Gabriella Joss Gabriella Joss
Graviditeten

Tips mot graviditetsillamående

Får så mycket frågor kring det där med illamående och jag tror det är så olika vad som funkar från person till person. Jag tänkte ändå dela med mig av mina erfarenheter kring graviditetsillamåendet och förhoppningsvis kanske det hjälper någon annan i samma sits. Om ni har egna tips får ni gärna kommentera i kommentarsfältet så hjälps vi åt! Kramis =)

Spy när du behöver spy – Ibland har jag kunnat ”hålla inne” men det är det dummaste man kan göra. Jag har världens spyfobi och när det satte igång för mig så var det bland den värsta tiden i mitt liv och jag kände mig så maktlös och rädd. Men spy när du känner att du behöver och svälj inte tillbaka bara för att du kan. Vissa gånger går det ju verkligen inte att hålla nere men jag vet att det många gånger går – men gör det INTE. Oftast mår man iallafall lite bättre efteråt. 

Saft – Har funkat jättebra för mig. Brukar alltid blanda en kanna som får stå där jag är och smutta litegrann hela tiden ur ett sugrör. Favoriterna är päron och svarta vinbär. Brukar spä ut dom lite extra också så att dom smakar så svagt som möjligt. Kall ska den också vara!

Hårt godis – Köpte på mig jättemycket när jag märkte hur bra det faktiskt funkar. Werthers kolor är kanon! Och djungelvrål och sura, hårda godisar som man suger på. Ett minus är ju att man lätt får sår i munnen av dom (iallafall jag).

Ät det du vill när du vill – Anpassa dig efter ditt mående och tvinga inte i dig frukost, lunch och middag. Det gjorde jag i början och det är bara dumt. Vill du äta på morgonen så ÄT, vill du bara ha lite frukt mitt på dagen så ta det osv. Gör det som krävs för att just du ska må bra och var inte så strikt. 

Kex och bröd – Salta kex som många tipsade om funkar inte för mig! Däremot är rån och mariekex utan något alls på jättebra. Sen när det är som värst så funkar det även bra med tunnare knäckebröd eller vit, mjuk macka utan något på.

Vila mycket och sov om du kan – Ganska självklart egentligen! I och med att jag har gått hemma så har jag gått och lagt mig efter dom värsta spyattackerna. Sovit ett par timmar och oftast känns det lite bättre efteråt. 

Undvik mejeriprodukter – Det fick det iallafall att vända sig extra mycket i magen för mig när det var som värst! Och det är inte så gott att spy upp heller om man nu spyr mycket. 

Vattenmelon och gurka – Har funkat jättebra och ger massor av vätska också! Brukar doppa gurkan i salt om jag känner att jag behöver få i mig salt också. 

Undvik ”tung” mat – Jag har förstört så många dagar för att jag ätit något för ”tungt” till lunch. 

Småät hela tiden – Hamnade i början ofta i onda spiraler där jag inte hade ätit på någon timme, började må illa och det sista jag ville var då att äta TROTS att det var det enda som hjälpte. Så ät lite hela tiden. Riskakor, nötter och hårt godis har varit mina favvisar när det kommer till att småäta och ha med i väskan. 

Bubbelvatten – Tycker Ramlösa och LOKA funkar jättebra och tar dessutom bort halsbrännan. 

Ingefära – Te med ingefära har också varit kanonbra hela tiden! Med MYCKET ingefära. Tar bort illamåendet för stunden iallafall.

Ett bra tips med vattenmelonen är också att mixa den med is och lite lime. Bara att gröpa ur och köra allt i en mixer. Blir supersvalkande och fräscht och man får i sig mycket vätska. 

Kommentarer

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss