips! Ville göra det sist om jag inte minns fel men fanns inte möjlighet till det, kram <3

 16. Sara

  Med första barnet hade jag lustgas (alltså, livets gåva! Haha) och epidural. Var då inlagd på förlossningen från 7-22 ungefär. Ser fortfarande tillbaka och tycker att epiduralen vara helt rätt beslut men min uppfattning är (i efterhand när jag fött en gång till) att jag inte kände krystvärkarna och trycket lika tydligen. Han är dessutom född med sugklocka. Andra förlossningen tänkte jag likadant med smärtlindringen men det blev inte alls lika långdraget och jag tackade nej till eda. Hade värmekudde och lustgas denna gång och det gick så fantastiskt bra. Var denna gång inlagd från 19-22 så det gick ju betydligt snabbare. Eda funkar ju heller inte optimalt för alla men det är verkligen grymt skönt att få vila om man har svåra värkar under lång tid. Hej dig och tycker du tänker helt rätt med att alla får göra som dom själva känner! Kram!

  1. gabriellajoss

   Haha ja lustgas är såå bra, verkligen livets gåva, haha 😉 <3 tack för att du delade med dig. Så kul och spännande att läsa 🙂 <3 Ja, jag kan tänka mig att det är en stor hjälp för många med eda. Bra att det går att välja! Stor kram <3

 17. Sofia

  Jag hade epidural medmänniska första och de drog ut på tiden så fruktansvärtcmycket! Dessutom försvann värkarna och efteråt kände jag ALDRIG en förlossning igen: men sen blev jag gravid igen och födde en liten pojk jättesnabbt utan något annat än lustgas och detta blev den absolut fantastiska upplevelse jag varit med om. Vill föda 10 gånger till😅 Nä men kroppen är fantastisk och jag tror verkligen på att de är bra att låta den sköta sitt jobb! Stort lycka till, nu har du verkligen de bästa framför dig💕

  1. gabriellajoss

   Åh förstår det 🙁 <3 så skönt att du fick en så pass mycket bättre upplevelse andra gången. Stor kram och tusen tack finaste du <3

 18. Lena

  Mitt mål va lustgas enbart. När vi kom in till förlossningen andra dagen så blev vi inskrivna av en äldre bm och hon frågade hur jag ville göra med bedövning. Lustgas svarade jag för jag är rädd för att det ska gå snett med epidural. ”Okej” svarade hon, ”du är öppen så pass bra så att det va till det här skedet som den hade funkat”. (7 cm). Litade på henne och trodde att det inte skulle bli värre med smärtorna. Det va vid 10 på morronen ungefär och jag hade haft värkar sen 8 på morgonen innan. Vid 17 va jag så slut så jag höll på o svimma, låg bara o skrek och sög i mig lustgas. Då beställde de epidural och jag kunde äntligen sova och mådde lite bättre. Som tur var blev det skiftbyte vid 11 tiden på fm så fick en annan bm som var helt underbar och satt med i rummet hela tiden, hon va på sin höjd på toa eller åt.
  Såå… Epidural ❤❤ säger jag bara 😁
  utan den hade de nog fått göra kejsarsnitt

  1. gabriellajoss

   Åh vad skönt att du fick det sen iallafall. Så bra att du fick en så bra upplevelse 🙂 kul att läsa fin historia, stor kram <3

 19. Sofia

  Var öppen för smärtlindring inför båda mina förlossningar men har fött båda mina barn helt utan någon smärtlindring gått väldigt bra då jag haft ganska snabba förlossningar senaste tog 2,5h från första värk. Har kännt mig väldigt med och närvarande eftersom jag inte behövt nått vilket känts som en häftig upplevelse och med min andra son nu för 2 månader sen kunde jag till pch med ”dra” ut han själv😅eftersom jag satt på finskapallen på slutet. Önskar dig lycka till när det är dags för lillasyster att titta ut❤️ Kram

  1. gabriellajoss

   Åh tack för att du delade med dig 🙂 så kul att läsa! 🙂 ja, det är en sjukt häftig upplevelse och det har jag hört om förr. Så spännande att ta emot barnet själv. Stor kram och tack <3

 20. Andrea

  Jag har fött ett barn. Var inställd på att bara ha lustgas för var också livrädd för epidurelen.
  Men jag hade så hemskt ont i nedre delen av ryggen från när värkarna började hemma. Hade ingen aning om att man kunde få ont där med! Trodde bara det var i magen.. he he.
  Så personalen sa att dem kunde erbjuda mig morfin och epidural och jag tackade ja! Kunde ta bort lustgasen helt under två timmar och bara andas igen värkarna. Sen när det började göra ont igen så blev det 5 värkar med lustgas och sen ville han ut!
  Lycka till sen när det är dags<3! Förlossningen är en underbar upplevelse 🙂

  1. gabriellajoss

   Åh förstår <3 så bra att det gick så pass bra och skönt att du tackade ja ändå 🙂 STOR kram och tack fina du <3

 21. Sandra

  När jag skulle få min första dotter hade jag pinvärkar (fullt vägarbete som inte gör någon nytta för kroppen) i 7 dygn. In och ut på bb, sömndoser, mediciner som skulle stanna av värkarbetet, mer sömndoser (Ja, att inte kunna sova under 7 dygn tar ju ut sin rätt). Till slut krävde jag att få stanna och istället få hjälp att få igång det snarare än att stoppa det (hallå? Hur tänker dom?) Pga det låååånga värkarbetet var jag helt slut, fysiskt och psykiskt. Epiduralen behövde dom knappt fråga om ”ge mig allt ni har dubbelt upp” ungefär. När de satte epiduralen tog de hål på en hinna och ryggmärg läckte ut, en så kallad durapunktion. Resultat? Konstant huvudvärk och om man inte ligger ner blir det obalans och ojämnt tryck i kroppen som i sin tur leder till en ännu mer fruktansvärd, förblindande huvudvärk. Så jag var sängliggande i 3 veckor på stark smärtlindring med en nyfödd bebis.

  Inför förlossningen med min andra dotter ville jag först ha ett snitt men efter samtal med diverse barnmorskor gick jag med på att prova en gång till – utan epidural. Underbart! (Ja hur underbart det nu kan bli) jag kunde denna gången följa min kropp på ett sätt som jag inte kände att jag kunde första gången, här snackar vi autopilot. Med epiduralen fick jag lyssna efter instruktioner från barnmorskan för att sen försöka göra som hon ville och talade om, sen kan jag inte veta om det varit på samma vis om de hade satt den rätt, förvisso.

  1. gabriellajoss

   Men herregud!? Såå länge.. Helt sjukt. Starka du!! Tack för att du delade med dig av din historia. Så himla hemskt att behöva gå igenom en sådan sak.. 🙁 hoppas du fick någon form av kompensation eller ersättning eller iallafall en VÄLDIGT bra ursäkt.. 🙁 stor kram och tack för att du delade med dig återigen.

 22. Kristina

  Med första barnet lustgas, var öppen tio cm när jag kom in. Från att vattnet gått tog det tolv timmar till han var ute, jag var på förlossningen i cirka 2 h och började krysta ganska direkt. Var beredd på en andra snabb förlossning också och det blev det, vattnet gick och han var ute 1,5h timme senare. Var på förlossningen helt öppen 26 min och 11 av de krystade jag så jag hann inte få något med andra annars hade jag tänkt ta lustgas där med 🙂

 23. Emelie

  Storasyster föddes i september 2015 och det tog lite mindre än tio timmar från första känning tills hon var ute. Jag hade ingen smärtlindring alls eftersom att jag kände att jag inte behövde det. Jag kunde hantera smärtan genom att bara andas!
  Nu den 8:e oktober föddes lillasyster och då tog det 2 timmar och en kvart från första värk tills hon var ute. Jag fick kämpa mot krystvärkarna i bilen och dom fick hämta mig på förlossningens parkering och köra in mig på en rullstol. Sju minuter i förlossningsrummet hann vi vara innan hon var ute. Så ingen smärtlindring alls där heller!
  Det är så häftigt att föda barn 😍 och jag är otroligt glad över att jag har fått så fina förlossningar.

  1. gabriellajoss

   Åh vad härligt att det gick så bra 🙂 <3 ja, det är sjukt häftigt att föda barn och så kul att du har två fina upplevelser, kram <3

 24. Tove

  Med min första så ville jag egentligen undvika epidural men mest för att jag var jätterädd för att sätta den. Men eftersom jag inte kunnat sova så mycket natten innan, vaknade av värkarna kl fyra på morgon, så slumrade ja till mellan varje värk och var helt slut. Så till slut bad ja om epidural och kunde slappna av i två timmar för sen kom hon ut med raketfart! Med lillasyster så bestämde ja direkt att så fort värkarna blev för smärtsamma så skulle jag ta epidural för att kunna samla så mkt energi som möjligt och kunna va bekväm. När dom skulle sätta den så kom dom åt en nerv som gick ner i höften och det gjorde rejält ont. Dom fick kalla in en specialläkare som fick sätta den och då gick de bra. Men hade väldigt ont efter den förlossningen, förmodligen för att en nerv kom i kläm. Men det gick över efter några veckor och nu känner ja ingenting. Ångrar däremot inte alls epidural någon av gångerna, var jätteskönt att slippa ha ont nån timme innan även lillasyster kom ut med raketfart!😊

  1. gabriellajoss

   Så bra att det gick så bra första gången men så himla jobbigt att det blev så andra gången 🙁 skönt iallafall att du återhämtat dig och att det inte gav dig problem allt för länge, kram <3

 25. Helena

  Åh älskar att prata och jämföra förlossningar! 🙂 Med mitt första barn tog jag lustgas och epidural. Lustgasen var då fantastisk! Epiduralen tog dock så bra att jag inte alls kände krystvärkarna. Kunde inte alls hjälpa till på slutet så det blev sugklocka, inte kul, aj aj! Med mitt andra barn hann jag Inte få något annat än lustgas då vi bara var inne en halvtimme innan han kom. Lustgasen hjälpte inte ett smack då, jag ville bara dra därifrån haha. Men denna gång fick jag uppleva krystvärkarna och det var ju otroligt! Så himla häftigt att man fått varit med om två helt olika förlossningar ändå 🙂 Lycka till när det är dags för dig igen!

  1. gabriellajoss

   Ja, det är så roligt att läsa andras historier tycker jag 🙂 <3 åh förstår det 🙁 ja, det är skönt att ha lite kontroll på krystvärkarna tänker jag. Kul att ha två så pass olika förlossningar! KRAM och tack <3

 26. Lisa

  Med första barnet tog jag epidural och lustgas. Epiduralen var min bästa vän så länge den varade. Med andra fick jag samma men epiduralen hann bara hjälpa typ 1 värk innan jag började krysta och sen hade den trillar ut så hade det tagit längre tid så hade den nog inte hjälpt iaf haha. Tog totalt 15h med första barnet och 5h med andra.

  1. gabriellajoss

   Åh vad skönt att du gillade den så mycket 🙂 <3 och vad roligt att det kan skilja sig så mycket mellan olika förlossningar, kram

 27. Emelie

  Jag tog lustgas och eda vid min första förlossning. Jag hade det väldigt tufft dåvärkarna gjorde så ont så jag bad om eda länge, fick det men tyvärr sent men det var underbart! Har Bf 16/12 och är helt säker på att jag vill ha eda och lustgas denna gång också. Det var verkligen behövligt med en liten ”vila” innan krystvärkarna satte igång. Sätt dig ner med bm så att du vet innan vad du vill så det inte blir några oklarheter🙂

  1. gabriellajoss

   Åh förstår :/ så härligt att det hjälpte dig iallafall! <3 Ja, det kan jag tänka mig är väldigt skönt, kram 🙂

  1. gabriellajoss

   Hos sin farmor. Nej, det har han inte. Eller en natt när vi flyttade mellan två lägenheter så somnade han hos sin farmor men då kom vi också ditt mitt i natten för att sova där. Så när han vaknade sex på morgonen kom han in direkt till oss från hennes rum där han hade somnat.

 28. Marre

  Mina värkar började på lördag morgon och bebis kom söndag kväll. När jag fick komma in till förlossningen kl 8 på söndagen för kontroll (de trodde att jag var i latensfasen och skulle få smärtlindring och åka hem) så var jag öppen 9 cm. Fick rum på förlossningen kl 10. Eftersom jag hade haft värkar så länge och var helt slut efter att inte sovit sen natten mot lördagen rekommenderade barnmorskan mig att ta epidural, vilket jag från början inte ville ha. Det var det bästa som kunde hända. Är så glad att jag lyssnade på dem. Tack vare den minns jag förlossningen som någit fantastiskt. Hade minnena enbart varit hela öppningsfasen hemma hade jag nig unte varit sugen på fler barn… Förlossningen drog visserligen ut på tiden efter epiduralen men jag var helt helt slut och hade med facit i hand närmare 10 h kvar med fullt öppen. Födde med enbart epidural. Förlossningen tog sammanlagt typ 36 h och endast 3 kryssningar behövdes sen för att få ut ungen 😂 snopet då jag var så taggad när jag äntligen fick trycka på 😂

  1. gabriellajoss

   Men gud! Förstår att du är glad för det i efterhand. Då var det ju det bästa för dig just där och då 🙂 <3 Åh så länge.. Ja, jag hade också en låååång förlossning med Jason och man blir ju så trött och matt. Galet… Ändå lite skönt att det gick fort att krysta iallafall 😉 KRAM <3

 29. Denice

  Jag hade lite lustgas med första och inget med andra. Lillebror föddes 7 min efter vi kom in så de hanns inte med ändå. Hade nästan alla kläder på också då de inte hann få av allt. Tycker lustgas var toppen med första dock 🙂

 30. Emma

  Lustgas och massage av min älskade sambo var det som fick mig att hålla ut i 12h på förlossningen. Dock ropa jag in narkos för eda efter att min barnmorska rekommendera det då jag öppna mig så sakta. När dom höll på att göra rent mig rygg så börja jag skrika och ha mig, få kolla dom hur öppen jag var en sista gång och hade då öppnat mig från 6 till 10 cm på en kvart 😄 vilken tur tänkte jag. Ville verkligen inte ha eda. 👍

 31. Mimmi

  Jag använde enbart lustgas med båda barnen, vilket var min målbild från början med första iaf. Med bara tänkte jag först att jag skulle prova helt utan bedövning… Men när jag hade öppnat mig ca 7-8 cm så kände jag bara shit juste det gjorde så här jävla skit ont 😂 Så jag kved till min sambo ”jag har ångrat mig, jag vill ha lustgas”. Men sen gick det smidigt efter det.
  Har haft turen att ha två väldigt snabba och enkla förlossningar!

 32. M

  Jag födde min första son 2012 och jag hade noll koll på allt och bad om en epidural när jag kom in och då var jag öppen 3 cm men med kraftiga värkar, När jag tog den där edan så blev min förlossning sååå långdragen och sluta med sugklocka och att jag sprack från lund till kirruna typ haha 😂 ( blev helt återställd sen)
  Andra sonen var jag så bestämd att jag inte skulle ha någon form av epidural mer utan enbart lustgas och då på minsta grad.
  Från att jag var öppen 4 cm så kom pojken ut efter 2,5 h med endast lite bristningar i underlivet. Dock fick jag sys ändå men det var inte så
  många stygn.

  Dock upplevde jag att jag hade mer känsel och smärta därnere när dem sydde mig och när jag fick kissa än första förlossningen för då hade jag inte lika mycket ont down there efter att ungen kom ut.
  Men ändå får jag ett tredje barn ska jag aldrig ta någon epidural mer.

 33. Emma

  Jag var helt inställd på att klara det utan eda och klarade av det i ca 18h med bara lustgas men sen var barnmorskorna tvungna att till slut verkligen rekommendera mig att ta eda då jag knappt orkade mer. Jag var så fruktansvärt besviken på mig själv för jag hade varit öppen 10 cm i ca 6 timmar utan att bebisen ville tränga ner. Kände mig värdelös som skulle behöva ta eda när man redan öppnat sig helt. Jag valde dock att gå efter min barnmorska och läkares rekommendation och tog edan och tur var väl det för jag hade ca 7 h kvar av kämpande efter det. Jag tycker det är bra att ha en plan på hur man vill ha det men att alltid vara öppen för allt, man vet aldrig hur det går. I mitt fall blev det en aktiv förlossning i ca 22h och jag hade nog aldrig klarat att föda vaginalt om jag inte hade fått min eda. Sen vill jag sägs att i efterhand är jag så glad att jag tog den och även om jag kände mig så värdelös just där och då så ger jag mig en rejäl klapp på axeln nu i efterhand för jävlar vad grymma vi kvinnor är med eller utan bedövning.
  Och jag håller med till fullo när det gäller partnern, fan vad grymma dem är, det gäller att komma ihåg att det är fan inte lätt att stå bredvid och känna den maktlöshet som dem känner. Min sambo var mitt störta stöd och jag hade aldrig klarat det utan honom.

  1. gabriellajoss

   Nej känn inte så! Du är FANTASTISK som har fött ett barn. Tycker det är så tråkigt att det blir så mycket prestation i vad man väljer för smärtlindring. Att man är ”duktigare” ju mindre man har osv. Du gjorde rätt för just dig!! <3 <3 Och du är GRYM!! Håller med dig. Det är fantastiskt att få känna så och att få känna att man föder barn tillsammans. STOR Kram <3

 34. Tischa

  Jag testade akupunktur och lustgas, Var fast besluten att bara använda mig av lustgas men läkaren övertala mig till EDA då det övervägde till att bli ett akutkejsarsnitt. Jag slutade öppna mig vid 6 cm och det hände inget på flera timmar, så min kropp var alltså ”för trött”. Nästa förlossning vill jag gärna bara föda utan EDA och endast ha lustgas. Kände inte mina krystvärkar när jag var bedövad.

  1. gabriellajoss

   Förstår dig! <3 Jag vill gärna känna krystvärkarna och jag har hört att EDA kan göra det lite svårare att känna dom och krysta. Men det är ju såklart olika för alla med, kram <3

 35. Angelina

  Jag hade bara tagit en alvedon… hann inte med något annat. Gjorde riktigt ONT! Så nu inför nästa är jag väldigt nervös!

 36. Sofie

  Jag valde den lite mer ovanliga bedövningen Paracervikalblockad, PCB, då jag var livrädd för epidural. Det jobbiga inför förlossningen var att de inte kunde försäkra att det skulle finnas personal som kunde lägga den bedövningen men som tur är fanns det. I övrigt hade jag lustgas och tänker mig att köra lustgas med PCB som backup ifall det behövs vid nästa förlossning

   1. Diana

    Lite konstig kommentar kanske haha men när barnmorskan/läkaren kollar upp hur många cm man är, stoppar de in fingrarna i vaginan?

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss