Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntMat

Kakor på svarta bönor

Igår ville vi baka något lite nyttigare och prova något recept som vi inte gjort förut. Så vi testade detta. Blev sååå gott! Vi har ju tagit bort allt socker nu för ett tag framåt så nu misslyckades vi lite men det var trots allt bara rårörsocker och jag åt bara en kaka. Det var ju trots allt fredag =)  Blir bra att ha dessa hemma och bjuda på nu när vi får gäster i dagarna.

Du behöver:  
 • 3 dl rostade hasselnötter
 • 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
 • 3/4 dl rörsocker
 • 1/2 dl kakao
 • 2 krm vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 krm flingsalt
 • hackade hasselnötter att strö över

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175°C. Lägg nötterna i en matberedare. Kör tills nötterna blivit till ett »nötsmör«, det kan ta ett tag beroende på hur kraftfull matberedaren är. Fastnar nöthacket längs kanten så skrapa ner hacket då och då och kör igen. Häll av bönorna, skölj och låt dem rinna av väl. Tillsätt bönor, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver och flingsalt i matberedaren och kör till en jämn smet. Forma degen till 16 kakor (för 16 st) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö över hackade nötter och tryck till lätt med handen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Kakorna är bäst att förvara i frysen.

Kommentarer

 1. Penny

  Har tänkt lite på något du skrev i ett tidigare inlägg om att ni börjat plocka fram mössor å sånt redan. Börjar ni verkligen redan känna av hösten så mkt? Alltså jag tror dig men så svårt att ta in bara. Bor själv i Småland och här är de fortfarande ordentlig sommar…. svalnat av en hel del men runt 24grader va de igårkväll. Har sån ångest att hösten snart kommer…. verkligen njutit till max av denna dunder värma sommar! Får ni inte smått panik att ha de ännu kallare och mörkare än vi har!! Tycker vi lider nog 😂… Men är väll en vanesak. Är extrem mkt en vädermänniska borde väll egentligen flytta till ett tropiskt land. 😉

  1. gabriellajoss

   Idag hade Jolie åkpåse! Blåser jättekallt här uppe även om det inte visar så kallt på termometern.. 🙁 förstår det!! Samma här! Kram

 2. Vanessa

  Hej! Vilka chokladbollar är det du äter som är helt mjölkfria? Köpte ICAs egna men de innehåller margarin upptäckte jag 😩 kram 💗

  1. Alexis

   De innehåller vegetabiliskt margarin, alltså mjölkfritt margarin. Så de är mjölkfria 🙂 Innehåller inte ens spår av mp såsom delicato om man är riktigt känslig. 🙂

 3. Cissi

  Använd honung ist för rörsockret, tror de skulle funka i detta recept. Annars är ju rårörsocker ett nyttigare alternativ om man nu ska använda socker så man kan ju se det så 😉

 4. Elsa Wennström

  Baka med Dadlar! Ex chokladbollar gjorda på Dadlar smakar exakt som vanliga chokladbollar. Alla mina bekanta som smakat älskar dem, även de som avskyr Dadlar. Är även jättelätt att göra tryfflar – bara Dadlar och kakao som man mixar!

  1. gabriellajoss

   Jaa 😀 det gör jag hela tiden! Har världens bästa recept på just chokladbollar 😀 delat det på bloggen flera gånger, kram

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss