Gabriella Joss Gabriella Joss
Okategoriserade

Frågor och svar om plugg och jobb

Jag brukar få rätt mycket frågor om plugget och mitt egna bolag så bad er skriva allt ni undrar på storyn för att kunna samla allt i ett inlägg här. Vissa frågor var ganska lika så samlade det dom flesta av er undrade här nedan.

Var pluggar du? Är det helt distans? Kan vem som helst plugga där? 

FEI! För mig är det helt distans för jag har valt det men man kan också välja att gå på seminarium i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Nej, det är en utbildning där man måste ha sin uppdragsgivare bakom sig.

Betalar du utbildningen själv? 

Ja, det gör jag.

Vill plugga till mäklare men har alltid haft svårt i skolan, är det svårt att plugga mäklare?

Vissa kurser är ju svårare än andra och det beror ju på vad man har lätt för och inte. Försäljningskursen var jättelätt tycker jag medan den externa redovisningen var svår med all bokföring. Men man klarar det om man vill, jag lovar. Kan jag så kan du med.

Jobbar du någonstans nu medan du pluggar? 

Nej, tanken var ju att jag skulle göra det men då hade jag nog gått in i väggen direkt. Är redan så mycket för mig med det jag har just nu. Men ska försöka komma in i att vara på kontoret mer och mer så snart jag känner att jag har tid till det. Vill inte ta livet av mig på köpet så försöker att göra det jag ”måste” först och jag prioriterar att klara utbildningen och att sköta jobbmässiga saker måste jag ju prioritera för att kunna försörja mig och barnen.

Är din tanke att bara arbeta som mäklare sen eller fortsätta med sociala medier också? 

Jag vill ju göra båda! Men tänker att jag ska jobba som mäklare i första hand och ha sociala medier mest för ”kul” på sidan av. Jag älskar ju det jag gör idag men är redo att gå vidare från det. Kommer dock inte att sluta med det helt såklart. Älskar att skriva och fota. Lär väl dock kanske bli mindre samarbeten och mindre ”press” på den fronten och som sagt mer för att jag tycker att det är så himla kul.

Hur behåller du motivationen när du pluggar? 

Det gör jag inte alltid men blir typ tvungen att göra det för att jag faktiskt betalar så pass mycket för utbildningen ändå. Vill inte misslyckas när jag faktiskt satsat så mycket på något. Så jag avsätter tid och vissa timmar för när jag SKA plugga och då ska jag liksom göra det. Finns inga ursäkter eller bortförklaringar utan då kör jag bara tills larmet ringer och jag är ”fri” igen, haha. Låter kanske jättekonstigt men jag måste göra så för att verkligen ta mig tiden till det. Och så tycker jag ju också att det är väldigt kul och blir även motiverad av att utbildningen är så kort och att jag faktiskt är färdig om cirka ett år från nu.

Hur lång är utbildningen? 

Jag har tryckt ihop den så för mig är den 16 månader.

Varför läser du flera kurser samtidigt? 

Just för att jag har gjort utbildningen kortare! Då måste man ju hinna med mer på kortare tid. Har två eller tre kurser igång parallellt hela tiden. trodde först att det skulle vara svårt att hålla isär dom då det skulle bli SÅ mycket information att ta in från olika håll men det går jättebra.

Hur hinner du med att plugga med två små barn? Jag blir tokig!

Alltså det ÄR svårt men dom är ju på förskolan om dagarna så då passar jag på. Sen pluggar jag alltid minst en timme på kvällen när dom sover. Tvingar mig själv att göra det ibland för jag vet att det behövs för att jag ska få ihop det. Inte alltid lätt att hitta orken eller motivationen men anpassar plugget just den dagen efter min ork. Är jag supertrött kanske jag bara slökollar på en inspelad föreläsning eller läser några kapitel i en bok.

Hur vågar man starta AB? När är rätt tid?

Oj, det är svårt. Jag startade ju mitt i mars förra året. Hade tänkt på det länge och känner nu i efterhand att jag borde ha gjort det för längesedan. Man får se det som en investering och bara köra. Jag bestämde mig bara att det var dags och att det skulle vara mer lönsamt för mig än att få lön. Tror inte det finns någon rätt tid, det är bara att göra det typ, haha =)

Har du några tips på hur man lägger upp och planerar upp allt plugg som man måste göra?

Jag har allt i min kalender på telefonen. Jag måste typ göra så nu för tiden för att fördela tiden rätt och se vilka timmar jag hinner göra vad på. Blir mindre stressad av att planera också. Men jag brukar försöka se helheten! Typ om jag vet att jag har en tenta fyra veckor efter kursstart – då delar jag upp plugget på dom fyra veckorna och planerar sedan vecka för vecka hur jag ska dela upp delarna och fördela dom över varje dag. Vissa dagar får jag till tre timmar på en kväll och andra får jag bara till en. Men lite gör mycket i sin helhet även om det inte känns så.

Hur gör man för att starta AB? 

Man behöver lägga in 50.000:- (fast nu kanske dom har sänkt det till 25.000:- har jag för mig?) och man gör det via bolagsverkets hemsida. Jag bad om hjälp på insta story när jag ville starta mitt och då fick jag kontakt med min nuvarande redovisningskonsult som hjälpte mig med dom delarna jag tyckte var svåra. Men på bolagsverket finns bra vägledning steg för steg med.

Är det mycket jobb att ha eget företag?

Jag skulle nog säga att alla som har ett eget företag jobbar väldigt mycket. Det är mycket med att skicka in bokföring varje månad, fakturera osv. Det är något helt annat än att vara anställd och få lön utbetald varje månad men allt det extrajobbet är så värt det om man brinner för det man gör och tycker att det är roligt.

Såhär såg det ut när jag började med JÖKEN och vi hade introduktion på kursen mellan 9-16. Älskar att mysa in mig i en stor tröja och tofflor när jag har sådana heldagar. Har dock svårt att hålla fokus så länge på samma sak trots raster och så.. Hatar att jag är så! Får alltid läsa extra mycket i böckerna för att jag inte hänger med till 110% på alla delar i föreläsningarna..

Kommentarer

  1. Karin

    Jag fick en sån längtan tillbaka till min universitetstid av detta inlägg. Älskade att plugga! Tycker att det känns så lyxigt att få ägna tid åt att tänka och lära sig saker. Fast det var också jobbigt ibland förstås men känner ändå att jag skulle vilja plugga nåt mer nån gång…
    Lycka till med allt!

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss