Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Status just nu

– Jag skulle egentligen tatuera ögonbrynen idag men det blir inte av på grund av sjukstuga.. Kul! Så ledsen över det då jag verkligen såg fram emot det.

– Denna vecka ligger fokus på förskolan och på att göra F klar för skolstart. Vi har pratat rätt mycket om för/nackdelar med förskola här hemma och sjukdomarna avskräcker ju enormt för Jolies skull.. Nu när vi fick känna på sjukdom så var det som ett litet ”wake-up-call” eller vad man ska säga. Är lite annat vi klurar på också och om allt inte känns 100% bra i slutet av veckan eller nästa vecka så får vi prata om hur vi ska lägga upp hösten annorlunda. Barnen kommer alltid först oavsett vad..

– Jag har fått det där brevet nu.. Brevet om att jag är välkommen att ta cellprov. Alltså snacka om att jag är nervös.. Har hört att det gör himla ont och trots att jag har fött två barn är jag livrädd för smärtan, hehe.. Ni som har gjort det – hur var det? Man får ju tänka att det är för en bra grej så blir det lite lättare iallafall.

– Favoritmat just nu är allt med linser. Tycker det är så himla höstigt. Linssoppa, linsgrytor, linsbolognese, linsbiffar.. Mmm! Älskar det. Och det är ju dessutom nyttigt och billigt med röda linser.

Favorit just nu! Pasta med purjolök, lite vitlök, tomatpuré, morötter, paprika, salt, peppar, buljong, röda linser, krossade tomater, vatten och en skvätt havregrädde + valfria örter. 

– Nu är Jasons treårskontroll hos BVC inbokad och vi ska dit i september. Han pratar ju inte så mycket än och som jag har förstått så är det fokus på just tal och kommunikation. Han får väl visa att han förstår på andra vis än med treordsmeningar helt enkelt =) Vad får barnen mer göra på en treårskontroll? Tycker att det känns så spännande att få se vad han väger och hur lång han är. Han är ju en riktigt stor kille och många tror att han är mycket äldre än vad han är. Var dock ett tag sedan vi mätte/vägde så har ingen koll på det för tillfället.. Skor har han storlek 27 i nu.. Min stora, lilla kille.

– En ärlig husstatus.. Kolla hur vår tomt ser ut, haha. Såhär ser det ut framtill och baktill och på sidorna. Ogräs och smuts.. Åh, vad det ska bli härligt att ha en gräsmatta nästa år! VI har bestämt att vi ska rulla ut gräs direkt så att vi har allt klart med en gång. Och så ska vi börja lägga plattor och förhoppningsvis fixa garage/carport med. Här kan ni läsa mer om vad vi har gjort och vad som ska göras. Och här nedan ser ni en bild på hur det ser ut just nu, haha! Det är inte superglammigt med nybygge kan jag säga. Men det är skönt att ha allt klart invändigt och slippa renovera iallafall som vi nog hade hållit på med om vi hade köpt ett äldre, färdigt hus.

Kommentarer

  1. Emilia

    Var på mitt första cellprov i juli. Var så jäkla nervös för att det skulle göra ont. Men det är typ som en liten variant av fransborste som förs upp & sedan snurrar de lite. Kände inte ett smack under tiden. Fick en liten blödning & tyvärr ganska så rejäl mensvärk dagen därpå. Men genomförandet var så lugnt. Lycka till! 😘

  2. Martina

    Du behöver inte oroa dig för cellprovet. Var också jätte nervös första gången men det går på några sekunder så är det klart. Kan tipsa om att ha nån längre skjorta på dig då det känns lite pinsamt o stå i tight tröja, rumpan bar o strumpor på sig innan man får hoppa upp i stolen🤣

  3. Therese

    På min dotters 3 års kontroll fick hon rita en ring. Sedan visade de olika djur och saker som hon skulle säga vad det var. Hoppa skulle hon göra har jag för mig samt rulla en boll.

  4. Caroline

    Jag har precis tagit bort cellförändringar. Cellprovtagningen är ingen fara! För mig kändes det knappt och går snabbt. Dom bara ”drar runt” med något topsliknande. Det kan svida lite bara, är lite olika. Det där med att ”knipsa av” gör dom bara ifall det skulle visa sig att man har cellförändringar. Men det är ju på ett annat besök isåfall 🙂

  5. Karolina

    Tror verkligen inte att cellprov är något du behöver oroa dig över! Jag hade som tur var inte hört om dessa hemska rykten så var inte ett dugg nervös. De baddade lite med en tops där inne, sen var det klart! Mycket enklare än en vanlig gynundersökning till och med! Hoppas det går bra!

  6. Katarina T

    Jag är 96a och fick ta cellprover för ett par år sedan då min barnmorska trodde att jag hade cellförändringar. Jag var såå himla nervös och fick till och med en panikattack kvällen innan. Det visade sig att dem endast topsade och det kändes inte överhuvudtaget. Du som fött barn kommer klara det galant!! massor med kramar <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår.. 🙁 SÅ skönt att läsa!! Jag trodde dom knipsade av något då jag hört det från vänner och bekanta, kram <3

  7. Therese

    Ni ska ju sjalvklart gora det som kanns bast for er. En fraga bara. Varfor maste ni skjuta pa F,s studier om Jason ar hemma? Krya pa er!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      För att det blir för mycket för mig med två barn hemma på heltid, ett hem att sköta samt jobb. Jag vill ju i så fall ge barnen 100% hela dagen och det är inte möjligt då jag arbetar hemifrån och behöver mycket tid till det. Kram kram <3 tack!

  8. Nathalie

    Ingen smärta att oroa sig för, när de knipsar av en liten liten bit så svider det till pytte lite. Mest gynstolen i sig som är obekväm hehe. Efteråt blödde jag lite och lite lätt mensvärk typ. Man får tänka på att det är för en väldigt bra sak. Lycka till!

  9. D

    Mitt bästa tips när du ska ta cellprov är att du slappnar av, ta ett djupt andetag och slappna av. Jag har gjort cellprov två gånger och inte ens känt något alls. Det går dessutom så fort så det kommer du klara galant! 🙂

  10. Madeleine

    Var på cellprov i våras. Hade SÅN ångest och var så orolig. Kände inte ens när hon tog provet?? Hon bah: det kan gör lite ont nu! Och jag bah: eh…….. känner ingenting?
    Blödde som en gris efteråt dock, haha.. Men det var verkligen inte smärtsamt för fem öre! Kändes verkligen ingenting för mig och då är jag rätt känslig i övrigt.

  11. Sofie

    Det dom gör på cellprov är bara att ta typ en topsliknande som dom sticker in och duttar lite med, det går på 20 sekunder 😉 det är sen det gör lite ont om man har cellförändringar och måste tillbaka för det är då dom ”knipsar” bort en bit. Men ja själva cellprovtagningen känns inget alls 🙂

  12. Madde

    Jag var också väldigt nervös inför cellprovet! Man hör så mycket negativt.. Jag tyckte inte att det kändes mycket alls och jag gjorde ändå det på min efterkontroll..

  13. Anna

    Du behöver inte oroa dig för cellprovet. Verktyget de tar själva ”provet” med är en liten borste/tops så kan man bara slappna av känns det nästan ingenting. Mer obehaget av att genomgå undersökning där nere som är jobbigt, och väntan på resultatet. Vill du kan du ta en Ipren före undersökningen så slappnar liksom musklerna av lite. Kommer gå utmärkt!

  14. Jennifer

    Cellprovet kommer du klara galant, jag kände ingenting av de dom gjorde där nere… men när man ska ”öppna upp” det allra första, den biten tycker jag är jobbig!

  15. Karin

    Att göra cellprov gör inte alls speciellt ont. Visst kan det kännas att någon drar med en liten borste över cervix men det gör inte ont. Det kan dock vara värt att fundera över var man är i sin menscykel då man kan vara olika känslig. 🙂 Jag är 33 år så jag har tagit flera cellprov. Enda gången det gjorde ont var när jag hade bakteriell vaginos som jag inte hade märkt. Mina slemhinnor var känsliga då och det började blöda lite. Barnmorskan var dock världens snällaste så jag var inte orolig när jag kom tillbaka för ett nytt prov. Försök att slappna och ta djupa andetag. Och framförallt, ta provet oavsett vad! Det kan rädda ditt liv. Lycka till fina du! <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Himla skönt att läsa <3 och vad fint att du fick en så snäll barnmorska, hoppas jag med ska få det 🙂 <3 kram kram och ja, det är ju så!! Så sant, kram och tack <3

  16. Madeleine

    Jag har gjort cellprov 3-4 gånger och de gör inte ont. Men försök slappna av. Och de tar bara någon minut. Sist började jag blöda lite efter dock för jag låg lite konstigt och för att jag är trång,De kommer gå jättebra.

  17. Madeleine

    Ett vanligt cellprov tas med en lång tops. Det skrapas lite där inne men inte mer än så.
    Visar provet på cellförändringar (i regel INTE farligt men ett till prov måste tas för att säkerställa att de är godartade) då tas ett andra test och då ”knipsar” man av en bit som skickas för analysering. Det känns, och man blöder, men är en fullt överkomlig smärta.

  18. Sara

    Var också nervös inför cellprovet men helt ärligt så kändes det inte 🙈🙌🏻😁 De kommer gå kalas bra även för dig! 💗

  19. Kajsa

    Jag tyckte inte att det gjorde alls ont att ta cellprov! Har tagit ett par gånger nu och det är mest att man är obekväm som jag tycker är jobbigt, att sitta där i gynstolen liksom. De tar som en mjuk mascaraborste och gnider lite på tappen, inte något klipp eller sådär (det kan de göra om man har förändringar som de behöver undersöka, men aldrig första besöket!)

  20. Annica

    Det kommer gå hur bra som helst jag tycker inte det gör ont men väldigt obehagligt. Och jag är sjuk nervös varje gång tror jag gjort det tre gånger. Men jag tänker bara gör det så är det gjort tar kan 3 min. Det fixar du galant och du skall känna dig nöjd.

  21. Sigg

    Ett cellprov gör inte ont!:) det är bara en tops de sveper med och det tar några sekunder. Det är om man har cellförändringar som det kan bli aktuellt att ”knipsa” och inte det heller gör direkt ont:) jag har även gjort en konisering och trodde det skulle va hemskt men det va också rätt lugnt haha. Ofta oroar man sig i onödan. Kram

  22. Nathalie

    Hej! Var inte orolig över cellprovet, det gör inte alls ont. Det är först om du har cellförändringar de kan komma att knipsa av en bit och att det då känns, jag har gjort det och kan absolut inte komma ihåg smärtan såhär i efterhand så jag tror inte att det var så farligt faktiskt.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh men toppen 😀 trodde att jag skulle få knipsa av en bit direkt, haha.. Har fått höra det från vänner och bekanta 🙂 kram

  23. Jessica

    Var också sjukt oroad inför cellprovet, men var väldigt snabbt och smärtfritt! Dom tar bara en typ tops och ”svabbar av” så känns knappt! Enda jag upplevde som obehagligt var själva nakenhetsgrejen som jag löste genom att ha klänning så jag slapp känna mig så exposed haha 🙂 det kommer gå jättebra <3

  24. Annie

    Ett vanligt cellprov är ingen fara, det är en konstig situation men gör inte ont alls. Jag fick däremot komma tillbaka några gånger för att bränna bort förändringar som var början till cancer, det kändes men gjorde fortfarande inte ont. Så viktigt att ta provet!

  25. Malin

    Cellprovet gjorde inte ont (har ej fött barn). Det kändes ju såklart men gjorde inte alls ont på mig. Barnmorskan var väldigt lugn och såg ju på min ålder att det var första gången så påpeka det så kommer det nog gå jättebra! 😊 det blödde lite efteråt på mig och fick lite lätt mensvärk så ha med dig trosskydd om det skulle hända. Kram

  26. Matilda

    Förstår känslan med förskolan! Tänk dock på att det oftast är mest i början barnen blir sjuka då dom inte är vana vid förskolebakterie om man säger så😉sen har ju du möjligheten att hålla Jason hemma när det går mycket smittor. Vi brukar oftast meddela dom som kan hålla barnen hemma nör det går smittor på våran förskola.
    Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, hoppas att det är så 🙂 Ska nog göra så! Får ha bra dialog med förskolan om när det går smittor som värst, kram <3

  27. Sofia F

    Var också nervös inför cellprovet men de gjorde inte ont alls! De typ stack till lite men ingen direkt smärta och va över lika snabbt! Lycka till😊

  28. Sanna

    Jag har hunnit lämna 4 cellprov nu både innan barn och efter tre barn och det har inte gjort något ont alls någon gång! Lite lätt mensvärk efteråt bara , tips ta en alvedon nån timme innan. Ingen fara alls och så viktigt att gå regelbundet

  29. Sofia

    Var också nervös inför cellprovet men de gjorde inte ont alls! De typ stack till lite men ingen direkt smärta och va över lika snabbt! Lycka till😊

  30. Ida

    Det gjorde riktigt ont på mig. Var hemska sekunder. Men efterosm det gick rätt snabbt gjorde det inte så mycket. Jag blev så jäkla lurad av min bästa kompis också, hade skjutit på att gå i flera år o hon peppeade o övertalade o sa att det inte alls gjorde ont, så ringde jag henne upprörd efteråt haha och hon bara ”ja, jag ville inte säga det för då hade du aldrig gått” 😂😂 menar inte att skrämma upp, men hade önskat att jag var mer beredd. Och du har fött barn så det är luuuugnt!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åååh nej 🙁 <3 HAHAHA fick panik nu men får bara göra det ändå då det trots allt är viktigt, kram! <3

  31. A

    Nej, det gör inte alls ont (tycker jag). Möjligen ett litet ”svid” men nej, knappt ens det. Tror mer det är för att man alltid är lite nervös som man får för sig att det gör ont. Olika förstås men så känner jag. Iaf sååå viktigt att ta sina cellprov. Lycka till❤️

  32. Elin

    Jag var också sjukt nervös för hade bara hört att det gör himla ont. Men det gick superenkelt, tog typ 2 sekunder och sen var det över. Blev helt förvånad haha 😄

  33. Anna

    Jag har fött två barn precis som du. Jag gjorde mitt första cellprov några månader efter min senaste förlossning och det kände ingenting! Det var bara en liten borste som barnmorskan svepte lite med. Sen var det klart!
    Så du behöver inte oroa dig 😊
    Kram!

  34. Sara

    Det gör inte ont alls. Bara en mjuk topz som de tar runt livmodertappen. Jag hade väldigt lätta cellförändringar på mitt andra cellprov och då knipsade de bort en liten bit(det är rutin och det SKA göras även vid lätta förändringar och gör dem det inte så ska man be dem göra det) Men det kändes verkligen inte mycket. Så oroa dig inte.

  35. Sara

    Det gör inte ont alls. Dom tar en tops bara och rör runt där inne. Tar knappt en minut! Iallafall gjorde dom så här (Sthlm län, var 23 år då). Detta var i september 2017

  36. Helena

    När jag skulle ta mitt första cellprov så va jag jättenervös, pratade mycket med min mamma men hon sa att det är inte värre än att sätta in en spiral, som jag gjort ett halvår innan och det var smärtsamt. När jag väl kom till barnmorskan så va de en supergulliga tant som verkligen lugnade o peppade mig. Helt plötsligt säger hon ”nu är jag klar”, min kommentar ”men det gjorde ju inte ont”. Då sa hon att mycket berodde på stt jag slappnade av så mycket. Har sen dess alltid gått till den barnmorskan, hon va toppen.

  37. Johanna

    Jag var också såå nervös inför mitt första cellprov i början av året. Det var faktiskt inte alls farligt och kändes bara lite lite som mensverk. Att dom ”knipsar av” en bit är vad jag förstått framförallt om det visar sig att man har cellförändringar (någon högre grad) och behöver bli kallad igen för ett nytt prov. Hade själv lätta cellförändringar och fick gå på återbesök, men då var det bara samma procedur med en liten ”tops” som sveps runt där inne. Du behöver nog inte oroa dig 🙂 <3

  38. Emma

    Ingenting knipsas av vid cellprov utan är en lång tops som dem rör om där inne med. Gör inte ont men kan vara lite obehagligt men inget annat. Inget att vara nervös över iallafall. Att folk säger att dem tar en bit är bara rent hittepå 😛 (frågade själv å sjuksköterskan sa att så går det verkligen inte till sen förklarade hon. Lycka till!

  39. Elin

    När man tar cellprov första gången så kör dom runt en typ ”mascaraborste” där inne, gör inte alls ont men kan kännas som lite molande mensvärk! Om det visar sig att man HAR förändringar bli man kallad på återbesök och DÅ knipsar dom av nån liten bit från tappen och då känns det lite som mensvärk och typ svider. Men första gången är mest som ett gynbesök bara 👌

  40. S

    Som jag har förstått det så topsar man bara vid ett första cellprov och skulle det visa sig att det är cellförändringar då så knipsar man bort en bit där inne för att ta nya prover, det kan göra lite ont. Jag skulle gått på drop in idag men fick mena så får skjuta på det någon vecka. Är så nervös för resultatet! Jag har fått lite förändrad cykel och väldigt mycket verk så är SÅ rädd att det ska vara något fel.

  41. Maria

    Det gör absolut inte ont att ta cellprov! Lovar dig att du kommer att bli positivt överraskad efter ditt besök. Otroligt viktigt att gå iväg på dessa provtagningar. Har själv fått operera bort cellförändringar och det gick ju bra det med. Lycka till! Kramar

  42. Karin

    Jag har gjort cellprov två gånger, senaste gången efter att ha fött barn. Första gången gjorde det jätteont och blödde efteråt. Tanten som gjorde det provet var riktigt otrevlig och det kanske har med saken att göra. Andra gå gen var jag jätteorolig men det kändes inte ett dugg! Jag frågade tjejen som gjorde det och hon sa att det inte ska göra ont om man tar det lugnt och försiktigt. Sen finns det ju de som behöver knipsa bort en bit pga att man har någon typ av cellförändringar och då kan det nog göra mer ont. Men tror att bemötandet är så viktigt! Det brukar ju hjälpa om man säger att man är nervös innan. Det kommer att gå fint! Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åh vad jobbigt 🙁 <3 så hemskt att det ska vara så olika beroende på vem som gör.. Kram och tack för att du berättade. <3

  43. Hannah

    Cellprovet behöver inte kännas alls 🙂 Jag gjorde innan jag fött barn (har numera 2 stycken), och jag tyckte bara det spände till lite 🙂 Det bästa är att försöka slappna av (nåja, inte helt lätt) och andas, det är över på några sekunder 🙂 Förstår ändå rädslan, jag känner likadant över att sätta in spiral nu, tror att jag automatiskt kopplar det till smärta efter förlossningarna för att det är ”där nere”, hehe 🙄😃 Stort lycka till, det är sååå viktigt att ta cellprovet!

  44. Sandra

    Jag var också livrädd för att ta cellprov, dock har jag inga barn.. men jag gick tillslut dit och hade en underbar barnmorska som visade hur allt gick till och det kändes inte alls mycket. Det var mer en obehaglig känsla men det gick så fort så hann typ inte tänka!

  45. Carro

    Cell provet kändes inte alls på mig i alla fall. Kanske är de olika, eller självklart är de olika för alla. Men de ända jag kände var ett litet obehag.

  46. Jennie

    Första provet tar de endast en tops, skulle de sen visa att du har cellförändring så gör de ett till prov och då tar det en bit, känns som att bli nypen väldigt hårt. Skulle det efter det visa sig att du har cellförändring så gör de oftast med en laser och det känna inte någonting och är över på tio min 😊 Gjort två ggr!

  47. Sandra

    Har aldrig upplevt smärta vid cellprov och inte hört någon annan som gjort heller. ”Så himla ont” är helt klart en myt! Inget du behöver vara nervös för överhuvudtaget, om du spänner dig kommer du kanske känna av något så bara släpp det, slappna av och så är det klart på några sekunder.

  48. Karin

    Jobbigt för er att ni blivit sjuka. Krya på er! Cellprov kan göra ont men går väldigt snabbt. Ett tips är att ta en värktablett innan om du är orolig.

  49. Nina

    De som säger att cellprov gör ont har inte gått till någon bra barnmorska. Det känns inte alls. Be barnmorskan säga till när hon tar provet, då tar du ett djupt andetag så kommer det inte kännas alls. Lycka till! Kram.

  50. Lisa

    Tror inte du behöver oroa dig angående cellprov. Dem använder en liten borste som påminner om en mascara-borste:) Att slänga upp benen i en sådan stol tyckte jag var värre hehe.

  51. Rebecca

    Är det inget alternativ för er att F börjar skolan ändå och du är hemma med båda barnen? Verkar som att hans plugg hänger på att Jason går på förskola men så behöver det ju inte vara? Förstår så klart om ni vill vara hemma allihop i första hand, är bara nyfiken 🙂 Tack för en underbar blogg!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Nej, jag kommer inte att orka det utan att köra slut på mig själv! <3 Har ju även ett jobb som jag pysslar på med hela dagarna så blir för mycket för mig med att ge barnen 100% och hålla på med det. KRAM och tack för fina ord!!

  52. Gabriella-89

    Hej. Vill börja med att tacka för en sypermysig blogg! Cellprovtagning gör inte alls ont och dessutom tar det inte mer än ett par sekunder så är det klart:) Lite obehagskänsla bara när de tar vid själva livmoderhalstappen men inget att oroa sig över. Tänk dig att de stoppar in som en lång tops och bara ”gnuggar” lite lätt. Lycka till!! Kram Gabriella

  53. Elin

    Det känns absolut inget att ta cellprov! Jag var jättenervös men det var verkligen helt i onödan. Du behöver inte oroa dig alls, jag lovar!
    Kram❤️

  54. Emilia

    Jag har lämnat cellprov två gånger. Första besöket gör inte ont. Det är obehagligt tycker jag, hela grejen liksom. Men det som har gjort ont är då de de har behövt knipsa pga att de hittat cellförändringar. Då tog de bort en liten bit. Detta gjorde jag ungefär 6 mån efter förlossning och var tydligen inte helt återställd så därför fick jag såååå ont att jag grät. De var helt chockade haha. Bedövningen tog nog inte heller ordentligt.
    Det kommer gå superbra! Och det går såå fort att man inte hinner tycka det är jobbigt.

  55. Denice

    Cellprov var inga problem alls for mig. De stack upp en topz typ. Knippsande e endast om man har forandringar (kan inte skriva med prickar sorry!)

  56. Johanna

    De gånger jag tagit cellprov så har det inte gjort ont. Det känns ju att de gör nåt där inne men inte ont. Sedan är det naturligtvis olika för alla men jg har inte upplevt smärta.

  57. Oliveja - mamma till Nea

    Cellprovet kandes knappt for min del! Jag fragade nar hon skulle borja men da var hon redan klar =) Tror det dar med att ”knipsa av en bit” ar vad man gor om man har cellforandringar och behover ga vidare med testerna. Inte saker men det ar vad jag fatt for mig!

  58. Jossan

    Cellprovet känns knappt! Dom för in en tops typ och rör runt lite, haha! I vårt landsting kan man tom göra cellprovet själv hemma och skicka in! Så det är helt smärtfritt 🙂

  59. Malin Schultze

    Förstår att Du är nervös, brukar jag med vara. De använder en lång tops och snurrar runt där inne, haha. Går sååå snabbt! Det är självklart individuellt hur mycket det känns. Första gången jag gjorde cellprov så kände jag knappt någonting, andra gången så hade jag en liten brännande känsla i livmodern efteråt. Försvann efter några timmar! Kram till dig!

  60. Hanna

    ha dina barn hemma. spendera tid med dem. snart ar de vuxna och behover dig inte pa samma satt langre. Det finns inget ett barn i Jasons alder kan fa pa forskola som ar battre an det ni ger hemma! I sinom tid kommer den obligatoriska skolan och valet att ha barnen hemma finns inte langre! ta tillvara pa tiden! kram fran en forskollarare

    1. Emma

      Hej
      Jag är en mamma som varit hemma me mina fram till nu(4 och 2,5) vi går på öppna förskolan 2 gånger i veckan o träffar andra barn vid andra tillfällen samt har lördag till måndag som vi myser som familj o hittar på större utflykter. Det tuffaste tycker jag med att inte haft dom på dagis, har nog varit kraven från omvärlden på att ha dom på dagis som skapar stress snarare än situationen i sig. Jag tror det viktigaste om man väljer bort förskola första småbarnsåren är att man har någon annan avlastning emellanåt, just nu har orken börjat tryta lite, varit hemma med dom själv på heltid sen ett år tillbaka,men deras pappa har börjat va föräldraledig mer igen, snart går farmor i pension, och ja söker nu till hösten extrajobb.
      Alla får fatta sitt eget beslut gällandes detta, men tänkte de kunde vara skönt o höra från en ung mamma o pappa som varit hemma me sina de första åren. Jag tror intr Jason tar skada av att vara hemma me er om ni vill det, till jolie är lite större, fatta beslutet som är bäst för er, det värsta som kan hända om ni väljer bort dagis är mest skiten ni kan få från andra, och att det ibland är väldigt mentalt och fysiskt utmattande, me två småbarn hemma, för det är bra tufft, men också mysigt. Vi försöker göra aktiviteter me varje barn o turas om emellanåt så de får lite egentid me oss var o en break från varann.
      Jag brukar inte ha negativa åsikter o säga negativt om dagis, (rätt dagis verkar både mysigt o roligt) annat än att vi ville ge våra barn en lugn start de första åren. Och alla får välja det som passar sin familj bäst.
      Men folk attackerar en något enormt så man aldrig tror att man gör tillräckligt. Fastän bägge barn är jättesociala me barn i alla åldrar o äldste sonen är väldigt intresserad av människokroppen och fordon, kan flera ord på engelska o spanska (deras pappa pratar spanska) börjat skriva smått o kan alla bokstäver o siffror. O lilltjejen blev blöjfri nu i somras o har börjat få helt egna intressen o är en riktigt personlighet. De tar ju konflikter dagligen med varandra, vilket inte alltid är så kul, men i o med det har ja märkt att de för de me är väldigt snälla me andra barn, som tur är hehe, helt plötsligt så är det bara två år till sonen börjar skolan. Så får se ifall de blir någon inskolning till året innan han börjar skolan eller hur de ser ut då. ❤️
      prata med varandra och lita på er instinkt oavsett beslut, situationen kanske blir mer stabil längre fram, och skulle de bli en period som du måste vara själv me dom, så finns jag här i komentarfältet om det är något du undrar eller så. Om de är något som att vara mamma har lärt mig är det att Man klarar mer än man tror, ❤️👍
      Krya på er. O tack för att du delar med dig! Kämpa på o skapa ert eget universum 🌌 ❤️.

      1. Gabriella Joss
        gabriellajoss

        Vilken fin kommentar <3 tack för att du delade med dig. Jättekul att läsa att det funkar så bra för er. Så fantastiskt att få njuta av barnen hemma så länge. Otroligt tråkigt med folks tankar och åsikter.. Barn har det ju alltid bra hemma med sina föräldrar så länge man har engagerade sådana. Jättefint skrivet och ja, alla väljer det som passar en bäst. Man ska följa sitt hjärta och magkänsla och inte någon annans ord och tankar. KRAM <3 och tack snälla du!!

  61. Ebba

    Hej Gabriella! Vill med min kommentar bara lugna dig med att säga att cellprovtagningen inte alls gjorde ont. Det går väldigt snabbt och är smärtfritt. Det är bland den viktigaste undersökningen man gör som kvinna och svaret ger lugnt 🌸 Ett varmt tips är att bära kjol inför undersökningen 🌸

  62. Madeleine

    Hej. Jag blev också uppskräm av cellprov att det skulle göra så fruktansvärt ont. Men jag känner att det var en piss i Nilen jämfört med att föda barn (jämför allt med det trots att det inte var så fruktansvärt 😂). Däremot är det ju inte jättekul att göra undersökningen och det känns lite mer obehag än smärta.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men åh vad skönt att läsa!! 🙂 nej, det är ju så.. Är ju inte jättekul att vara hos gynekolog över huvud taget ;P kram

  63. Anna

    Men är ju masa barn förutom dina som går på förskolan. Varför ska dina vara mer speciella än andra? 🤔 tycker du överdriver lite.. Alla blir sjuka i början, inte många som kommer undan det så att inte låta han gå kvar på förskolan kan jag absolut inte förstå..

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej Anna! Jag har ju ett barn med ett hjärtfel hemma. Kan bli otroligt allvarliga konsekvenser för henne om hon ex. blir sjuk i influensan eller magsjuka. Man kan inte jämföra ett hjärtebarn med ett ”vanligt barn” 🙂 Hoppas du fick svar!

  64. Sara

    Jag har gjort cellprov flera gånger och de har bara tagit en tops och duttat lite med på livermodertappen! Kändes knappt alls och gjorde absolut inte ont 🙂

  65. Anna S

    Det känns inte!! Har både fött barn och gjort cellprov. Just do it! Tänk om du inte gör det och det är någon förändring? För din, dina barns och din mans skull så är det bara fördelar med att göra det!

  66. Emma

    Jag har gjort cellprov tre gånger nu. Första gången gjorde inte ont alls, andra gången gjorde det jätteont (hon var väldigt robust och hårdhänt…) och tredje gången kändes det knappt heller. Tror det är lite olika hur försiktiga de är helt enkelt

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad skönt att läsa att det inte gör ont om dom är försiktiga 🙂 hoppas jag kommer till någon som är snäll:) kram

  67. Ebba

    Hej! Jag var också väldigt nervös inför mitt första cellprov, MEN de gör inte alls ont. Se som kan vara är om barnmorskan råkar ”nypa” dig med ”tången” eller vad de är dom för in för att se själva livmodertappen:) och sen om man skulle ha cellförändringar och man måste ta bort dom, då har jag hört att de är det som gör ont!:)

  68. Erica

    Det tar bara ett par sekunder o sticker till, kommer gå kanon! Viktigt att ta såklart❤️ All kärlek till dig o din fina familj

  69. Rebecca

    Jag tyckte inte alls cellprovet var farligt! De snurrar typ en maskaraborste där inne, går superfort. Kändes mest som en svag ilning. Det med att de ”knipsar bort” något kommer sen om det visar sig vara något de måste undersöka vidare. Då blir man kallad på en ny provtagning och där ”knippsar” de lite, kändes mest som att det nöp till lite (det görs tre gånger) och sedan får man någon vätska som ska stilla eventuellt blod från såren som blir. Den ger däremot lite molande mensvärk men går över inom någon timme typ! Så jag upplevde det verkligen inte hemskt! 🙂

  70. Annica

    Cellprovet (för mig) gjorde ej så ont, självklart är det obehagligt men det känns som ett litet nyp och man kan få en litet mollande värk efteråt men inte värre än mensvärk skulle ja säga. Men det är så viktigt att göra det så man glömmer av den smärtan ♥️ Lycka till

  71. Madeleine

    Du behöver inte oroa dig för cellprovet. De tar bara en lite längre tops, ungefär som när man tar salivprov i munnen och drar den längs tappe. Det tar mindre än fem minuter 🙂 Sen är ju såklart alla olika känsliga, men för mig känns cellprovet mindre än en vanlig gynundersökning 🙂

  72. Mammatill4

    Hej hej! Tack för allt du delar med dig!
    Jag är 38 år o har alltså tagit cellprover många gånger. (Fött 4 barn utan bedövning)
    Tycker inte det gör ont, mer att det är en obehaglig situation. När man föder barn så känns det mer naturligt att ligga sådär o visa upp sig. Nu känns det mer utsatt. De knipsar inte av något utan bara drar med en borste eller liknande.
    Knipsa eller ta bort är ju bara aktuellt om det är dåliga prover och de måste ta bort eller ta en bit för provtagning ytterligare.
    Det går bra ska du se!!
    Ang förskola så tycker jag att ni gör rätt o verkligen känna efter. Herregud han är inte gamal så är det bäst för familjen att han är hemma så är det ju så.
    Har aldrig haft förskola utan varit hemma hela tiden med barnen. Är hemmamamma sedan 16år. Barnen är 16,14,8,2 år
    Ta hand om! Kram B

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, men ellerhur!! Skönt att läsa verkligen 🙂 födde också utan bedövning (bara lustgas) och tycker det är den värsta smärtan man kan tänka sig i världen.. Kan inte tänka mig att något skulle vara värre, haha! Åh vad härligt att höra att du varit hemma med dina små så länge 🙂 man får ju aldrig tillbaka den tiden så den är ju värdefull.. KRAM <3 detsamma fina du

  73. Cissi

    Jag har varit på 3-4cellprovstagningar. Hade hört så mycket om att det skulle göra ont och även blöda. Jag kände inget, blödde inget. Senast jag tog det så gjorde det inte heller ont, däremot fick jag en liten blödning ☺

  74. J

    Jag har gjort både cellprov och knipsningar då mina cellprov ej var bra. Själva cellprover tyckte inte jag gjorde ont, kändes som det stack till lite.

  75. Lina

    Det gör inte ont. Det känns bara obehagligt pga själva situationen och att något ska in där hehe. Men det går verkligen fort! Och tänk på att barnmorskan gör denna typ av undersökning ofta så för dem är det inget konstigt. Det är jätteviktigt att göra undersökningen. Jag har haft cellförändringar som upptäcktes vid en sån här kontroll. Jag fick sedan gå på tätare kontroller tills de läkte ut av sig själv. Oroa dig inte o försök bara andas o slappna av i kroppen så kommer du bli förvånad hur fort allt går!

  76. Anna

    Helt ”vanliga” cellprov är ingen fara alls, dom använder sig av en mjuk borste då bara. Jag hade däremot cellförändringar och var på massa olika tester, är då dom ”knipsar” bort en bit. Det känns desto mer. Hade även såpass mycket att jag fick in på operation och göra en konisering. Klart man kan känna att cellproven är obehagliga men det är så viktigt att gå på dom.

  77. Emma

    Jag har gjort 6 stycken cellprov och även biopsi de senaste 3 åren. Vanligt cellprov gjorde inte ett dugg ont men dendär biopsi de könndes liksom sved till men inte så farligt. Biopsi gör man bara om man har cellförändringar.
    Viktigt att man går och gör sina cellprov de räddar liv 💕

  78. Apa

    Första cellprovet gjorde inte ont på mig. Det var typ en liten mascaraborste. Visade sig dock att jag hade cellförändringar så fick åka tillbaks 6 månader senare och göra om samma, så inget klippande då heller – hade det däremot visat sig vara kvar förändringar efter andra undersökningen så hade de nog fått klippa en bit för att undersöka närmre men första ggn klipper dom ej 🙂

  79. Tessi

    Alltså cellprov behöver du inte va orolig för. Tog typ 2 sek sen är det över . Känns knappt. Man borstar lite med en borstar så man tar inte kört något . Oroa dig inte!

  80. Marina

    Gjorde cellprov på efterkontollen och jag kände ingenting! Dem bara skrapa lite och känns verkligen ingenting så inget att vara nerbös för❤

  81. Julia

    Jag gjorde cellprov förra året. För mig kändes det ingenting! Kändes bara.. konstigt? Typ. 😅
    Ett tips. Googla INTE. Jag blev uppskrämd helt i onödan… jag var inne i rummet i 3min, utan att överdriva. Hann knappt tänka 🙈

  82. Jenny

    Har gjort flera cellprov och inget har gjort ont. Om man har cellförändringar så kan de behöva ”knipsa” bort en liten liten bit för analys men då finns det ju en anledning.

  83. Kirsten

    När jag gjorde mitt cellprov så gjorde det inte ont. Så det är nog olika det där. Men om man spänner säg och är nervös så kanske det känns men det gör inte ont.

  84. Camilla

    Har också två barn, och upplevde inte alls att cellprovet gjorde ont ☺️ Kanske lite obehaglig känsla, men absolut inte ont! Det kommer gå bra ☺️

  85. Elin w

    Cellprovet känns inte 😘 det som är jobbigt är den där ankan som öppnar upp slidan.

    Här har vi 2,5 års kontroll och då är det fokus på språket. Vi har den nästa vecka, men min dotter har pratat 3-ords meningar sen hon var 1,5 år så det är ju väldigt olika!!

    Förskolan har smittat mina barn också, efter bara två veckor. Min 5-månaders lider av reflux och den förvärras av förkylning 😩 vill bara hålla dottern hemma tills alla sjukdomar är över, typ nästa sommar?! 😝

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Vad härligt! 🙂 förstår verkligen det.. 🙁 jaa, man vill ju helst ha dom hemma för att slippa alla sjukdomar ;P kram

  86. Emma

    Hej! Tog cellprov förra veckan. Var också livrädd innan och tyckte det kändes så läskigt. Tog med mig en kompis så tog vi samtidigt! Kändes bättre att vara två, men sen när jag hoppade upp i stolen och bresade så kändes det INGENTING. Fattade inte ens att det var klart haha. Så oroa dig inte

  87. Janie

    Du behöver inte oroa dig, det gör inte ont 🙂 dom tar en pinne med en liten borste på och stryker på tappen, typ. Det känns knappt och det går på 3 sekunder 🙂

    Kraaaam

  88. Nicole

    Jag blev kallad till cellprov för andra gången i år. Första gången kändes det ingenting, nu i år gjorde det lite ont. Men i år var jag Gravid och spände mig väldigt mycket så det var det som orsakade smärtan misstänker jag 😅
    Dom använder först som en liten liten spade och skrapar snabbt med, sen tar dom, vad som ser ut som en mascaraborste (haha) och sveper runt tappen, sen är det klart 🙂
    Går så himla fort och är så värt det.
    Knipsar av en bit av tappen gör dom om det första provet visar på cellförändringar eller så kan man behöva göra det om man har rikligt med flytningar eftersom det kan vara svårt att läsa av vanliga proverna då 🙂

  89. Hanna

    Hej! Jag gjorde cellprov i våras. Var så nervös men hon som gjorde provet var jättepedagogisk och förklarade varje steg. Hon var lugn och jag kände mig trygg. Det gjorde inte alls ont! Så jag tror det kommer gå jättebra!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad skönt med någon som är så förstående 🙂 hoppas på att jag också får en bra barnmorska när det är dags 🙂 kram

  90. Josefine

    Jag fyllde 23 för några månader sedan och har gjort två cellprov redan då det visade på cellförändringar. Förstår att du är nervös men det gör inte alls ont, inget att oroa sig för 🙂

  91. Sofia

    Har gjort cellprov två gånger och inte känt av det någon av gångerna, jag tycker att det värsta är att ligga där helt blottad och speciellt när de säger ”kan du kasa ner lite mer med rumpan” haha. Jag jobbar själv inom vården och har satt x antal katetrar på patienter och inte bryr jag mig det minsta om har någon ser ut där nere men det hjälper ändå inte när man själv ligger där. Kunde dock inte brytt mig mindre om vem som var med under mina två förlossningar haha.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är så jobbigt att vara blottad på det viset.. för någon man inte känner liksom!? Haha är precis likadan 😉 kram

  92. LILLY

    Gjorde cellprov för ett tag sen (har inte fött barn) var jätte nojig och hade mycket ångest inför besöket. Men det var verkligen inte alls läskigt och det gjorde inte det minsta ont! Tog några sekunder bara. Nu kanske det är olika från person till person men för mig var det inte det minsta obehagligt 🙂 lycka till!!

  93. J

    Vad jag har hört så gör dom väldigt olika på cellproven, vet inte av vilken anledning egentligen? Men min på min vän så ”knippsade dom av en bit” därinne, så jag var vid mitt första cellprov också väldigt orolig. Men det var hur lugnt som helst, gjorde inte en dugg ont och inget ”knippsades” av heller 💕 det går nog alldeles utmärkt! Kram

    1. Maria

      Det ”knipsas” bara bort om man efter ett prov visar sig ha cellförändringar! På alla vanliga rutinkontroller använder dom en topsliknande pinne och skräpar försiktigt på tappen. Dom allra flesta upplever ingen direkt smärta men ett visst obehag är ju vanligt.

    2. Sara H

      En anledning kan vara att tidigare cellprov visat cellförändringar/ HPV virus. Då gör man en sk kolposkopi. Då ”knipsa” dom ett vävnadsprov för analys. Jag har tyvärr fått göra det några gånger Det kan nypa till lite men jag tycker inte det gör ont. Då är ångesten för vad cellförändringar betyder värre. I ”normala” fall gnuggar dom bara sidorna med en liten borste.

    3. Madeleine

      Knipsar gör dem om tidigare cellprover visat sig vara negativa. Då tar de bort den delen som har cellförändringar för att det inte ska sprida sig 🙂

    4. Maria

      Man knipsar inte av något på ett vanligt cellprov. Däremot kan det behöva göras om man visar sig ha cellförändringar.

  94. Olivia

    Jag gjorde mitt första cellprov förra året. Jag tycker inte att det är något man behöver oroa sig för. Det känns ju att de gör något ”där inne” men gjorde absolut inte ont! Tycker det är viktigt att folk får höra att det inte alls behöver kännas. Tycker det finns allt för många skräckhistorier! Så ta det lugnt och glöm inte att andas..

  95. Johanna

    Ingen fara med cellprovet! Var också såå nervös när jag gjorde mitt första i början av året. Kändes som lite lite lätt mensvärk enligt mig. 🙂

  96. Hanna Wallström

    Jag gjorde cellprov förra året, har ej fött barn. Tyckte inte det var så farligt, gjorde egentligen inte speciellt ont (på mig) men det var lite obehagligt, svårt att förklara känslan. Efteråt hade jag lite mensvärk-liknande smärta men det gjorde inte så ont. Undersökningen går dock över jättesnabbt, kanske på 30 sekunder😊

  97. Lisa

    Jag gjorde cellprovet i våras men tyckte inte alls att det gjorde ont. För mig kändes det bara lite obehagligt. Barnmorskan rörde runt med något runt slidväggarna (såg inte vad, fokuserade bara på att slappna av) och sen var det klart!
    Typ samma känsla som när man testar sig för klamydia och rör runt med en tops, om du har gjort det någon gång.
    Ingenting att vara orolig eller nervös över enligt mig 🙂

    Ha en fin dag, kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Kan tänka mig att det är lite obehagligt.. 🙁 skönt att läsa iallafall att det inte gör ont. Detsamma, kram <3

  98. Emma

    Jag har haft celldelning och lämnat cellprov minst 15-20 gånger hittills trots att jag bara är 28 år (också fött barn). De gör inte ont 🙂 Dom svabbar med en liten borste, de är obehagligt och kan ömma just när de svabbar men går fort och livmodern kan va lite sur efteråt med känsla av mensvärk. Du behöver inte va nervös!

  99. Josefin

    Dagmamma kanske kan vara ett alternativ om ni har någon bra sådan i Umeå? Vår son går hos en fantastisk dagmamma och han är väldigt sällan sjuk.
    En väns barn går också hos dagmamma pga barnets farförälder är svårt sjukt och dom vill minska smittrisken.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Skönt att läsa <3 Ja, det är ju livsfarligt om man är känslig mot att bli sjuk och kanske inte tål att få influensa eller magsjuka.. KRAM

  100. Anna

    Jag har gjort cellprov många gånger efter min graviditet, pga cellförändringar . Men det gör inte ont! Jag lovar! Det enda som är obekvämt är att behöva ligga i gynstolen! Men det går fort och gör inte ont. Jag har även gjort en konisering då dom skar bort mina förändringar med laser. Gjorde inte heller ont! Så viktigt att kolla upp Sig! Lycka till!

  101. Elin

    Synd att det har blivit så fel med cellprov.. en liten tops är det som används.. känns knappt 👍🏼🙂 Lycka till ❤️

  102. Janni.A

    Nej, de gör inte ont! De kanske känns lite, men jag tucker inte alls de e farligt! Däremot livsviktigt! Jag tog cellprov efter mitt andra barn som va helt bra, men bara nån månad senare fick ja problem å valde så att ta ett nytt cellprov som jag bekosta själv, å vara på 4 månader hade jag fått cellförändringar! Som sen i sin tur förändrades ganska snabbt😓 Men glad att jag tog ett nytt då magkänslan sa att nåt e fel. Två år senare fick jag operera bort en vit av livmodertappen för att bli av me förändringarna som då förändrats å blivit förstadie till cancer. Så de lilla som de känns att ta de där provet, är de helt klart värt de. Å de för verkligen inte jätte ont. Ta lite värktabletter nån timme före du tar provet så går de galant!

  103. Jennifer

    Oj, jag har inte hört någon som tyckt att det gör ont. Jag kände knappt att det gjordes något och det tog seriöst typ en halv sekund. Hann inte ens upp i gynstolen innan det var dags att kliva ner!

    Hoppas det går bra för dig! 😊

  104. Anonym

    Har gjort cellprov två gånger och jag lovar att det gör inte ont. Är otroligt känslig för smärta och sist jag skulle göra det hade jag fått för mig att det skulle göra ont trots att jag gjort det en gång innan. Var livrädd men det kändes knappt. Så slappna av 😄

  105. Sofia

    Jag har gjort cellprov flera ggr och det är inte alls speciellt farligt. Hon tog som en mini mini-toaborste har jag för mig, och drog där inne, sen var det klart. Fick bara som lite mensvärk när hon höll på. Inget att oroa sig för 🙂

  106. Amanda

    Jag skulle nog tagit hem honom från fsk, om han inte älskade det förstås, då känns det ju kanske taskigt, men å andra sidan kan ni ju göra andra saker han tycker är kul, fsk är enligt min åsikt inte ”viktig” för barn. Visst, de lär sig lite socialt samspel osv, men han är ju faktiskt inte ens 3 år än. Samtidigt kan man ju bli sjuk bara av att gå in på ica, men det känns ju som att fsk är rena smittohärden.. jag tänkte vänta tills min son var 3 år och 2 månader innan vi skolar in, men det kommer vara mitt i vintern och det lilla syskonet som inte ens kommit kommer då vara ganska precis 1 år.. och tänker att då lär vi ju verkligen åka på magsjuka och alla hemskheter, så funderar på att skjuta på det ytterligare.. även om jag vill att min son ska få träffa lite kompisar några timmar i veckan.. det är svårt! Ang cellprov så hr jag inte vågat göra det, haha! Jag har fått båda kallelserna precis i början av mina graviditeter och då avböjt, och efter förlossningen fick jag nästan panik när min BM tog upp det, men har nu lovat henne att vi SKA göra det när andra barnet är ute.. har riktig ångest över det Men inte kan det vara värre än en förlossning, det fattar man ju, men ändå.. Kram <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för din kommentar <3 Ja, det är ju faktiskt så.. Man får ju väga för och nackdelar.. Som du säger så kan man ju bli sjuk även på andra ställen så det är svårt att veta hur man ska tänka.. Förstår dig helt!! Haha hade tänkt skjuta på mitt med men efter att ha läst alla kommentarer jag fått nu så blev jag ändå peppad på att bara få det klart, kram <3

  107. Amanda

    Jag har gjort 2 cellprover och det har inte känts alls – så inget att vara orolig för. Testet tar 2sekunder och känns som sagt inte 🙂

  108. michaela

    forsta gangen de tar cellprov sa anvander de en topps/bomullspinne bara , gor inte de minsta ont tyckte jag. om de upptacker forandringar sa kommer ta vavnadsprov och de gor ont/kanns lite beroende pa hur kanslig man ar, da tar de cellprov/vavnadsprov pa livermodertappen ,minimaliskt liten bit 🙂 hoppas de lugnar dina nerver lite med denna infon
    :)<3

  109. Amanda

    Jag är jätterädd för gynundesökningar och är väldigt känslig där nere! Tig mitt första cellprov för va ett år sedan och sa då att jag är rädd, att jag är öm vid livmodertappen och ville att hon skulle vara väldigt försiktig! Det var hon och det gjorde inte ont, det var obehagligt såklart men inte smärtsamt 😊

  110. Carolina

    Hej, cellprov gör inte ont så du behöver inte vara orolig 🙂 obehagligt såklart men inte ont. Det är ifall dom ser någon avvikelse eller så som man får komma igen och då brukar dom knipsa en bit och det har jag hört gör ont, kram

  111. Alexandra

    Åh jag har ocksåfått brevet och är så nervös haha. Har inga barn men satte in hormonspiral i höstas och har aldrig upplevt en sånt stark smärta! Har fått tid redan nästa torsdag och vill gråta bara jag tänker på det haha 🙈

  112. Rebecka

    Jag har tagit cellprov två gånger, hade också hört att det skulle göra ont, men set gjorde verkligen inte det. Det går fort och känns inte så mycket alls. Det är väl (för min del) mer att det inte är en jättetrevlig situation att ligga där medan en okänd person står och glor in, haha! Det kommer att gå jättebra, lycka till! 😍

  113. Louise

    På vår 3 års kontroll så fick hon kolla på olika bilder & säga vad det var, para ihop saker & säga färger osv. Och såklart mäta & väga. Vi blev tipsade om att ta kontakt med logoped. Så de har vi gjort nu & har första mötet på onsdag. I början tyckte jag det var så jobbigt eftersom förskolan påpeka det med språket redan innan hon fyllde två & jag hade inte alls tänkt på det. Jag tycker hon pratar jättebra & jag förstår men det är såklart inte fel med lite tips. Det är vanligare att dom små går hos logoped än vad man tror. När jag började prata om det så var det flera av mina vänner som vart med om samma med sina barn. 💗

  114. Gabriella

    Cellprov betyder typ att dom flr upp en liten tops o nuddar med dr inne. Flrstr inte hur det skulle kunna gora ont… vavnadsprov dremot knns lite. Tycker inte att du ska vara orolig eller nervls! Det gar pa nan sekund!
    Jag har fott tva barn o tagit massa cellprov o vavnadsprov. kram

  115. Linda

    Nej men gud, det är inget du behöver oroa dig för. Gjort två stycken, känns lite obehagligt (jag gillar inte hela grejen med att ligga där halvnäck oavsett haha) – men absolut inget att vara nervös för 🌸

  116. Malin

    Jag var också nervös inför cellprovet då jag hört att det gör ont. Men alltså det känns knappt, de använder en mjuk liten borste de sveper runt med. Tror det som kan göra ont är om man ska ta bort cellförändringar, men själva cellprovet behöver du inte oroa dig över :*

  117. Johanna woll Hansson

    Hej fina! 🙂
    Du behöver inte ställa in dig på att det gör så ont. Jag gjorde också det och trodde det skulle göra svin ont men jag förstod inte ens att hon hade börjat innan hon sa att det va klart haha! Sen är alla väldiga olika såklart men det ska nog inte vara någon fara för dig! Kramis 🙂

  118. Josse

    Jag har fött två barn och gjort cellprov – det gjorde INTE ont. Det brukar inte göra ont då de bara ”hämtar” därinne med tops. Oroa dig inte 🙂

  119. Leoni

    Hej<3 Jag har gjort cellprov flera gånger pga tidigare cellförändringar – Det gör INTE ont alls, lovar! Jag har larvigt låg smärttröskel också 🙂 Många behöver ibland även göra en biopsi och blandar ihop det med cellprov, det gör rätt ont då dom vid en biopsi bokstavligen knipsar av en del av tappen.
    Cellprovet känns mer som att någon skrapar lite på din insida, det är inte behagligt men det gör absolut inte ont! Det kommer att gå jätte bra och är över på några sekunder 🙂 <3 kram!

  120. Madde

    Tog mitt första cellprov för några år sen. Tyckte att det var obehagligt, kände typ ett litet tryck och sen var det klart! En smärta som kanske varade.. 10 sekunder? Om ens det. Det kommer gå bra ska du se!

  121. Emma

    Själva cellprovet är inte alls så farligt anser jag. Dock är väl en gynundersökning alltid speciell för att en är så ”utelämnad”. Däremot om en får komma tillbaka pga cellförändringar så är inte själva knipsandet så skönt. Min syster har även mått illa efter att varit på tappen. Lycka till!

  122. Alice

    Tycker inte du ska vara orolig för cellprovet. Det kändes knappt. Lite obehagligt kanske och ena provet drog lixom lite men annars ingen fara och över på nån minut :). Lycka till

  123. Jessica Berggren

    Cellprov är inget farligt, det kan hända att det svider till lite i en sekund. Kram på er och hoppas ni blir friska snart!

  124. Josefin

    Jag tog cellprov samtidigt som jag satte in hormonspiral. Att sätta i spiralen/när de mätte livmodern gjorde svinont.
    Men cellprovet kände jag inte ens, fattade inte att hon hade tagit det ens. Så det är nog väldigt olika – onödigt att vara nervös. Kommer säkert gå jättebra!

  125. Malin från Småland

    Hej! 🌸 Har både fött barn och tagit cellprov två gånger och tycker inte det gör ont alls! 🙂 just att ta cellprov alltså, haha! Men en är ju ändå ”nervös” och spänner sig så det kan ju vara lite obehagligt men ont gör det verkligen inte! 🙂
    Här i vår kommun så kollade de tal och förståelse vid 2,5 års ålder och så är det läkarbesök vid 3 år 🙂 då gjorde hon så att hon plockade fram olika djur till vår son och frågade vad det var för något och vad de olika djuren säger. Hon hade även två bilar, en mindre och en större och frågade just vilken som var liten och vilken som var stor. Sedan bad hon honom hoppa och sparka en boll och att han skulle ge henne lite grejer som låg i en väska (mugg, tallrik mm).
    Tack för supertrevlig blogg! Är inne och läser var och varannan dag 😄 Kram Malin

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad skönt att läsa 🙂 <3 tack snälla du för att du delade med dig 🙂 då har jag lite koll på vad som händer på ett ungefär, kram!! <3 Och tack för så fina ord, blir så glad!!

  126. Ekot

    Det gör verkligen inte ont att lämna cellprov! Bara andas och slappna av, är man spänd gör ju vad som helst ont. Förskola är väldigt bra för språkutvecklingen, det är iaf på plus-sidan. Även utan förskola är det inte möjligt att leva helt utan förkylningar, om det var F som blev sjuk först kan väl han ha blivit det var som helst? Ni kan väl fråga flickans läkare om de vill avråda att sonen går på förskola? Immunförsvaret behöver också jobba för att utvecklas hör man ibland.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för info 🙂 hon ska ju undvika att bli sjuk då det kan ha allvarliga konsekvenser för henne. Immunförsvaret ska inte jobba på samma vis för ett barn med hjärtfel som för ett ”vanligt” barn 🙂 men det är ju svårt att ha koll på om man inte har ett hjärtebarn kanske. Kram kram

  127. M

    Jag har också fött två barn och cellprovstagningen enligt mig var en fis i rymden om man jämför med förlossningen för då skrek jag som en stucken gris och bad att dem skulle skära upp magen på mig 😂😂😂 På cellprovstagningen var det bara lite obekvämt.

  128. Josefine

    Det gör inte ont att ta cellprov, det känns som en liten tandborste typ som borstar lite inuti. Det går fort och gör som sagt inte ont! Skjut inte upp det eller boka av, så viktigt att göra 🙂 Tack för en fantastisk blogg, älskar att följa dig och din familj. Snart kommer mina två tjejer (gravid med enäggstvillingar i v 34) och det är så härligt att ha något att läsa i väntans tider! Kram <3

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ska ta tag i det direkt <3 tack för pepp! Och tack för så snälla ord, betyder så mycket! Men wow så spännande 😀 stort grattis! KRAM <3

  129. Maria

    Oroa dig inte för cellprovet! Själva provet känns inte alls, jag tycker det som känns är den där vita plastgrejen som de alltid använder vid undersökningar. Men som sagt jag fattade inte ens att hon hade tagit provet, så oroa dig inte!

  130. Caroline

    Det behöver du inte alls vara rädd för. Jag har tagit 3 st och det känns ingenting. Typ, jaha är du redan färdig? 😂 Kommer gå superbra. Hoppas er fina familj blir friska och krya snart ❤️

  131. Linn

    Cellproven jag tagit har knappt känts, de tar som typ en mascaraborste och snurrar lite vid livmoderhalsen så det är verkligen väldigt odramatiskt, enligt mig. Hoppas det går bra för dig!

  132. Emma

    Har gjort cellprov, var livrädd!! Men gjorde inte ont för fem öre!! Som tidigare kommentar skrivit, man har hört att de ska knipsa bort något med så är inte fallet, de använder som en mjuk liten mascaraborste som bara nuddar lite snabbt där inne. tog typ 10 sekunder, om ens det!! Så du kan vara coollugn 🙂

  133. Minna

    Cellprov gör inte ont, när man bara gör kontroll och inget mer. Topsas runt på insidan och sedan klart. Tar 15 sekunder.

    Men skulle dom se någon förändring och man ev får komma på ny undersökning mm, så kan de gör ont. När de får ta en liten bit för prov mm.
    Och minst ont ska de göra om man fött barn.

    Jag har vart på kontroll 2 gånger och då har de sett bra ut, topsas lite och klart!
    Bara erfarenhet av besök utan att de vart något som sett annorlunda ut. Så kan bara tala för det såklart.

  134. Agnes

    Hej fina du! Jag har inte fött barn och jag gjorde mitt första cellprov i våras. Det kändes typ inte alls. Ett tips är att försöka slappna av med musklerna för det är när man spänner sig som det kan göra ont. Kram!

  135. Amanda

    Jag gjorde cellprov i våras, första gången. Var så himla nervös. I onödan! Jag kände ingenting!! Det är en mjuk liten borste som dom använder. Det som kändes mest obehagligt för mig var att barnmorskan skulle titta rakt in i mitt underliv haha

  136. Sara

    Du kan vara lugn , det gör inte ont. Jag har gjort det säkert 5-6 gånger och visst det är ju alltid lite obehagligt när dem är inne och ”gräver” 😂 Men ont gör det inte.
    Krya på er ❤️

  137. Norin

    Hej fina du! Jag fasade oxå över cellprovet efter andra graviditeten. Jag gick aldrig efter första för att jag var såååååå rädd. Men vet du det gjorde inte ont, inte ALLS! Jag kände knappt något. Hon använde en bommulspinne (typ lite större än de vanliga) och jag kände ingenting. Oroa dig inte det kommer gå bra. Hoppas barnen mår bättre nu. Massa kramar till er 😘

  138. Elin

    Jag har gjort cellprov 2 gånger och min barnmorska har endast använt en litet borste, så jag har inte känt något alls. Tror att man spänner sig och har en oro i kroppen över vad det ska visa, vilket kan leda till att man upplever smärta under provet. Försök bara slappna av och det kommer gå fin fint!😘

  139. Milla

    Hej, vill bara säga att jag gjort cellprov två ggr och tycker inte alls att det gjort ont, så tycker du kan vara lugn inför det <3

  140. Lisa

    Var inte orolig för cellprov det gör inte ont. Har gjort både innan och efter barnafödande och det trycker lite men gör inte ont som sagt.
    3 års koll gud minns knappt vad dom gjorde haha. Men rita teckning om jag inte minns fel och med hjälp av lekssker lägga saker på och under och så. Hoppa jämnfota och sparka en boll gjorde vi med. Och så pratar dom med dom men inget extra att dom ska säga vissa saker och så. Vi hade detta för 8 mån sen så tror inte det ändrats så mycket 🙂
    Lycka till!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jätteskönt att läsa 🙂 det är ju en sådan viktig grej att göra också!! 🙂 Tack för info 🙂 då är jag lite mer insatt, kram

  141. Sofia

    Den/dom som sagt att det gör fruktansvärt ont kan inte ha tagit cellprov?! Du behöver INTE oroa dig! Det är en liten borste som stoppas in och dras ut. Sen kan man ju tycka att hela gynstolsgrejen känns obehaglig, men att skrämmas med att det skulle göra ont är bara elakt – lita ej på det! Lycka till!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Har fått höra av så många som gjort det att det gör jätteont, haha! Men verkar inte så om man läser kommentarerna <3 kram kram

  142. C.L

    Tyckte inte alls det gjorde ont och har inte fött några barn, det känns när de topsar/borstar för att ta provet men jag jämförde det med en snabb känning av typ mensvärk eftersom barnmorskan är vid livmoderhalsen och ”grejar”! 😊 Det kommer gå jättebra och vi har verkligen tur i Sverige som får testa kostnadsfritt 😃

  143. Christina

    Det gör verkligen inte ont, sist jag gjorde det idecember så frågade jag är du redan klar haha..har alltid klänning på mej så man inte känner sej så naken. Ett litet tips. Lycka till

  144. Johanna

    Har aldrig vart med om att det gjort ont på cellprov, aldrig hört att någon i min vänskapskrets upplevt det heller. Det obehagliga ligger i att man ska ligga i en gynstol och bresa och det känns ju sällan superglammigt 😉
    Barnmorskan går in med en smal borste bara, den känns inte (enligt min upplevelse), nu senast gjorde jag mitt cellprov som gravid och trots att man kan vara lite extra känslig då så kändes det inget 🙂
    Så jag skulle inte stressa upp mig i onödan.

  145. Ebba

    Cellprovet känns inte alls! Men om du blir kallas för att göra ett vävnadsprov så gör det skit ont! Kag har behövt göra vävnadsprov 2 ggr då jag hade cellförändringar och båda gångerna höll jag på att svimma och blödde jätte jätte mycket.
    Men cellprovet går på 2 min 🙂

  146. Frida k

    Jag tog mitt cellprov förra året 10 veckor efter min förlossning, det var inte farligt alls. Det gick super snabbt och kändes ingenting för mig. Tror det kommer gå superbra! Lycka till, kram 🙂

  147. Sofie

    Jag upplevde inte alls att cellprovet gjorde ont. Där kan du vara helt lugn. Det går dessutom över på nolltid. För mig tog det längre tid att få av mig byxorna än tiden undersökningen tog 😂

  148. Johanna

    Cellprov kändes inte mer än en vanlig gynundersökning (och då gjorde jag det när jag var amningstorr och suuuuperkänslig). Inget stt oroa sig för!

    Ni är så fina, kloka föräldrar. Tycker verkligen ni är en fin familj. Du är en mammaförebkld verkligen. Hoppas många unga utan barn läser dig så de inspireras.

    Krya på barnen!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Skönt att läsa!! <3 hoppas att det går så bra för mig med 🙂 men alltså tusen tack!! Blir så rörd av dina fina ord <3 <3 kramar!!

  149. Janina Södermark

    Hej, ang. cellprovet, jag var såå nervös när jag skulle göra mitt. Men jag var nervös helt i onödan, jag upplevde ingen smärta alls. Det kommer nog att gå jätte bra för dig med! 😊

  150. Therese

    Gabriella!! Jag har gjort flera cellprov och för mig har det inte känts någonting alls när jag gjort testen. Kanske att de kiklar till lite. INGENTING du behöver vara orolig för ❤️

  151. Jennie

    Men vem har sagt att cellprov gör ont?!🙈 Det är inget mot att föda barn iallafall 😉 det kan kännas lite kallt och obehagligt men absolut inte ont! 😘

  152. Sara

    Det gör inte superont, skulle mer säga att det känns lite obehagligt. Jag gjorde det bara typ 2 månader efter förlossningen dessutom, så psykiskt sätt var det väldigt lätt för all annan ”smärta” än att föda barn kändes som ingenting i jämförelse där och då. Sen var man ju kanske fortfarande lite öm där nere haha.. så kanske kändes mer för mig än för andra som inte precis fött barn också. Vet inte eftersom jag inte har något att jämföra med eftersom det också var mitt första prov. Men det gick verkligen hur snabbt som helst, så inget att vara orolig över alls 🙂

  153. Sandra

    Nej men vänta nu. Tatuera ögonbrynen känns inte nervöst, men cellprov? Cellprov känns inte över huvud taget, jag har aldrig ens märkt när det har gjorts och jag gör det en gång per år (pga förhöjd genetisk canerrisk). Det är verkligen ingenting du behöver fundera på, allt annat du har varit med om i livet har gjort mer ont. <3 Lycka till!

  154. Madelene

    Jag tycker inte att det gör ont med cellprov, så tycker ibte du behöver oroa dig för det. Typ vanlig gyn undersökning å den biten som e jobbig inte provet.

  155. Amanda

    Jag har också fött två barn och oroade mig ändå för cellprovet som du! Jag tog mitt i början av året och det var inte alls farligt. Jag hade fått för mig att något skulle ”knipsas bort” där inne, men barnmorskan använder bara någon form av mjuk borste vad jag har förstått. Förstår inte varför folk pratar om att det gör så ont. Det kanske kan vara att man spänner sig och tycker situationen är obehaglig som gör att det upplevs som smärtsamt.

    1. M

      Inte själva provtagningen som gjorde ont för mig utan instrumentet dom kör in för att ”öppna upp”. Gjorde så ont att trodde skulle svimma. De använder inget glidmedel då kan förstöra provet. Värsta varit med om.

  156. Angelika Larsson

    Va på cellprovtagning för 1 1/2 år sedan. Jag tyckte inte det gjorde ont, men sen är ju detta olika för person till person. Men det kommer gå bra ska du se! 😊

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish