Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Sovrutiner för bebis

Får ständig frågan om vi har några sovrutiner för Jolie och vi har faktiskt inga alls. Vi kör på samma grej som med Jason då det funkade bra för oss. Hon sover när hon vill sova och vi följer henne i det och anpassar oss efter henne. Just nu är hon inne i en period där hon vill somna vid 22.00 (alltså rätt sent) och sova till 07.00 cirka. När hon vaknar så vill hon äta och umgås lite, få en ny blöja och bara vara en stund. Somnar om sedan och sover till typ 10.00. Ibland väljer hon att sova ännu längre och sover fram till lunch. Och sedan har hon lite sovstunder under dagen med. Tänker inte så mycket på hur och när hon sover utan utgår från att hon sover när hon behöver. Innan hon började somna vid 22.00 så somnade hon vid 19.00 ungefär. Det är lite olika för olika veckor men det funkar jättebra för oss och vi har en nöjd och glad liten tjej. Ser inga problem med att ha henne vaken kvällstid heller under tiden som vi är vakna. Hon är så nöjd och vill bara vara med och titta och prata och det finns alltid en famn ledig så som det ser ut just nu vårt liv. Det där med rutiner är ju jättebra men för mig känns det för tidigt för en så liten bebis. Alla gör ju som dom vill och jag säger inte att det är fel med rutiner tidigt. Alla är ju olika såklart och allt passar inte alla. Men för oss känns det rätt att bara följa henne i hennes och låta henne styra sin egna sömn än så länge.

Jason har tydliga rutiner men jag gissar på att dom kommer att ändras nu när han ska börja på förskolan och ha en vilostund där. Alla barnen måste inte sova men dom vilar allihop på golvet tillsammans. Dom som inte sover får bara koppla av för en stund. Vissa somnar medan andra inte gör det. Jason är ju van att inte sova eller vila på dagen men jag har en känsla av att han kommer att behöva den vilan nu när han kommer att vara 100% aktiv på förskolan. Vi får se hur det funkar. Vi tog ju bort dagsvilan hemma för att han hade svårt att somna på kvällen och det ha resulterat i att han i typ sju månader nu har vaknat vid 07-08 och sedan somnat senast 19.00 på kvällen. Oftast tidigare.

Vi har nog alltid varit lite så att vi följer barnen i deras sömnmönster. Jag tror på att man sover mer när man behöver (vid ex. sjukdom, tandsprickning, om man är allmänt hängig, har haft en dålig natt, har en tillväxtfas osv) och mindre när man inte behöver.. Rutiner tror jag också på men det kommer in lite längre fram och är viktigast när barnen har någon aktivitet dagtid. Typ nu när Jason går på förskolan.. Då tror jag stenhårt på att han mår bra av mer exakta rutiner. Men även här är alla olika. Jag lyfter som sagt bara mina tankar och hur vi gör. Ingen annan gör fel för det. Känns så viktigt att påpeka det då det lätt kan bli sura miner i kommentarsfältet annars.

Kram på er. Hoppas ni fick svar på era frågor och funderingar gällande sömn. Annars får ni gärna fråga i kommentarsfältet.

En sovande Jason i flyget på väg till Barcelona förra året. Var ganska precis ett år sedan vi var där. Min största dröm just nu är att vi ska kunna resa iväg i december/januari hela familjen. Det får vi veta mer om under nästa hjärtkontroll i oktober.

Kommentarer

  1. Nina

    Hos oss är vi föräldrar ganska så mycket ”rutinpersoner” som mår bra av att dagarna är lite lika. Vi funderade aldrig på att ha ett speciellt mat eller sömn schema får vår bebis, men vi insåg snabbt att hennes dagar inte är den andra lik. Hon är nu 6,5 månad och jag tror som du att de behöver olika mkt sömn beroende på deras mående, tänder, mage etc., samt tex hur vädret är. I sommar när det var så varmt behövde hon mer sömn på dagen. Så hos oss fungerar det också väldigt bra av att låta henne bestämma. Hon är en väldigt nöjd bebis som säger ifrån när hon är trött och då får hon sova. Visst blir det ovisst för oss föräldrar att inte veta om hon sover 20 min eller två timmar på dagen. Men vad gör det så länge hon mår bra och är en glad tjej. Hon sover nu ca 19.00-06.00 på natten med 1-2 matstunder.

    Du och F är mycket inspirerande för mig i ert föräldraskap. Tack för det!

  2. Sabina

    Jag tror att rutiner är jätteviktiga! Om man tänker efter går ju det mesta på rutin i livet! I alla fall hör denna mamma! Börjar jobbet samma tid! Slutar samma tider, fast olika från dag till dag! Måndagar= simskola, tisdagar ledig kväll= oftast städning och tvätt, onsdagar egen tid= träning, torsdagar=ridning, fredagar = tacos och idol/lets dance, lördagar= ledigt sändagar= simskola andra barnet, städ, tvätt och veckohandling 🙂 Så ser mitt liv ut i stora drag ! Rutiner deluxe! 🙂

  3. Evelina

    Önskar jag kunde vara så relaxed! Jag gör allt i min makt för att vara den bästa mamman jag kan, men just det här är jag kass på. Mår jätte dåligt när saker är liksom hipp som happ och hade aldrig klarat vara småbarnsmamma utan rutiner och egentid på kvällen. :/ är hemma själv heltid med 2.5 åring och 6 månaders, pappan är aldrig hemma och stora går inte på dagis. Ser till att båda somnar senast 20 vilket tyvärr ibland innebär att lillan blir väckt under sovpass :/ jag vet, jag är hemsk, men hade typ gått under annars. Är dock bra som mamma på andra saker så jag hoppas det väger upp i slutändan :p får sååå dåligt samvete av ditt inlägg fast jag vet såklart att det inte är mening men det blir så eftersom jag egentligen håller med dig fullt ut!
    Lillan är dock världens nöjdaste unge så jag tror det är ok ändå 😀 kramar på er ❤️❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men gud!! KÄNN ALDRIG SÅ!!! Blir arg på dig, haha!! Detta funkar för oss men inte för alla!! Du är världens bästa mamma!! KRAM <3

  4. Sara

    Håller med, rutiner är jättebra men känns som att vissa blir lite väl extrema/stressade med att det ska ske rutiner likt ett schema på direkten när bebisen bara är några veckor eller någon månad. Ett barns mönster och behov förändras ju enormt mycket under första året så tror också på att följa dem och deras egna behov i början. Tycker nästan man märker att det blir ett mönster/rutiner som börjar komma naturligt av sig själv ändå, för nu har vi fått in ett mönster på när under dagarna han brukar sova och när han oftast vill somna för kvällarna 🙂 Sen kommer väl det förmodligen ändras igen, precis som mycket annat förändras för dem med åldern. Men tror precis som dig att det viktigaste är att försöka följa dem och sen kan man utforma rutiner allt eftersom. Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Kul att vi känner likadant <3 Det är lite så jag tänker med. Man får ju göra som man vill men jag tänker lite samma som du. Det viktigaste i slutändan är ju dock att alla mår bra! Kram kram

  5. Emilia

    Jag har också alltid följt barnen när det gäller sömnen. Nu har vår treåring tydliga rutiner med sömn, men vår lilla tjej (född i januari som er lilla tjej) sover när hon vill/behöver. Jag tycker dock att det känns som om hon automatiskt kommer in i storebrors rutiner.. svårt att förklara men det känns som hon tidigare kommer ha rutiner, särskilt kvällstid eftersom de redan ”finns”. 😊

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tycker också att det har varit lite så 🙂 <3 att det lilla barnet mest hänger på dom rutinerna som finns. Hon har ju tidigare somnat vid 19 som storebror men nu vill hon vara vaken lite längre, hehe. KRAM

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish