Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Att ta bort dagsvilan

Hej, en fråga som inte hör till inlägget. Undrar hur du & F resonerade när ni tog bort dagvilan för Jason? Kanske kan dina goa läsare kommentera hur de gjort? Vår son är 2 år 4 mån och sover nattetid mellan kl 20-06. Han har alltid varit morgonpigg zzzz. Han sover lunch vid 12 och så länge han vill, 2-3 timmar. Kvällstid somnar han utan problem. Några gånger har han dock vägrat sova lunch och däckar då vid 18:30 istället, heeeelt slut.. Hade han sovit längre på morgonen hade vi skippat dagsvilan men han vaknar ändå kl 06. Så svårt att veta om man gör rätt!

Hej hej! Vi valde att ta bort dagsvilan för att Jason inte somnade på kvällarna när vi försökte natta honom. Han var på tok för pigg och blev inte trött förrän runt 21-tiden eller ännu senare. Nu har vi skippat dagsvilan rätt så länge och det har gått så himla bra. Ibland somnar han en stund i bilen (om vi åker någonstans) men det blir ju otroligt korta stunder och påverkar inte så mycket. Skulle vi däremot lägga honom ett tag på dagen i vagnen eller i sängen hemma så skulle han typ aldrig somna på kvällen. Nu somnar han senast 19.00 och sover fram till 08.00 ungefär. Ibland vill han gå upp och kissa vid 08.00 och sedan fortsätta sova (!) en stund till och med. Jätteskönt att vi har fått in den rutinen och det passar oss perfekt. Då kan F åka och träna på kvällen och sedan får vi ändå lite tid ihop i soffan innan läggdags + att jag hinner blogga kvällstid.

Hur har ni andra gjort med dagsvilan för era barn? Kommentera gärna! Alltid kul att läsa andra tankar och erfarenheter.

Någon som sover mycket och ofta är denna lilla tjej. Hon vaknar på morgonen för ett blöjbyte och vill gärna somna om ett par timmar till efter det, haha =)

Kommentarer

  1. Elin

    Min lilla (snart två år sover 11-13 ca) men han vaknar 5 också. Så han skulle aldrig orka. Min stora på 3,5 sover en timme på förskolan om han vaknat vid 5. Sover han till 6 så orkar han hela dagen. Båda somnar 19.

  2. Linda

    Vi ska försöka att ta bort dagsvilan för vår äldsta son som är 3 år och 3 mån. Han är för morgonpigg (vaknar 5:00-5:30) så därför har han fortfarande behov av sin sovstund på dagen (vilar1-1,5tim) men nu ska vi försöka å sluta vila på dagen å se om det funkar. Vi testade några veckor i julas men då märkte jag på honom att han fick köra på någon slags överskottsenergin för att orka hela dagen så då tog vi tillbaka dagsvilan.
    Han sovar 20-05:00 med en vila på ca 1 Tim på dagen. Men hoppas han kanske vill sova till 7:00 om vi tar bort dagsvilan, hade varit drömmen.

    Men nu ger vi det ett nytt försök och ser om han vill sova lite längre på morgonen, bara hoppas det går bra!

    Spännande med sovrutiner, och det ser ju verkligen så olika ut för olika barn.

    Ha en fin dag! /Linda

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår 🙂 håller tummarna att ni ska lyckas med det! Det är så värdefullt att få sova lite på morgonen! Kram och ja, det är verkligen spännande <3

  3. Emma

    Funderat fram och tillbaka om att ta bort dagsvilan oxå då vår dotter inte är lättsövd inför natten. Har testat att hon inte sover på dagen någon gång men hon blir så gnällig.
    Upplevde du att det var så i början innan jason kom in i den rutinen? //Emma

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det var han! Eller inte gnällig men extra trött. Men sen efter ett par dagar så blev han van, kram <3

  4. Mimmi

    Vi står med i valet o kvalet huruvida vi ska ta bort dagsvilan eller inte. Vår 2 årige son har aldrig ”gillat” att sova. Han sover hela nätter men alltid varit svårnattad då det tagit 1-2 timmar o natta. Han brukar vakna runt 08.00 och sover lunch 12-14 men då är han numera Såå svår att natta och dessutom jättepigg till 22-23. När han INTE sover dagtid så somnar han 19.30 och det tar fem minuter. Vi vet inte hur vi ska göra. Samtidigt som han ibland blir sååå trött redan vid 17.30-18 utan dagsvila så är det skönt att han somnar 19.30. Min man är hemma med vår son just nu och han tkr det är kämpigt utan dagsvila.. hmmm?

  5. Veronica

    Sonen slutade sova middag när han var nätt och jämt två. Men han gick inte på förskola. Han behövde inte sova med och valde det egentligen själv. Lillasyster fyller tre nästa vecka och sover fortfarande på förskolan men inte hemma, med undandrag för bilfärder etc.

  6. Kajsa

    Vår tjej som är 2 år och 3 månader sover inte på dagen på helger eller ledighet sedan november. Men är hon på förskolan så vilar/sover hon men max ca 15-20 minuter. Skillnaden på kvällsläggningen är enorm på bägge ovan alternativ! En helgläggning (utan dagssömn) tar ca 10 minuter. En vardagsläggning (med 15-20 min sömn på förskolan) kan ta mellan 1-2 timmar!! Vi är noga med kvällsrutinen så den är alltid samma men ändå är det sån himla skillnad! Vi testade att ta bort vilan på förskolan också, men så blev hon så otroligt gnällig och trött på eftermiddagen så det funkade inte. Märkligt dock att den lilla sovstunden på förskolan kan påverka läggningen på kvällen så pass mycket!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är galet vad en liten sovstund kan påverka mycket.. Stor kram och tack för att du delade med dig 🙂 <3

  7. Tess

    Vår lilla tjej är 2 år och 2 månader och vaknar mellan 5 och 6 och säger direkt ”gå upp” Zzzz… Dagsvila ca 1 timme vid 11 och somnar sen mellan 19 och 19:30 utan några större problem vid nattningen. Jag tänker att så länge som hon vaknar i gryningen så behöver hon den extra timmen på förmiddagen. Hade hon däremot vaknat vid 8-9 så tror jag inte vilan är lika viktig. Hon är hemma på heltid med mig men går de på förskola kanske de har ännu större behov av sömn mitt på dagen 🙂

  8. Göteborgsmamman

    Vår äldsta är en riktig nattuggla. Hon är 3,5 år och vill absolut inte sova innan vi går och lägger oss. Inte mycket till egentid kanske, haha, men det gör oss ingenting 🙂
    Mellersta på 2 år försöker göra som storasyster, men däckar ändå vid 20 och vår minsta på 10 månader somnar vid 18:30. Den minsta vaknar dock vid 6 medan de andra sover betydligt längre. Jag är fortfarande ganska morgonpigg så för mig gör det ingenting – hon är dessutom väldigt lugn och vill gärna ligga och mysa i sängen på morgonen en stund till när hon väl vaknat 🙂
    Kul att läsa andras historier 🙂
    Kram <3

  9. Eliza

    Först började vi med att kapa ner vilan till max en timme när äldsta hade problem att somna på kvällarna. Sedan helt bort. Yngsta sover på förskolan max 1,5 timme då det är mer aktivering där än hemma. Hemma sover hon inte alls på dagarna (1 år och 9 mån). Det är så olika från barn till barn ☺️ Får se hur det blir med tredje som det är bf nu i april 🙈

  10. Linda

    Min dotter behövde inte sova något mer på dagen runt 3 års ålder. Det var då min dotter började somna runt 22/22:30 om kvällarna, vilket inte var bra eftersom hon skulle upp tidigt dagen efter för att åka till förskolan. Det var av den anledningen som gjorde att våran dotter inte längre behövde sova på dagen.

  11. Anna Hauffman

    Vår tjej är 2 år och hon ääääälskar att sova! natten mellan 19-06 och efter lunch mellan 1-3 timmar utan konstigheter. Misstänker att hon kommer visa när det är dags att sluta sova på dagen.

  12. Janni.A

    Mina barn verkar ha ett jätte stort sömnbehov! Min äldsta har precis fyllt 5 år och vi har problemet att han inte kan somna på dagis de 4 dagar i veckan han är där. Men när han e hemma sover han 1-2 timmar på dagen å sen i säng vid 20 tiden.. ibland ligger han vaken en stund i sin säng, men han har aldrig ”bråkat” å stiger upp om han inte kan somna. Han ligger kvar å lyssnar på sin speldosa tills han somnat. De dagar han inte sover så är han så arg å ledsen när han kommer hem från dagis för att han e så trött! Flickan som jag är hemma me (hon är 3år och 4 månader) hon sover oxå 1-2 timmar på dagen å sen i säng vid 20 å somnat oftast på 5-10 min.. sen sover båda ca 12 timmars natt.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är så olika från barn till barn <3 vissa behöver sova mycket och andra sover ju typ ingenting, haha 😀 kram <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish