Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Mina bästa spartips

Jag har ju bloggat rätt mycket om pengar och ekonomi tidigare och ni kan googla eller kika i arkivet för att finna dom inläggen. Det var någon som önskade att jag skulle dela med mig av mina bästa tips för ett fungerande sparande så här kommer dom! =)

”Behöver jag verkligen detta? – Är en jättebra fråga att ställa sig många gånger. Jag har jättelätt för att känna köpbehov när jag surfar runt på nätet och det brukar sluta med att jag klickar hem massor med onödigt bara för att det känns så rätt för stunden. Det jag brukar göra är att lägga in allt jag vill ha i en varukorg och låta ligga tills dagen efter så att jag får sova på saken. När man kollar igenom allt morgonen därpå så brukar man snabbt kunna plocka bort minst hälften av grejerna eller helt enkelt skippa att lägga en beställning helt. Låter som magi men det funkar otroligt bra för min del. Testa! 

Planera – Vi har alltid gjort en månadsbudget och det är ett jättebra vis att se hur pengarna spenderas och var dom tar vägen. Börja med att räkna ihop alla fasta utgifter som du har varje månad (dom är ju oftast samma månad efter månad) och sedan kan du lätt och snabbt utforma en budget för månaden som kommer när du får din lönespecifikation. Vissa månader kanske du har lite mer över och andra mindre. Vi brukar plussa ihop alla inkomster och sedan dra av alla fasta kostnader (hyra, mobiler, tvkostnad, bredband, garage, försäkring, gymkort osv) och det som blir över delar vi sedan upp så att vi direkt vet hur mycket som ska in på sparkontot och hur mycket vi har att slösa och leva för. Då kan man oftast anpassa sig lättare till det och behöver inte fundera så mycket. Så planering är verkligen A och O. 

Unna dig ibland – Det är tråkigt att aldrig unna sig och jag tycker att ett sparande är viktigt samtidigt som det inte ska ta över allt för mycket. Man måste fortfarande få leva lite och känna att man kan köpa något då och då. Ett bra tips för oss som har en tendens att shoppa för mycket är dock att begränsa detta och bestämma att man kanske bara får köpa ett plagg i veckan eller ett plagg i månaden (beroende på vad ens ekonomi tillåter). Innan jag blev gravid så handlade jag kläder jämt och bestämde mig till sist för att shopping fick bli ett fredagsnöje och att jag fick köpa max fyra plagg/produkter varje fredag när jag var påväg hem från jobbet eller hemma vid datorn. Det blev en liten utmaning och även en morot för att kämpa på under arbetsveckan. Vissa fredagar ”sparade” jag shoppingen till lördagen därpå istället och vissa fredagar handlade jag dubbelt upp men visste då att jag  inte fick handla något alls nästa vecka. Vissa fredagar handlade jag inget alls osv. Men ja, att man begränsar sig lite men samtidigt ser till att unna sig. Det är viktigt!

Ha ett tydligt mål med ditt sparande – Det är mycket roligare att spara om man har ett mål och på så vis bygger man även upp en bättre struktur i sitt sparande. Vi sparar för att i framtiden kunna köpa vår drömlägenhet men samtidigt blir det som ett buffertsparande. Vi har valt att bara ha ett sparkonto då det blir smidigast för oss men man kan ju också välja att ha ett buffertsparande och ett sparande till något man vill ha (en utomlandsresa, en gitarr, ett par dyra skor osv). 

Prata mycket – Denna punkt gäller kanske lite mer om du och din partner har gemensam ekonomi (vilket vi har här hemma). Vi har ett konto med två kort till och alla löner och inkomster kommer alltså in på detta konto. Det är jag som har största ansvaret för ekonomin och så har det på något naturligt vis blivit och varit sedan vi flyttade ihop år 2012. F bryr sig inte alls om pengar men när månadens budget är gjord så går jag alltid igenom den med honom så att han vet hur den ser ut och vad som går var + hur mycket vi ska spara och hur mycket vi har över. Kommunikation är så viktigt och det är bra att båda har koll på läget så att man kan anpassa sig efter det. Sen så pratar vi alltid med varandra kring inköp och jag berättar alltid för honom innan eller efter jag ska/har handlat något. Oavsett om det är en macka eller några klädesplagg. Bara så att han vet och av ren respekt. Och han gör detsamma mot mig. 

Jag är bra på att unna mig nya kläder och grejer men ser samtidigt till att alltid spara så stora summor som möjligt varje månad. Det gäller att finna en bra balans =)

Kommentarer

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss