Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Medaljongsjukan

Jag har ju fått små utslag över heeeeela kroppen! Började med ett utslag som är stort och sedan har jag fått massor av små. Säkert 200 stycken, haha.. Syns faktiskt inte jättemycket eftersom många är som små prickar bara + att jag har rätt mycket färg så rodnaden försvinner men vissa är så pass stora att dom syns.. Jag pratade med läkare idag och visade bilder och ska på ett till läkarbesök imorgon men har i princip redan fått bekräftat att det är “medaljongsjukan” som är helt ofarlig men kan se väldigt obehaglig ut och klia. Som tur är så smittar INTE detta vilket jag var orolig för innan jag visste vad det var. Och solljus ska påskynda läkningen.. Jag har kollat på bilder och det ser ju helt brutalt ut om man googlar sig fram.. Mina ser inte så illa ut… än! Hoppas att dom inte blir så mycket värre än vad dom redan har blivit och att dom går över snabbt.

Någon som har haft medaljongsjukan? 

Såhär ser dom “värsta” ut och sedan har jag en som är värst av alla på benet. Och så har jag typ som sagt över 100 prickar utspridda över hela kroppen..

Kommentarer

 1. sofia

  Jag har haft det och fick panik av bilderna, MEN det var inte alls så illa, jag fick rådet av min läkare att äta pollentabletter (kommer ej ihåg sort) och dom hjälpte. Tog 2 veckor sedan var allt borta. hoppas det går lika fort för dig. Kram

 2. Emelie

  Hej gabbi! Jag hade medaljongsjukan typ förra året, gick till vårdcentralen 3 gånger för undersköterskan visste ej var det va, när äntligen läkaren fick titta på mig behövde han knappt öppna dörren innan han sa medaljongsjukan. Fick då en kräm av läkaren och mina märken försvann typ direkt! Så skönt! Kommer inte ihåg vad krämen hette.. men mina utslag såg exakt ut som dina, hade mest på armarna och magen. Inga på benen typ. Hpppas du får samma kräm som jag o att det försvinner lika snabbt som mitt. Stor kram o ha en bra dag 🙂

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Åh, har inte fått någon kräm!! Dom sa typ att det inte finns något man kan göra utan att det går över av sig själv sen, kram <3 och detsamma vackra du!

   1. Emelie

    Men vad konstigt! Min läkare skrev ut den krämen med detsamma och det försvann på några få dagar.. så svårt när de inte jobbar på samma vis.

 3. Tina

  Hade det förra sommaren, tror att allt försvann på 5 veckor ungefär 😅 de var dock inte besvärliga och kliade å så för mig.. så får väll va tacksam för det . Smörjde mig varje dag för å slippa torr ”fjällhud” på utslagen ☺️

 4. Maria Alvelin

  Japp🙋🏼‍♀️
  När jag var 16 år. Alltså nästan 30 år sedan. Minns inte så mkt, men det försvann ganska snabbt😊

 5. Irja

  Ni har inte badat i nydalasjön nyligen? Där finns parasiter från fåglar (helt ofarliga) men man kan få utslag som kan klia rätt ordentligt 🙂

 6. Sara

  Hej! Jag hade medaljongsjukan i slutet av min första graviditet, var sjukt orolig och nojig men blev väl lite lugnad att det ”bara” var det… för mig var det ganska lindrigt, kliade inte och fick inte jättemånga utslag, tog typ 1 månad att bli av med men det största utslaget kunde man ändå se att det varit något där några månader efteråt… men då har jag också hyperpigmentering 😩 hoppas det blir lindrigt för dig med ❤️

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Huva 🙁 det är sååå drygt att ha det även om man får det lindrigt tycker jag.. KRAM och tack fina du <3

 7. Isabelle

  Jag har också haft medaljongsjukan, fick brutalt mänga utslag över både mage och lår. Hade kvar mina utslag i ca 6månader.. solljus och denna kräm gjorde susen för läkning och idag kan man inte se några ärr eller pigmentfläckar alls på lår och ytterst lite på magen. Hoppas det blir bättre med dig snart❤️❤️ Ta han dom dig!! Kram

 8. Caroline

  Hej! Jag fick också den diagnosen för ca 2 år sedan. De spred sig ganska snabbt på kroppen den första månaden sen lugnade de ner sig för mig. Men kliade väldigt mycket. Fick en kortisonkräm utskriven som hjälpte mot de värsta. Kan tipsa på kokosolja och aloevera men de som hjälpte mig helt var biocool. De tycker jag verkligen du ska prova. Mina utslag hade jag kvar i ca 4 månader sen när jag började med biocool så försvann de sakta och har ännu inte kommit tillbaka. Läs l om biocool medica skin care på apotea eller deras egna hemsida!! Lycka till!

 9. Anna

  Jag hade det för va 10 år sedan, hade utslag överallt men mest på magen minns jag. Minns att jag var sååå ledsen för jag var singel och skulle åka utomlands med kompisar och läkaren sa då att den även kallas 12 veckors sjukan el något dyl, jag ville typ inte visa mig bland folk för de såg förskräckligt ut på mig. Men typ en dag innan jag skulle åka var de plötsligt borta, då hade jag haft de i ca 1,5 vecka. Ingen var gladare än jag att det gick över snabbt 😅

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Åh, det är så jobbigt! Förstår dig helt.. Känner samma nu när det är bikinisäsong 🙁 kram till dig, skönt att det gick över snabbt 😀

 10. Linda

  Har också haft det en gång för flera år sen, och det tog sin tid att bli av med dem. Dock har jag förstått att man bara får den en gång och sedan aldrig igen så håll ut 🙂

 11. Frida

  Jag fick medaljongsjukan för några år sedan. Mina utslag var mycket större än dina och satt främst på brösten, magen och och ryggen. Tog några veckor innan de försvann. De kliade en annars är det ju som du själv skriver helt ofarligt och det försvinner även om det känns hopplöst! Krya på dig!

 12. Caroline

  Jag har också haft medaljongsjukan. För ca 5 år sedan. Hade inga alls problem med mina. Gick aldrig till läkaren dock. Men inbillade mig att lite kortisonkräm påskyndade läkningen. Men det är inget att kombinera med vad läkaren sa, kortison o sol är ingen bra kombo. 😰 Höll i sig i ca 2 månader. Har för mig att utslagen var lite torra?! Så lite fet kräm på kan ju också kännas bättre. 🙂
  Kram! 💖

 13. Bev

  Jag hade för ungefär 3,5-4 år sedan. Prickig ööööverallt. Och när det röda la sig så blev jag lite brunare på dessa ställe istället. Det försvann inte helt förrän 2 år efter. Men förhoppningsvis går det fortare för dig.

 14. Camilla 10 barnsmamma

  Japp jag har haft och även mannen ,dock olika tillfällen.
  Han fick dock mycket värre.🙊
  Kliade massor.
  Började med ett märke/fläck på benet på mig,
  Mannens minns jag inte .
  Tog flera veckor innan alla prickar var borta🙈

 15. Karin

  Jag hade medaljongsjukan i våras! Det började som dina ser ut, och blev väldigt stora till slut. Jag hade mina mest över magen, höften, bröstet, några få på armarna. Kliade fruktansvärt mycket och jag var också väldigt orolig innan jag fått bekräftat vad det var. Jag hade nog mina utslag i 1-2 månader. Håll ut! 😊👍🏼 Kram!

 16. Alice

  Jag hade medaljsjukan i våras. Mina kliade dock inte men var orolig innan jag gick till vårdcentralen där de berättade vad det var. De försvann efter några veckor så håll ut! 😊 Tack för en superfin blogg!

  1. Gabriella Joss
   gabriellajoss

   Hade du mycket utslag eller typ mer prickar som jag? 🙂 Skönt att höra!! Kram och tack själv för fina ord!<3

 17. Linnéa

  Jag hade det 2016. Fick det i april och skulle åka utomlands en månad i mitten på juni och det gick över precis innan. Inte kul. Mitt kliade så mycket 😩

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss