Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Lite ekonomiprat

Fick en fråga om jag inte kan dela lite mer angående vår ekonomi, hur vi lägger upp allt, hur vi sparar osv.. Det kan jag absolut!

– Vi har sedan vi flyttade ihop (15 och 17 år gamla) haft ett konto med två kort till. Vi har aldrig gjort skillnad i mitt eller ditt utan har haft alla pengar och utgifter tillsammans. Ibland har F tjänat mer än mig och ibland har jag tjänat mer än honom. Vi hjälps åt och ser allt som vårt gemensamma. Det känns skönt och jag vet inte om jag hade klarat av att ha det på något annat sätt. Vet att många känner precis tvärtom och det är ju så individuellt beroende på hur man är/vem man lever med/vilken relation man har osv.. Men för oss funkar det bra!

– Vi pratar alltid om inköp! Smått som stort. Nu behöver vi kanske inte ringa varandra och berätta att vi ska ta en fika med en vän, köpa en tröja på rea eller liknande.. Men köper vi något större så är det alltid en dialog kring det först. Vi respekterar varandra när det kommer till pengar och pratar alltid öppet om vad man vill köpa/vad som behövs inhandlas osv. Sedan ska jag vara ärrig och skriva att jag faktiskt berättar för F om ALLA inköp jag gör, haha! Har jag varit på stan en sväng så berättar jag att jag köpte fika och en tröja och ett läppglans osv. Tycker det är skönt att båda har koll på vad som har inhandlats och varför det tickat neråt på kontot. Inget jag eller han måste göra egentligen men vi gör det ändå för det mesta: Skönt att båda har koll.

– Vi lägger alltid månadens räkningar på hög och när den sista har kommit (runt den 25e typ) så sätter vi oss ner och betalar dom. Oftast betalar jag räkningarna men nu på senare tid har det blivit lite mer gemensamt. Vi pratar om utgifterna vi har och ser till så att alla autogiron kan dras, e-fakturor är signerade osv.

– Barnen har var sitt sparkonto dit deras barnbidrag flyttas över i slutet av varje månad. Vi har också var sitt pensionssparande och dit går just nu cirka en hundring per person/månaden. Men tanken är väl att vi ska höja det så småningom.

– När räkningarna är betalda så delar vi upp sparande/slösande utöver pensionssparande och barnens sparande. Vi brukar inte vara så strikta här utan tar det lite som det kommer då våra inkomster varierar mycket från månad till månad. Men vi vet ungefär minimum som vi får in och så länge det täcker utgifterna + mat, lite sparande så är vi nöjda. Men ja.. Vi ser över vad vi behöver köpa under månaden. Om det är några större inköp eller så. Och utifrån det så bestämmer vi hur mycket som ska sparas och hur mycket vi kan leva på/äta för.

– Tar vi från sparkontot ibland då? JA! Haha.. Jag är expert på det.. Men då är jag också bra på att kompensera och lägga tillbaka det månaden där på.. Vi går iallafall uppåt på sparandet varje månad men det har också stått stilla vissa månader när vi gjort ex. större inköp (möbler eller dyrare klädinköp, inredning), när vi rest eller bokat en resa, haft någon dyrare utgift med bilen osv.. Ja, ni förstår. Men summan där ökar iallafall och så länge den gör det så känns det okej att sno lite till saker man vill ha eller behöver ibland.

– Hur mycket lån har vi? Vi har ett billån som är i princip avbetalt (skönt!) och tanken är väl att när bilen är helt avbetald i mitten/slutet på nästa år + att jag har tagit körkort så ska vi köpa en till bil (och då ta ett nytt billån). Och så har vi bolån på lite över 3,5 miljoner. Jag har också ett CSN-lån som ligger på cirka 20.000 just nu =) Från den terminen som jag pluggade.. Vill betala av hela direkt någon gång framöver i en klumpsumma tror jag. F har inga studielån ännu men kanske måste ta det längre fram. Vi får se hur det blir. Även jag kanske måste ta nya studielån framöver om jag ska plugga men det känns som ett bra och vettigt lån att ha. För mig känns det okej att ha billån, bolån och studielån.

– Har vi haft strulig ekonomi någon gång? Ärligt? Ja! Jag har haft stora problem med att hålla i pengar och ett maxat kreditkort tidigare.. Så himla jobbig tid egentligen och det är något som jag fortfarande tycker är jobbigt att prata om. Men kanske berättar mer om det längre fram. Jag är långt ifrån perfekt och fortfarande bra på att shoppa och göra onödiga köp. Men jag blir bättre hela tiden! Och idag har vi inga onödiga lån eller krediter då jag har gjort rätt för mig och betalt igen allt. Känns SÅ bra. Och jag kommer aldrig att hamna där igen. Men tror det är lätt hänt att man tänker att man ”bara ska köpa det här” och ”bara det där” men sedan blir det en stor summa som ligger med tickande ränta i slutändan. Jag har skämts så mycket över detta och förnekat det, ljugit om det.. Alltså det har varit hemskt att känna att jag har gjort så dåliga val. Men idag accepterar jag det mer och är mer snäll mot mitt 18åriga jag som faktiskt var rätt ny i vuxenlivet och inte hade så bra koll på vad jag höll på med. Trots att jag kanske trodde det då 😉

– Övriga utgifter vi har utöver bil och bostad + sparande är: mobilabonnemang, spotify, netflix, cmore, viaplay, Fs gymkort, försäkringar (vi betalar över 2000:- på försäkringar varje månad, helt sjukt egentligen, haha!). Och så har vi hemlarm och sophämtning osv men det ingår väl i boendet.

Hoppas ni tyckte att det var kul att få lite inblick i vår ekonomi. Fråga gärna frågor om ni vill! Svarar om det inte känns för privat. Hur gör ni med er ekonomi? Dela gärna med er, anonymt om ni vill! =) 

Kommentarer

 1. Linda

  Kul läsning!
  Här hemma så gör vi räkningarna varje månad gemensamt å sen det som blir kvar delar vi oftast upp hälften var å gör vad vi vill med men då jag har så lätt att göra av med allt å helst igår så har jag valt att jag tar kanske en femtedel av våra spenderar pengar så får min sambo resten. Då jag själv inte kan hålla i pengar, kan inte spara å varje månad blir jag så besviken på mig själv att jag bara gjort sv med allt på ”trams”. Så som sagt alla pengar som kommer in betalar vi alla räkningar med, sätter över lite på ett matkontot å sen delar vi på resterande.

  Men jag måste bli bättre på att #1 hålla i pengar å inte bränna upp de på en sekund och #2 kunna spara liiite varje månad…

 2. A

  Hej!

  Har F någon annan inkomst? tänkte eftersom att han inte tar csn lån, får han väl enbart cirka 3000 kr i studiebidrag? 🙂

  1. gabriellajoss

   Han tar inte bidraget heller 🙂 vi hjälps åt med blogg, instagram och mina sociala kanaler och lever på dom pengarna tillsammans, kram<3

 3. Sabbe

  Kul att höra hur andra gör med sin ekonomi, intressant ämne tycker jag! Jag och min sambo har delad ekonomi. Jag flyttade in hos honom så varje månad för jag över en summa som räcker för hyra, tv/internet osv. Sen turas vi om att handla osv, funkar bra för oss 🙂 tanken sen när vi köper hus är att ha gemensamt konto för alla utgifter/lån osv men eget sparande & till nöjen. Men vi får väl se den dagen hur man känner då och vad som känns rätt med ”mitt och ditt” haha 🙂

 4. Julia

  Har ni ett vanligt sparkonto där ni sparar pengar eller är det något slags investeringskonto? Jag själv är studerande men lägger undan allt ifrån 100-500kr i månaden beroende på hur min ekonomi är för att lägga undan och ha dels till saker i framtiden och som pengar om man behöver dem! Jag har då iaf ett vanligt sparkonto bara 🙂

  Kram på er alla!

  1. gabriellajoss

   Ett vanligt sparkonto men barnen har pengar som växer 🙂 <3 vi ska väl öppna något sådant framöver med åt oss men det känns onödigt just nu då vi ändå lägger in så mycket i huset och det inte kommer växa särskilt mycket. KRAM <3

 5. Sara

  Vi har aldrig haft gemensam ekonomi (vi har två barn, varit tillsammans 10år och är inne på vårt andra hus), men vi ska ha det nu från årsskiftet. Vi har varit väldigt olika i vad vi vill lägga pengar på, så då har det helt enkelt inte funkat. Nu är vi mer synkade och ska ge det ett försök 🙂
  Vi har iaf haft ett gemensamt konto där alla gemensamma utgifter dras (hus, bil, mat, försäkringar, barngrejer osv). Samma belopp ska in varje månad (har räknat ut vad vi kostat per år och delat på 12 månader, så får man ingen ”smäll” när ex elen är dyr i mars). Sen har vi satt över procentuellt. Ex min sambo kanske har tjänat 60% av våra inkomster, då sätter han in 60% av beloppet som behövs.
  Det har funkat fint, men nu när nästan allt är gemensamt så är det bara drygt att sitta och räkna ut procent, så nu blir det gemensamt 🙂

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 låter ju jättebra. Lycka till med det!! Spännande att börja köra gemensamt, kram<3

 6. Josefine

  Jag tycker detta var ett kul inlägg! Jag tycker det är både intressant och viktigt att prata ekonomi 🙂 Jag har personligen svårt att förstå att det är så ”hysch hysch” bland ganska många ändå. Hoppas ni får en mysig helg ❤️

 7. Emma

  Vi är 26 och 27 år gamla har hus och ett barn. Vi har varsitt konto där vi får våra löner. I slutet på varje månad har vi automatisk överföring till ett gemensamt sparkonto och till pensionsspar. Sen för vi båda över till ett gemensamt huskonto där dras allt som har med hushållet att göra. Sen veckohandlar vi och betalar varannan gång. Vi har huslån och jag har studielån på ca 60 tusen. Måste ta tag i att skaffa automatisk överföring till sparkonto till bebis också! För oss fungerar det bra att göra så här med vår ekonomi. Just nu betalar min man mer till huskontot då jag är mammaledig och sen när han ska vara hemma kommer jag betala mer. Annars har vi alltid betalat lika mycket, men jag har betalat mer av renovering då jag tjänar mer och haft mer sparpengar.

 8. Johanna

  Hur mycket amortera ni och hur mycket betalar ni i ränta på ert bolån? Betalar ni minsta möjliga eller har ni valt att betala mer? Vi bygger hus för ca 2,3mkr och är intresserad av hur kostnaden kommer bli sen, man har ju gjort en kalkyl och har ett humm men ändå. Därför vill jag vet hur ni har det med den kostnaden?

  1. gabriellajoss

   Vet inte på rak arm men vi betalar inte mer just nu. Har redan boendekostnader på mellan 13-15tusen så vill inte betala mer just nu om vi inte måste 🙂 <3 kram kram

 9. Emelie

  Vi har som ni,gemensam ekonomi. Vilket är helt naturligt för oss! Vi sparar till pension och barnen varje månad och sen blir det en slant till ”vanligt” sparande också…med tanke på att jag är hemmamamma utan någon inkomst tycker jag att vi ändå får till vår ekonomi. Det gäller bara att prioritera😊Önskar Er en härlig helg!
  Kram

 10. Alexandra

  Min sambo och jag som är rätt unga (24-23år) har sedan vi flyttade ihop (när vi var 18år) haft gemensam ekonomi. För oss känns som en självklarhet. Vi båda har studielån, han är dock klar med studierna så han tjänar mycket mer än mig nu men vi pratar mycket om inköp vi gör/vill göra osv. Vi sparar även en del till hus och tanken är väl att köpa oss ett hus när jag är klar med studierna (till sommaren).

 11. Jennifer

  Vi har lite lika. Dock privata konton med kort där lön landar. Men vi sätter in allt (förutom autogiron man ej hunnit flytta) till gemensamt servicekonto där allt sedan dras och sparas/nallas ifrån. Hela BB går till barnet (samma). Vi har insett att pengar sparas bättre när man har en dialog likt er. 😊

 12. Jennie

  2000 för försäkringar är ju ingenting, en bra barnförsäkring för två barn är ju liksom 1000 kr. Sen ska man ju ha villahem, bil och sen iaf en olycksförsäkring för en själv men det som är viktigt när man har bolån samt barn är livförsäkring. Tråkigt att tänka på men så värt varenda öre 🙂 tack för en bra och inspirerande blogg 😃

  1. gabriellajoss

   Tycker du!? Jag tycker det är skitdyrt. Betalar typ 2400:- på det såg jag nu när det drog.. GALET!! <3 Men såå sant egentligen! Värt att ha och försäkra det finaste man har, kram! Tack för fina ord 🙂 <3

 13. Liz

  Vi har alltid haft gemmensam ekonomi.
  Vi gör ungefär som bi gör inget konstigt med det. Vi har huslån och csn lån. Billånet blev färdigt för något år sedan men vi behöver byta båda våra bilar inom något år.
  Tycker det är svårt med prioritering med vad man ska prioritera när det är mycket som man vill köpa/ fixa så förstår lätt att man hamnar i skulder.

 14. Hanna

  Intressant inlägg! Tycker inte alls det är fel att prata ekonomi och vad man lägger pengar på och inte lägger pengar på. Bara bra faktiskt att man kan vara öppen om sånt, kul att du är det! Tycker så mycket om att du är jordnära och du är dig själv. Fint💛
  Min man och jag har varit gifta i 5 år och har gemensamt konto och det funkar jättebra. Fast jag måste säga att jag är rätt duktig på dra vårat kort för ofta😂

 15. Maria

  Vi har inte gemensam ekonomi då vi inte vill det. Vi har gemensamma sparkonton men varsitt eget kort med lön och så. Vi båda anser att man får göra vad man vill med sina pengar sålänge vi sparar det vi ska. Just nu går extrema mängder pengar till vårt bröllop i maj som iaf går på 80 k. Sen blir det mer sparande till resor, eget pensionssparande och ny bil då vår gick sänder i en bilolycka förra december. En fråga, hur ska ni kunna ta billån när ingen av er har en fast anställning? Pluggar inte F och är du anställd fast någonstans? (Kanske missat)

 16. Sandra

  Vi är precis likadana när det gäller ett gemensamt konto med 2 kort och allting är bådas och vi frågar alltid den andre innan köp och vi turas om att unna oss något typ, mindre köp gör vi men är han tillgänglig tycker jag alltid det är skönare att kolla om det är ok, speciellt om det är nöjesköp o inte nåt nödvändigt då.. Jag har också lite lättare för att nöjesshoppa.. Heh. Så det är skönt att ha som princip att tänka efter en gång extra och gärna kolla med den andre, nog för att han alltid säger ja… men så tänker jag själv efter om jag verkligen behööööver den där prylen egentligen eller bara är sugen på den för att den var fin typ. Känns vettigt och rimligt och respektfullt iaf att köra delat o alltid kolla med den andre först 🙂

 17. Olivia

  Förstår att du vill ha en kommunikation med dina läsare och besvara de frågor du får men du har ingen skyldighet att göra det. Snälla, svara inte på privata frågor som rör din ekonomi det känns så fel. Vi som läsare har inget att göra med det. Det är privat och rör endast din familj. Inte x antal okända läsare. Tycker inte du ska dela med dig av sådana privata saker. Har ju med säkerhet att göra också

  1. gabriellajoss

   Vad är det du tycker är farligt att dela när det kommer till säkerhet? Tycker inte att det är särskilt privat information? Tycker själv att detta är ett intressant ämne och delar gärna med mig 🙂 Det är ju bara lite siffror hit eller dit och inte speciellt exakta sådana heller, kram!

  2. Elin forsberg

   En avgör väl ändå själv hur mycket man vill dela med sig? Vissa tycker det är obekvämt, andra inte. Jag tillhör, som Gabriella, de som inte tycker det är obekvämt. Samma sak lön, vad man röstar på osv. Alla är vi olika!

 18. M

  Vi sätter in 10.000kr/var på ett konto, där dras amortering + ränta på huslånet, övriga räkningar, mat och andra övriga inköp till barn och hus. Övrigt har vi separat ekonomi, sparar både var försig och på vårt ”huskonto” nästa år är huset betalt och vi har inga andra lån.

  1. gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 häftigt att ha betalt av ett helt hus! Om vi amorterar i vanlig takt blir vi klara när vi är pensionärer typ 🙂 men förhoppningsvis ska det gå lite snabbare 😉 kraaam!

   1. M

    Tack! Vi har skruvat upp takten rejält ett par år då vi vill bli fri det. Vi kommer vara bara 33 och 36 när det är gjort så känns det riktigt riktigt bra 🙂
    Vi ska lägga de pengarna på upplevelser med barnen tänkte vi istället <3

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss