Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Tisdag och något jag blundar för

God morgon finaste ni!

Hoppas allt är bra med er. För oss väntar ännu en fin dag här i huvudstaden men tänkte ändå kika in lite här och säga hej. Hoppas att ni njuter av vädret, semester och nära och kära. Dock så börjar jag bli lite orolig över att det typ aldrig regnar!? Är det något att vara orolig över eller inte? Ibland får jag så mycket klimatångest så att det inte är klokt. Och så känner man sig så maktlös då man inte kan påverka mer än sig själv och sin egna familj typ. Jag skäms nästan att erkänna men jag blundar nästan lite för det bara för att jag blir så stressad, orolig och ledsen när jag tänker på var jorden är på väg. Försöker typ stoppa huvudet i sanden och tänka att det är bättre att försöka vara glad och njuta av livet här och nu för att jag ändå inte kan göra något åt det som händer själv.. Nej, fy vad fegt det låter men ni vet ju att jag alltid vill vara ärlig med er… Såg en bild nu för några dagar sedan på instagram där man fick se hur många plan som flög över/inom Europa ”just nu” och alltså nej.. Fick ont i magen! SÅ många plan och det var liksom bara här i Europa…

Hur känner ni gällande klimat, alla förändringar osv? Dela gärna med er! 

Lite bilder från en mysig morgon förra veckan hos oss =)

Kommentarer

 1. Ellinor

  Min kommentar verkar ha kommit bort. Kul att du reflekterar över detta. Jag jobbar med miljöforskning och tycker det är viktigt att prata om vad vi kan göra som individer, men också komma ihåg att vi lever i ett samhälle som gör det i princip omöjligt att leva hållbart utan att vara helt off the grid. Och det är ingen lösning heller. Därför är det absolut viktigaste att sätta press på de som har makt i samhället, tex rösta med miljön i åtanke och visa för politiker att dessa frågor spelar roll. Sedan individuella konsumtionsbiten – visst finns det mycket man kan göra. Undvika flyg (har själv ett trans-atlantiskt förhållande just nu, vilket är otrevligt på många sätt inklusive allt flygande. Men om man kan undvika så är det en stor grej!), minska/undvika kött (gör ni ju redan), äta efter säsong, minimera bilkörandet, undvika ’shopping’ (dvs handla det man behöver, ej för nöjes skull, ej slit/släng utan hellre bättre grejer som håller, second hand om möjligt). Gäller kläder men också andra grejer, som inredning. En del verkar vilja slänga ut halva huset typ vartannat år, fast allting funkar. Men detta har såklart konsekvenser. Alla material – betong, trä, metall osv har ett ekologiskt avtryck. Kanske kan man möblera om istället, eller iallafall loppishandla. Som ’influencer’ kan du såklart också påverka andra i hur de tänker kring konsumtion och så vidare! Kram!

 2. F

  Helt ärligt tror jag att allt är en bluff gällande ”klimathotet”. Finns hur mycket forskning som helst som visar annat än det som ges ut i media. Man väljer vad man publicerar(man= SVT,regeringen). Om koldioxidhalten är högre så klarar sig växter bättre när det är torka då de inte behöver lika mycket vatten tex. Det absolut störta hotet mot mänskligheten är om det skulle vara ett enormt vulkanutbrott så att masa partiklar gör att solens stålar inte når oss, typ det som hände på island fast värre. Då är det kört. Vi borde förbereda oss för sånt istället för att beskatta medelsvensson och få dem i konkurs. Det är större sannolikhet att vi är på väg mot en ny istid och inte varmare klimat.
  Alla får ta till sig vad dem vill men att kunna sätta forskning mot varandra är syftet för att kunna diskutera. Sök gärna och läs!

  1. gabriellajoss

   Intressant att läsa 🙂 kul att man kan ha så olika uppfattning om vad som händer. Jag är själv kluven i vad jag tror.. Är för lite påläst för att våga uttala mig tror jag. KRAM<3

  2. Ellinor

   Kritiskt tänkande är bra. Rikta det gärna mot dig själv också! Vem har berättat för dig att klimatforskare är väldigt oense? Visst är det en komplicerad fråga och det finns olika teorier och tolkningar av data, men vetenskaplig konsensus kring att klimatförändringar sker och att de skapar stora problem för både människor och andra arter är väldigt stor. De som hävdar annat tenderar på olika sätt att ha ett egenintresse i att skapa osäkerhet bland allmänheten.

   Läs gärna på här: https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/ innan du sprider mer okunskap.

 3. Lisa Arvidsson

  Förstår precis hur du känner, det känns jobbigt att det största ansvaret ligger hos politiker och chefer på stora företag, eftersom det är företag som står för de största utsläppen. Jag har börjat kolla mycket på zero waste-rörelsen och hur man kan minska sitt plastanvändande, eftersom engångsplaster är ett väldigt stort miljöproblem. Bara genom små saker som att t.ex köpa en återanvändningsbar vattenflaska, te-/kaffemugg, matlåda, liten burk för snacks etc och bära med sig de sakerna så kan man minska sitt plastanvändande jättemycket. Tänk bara hur många take away-muggar du sparar på att ha med dig din egen och be personalen göra ditt kaffe i den istället om du köper en kaffe ute. Rekommenderar boken ”How To Give Up Plastics” av Will McCallum samt bloggen goingzerowaste.com för tips och inspiration! Om man gör lite i vardagen tycker jag det lättar lite på klimatångesten i alla fall. Du är långt ifrån ensam om att känna så, men om alla gör några små förändringar i sin vardag så blir det till slut en jättestor skillnad för klimatet. Kram!

 4. Elin

  Det är fruktansvärt att vi påverkar miljön så mycket på många olika sätt, det som jag blivit mycket mer medveten om på senaste tid är hur mycket folk spenderar på nya saker, kläder, möbler och annat. All denna nyproduktion är nästan skrämmande och det ökar markant i den moderna influenser-världen. Med reklam, med annonser med genuina tips från både de som driver kontona och från följarna. Jag insåg hur lite av det som jag såg och blev lockad att köpa som jag verkligen behövde. Det finns redan så mycket saker, så mycket i fint begagnat skick, mycket man kan med lite renovering göra om. Ja, helt enkelt så blev jag väldigt medveten om detta och valde därför att sluta följa influenser och slutade helt med sociala medier. Av ren slump kom jag in här idag och kunde inte låta bli att skriva då jag tycker detta är en viktigt fråga.

 5. Andrea

  Känner exakt som dig!! Tycker det är riktigt obehagligt. Mindre snö på vintern och mer extrem värme på sommaren. Knappt något regn, det är läskigt. Men jag stoppar också huvudet i sanden. Tycker det är så obehagligt att tänka på framtiden!! ;/

 6. Monica

  Godmorgon! Du har zetas trädgård och Ulriksdals trädgård både väl värda besök.Man kan både fika och äta där.

 7. Emma

  Du kommenterade ju egentligen din/er konsumtion själv i ett inlägg längre ner, men ja det finns hur mycket som helst som varje enskild människa kan göra för att minska miljöpåverkan. Inget illa menat men er konsumtion är i mina ögon hiskelig. Ni äter utemat i sjukt ofta, köper kläder och inredning väldigt ofta. Jag vet inte hur du tänker med ekologisk och närproducerad mat men där finns mycket att göra. Inte köpa importerade frukt och grönsaker, äta efter säsong. Jag har inte köpt en plastkasse i mataffären på säkert 15 år. Har nätpåsar till frukt och grönt. Har alltid en lite tygpåse hängandes på väskan när jag går på stan och ska handla. Vi slänger INGEN mat, tar till vara på rester, överbliven frukt, fryser in… Köper väldigt mycket begagnade barnkläder eller ärver från andra. Cyklar till jobb och träning, men vi har bil och vi använder den. Det ska jag inte sticka under stol med. Vi flyger utomlands någon gång per år också men det är egentligen något som tar emot i mig.
  Av mitt inlägg låter det kanske som vi gör ”allt rätt” men så är det verkligen inte. Vi har mycket vi kan förändra och göra bättre men jag tycker att det är bra att du reflekterar för som sagt, det finns mycket ni kan göra annorlunda för miljöns skull.

 8. Amanda

  Du som är influenser kan ju påverka genom att inspirera folk till att leva lite mer klimatsmart i vardagen! Det är lättare för dig att påverka andra än för tex mig som inte når ut till så många människor som du gör 😊

 9. Amanda

  Jag fick verkligen ett uppvaknande när jag fick barn för ett år sen.. Har sett några dokumentärer på netflix som t.ex. ”before the flood”, ”plastic ocean” och ”minimalist” kan verkligen rekommendera att se dem! Kunskap är så viktigt för att kunna göra medvetna och bra val. Ha en bra dag 🙂

 10. Tindra

  Känner exakt samma!!! Man har denna ständiga ångest om klimatet hela hela tiden men vet innerst inne att man även måste få leva för man kan inte göra något åt andras beteende. Men jag tror man främst ska se över sina beteende, åka flygplan, köpa nytt när andra alternativ finns som faktiskt är överraskande bra, äta kött etc. Mer än sig själv kan man inte förändra, men det är tillräckligt bra att ens förändra sig själv.

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss