Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Att exponera barnen

Jag funderar ju mycket i perioder om det är dags att börja visa barnen mindre. Känns så tråkigt men samtidigt rätt nödvändigt nu när dom blir allt större. Som ni kanske har märkt så skriver jag rätt lite om dom jämfört med förut och jag bjuder in i typ 20% av deras liv. Delar verkligen med mig av så himla lite av det som faktiskt händer och är och det är just för att jag inte vill att dom ska känna att jag skrev om precis a l l t gällande dom och deras privata när dom blir större och kanske får för sig att gå igenom min blogg. Jag har ju rätt länge varit inne på att sluta visa deras ansikten helt och när dom var mindre har jag ju gjort det i perioder med. Men dom är ju det finaste jag har och då vill jag ju samtidigt visa upp dom för hela världen. Det är så svårt det där. Hur tänker ni kring exponering av barnen på sociala medier? Oavsett om man är ”influenser” eller inte? Dela gärna med er!

Kommentarer

 1. Leoni

  Jag är SÅ stolt över min dotter och har en grupp på whatsapp med familjen där jag dagligen skickar bilder på henne. Har ett privat konto på insta och facebook (bara de jag känner) där jag lägger upp bilder ibland för vänner och släkt. Tycker att hon är finast i världen och skulle vilja visa hela världen, såklart, men det är JAG som vill det – inte min dotter. Hon är inte stor nog att kunna välja själv, att kunna förstå valet eller vad det egentligen innebär så på så sätt har jag svårt att förstå influencers som visar sina barn. Tycker absolut inte att dom ska hållas hemliga och gömda! Och folk kommer självklart att se dom på förskolan/skolan, i lekparken och andra aktiviteter där de känner igen föräldern och då förstår att det är hens barn, men det är samtidigt en ”naturlig” exponering medans bilder, videos och texter är en onaturlig och framtvingad exponering som vi som föräldrar väljer att göra, för att vi vill, för att vi bestämmer och kan.

  Tycker dock inte att du är en dom ”värsta” om man kan säga så. Men om jag får svara på en icke ställd fråga så ja, jag skulle absolut börja fasa ur barnen ur dina sociala medier nu. Dom är inte längre bebisar och har skapat egna personligheter, egenheter och utseenden – det borde därefter vara upp till dom att visa upp dom på sociala medier och instagram etc har ju trots allt en åldergräns av en anledning (även om den inte följs), på så sätt är det märkligt att man som får barn får exponeras men inte själv ha ett konto.

  Förstår dock att det är svårt när man bloggar/instagrammar om sitt liv och barnen är en så stor del, såklart. Tycker du är grym som utbildar dig till mäklare, ville bara säga det som avslut <3

 2. Vera

  Hej! Är själv mamma och älskar att läsa andras bloggar och kolla Instagram där det uppdateras mycket om familjeliv. Själv är jag ganska sparsam med bilder på barnen numera när de blivit lite äldre. Många gånger vill inte älsta vara med och ibland tror jag att man måste släppa den perfekta bilden och vara i själva stunden ögonblicket med barnen. Kan faktiskt komma på mig själv med att typ muta och locka barnen till en bild. De tror jag många instämmer i och att hur barnen mår som utsätts för social medier får framtiden utvisa. Men ibland undrar jag om det inte har gått för långt när barnen är med och fotas för något samarbete de inte ens förstår osv.
  Detta va mina tankar⭐️
  Förrsten va lång Jason har blivit han va nyss en liten plutt 😭

 3. Josefin

  Jag har själv inga barn ännu utan har bara väldigt nyligen blivit glatt överraskad av att vara gravid, är nu i V.9. Jag kan inte svara på hur jag kommer göra när jag väl blir mamma, men jag har alltid sett det som att jag vill skydda mina barn och inte visa upp dem på sociala medier. Dock använder jag inte instagram eller facebook längre så finns inte ens någon möjlighet för mig att göra det men jag förstår mycket väl varför man visar upp dem, de är ju som du säger det finaste man har. Skulle jag mot förmodan vilja visa upp dem på något vis skulle det nog vara utan ansikten, det känns så personligt och man vet aldrig vilka personer som ser vad man lägger upp. Jag har själv alltid haft svårt att lita på människor nog därför jag är extra restriktiv.

  Jag har följt dig sedan innan du blev gravid med Jason men aldrig kommenterat något, men jag skulle nu vilja fråga dig efter tips från när du var gravidillamående. Jag har inte spytt något ännu men mår så illa från jag vaknar tills jag går och lägger mig. Något speciellt som hjälpte för dig? Eller är det bara att kämpa igenom den här första tiden?

 4. JT

  Jag tycker du är super duktig och varierar att visa dina barn och ibland inte. Hur ser dem på det själva? Vill dem vara med.
  Super fina kläder som dina barn bär! Tvättar du alltid barnens och dina kläder när dem är nya eller använder ni dem direkt utan tvätt? 😊 jag vill gärna kasta på barnen sina nya kläder direkt och gör det ibland men man bör nog egentligen tvätta först 🙈

 5. L

  Jag har sociala medier men väljer att inte visa upp bilder på mina barn. Tänker på att skydda deras integritet. Jag litar inte på folk, finns människor som kan spara bilderna. Jag visar bara bilder på barnen till min familj, det är jag trygg med. Tycker barnen borde ha ett val 🐳 om de vill vara med på internet eller inte.

 6. Louise

  Jag tycker förstås att alla får göra precis som dom vill och känns bäst för dom.
  Jag är ingen influencer alls men har ändå valt att inte visa mina barns ansikten på sociala medier. Våra vänner och familj vet ju ändå hur dom ser ut så det behövs liksom inte. När jag lägger upp något så sätter jag alltid någon sticker eller så över ansiktena. Jag och min man var överens om det redan när vi väntade första dottern. Att det inte är ”vårt” ansikte att lägga upp, om du förstår vad jag menar? Vi äger ju inte våra barn. Allt sparas ju liksom i oändlighet på nätet nu för tiden och tänker på när barnen växer upp, ska gå i skolan/börja jobba och då kanske det inte är så kul med massa bilder från hela ens barndom. När barnen blir stora nog att förstå vad det innebär att lägga upp bilder, vart dom hamnar, hur många som ser dom och väljer själva så får dom gärna lägga upp.
  Det är så vi resonerar bara. 🙂

 7. Karin

  Hej! Det finns väl inget rätt eller fel, för och nackdelar med både att visa dem och inte. Jag skulle nog välja bort att skriva om deras mer personliga sida och om privata saker. Att man varit i lekparken tillsammans känns okej, men kanske inte skriva om att ett barn har problem i förskolan eller att hen kissar på sig på natten. Tror du är fullt kapabel att göra bra överväganden. Det är ju intressant när du skriver om barnen, de är ju en stor del av dig och din tillvaro, så för mig får du gärna fortsätta! Ha det så bra! / Karin, pedagog

 8. Sarah

  Nu har inte jag barn själv, men har reflekterat mycket över frågan då jag tycker att det är intressant. Personligen anser jag att du har en bra balans. Ofta när folk pratar om exponering av barn i sociala medier så handlar det om att visa bilder på dem eller ej. Enligt mig är inte detta den skadliga sortens exponering, då jag faktiskt har svårt att tro att folk lägger främmande barns ansikten tillräckligt på minnet för att lägga märke till dem i verkligheten. Då är det mycket mer skadligt för barns integritet att dela med sig av privata detaljer (alltså kan vara allt från att ”oj, nu kissade Anders på sig för tredje gången den här veckan”, till barnens egna tankar och funderingar som de har berättat om till mamma/pappa). Inom rimlighetens gränser såklart! Och jag tycker att du hanterar det bra precis som du själv skriver, även om man får se dina barns ansikten på många bilder så känns det inte som att man ”känner” dem då det ändå är väldigt lite information du väljer att dela. Hoppas att detta lät logiskt och inte bara som en stor ordblajja. 🙂

 9. Madeleine

  Jag har valt att ta bilder där min sons ansikte inte syns för att inte exponera han. Då min mor kunde hämta han från förskolan ( hade aldrig gjort innan o de visste ej vad hon heter ) hon gick rätt in och sa jag ska hämta x och kom ut med honom och alla hans grejer. Då känd jag att de kunde varit vem som helst som följt mig som skulle viljat han illa sen har jag inte viljat ha alla info eller bilder från min tid som barn på nätet. Så har vi gjort 🙂

 10. N

  Hej fina du.
  Jag exponerar mina barn väldigt lite på SoMe. Vissa verkar knappt veta att jag har barn för ”det man inte visar upp finns inte”-mentaliteten.
  Mina barn älskar att kolla på bilder av sig själva i min telefon men de får inte ut något av att synas på insta eller fb.
  Jag tänker att många exponerar sina barn när de sover, när de badar, är sjuka, trötta och arga. Hur hade man själv reagerat om någon fotade en i sömnen och la upp på insta? Eller när man ligger hemma och är febrig och får en kamera upp i ansiktet. Nej tack.
  Därmed inte menat att du gör fel som visar dina barn på bild. Du gör vad som passar dig och dina barn bäst!

  Tack för en fin blogg! Kram

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss