Gabriella Joss Gabriella Joss
Dagens fråga

Dricker ni aldrig alkohol?

Får denna fråga hela tiden.. Om vi inte tar ett glas till middagen ibland? Varför vi inte gör det och hur vi kan låta bli nu på sommaren när det är så härligt att ta sig ett glas vin/en öl? Hur vi tänker gällande alkohol i det stora hela. Har skrivit det förr men skriver det gärna igen.

Såhär är det.. Jag tycker inte att barn och alkohol går ihop över huvud taget. Jag varken kan eller vill dricka i närheten av mina barn. Kan inte för att det känns fel och vill inte för att det känns fel. Det känns bara inte bra helt enkelt. Vill inte lukta annorlunda eller bete mig minsta lilla annorlunda oavsett hur lite jag dricker. Dom är så små och jag är deras trygghet. Sedan tycker jag inte om dryck med alkohol speciellt mycket heller. Får jag välja mellan en iskall cola eller ett stort glas vatten med is och citron så tar jag det före alla dagar i veckan. Kan absolut ta ett glas vin eller en cider vid något speciellt tillfälle men det rör sig om kanske max fem gånger per år. F tycker om att ta en iskall öl men även det händer typ max vid fem tillfällen per år.. När vi har varit utomlands har han kunnat ta en öl till maten varje kväll (om vi varit borta i typ en vecka) men annars så är det väldigt sällan.

Vi är också båda väldigt eniga om att barnen aldrig ska känna att vi luktar alkohol eller är minsta påverkade. Vill man gå ut med vänner någon kväll och dricka så får man göra det när barnen sover och då är den andra föräldern nykter och hemma. Och den som varit ute får sova någon annanstans än i närheten av barnen när den väl kommer hem. Vi är ju aldrig ute heller men OM och NÄR det händer så gör vi såhär.

Jag har själv varit förskonad från detta som barn och mina föräldrar drack aldrig alkohol i min närvaro. Jag och mina syskon är väldigt överens om att det har varit en trygghet att slippa. Har så många vänner som sagt att dom minns att dom kände en otrygg känsla av att föräldrarna luktade alkohol ur munnen utan att ens vara speciellt fulla.. Det påverkar barnen mer än vad man tror.. Det är vad jag tror iallafall.

Alkohol och högtider då? Att förstöra barnens högtider genom att dricka för mycket tycker jag är otroligt oansvarigt och bara så fel. Inget barn ska behöva frukta julafton midsommar, påsk, nyår eller liknande.. Det ska inte vara en rädsla kring att mamma och pappa (eller annan vuxen) kommer att bli full och bete sig annorlunda eller kanske till och med illa.

Jag skriver inte detta för att verka ”duktig” utan bara för att det är så vi är och så vi gör. Sedan tycker jag att alla gör som dom vill så länge man kan bete sig och inte förändras. Tar man ett glas till maten så ser jag verkligen inget fel i det. Vissa älskar ju smaken också! Andra inte. Och jag tillhör kategorin inte och därför har jag ingen anledning alls till att ta ett glas särskilt ofta. Klarar man av att dricka lite så är det ju helt okej också. Så länge man tar sitt ansvar och ser till så att barnen alltid kommer i första hand och inte kommer i kläm så är det ju fritt fram. Jag tror att alla får hitta sin egen väg i vad som känns bra och rätt men det är såhär jag tänker och såhär vi gör hemma hos oss.

Beställer jag en drink så är den i 98% av fallen alkoholfri =)

Kommentarer

  1. Amanda

    Är SÅ imponerad! Tycker ni har så himla bra värderingar. Har själv växt upp i ett hem med en alkoliserad förälder och tycker att er inställning är så himla viktig. Är glad att du någon med din plattform och möjlighet att sprida värderingar har en sådan inställning som dig!
    Stor kram!

  2. Emma

    Tänkte på det här med alkohol. Varken jag eller mannen dricker speciellt mycket. Men hans pappa och andra i hans släkt och vänner tar gärna en öl att dricka och dricker gärna vin till maten. Jag hade tidigare tänkt att det är nolltolerans med att dricka runt min dotter men det funkar inte i längden då det är deras kultur eller hur man ska beskrivs det, då skulle de aldrig kunna umgås med min dotter och jag känner inte att jag är rätt person att säga till att de inte få dricka runt henne.

    Jag själv är uppväxt som du. Jag har aldrg sett mina föräldrar berusade oc äh alkohol förekom i princip aldrig under min uppväxt. Mamma kunde dricka ett glas vin till maten ibland men aldrig mer än så.

    Hur gör ni om ni är på midsommarfirande eller nyårsfirande och andra dricker runt era barn?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Kul att läsa att vi tänker lika 🙂 jag tänker att alla får välja själva.. Man kan ju inte hindra andra från att dricka.. Så länge folk runt omkring dricker med måtta är det väl okej.. Barnen har ju sin trygghet i oss och vi är ju nyktra. Och om någon skulle göra något olämpligt eller vi skulle se att dom blev otrygga i dessa människors närhet så skulle vi åka därifrån eller säga ifrån såklart. Sedan har vi haft turen att umgås med folk som delar synen med oss.. Så aldrig varit med om att någon är onykter eller inte kan bete sig. Klart vissa tar ett glas eller två men inte mer än så oftast. KRAM <3

  3. Jessica

    Så bra tankar! Jag delar dem med dig till 110%. Jag och min man har valt att inte dricka framför våra barn, vårt kompisgäng gör på samma sätt med deras barn så det är aldrig några problem när vi ses på tacokvällar ellet nyår. Däremot våra familjer, tycker att vi är hönsiga osv. Men hellre hönsig i andras ögon och en trygghet för mina barn! Tack för en bra blogg!!

  4. Marlene

    Jag har inga problem med att dricka alkohol i närheten av mina barn, så länge det handlar om ett glas till maten eller en öl på kvällen framför teven. Men jag skulle aldrig, någonsin, dricka mig berusad framför dom. Har aldrig hänt och kommer aldrig hända! Mina föräldrar hade samma tänk, och de var noga med att förklara att det är något man får dricka när man är vuxen och att man inte får dricka för mycket för det är inte bra för varken kropp eller knopp. Tycker de hade en väldigt sund inställning och jag har inga minnen av att dom var fulla eller luktade konstigt. Då var det mer äckligt när de öppnade en surströmmingsburk! Haha.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig <3 skönt att du hittat det som passar dig 🙂 haha förstår 😉 Kram fina du

  5. Sofia

    Jag är inte förälder men lever också helt utan alkohol. Ser ingen mening eller glädje i alkohol. Finns ju så mycket goda och festliga alkoholfria alternativ numera också.

  6. R

    Älskar dit svar och håller fullständigt med. Förstår inte varför man måste dricka för att behaga andra eller ens bli tvungen att stå till svars!

  7. Caroline

    Ja det skadar barn mer än man tror. När jag var liten hade jag ont i magen inför varje kalas eller högtid… Nu gör jag ALLT för att mina barn inte ska känna så, ingen får hålla eller vara när våra barn när dem druckit, därav dricker ingen i min mans eller min släkt längre när vi är med. Jag har så svårt att förstå varför det är såå viktigt med alkohol för vissa (menar inte alkoholister utan människor utan beroende) att man måste festa/dricka när barnen är med. Att inte ha 100% koll när barnen är med känns så läskigt! Även om dem sover kan dem ju vakna närsom, eller tänk så blir det sjuka och behöver köras någonstans?! Nä känns så fel med barn och alkohol ❤❤

  8. Paula

    Exakt så tänker och gör jag. Jag är dock uppvuxen med två olika hem, ena där det knappt förekommer alkohol bland barn, och den andra super man sig full varje fest med alla barn.
    Tycker inte heller om alkohol och verkligen inget jag behöver.

  9. Maja

    Jag håller med dig till 100%! Jag hatar smaken av alkohol, skulle aldrig få för mig att ”förstöra” en måltid genom att dricka alkohol till, klarar inte av det haha! Kommer aldrig bli en sådan som tar ett glas rött till maten, helt enkelt för att jag inte tycker att det är gott.

    Jag är ute med vänner och dricker mig berusad någon gång per år men då sover jag själv när jag kommer hem. Vill aldrig att mina barn ska se mig berusad. Jag kan inte heller vara berusad framför mina föräldrar och har aldrig varit det. Känns så obekvämt, haha. Full kan jag vara med mina vänner, men mina barn ska inte behöva se det.

    Kram!

  10. Maria

    Åh vad jag blir glad av att läsa detta, igen. Jag tror det är bra att visa på olika sätt att se på saker, alkoholnormen är så stark i Sverige att många nog inte tänker tanken att det skulle gå att ändra. Jag blir VARM av er omtanke om barnen och vi tänker precis likadant. Det är alltid, alltid barnen som ska komma i första hand och blir de minsta oroliga kan väl folk inte tycka att det är värt det…<3 Tack för en jättebra blogg!

  11. Marie

    Ni gör som vi. Jag håller helt med om dina tankar kring alkohol. Fint att läsa. Jag upplever att det väcker kolossalt starka känslor. Inte hos nära vänner, men till exempel på bjudningar där man inte känner folk så väl eller på arbetsresor. Det räcker i princip med att säga ”Nej, tack” så börjar frågor och påståenden komma. Jag fick snarlika reaktioner när jag under en period åt veganmat. Tack för delade tankar! 💛

  12. M

    Dricker också ytterst sällan alkohol. Mina föräldrar drack dock inför mig och syskon när vi bodde hemma fortfarande i måttliga mängden, dvs en öl en fredagkväll eller ett glas vin till maten. Jag kan förstå på så sätt om barn känner sig otrygga hos föräldrar som är berusade men annars tycker jag egentligen inte att det finns en anledning att utesluta ett vinglas till middagen om man nu verkligen vill ha det. Jag kände mig trygg hela min barndom trots lite alkohol hit och dit. Men de flesta kan ju dricka lite utan att bli påverkade menar jag. Självklart ska man inte vara berusad inför sina barn. Men som sagt jag dricker själv inte ofta mest pga sjukdomar i botten och för attt jag föredrar alkoholfritt. Alla får göra sitt val men jag skulle inte tänka konstigt om föräldrar som tar ett glas inför sina barn. Då är jag ärligt talat mer emot föräldrar som är ute och går med barnvagnen och röker samtidigt. Hälsofara om något!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish