Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntTrädgård

Trädgård

Nu när vi äntligen har en gräsmatta och är på gång med markstenen så känns det även som att det är dags att börja plantera lite mer. Har ju planterat pioner och lite vinbärsbuskar, lite humle på pergolan (som har vuxit sååå mycket, måste visa er sen) och en klematis men mer än så har vi inte gjort!

Jag är sugen på: 

– En platsbyggd blomlåda på framsidan! Låter kanske jättekonstigt men ni ska få se sen när det är klart! Kommer bli så fint! Såg lite inspobilder på pinterest och föll direkt för idén! =)

– Rosor! Massor med rosor i olika former och färger! Äääälskar verkligen rosor! Har kollat in aspirin och “the fairy”. Dom är magiska!

– Anabelle (vidjehortensia) vill jag plantera! SÅ fin!

– Brudslöja!!

– Vanlig hortensia vill jag ha men jag vet inte om det går att få den att överleva? Vad tror ni?

– Vill plantera var sitt äppelträd till barnen! Vet bara inte var på tomten jag vill ha dom än..

– Schersmin! Sååå vacker!

Det är väl det jag har tänkt såhär långt! Kan man plantera det jag skrev här ovan nu eller är det för sent? Bör jag vänta tills nästa år? Jag kan ju sååå lite om detta men som jag har skrivit för så lovar jag er att jag är proffs om 10 år 😉 vill verkligen lära mig!

Igår planterade jag ner vår halvtråkiga eucalyptus och hoppas på att den ska överleva! Tror inte den kommer det om jag ska vara ärlig men man kan ju alltid ge det ett försök? Förväntar mig att den kommer att dö och hoppas på det bästa =) Så får vi väl se! 

Vi har förresten så dålig om fina blommor/växter här i Umeå jämfört med längre ner i Sverige! Köpte ju med mina pioner från Göteborg exempelvis. Ångrar att jag inte köpte med klematisen med! Såg så fina i både Stockholm och Göteborg. Här i Umeå var ALLA jag kollade halvdöda och pyttesmå men köpte ändå… Så ska nog shoppa blommor/växter när vi ska iväg nästa vecka i huvudstaden! =)

Kommentarer

 1. Jennifef

  Har ni vägarna förbi så kan jag verkligen rekommendera Mobackes Trädgårdscenter! Finns så många olika växter, och väldigt trevlig och kunnig personal. Är ni där så måste ni även passa på att äta lunch eller fika på Lilla K, grymt fräsch och bra mat 😃

 2. Lisa-my

  Världens bästa handelsträdgård är handskogs, ligger i norrby utan för tavelsjö och är inriktade på träd och växter som är anpassade för klimatet i västerbotten! Superbra service, fint utbud och bra priser. Rekommenderar verkligen!

 3. Jennifer

  Typ alla växter och träd du nämnde ovan går att plantera den här tiden på året. Viktigast att plantera i god tid innan första nattfrostem bara. Hortensior kan bli svåra att odla i er växtzon men det går absolut om man ger dom rätt förutsättningar.

  Rekommenderar verkligen att besöka en handelsträdgård eller liknande för att köpa in så pass dyra och “svåra” växter. Där kan oftast få mycket bra hjälp och rådgivning angående vad som gäller just där ni bor och vilken jord samt plats som är lämplig för varje växt. Dom kan även avråda dig från att köpa vissa växter om det finns risk att dom inte funkar hos just er. Skillnaden mot många butiker (ex Plantagen, Blomsterlandet osv) är att handelsträdgårdar oftast drivs av trädgårdsmästare med många års erfarenhet av odling av växter just där du bor om du handlar lokalt. Du kan även ringa till dom året runt oftast för råd angående dina växter du köpt hos dom 😊

  Jag bor på och är med är driver en handelsträdgård tillsammans med min sambo och mina svärföräldrar som har funnits i över 60 år. Vi ger alltid individuell rådgivning utifrån vilken växtzon personen bor i och hur mycket tid den vill lägga på sina växter. För oss är det viktigare med nöjda kunder än att få sälja. Vi besvarar även samtal året runt angående råd om växter.

  Är ni ute och åker lite söderut (södra Dalarna) får ni gärna komma och besöka vår handelsträdgård som ligger strax utanför Hedemora. Sök upp Hildéns handelsträdgård på Facebook vid intresse. Vi bor på handelsträdgården med vår familj, även våra svärföräldrar bor i ett hus där. Min svärfar är utbildad trädgårdsmästare sedan 40 år tillbaka och har bott på gården hela sitt liv då hans föräldrar var dom som startade upp den. Han är helt fenomenal på allt som har med växter och natur att göra!

  Kram till dig. Hoppas ni blir nöjda med er trädgård när ni gjort ordning den! Oftast jobbigast att ta hand om den första åren, sen brukar den blir både finare och hålla bättre utan lika mycket omsorg!

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Tack snälla för alla tips och råd!! 🙂 <3 Och vad spännande det låter, måste komma förbi någon dag när vi har vägarna förbi! STOR kram till dig och tack snälla för peppen! Kan verkligen tänk mig att det är så :D<3

 4. B, mamma till E

  Hej! Roligt med fruktträd till barnen 😃 skulle även rekommendera plommonträd om ni gillar det 😊 tycker de blir godaste marmeladen på plommon och är underbart på rostad macka 😋 finns även träd med fyra olika frukter o bär på samma träd.
  Inte heller så bra på när de är bäst att sätta olika plantor men de bästa är väl o höra med plantskolan för tips. Eller Google 😉
  Lycka till med trädgården! Så roligt att själv kunna bestämma och lära sig! 🌻 kramar! 💟

 5. Jenny

  Hösten är en jättebra planteringstid för många växter. Nu mitt i sommaren e de svårare o kräver mer vattning. Krukodlade växter är dock lättare o lyckas med även nu om du e flitig m vatten vill säga

 6. T

  Googla syrenhortensia vanilla fraise. Vi har den och den är heeeeelt magisk!! Och lätt för att överleva. Så den är ett hett tips! Vi satt den under våren förra året och den blomma helt magiskt nu 🙂 Vi har rosor också, en sort som heter Tivoli och en som heter Haga slottsros. Båda är helt ljuvliga och doftar fanatiskt!

 7. Daniela

  Hej! Tänk på att det är olika växtzoner i Sverige och att vissa blommor och träd osv inte överlever ju längre upp i växtzonen en bor. Det som funkar i söder mår ibland inte alls bra i norr tyvärr. 🙂

 8. Elin

  OT men.. Saknar er på yt! Förstår att det är svårt att hitta tid till både blogg, insta o yt. Speciellt som småbarnsföräldrar. Men älskar era videos, man blir på så himla bra humör av att se dig o din fina familj 😊 Följer dig på alla medier o du gör det så himla bra! Kram ❤️

 9. Jenny

  Om du ska ha fleråriga växter rekommenderar jag att köpa lokalt, de söderut är inte alls säkert att de är härdade så att mår bra och överlever här uppe i våran växtzon. Tips är att åka ut till någon av handelsträdgårdarna runt Umeå, eller tex. en utflykt till Smultronstället:)

 10. Therese

  Visst är det härligt att pilla i trädgården. Som balsam för själen. Generellt kan man säga att allt som är krukodlat går bra att plantera på hösten. När det gäller fruktträd så brukar man säga att det är bäst att plantera dem på hösten, då trädet inte är i tillväxtfasen som den är på våren. Såhär års kan de lägga all energi på att utveckla rötter. De flesta andra växter går ju bra att plantera på hösten också faktiskt. Om du har tid så skulle jag plantera nu i år!

  Om du ska köpa plantor i Sthlm så tänk på att det inte är säkert att de överlever i din växtzon eftersom du bor längre norrut (om du spontanshoppar alltså, det gör alltid jag haha!) så de överlever vintern. Fördelen om du köper i Umeå är att de antagligen bara säljer sorter som funkar uppe hos er och att de är vana i ert klimat. ☺️

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Jamen visst är det så 😀 härligt att höra!! 🙂 Ja, boslut, det kollar jag upp innan 😉 tack för påminnelsen! Stor kram <3

 11. Louise

  Så himla kul med egen trädgård så man kan plantera. En stor anledning till att jag vill flytta till hus 🙈 ska bli så kul att se resultatet. Hortensia är väldigt törstig. Tänker man på det så tror jag absolut du kan köra på det. Dom är ju så fina.

 12. Ann

  Det bästa är att du går till en lokal handelsträdgård, ej de stora kedjorna typ Blomsterlandet och Plantagen.
  De har oftast växter som är härdiga i den zonen där man är.

 13. Rigge R

  Hej! Skulle inte rekommendera dig att plantera någon av rosorna du nämner. Är inte härdiga uppe i Umeå. Du bör plantera rosor som är härdiga från zon 5 och uppåt. Umeå ligger i odlingszon 5. Rosorna du nämnde klarar max zon 4…..

 14. Rebecka

  Att ni har mindre växter uppe hos er kan nog bero på klimatet eller växtzoner som man kallar det, växterna klarar sig bättre längre ner i Sverige 😉 kolla så växterna du köper klarar er växtzon, men det kanske du redan vet 😊 kramar!

 15. Anna Köhler

  är så fantastiskt kul o följa er både på bloggen och Instagram älskar att plantera att vara ute i naturen själv därför är det så kul o ni verkar vara en sån underbart mysig familj omtänksamma och era barn är så fantastiskt fina världens bästa föräldrar har dem

 16. A

  Jag rekommenderar att åka på en riktig plantskola och inte ”bara” plantagen. Plantagen är ”kända” för att ha halvkass kvalité till ett hel ok pris. Rekommenderar Hansskogs plantskola eller Ekmans i Umeå. Dom kan också svara på frågor om vad du kan plantera när, då klimatet och planteringsmöjligheterna skiljer sig mycket åt mellan södra och norra Sverige.

 17. Maria

  Anledningen till att det finns ”finare” växter längre söderut i Sverige är för att plantskolor säljer växter som passar till den zonen. Du har en helt annan växtzon där du bor, mot tex Göteborg. Låna hem lite böcker om trädgård och växter och se vilka som passar i den växtzonen du bor, så slipper du slänga ut massa pengar och ta död på växter i onödan.

 18. M

  Hej, visst har ni haft elodi details åkpåse till båda era barn? Hur länge kunde Jason använda den? Våra barn kommer vara runt 1år och 9 mån i vinter, hade så gärna velat haft deras åkpåse men misstänker att den blir för kort? Jag tänker att de ska ligga så pass att huvudet och ev lite av axlarna möjligtvis kan sticka upp. Vad tycker du?

 19. Hanna

  Hej Gabi.
  Vilken växtzon har ni Umeå?

  Förstår att det känns surt att köpa växter som inte mår bra i affären. Här i Karlstad så har både plantagen och blomsterlandet väldigt bra och mycket växter…
  Tror säkert er trädgård kommer att bli fin.
  Kram från Hanna ❤️

 20. Soffan

  Plantera till hösten så slipper du vattna och så har de rotat sig till nästa sommar. Jag hade planterat i oktober, men bor i Sydsverige så kanske september är lagom?

 21. Cissi

  Jag bor i Sundsvall, där har vi Blomsterlandet, Plantagen m.m. ställen men med dåligt utbud. Det är främst plantskolorna som har växter för den som vill bygga en trädgård tycker jag. Prova att googla fram någon plantskola i Umeå med omnejd 😊

 22. Emma

  Hortensian är SÅ fin. Min favorit men visst kan den vara svår. Nästan värre på kruka än i trädgård dock då man får vattna konstant haha…tycker att den överlever bra i trädgården och växer supersnabbt till en stor buske typ. Det som är så kul är att man kan få den att skifta färg också beroende på jordens pH-värde. Testa att plantera hortensior, om ni har ett ställe där den inte står i direkt solljus hela dagarna då blir blommorna fula snabbt. Trivs mycket bättre i halvskugga. På vintern täcker jag över mina buskar med en duk som skyddar mot frost och snö.

 23. Mimmi

  Man rekommenderar oftast att plantera det mesta (speciellt träd) på hösten för att det inte ska vara för varmt = man behöver inte vattna lika mycket själv för det oftast regnar mer på hösten 😊

 24. Sara

  Tänk bara på att dubbelkolla att de växter du köper söderöver klarar våran växtzon (5-6) jag tycker också att det är svårt med växter här uppe men har också bott i Skåne i många år och mkt av det som växer söderut skulle aldrig klara sig här. Och jag vill gärna att det överlever när det samtidigt är så dyrt. Vi håller på med vår egna trädgård ute vid havet och jag sliter håret precis som du. Sen tror jag man ska försöka undvika plantagen och blomsterlandet i mesta möjliga mån när man letar mer beständiga trädgårdsodlingar. Jag brukar tänka att våra lokala handelsträdgårdar driver upp och odlar växtersom är anpassade efter vårt klimat och borde klara sig bättre. Har ni besökt Ekmans bakom Avion? Dom brukar ju ha en massa på försommaren iaf. Och har ju drivit verksamhet i Umeå i typ 100 år (på riktigt 100 år) dom är ju fantastiska på att hjälpa en oxå. Det är ju samma företag som brukar sälja blommor på torget i stan.
  Tycker iaf det är så roligt att följa er. Ni har fått så fint och Jolie har blivit så stor på så kort tid. Orkar inte att allas barn bara, poff, växet och blir så stora. Ha en fortsatt fantastisk sommar.

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Ja absolut! Tack för tips! 🙂 <3 hade ingen aning, måste kolla upp det!! 🙂 Tänk vad mycket man inte vet och hur många guldställen man missat fast man bott här hela livet 🙂 Kram och tack för enormt fina ord, blir så rörd!! <3 ha en magisk sommar!

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss