Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntHjärtebarn

Hur tänker jag idag?

Har fått lite frågor om hur jag mår och tänker idag kring Jolies hjärtfel. Ärligt talat så är det fortfarande en sorg som gör fysiskt ont. Det kommer det alltid att göra. Jag är fortfarande livrädd att förlora henne varje dag. På kvällarna kommer ångesten krypandes. Jag gråter fortfarande ofta och mycket men kan hantera mina känslor och situationen lite bättre idag. Här är iallafall mina bästa tips till andra föräldrar som går igenom något liknande och vad som får mig att orka varje dag. Det är såhär jag gör och tänker för att fungera:

– Det jag fokuserar mest på är hennes mående här och nu. Friska barn kan också bli sjuka när som helst. Man vet aldrig vad som händer.. Livet är så orättvist och senast för några veckor sedan fick en mamma som jag följer besked om att hennes son har cancer. Mitt hjärta går sönder för alla dessa barn och föräldrar. Jag vet precis hur det är att leva med sorgen och med oron.. Men ja. Det jag tänker på är HÄR och NU. Det är det första jag fokuserar på när dom jobbiga tankarna kommer. Mår Jolie bra just nu? JA! Hon äter bra, rullar från mage till rygg och tvärtom, sover massor, skrattar massor, äter lite till, är så otroligt medveten, stark och livsglad. Hon har redan storlek 74 i kläder och har blivit sååå stor. Det viktigaste är ju här och nu. Och här och nu så mår hon som vilken bebis som helst. I framtiden vet man ju aldrig vad som händer oavsett vad man planerar för eller önskar. Här och nu är det viktiga och där lägger jag mitt fokus.

– Kunskap! Att läsa på, prata med läkare och läsa andras historier har stärkt mig. Att veta att jag inte är ensam stärker mig. Att veta exakt vad min dotter har för hjärtfel och hur det kan utvecklas åt olika håll stärker mig. Jag vill veta allt jag kan. Då känerjag att jag har kontroll över det lilla jag kan kontrollera. Då blir jag lite tryggare. När jag fick veta att hon hade ett hjärtfel så var det som om någon drog undan underlaget jag stod på. Allt bara svartnade. Jag var säker på att hon skulle dö. Idag vet jag bättre och jag vet att dom allra flesta barn (och vuxna) i Sverige överlever sina hjärtoperationer och speciellt om felet upptäckts i tid. Vi följer ju upp hennes hjärta regelbundet vilket ger dom bästa förutsättningarna.

– Att sörja är okej. Jag har accepterat läget och lever i situationen som den är. Jag kan inte förändra den och det ÄR en sorg. Det är okej att vara ledsen. Ibland är jag mer positiv och ibland mindre. Jag tillåter mig själv att känna. Det är helt okej. Vill jag gråta så gör jag det. Vill jag tänka på det lite extra en kväll så gör jag det. Att trycka bort känslor när dom kommer mår jag helt enkelt inte bra av. Gråta ut och sedan samla ny energi för att orka vara stark för och med henne!

– Ta vara på här och nu. Lägg tiden på det som är viktigt på riktigt. Det som betyder något på riktigt. Detta går lite ihop med första punkten. Förut kunde jag stressa ihjäl mig över att bloggen skulle uppdateras, att jag hade sms som låg och väntade, att jag behövde ordna med tvätt och städ osv. Jag kan fortfarande börja stressa ibland idag men påminner mig själv om att allt kan vänta. Här och nu är viktigast. Barnen är viktigast. Dom förtjänar varje sekund av min tid för den tiden får vi aldrig tillbaka mer. Och jag älskar dom mest i världen båda två och vill ge dom allt jag kan och har.

Jag vet att vi är en stark familj och att vi kommer klara allt detta tillsammans. Jag vet men är ändå så rädd. Att känna maktlöshet som mamma och att veta att min dotters liv ligger i någon annans händer är det mest läskiga som finns. Men jag litar på livet, på vården på oss och på vår kärlek. Vi ska klara detta och varje dag är en viktig dag.

Kommentarer

  1. Elin

    Hon är så fin, er Jolie! Fick reda på att två barn som står mig nära båda föddes med hål i hjärtat och de är i skolålder nu utan några komplikationer.
    Får jag fråga hur lång Jolie är och vad hon väger? Min bebis är en dag yngre än Jolie och en liten tjockis och jag älskar det, men 74 är ändå för stort(förutom Newbie, deras 68or är tighta).

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår <3 Minns inte på rak arm men skrev det här på bloggen efter förra BVC-besöket <3 kan göra en uppdatering igen nu i slutet av månade när vi ska dig. Åh, vad mysigt med en liten knubbis, det är ju underbart!! KRAM <3

  2. Agnes

    Jag såg en studie för ett tag sen där det hade bevisats att närhet från föräldrarna hjälpte mot smärta hos prematurbarn. Nu rör det sig ju här inte om ett prematurbarn, och jag hoppas innerligt att hon inte har ont heller, men tyckte ändå det var fint på något sätt och kom att tänka på er. Vet ju att du skrivit att ni är måna om närhet med era små. Tänker att närheten kanske hjälper till för er också på något sätt i alla fall! <3 Stora kramar till er, och tack för att vi får följa er här på bloggen varje dag <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh, vad fint <3 jag tror ju verkligen på det där med närhet, samsovning.. Hela den där biten. För oss har det alltid känts så bra och rätt. Det ger mycket för både barn och förälder tycker jag. Sedan är ju alla olika men att bara vara nära och hud mot hud är det bästa som finns. Stor kram till underbara dig <3 tack för kommentaren.

  3. Marija

    Vill bara säga att din text hjälpte mig jätte mycket. Du är otroligt stark och klok och fortsätt bara på detta viset så kommer du klara allt! ❤️

  4. Vibeke

    Ååå jeg liker deg SÅ godt!! Du er så himla jordnær. Kan virkelig ikke forestille meg hvordan det hadde dersom et av mine barn hadde fått hjertefeil. Har lest alle innleggene dine, prøvd å sette meg inn i det. Bare tanken gjør vondt. Vet ikke hvordan det hadde vært, men noe sier meg likevel at jeg hadde taklet det ganske likt som deg. <3 Du må gjerne lese meldingene mine til deg på Instagram (fra "Adelelille").<3

      1. Vibeke

        Det er en ganske lang melding🙈😅 Du må starte helt øverst for at det skal gi noe mening. Det blir kanskje kjedelig for deg å lese..😳 Du trenger ikke svare, skjønner at du får mange henvendelser heletiden. Det er nok for meg å vite at du har sett den ❤️

          1. Vibeke

            Okei, det er ikke så farlig <3 håper dere har det bra.. Lykke til på ultrlydundersøkelsen til Jolie som dere skal på snart. Ha en fin kveld, klem <3

  5. Sandra

    Så otroligt klokt och fint skrivet!💕Ni är världens finaste familj och så starka! Ni kommer att fixa det här, och du kommer att gå starkare än nånsin ur detta❤️❤️❤️
    Ni är fantastiska!❤️❤️
    Många Kramar!!!!!

  6. Karola Pettersson

    Du är så himla klok!! Dina barn kommer växa upp och bli så kärleksfulla dom har en så otroligt duktig mamma 🌸🌹 styrkekramar till er 🤛❤

  7. Sofia

    Så vackert skrivet! Jag funderar också lite på hur länge ni ska våga fortsätta samsova… er son börjar bli stor och kan säkert bli ganska ”stor i rörelserna” också. Skulle ni skaffa en egen säng åt honom i sovrummet eller skulle han få eget rum nu när ni bor i hus?

  8. Louise

    Fina ord och allt du skriver är så klokt! Det viktigaste är verkligen att ta vara på här och nu och all kärlek!
    Tror du Fjodor skulle kunna tänka sig att skriva om hur han upplevt allt och hur han känner? Kom bara att tänka på det – att om folk som läser, lever i liknande situationer så kanske deras partners gärna hör hans berättelse med, om du förstår vad jag menar? Kram!

  9. Riina

    Härlig inställning till livet! Gäller att ta en dag i taget och fokusera på det som är bra! Min kusins dotter föddes med hål på hjärtat och är nu 3 år och har opererats 2ggr, hon är som vilken tre åring som helst, spring i benen och bus i blicken! Går på dagis och lever ett bra liv. Vi har så bra vård i Sverige och forskningen går framåt hela tiden. Ni är inte ensamma!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish