Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntMat

Mina tankar kring komjölk..

Något som vi så gärna vill här hemma är att bli helt veganer och utesluta aaaalla mjölkprodukter. Men det är ju så svårt många gånger! Vad ska man välja och var ska man börja? Vi pratar och har pratat om det rätt mycket och F har enklare än mig för exempelvis smör och ost som inte är gjorda på komjölk. Men det är ju mest av en vanesak helt klart! Jag personligen skulle dock aldrig kunna klämma i mig en skål med fil eller dricka ett glas mjölk då jag äcklas av bara tanken men choklad till kvällsgott och just en bit ost på mackan har jag svårt att plocka bort ur min vardag. Annars så äter vi nästan inte mjölkprodukter alls i hemmet och det enda vi har som är gjort på komjölk i kyl och frys är lite ost och smör. Allt annat går faktiskt att ersätta på ett supersmidigt vis och det har vi också gjort. Sen kan det många gånger vara lite svårare när man går ut och äter eller fikar. Men det är viktigt att göra det man kan och just vad man har hemma i kylen kan man ju bestämma helt själv. 

Nu när jag själv ska bli förälder så skär det extra mycket i hjärtat att veta hur kalven separeras från sin mamma så snabbt efter förlossning. Att dom ens ska behöva separeras är helt sjukt och att kon faktiskt tvingas föda barn för att VI ska få mjölk är ännu sjukare. Kon har precis som vi människor gått igenom en graviditet och förlossning och känner sig skör och känslig + har massor med kärlek och känslor för sitt nyfödda lilla barn. Precis som vi. Tänk om någon kände att dom hade samma rätt att göra så med oss. Ta ifrån oss vårt nyfödda lilla barn och sedan mjölka oss och ta vår bröstmjölk för att ge till någon annan. Varför känner vi att det ska vara vår rättighet? Nej.. Det skär som sagt i mig ordentligt och jag tycker att alla ska göra det där lilla i vardagen för att dra ner på komjölksprodukter. Jag hade faktiskt själv inte någon aning om hur detta gick till innan jag satte mig in i det ordentligt och känner därför också att det är viktigt att jag informerar andra så att man kan göra ett aktivt val baserat på dessa fakta. Komjölk är inte heller direkt hälsosamt för oss människor då kornas mjölk inte är till för oss utan för just kalven och rätt svår för människokroppen att bryta ner. Ni kan läsa mer om själva produktionen av mjölk HÄR (på den hemsidan är det framställt på ett jätte-enkelt vis så att man lätt stegvis ser hur allt går till). Vill ni fördjupa er ännu lite mer så kan ni läsa på bland annat HÄR och HÄR. Bilder som nyligen delats på instagram som jag också tycker att man ska kika på finner ni här, här och här och det är alltså djurrättsalliansen som delat bilderna. Jag skriver och visar inte detta för att provocera någon utan bara för att sprida informationen vidare. Jag blev själv chockad när jag fick veta hur allt går till då det inte var något jag ens funderat över tidigare. Så vill bara dela den informationen som jag själv uppskattade att få ta del av för inte allt så länge sedan.  

Jag är som sagt inte heller perfekt men jag tycker att det iallafall är viktigt att man har detta i åtanke och tänker en extra gång innan man köper på sig massor med fil, youghurt, mjölk och annat vecka för vecka i butikerna. Att göra lite kan göra mycket i slutändan så att plocka bort så mycket man kan ur vardagen känns iallafall för vår del viktigt. Det viktigaste av allt är nog egentligen att vara medveten så att man kan basera sina val och beslut på det. Mina bästa tips för att i den mån det går undvika komjölk är: 

Oatlys produkter (klicka på länken för att komma till hemsidan) – Vi köper hem stora mängder med iMat och iFraich och det smakar PRECIS som ”vanlig” matlagningsgrädde och creme fraich i själva maten. Det smakar dock annorlunda när det är kallt men när man väl hällt i det i grytan eller såsen man gör så smakar det verkligen preciiiis som matlagningsgrädde eller fraich på komjölk. Så det är verkligen mitt absolut bästa tips då matlagningen kan bli så mycket snällare mot både en själv och djuren. 

Sojamjölk  – Är man ute och fikar kan man nästan alltid be om att få en chai latte/espresso eller liknande på sojamjölk. Det smakar oftast till och med godare. Och det är kanon att ha hemma till kaffet och liknande också. Sojamjölk är också kolesterolsänkande – motsatsen till komjölk som faktiskt höjer kolesterolhalten.

ALPRO (klicka på länken för att komma till sidan) – Jag gillar inte allt från deras märke men har några starka favoriter! Deras små fyrpack med youghurtar är SÅ otroligt goda och min favoritsmak är banan/jordgubbe. Sen avgudar jag deras kokosdryck och den är i princip det enda jag kör med i mina smoothies. Kokosdrycken är också underbar i varm choklad så vi brukar blanda den med oboy-pulver också när vi är sugna på det. Dom har också allt från vaniljsåser till drycker gjorda på hasselnötter och mandel + sötade drycker och drycker på ris. Så deras sortiment är helt klart värt att utforska för man finner alltid iallafall en eller två favoriter. 

Astrid och Aporna (klicka på länken för att komma till sidan) – Ett av våra favvomärken när det kommer till ”skinka”, ”bacon” och liknande men dom har också jättebra ostar. Allt från ”vanlig” ost till brie/mögel-ost. Skillnaden är att den är helt vegansk. Nu under graviditeten har jag dock haft svårt för just deras ost och det är så tråkigt. Tror dock att det kommer att gå över sen så at jag kan börja äta den igen. Men verkligen värt att testa. Sen har också märket ”Violife” bra ostar som är veganska. 

Tofutti – Vi köper ju väldigt sällan mjukost (philadelphia och sådant) men när vi exempelvis gör egen sushi så har vi i lite i sushin. Tofutti har JÄTTEBRA, vegansk mjukost och vi har senaste gångerna bara använt oss av just den. Det finns en naturell och en med smak av vitlök/örter. Den naturella kan man själv smaksätta och exempelvis klippa i soltorkade, tomater, färsk dill + salt och peppar (eller vilka kryddningar man nu än föredrar). Så det är ett SUPERtips. 

Vi brukar som sagt använda philadelphia-ost i vår sushi men körde på tofutti nu senast vilket blev otroligt gott! Supertips! Annars har vi morötter, gurka, avokado + paprika i och vill ni se hela ”receptet” kan ni kika under kategorin ”MAT” här på bloggen =) Gillar ni sådana här inlägg där jag är lite djupare och delar med mig av just mina tankar och känslor kring saker och ting får ni gärna gilla på lilla hjärtat till höger så att jag vet att det är intressant!

Kommentarer

  1. Matilda

    Så himla bra skrivet! Du är en FÖREBILD och du tar ANSVAR genom att skriva om detta ämne! Så stolt!!!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      TACK fina du <3 Jag är som sagt inte heller perfekt men vi alla kan göra något litet för att bidra till en bättre värld för alla djur där ute. Tänker att det är bra att sprida informationen vidare. Stor kram 🙂

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish