Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Gynekologsnack

Jag har varit hos gynekologen två gånger i hela mitt liv och bägge gångerna var dom värsta jag har varit med om i hela mitt liv! Anledningen till varför jag skriver detta inlägg är för att jag fick ett mail idag från en ung tjej som veeeerkligen berörde mig som handlade om just detta. Det gjorde mig så ledsen och jag tänkte faktiskt dela med mig om vad som hände mina gånger bara för att dom som själva tycker det är obehagligt ska slippa känna sig ensamma och konstiga. 

Som person är jag väldigt öppen med hud och nakenhet och har inga som helst problem att dra av mig byxorna framför en främling (haha, vad fel det låter, men ni fattar) och lyckas man få MIG att bli obekväm så beter man sig verkligen hemskt. När man har ett så ”sårbart” yrke och arbetar med kvinnor i olika åldrar (och framförallt många UNGA tjejer) så tycker jag att det är extremt viktigt att man tar sitt ansvar och verkligen tänker sig för innan man säger något eller gör något. Speciellt när dom flesta faktiskt tycker att det är rätt känsligt att klä av sig på det viset och visa allt och lite till. Hur som! Första gången jag var där var jag 15 år och SJÄLVKLART hamnar jag hos en GUBBE. Ärligt talat var jag inte alls så obehagad över att det var en man men när det första han säger till mig är ”Det ser riktigt fint och tight ut här nere, ett riktigt skolexemplar” – DÅ blir det obehagligt, äckligt och jobbigt. Kort efter att han har sagt det så märker han hur obekväm jag blir och försöker lätta upp situationen genom att säga ”Eeeeh, vilka fina sockar du har”. Sen börjar han prata om allt mellan skolgång och hur dålig lokaltrafiken är i Umeå men det enda som ekade i mitt huvud var den där första meningen han sa samtidigt som han tryckte in den där plastgrejen i mig. Jag kände mig nästan våldtagen när jag kom ut därifrån, mest för att jag var så liten och han var typ 40 år äldre än mig och kände att det var okej att uttala sig på det viset. Visst, han sa inte något negativt men pedofilvarning över det hela var det verkligen. 

Den andra gången jag var där skulle jag precis fylla 18. En kvinna kommer ut och ropar upp mitt namn, presenterar sig som gynekolog och sedan går vi in i ett rum där vi pratar lite och jag lägger mig ner och bräsar. Helt plötsligt kommer det in två män i rummet (OCH JAG LIGGER DÄR) varav en av dom är en patient och den andra är läkare. Gynekologen börjar småprata med dom samtidigt som hon låter mig ligga kvar. Jag blir chockad men eftersom att gynekologen inte bryr sig så försöker jag slappna av och tänka att det kanske inte är så farligt ändå. Under tiden som hon sedan pillar där nere på mig och berättar hur det ser ut så börjar en av männen (patienten) stirra och le mot mig och jag bara ligger där och fattar ingenting. Från ingenstans börjar gynekologen prata om att jag har jättebra balans där nere och sen ROPAR HON PÅ MÄNNEN och ber den manliga läkaren att lukta på mig där nere. Allt går så fort att jag knappt hinner reagera. Kommer bara ihåg ”Daniel, du måste komma hit och lukta”. Han gör det och sen säger han ”Helt fantastiskt bra” och ler stort mot mig. Den andra mannen (patienten) står en bit bort och ser JÄTTEglad ut. Jag gapar stort och ser huuuuur chockad ut som helst och då säger den den kvinnliga gynekologen. ”Se så, det är inget att skämmas för, det är ju bara till din fördel”. Jag GRÄT i en vecka efter att jag hade varit där och F var så jäääääääkla förbannad och arg att vi ringde dit och pratade med den ansvariga för vårdcentralen jag var på.

Ja hörrni, där var mina två erfarenheter och ni kanske förstår att jag inte är så sugen på att någonsin gå dit igen. Jag kände mig nästan smutsig efter att ha varit där. Sådär utnyttjad och ensam. Tycker det är så brutalt hemskt och nästa gång jag går till någon kommer det vara PRIVAT och till en noga utvald person och inte en skabbig vårdcentral i Umeå. 

Vad har ni för upplevelser från gynekologen?

Kommentarer

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish