Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Två frågor och två svar

Hej! Vad äter Jason när ni äter sådana gottetallrikar? Får han bara frukt eller får han även smaka på godis? Vore intressant att höra din sin på barn och socker!

Hej! När vi äter godsaker så får Jason oftast smaka på vad han vill om han är vaken. Men bara smaka! Och han brukar nöja sig så också. Oftast så visar han inte ens intresse för choklad eller liknande utan hugger in på frukten och bären. Han älskar verkligen frukt! Clementiner, blåbär och jordgubbar är favoriterna. Det händer att han smakar saker som innehåller socker ibland men det är väldigt sällan. Kanske någon gång i månaden och då blir det bara en liten bit kaka eller liten bit bulle.. Tycker att vi har lyckats hålla nivån rätt bra. Vi är inte föräldrar som är emot socker utan tycker att det är okej någon gång ibland. Jag tror själv att suget efter socker blir mindre om man tillåter att man får äta det då och då. Om det liksom inte är något som är ”spännande” och ”förbjudet”. Många av mina vänner som har haft tillgång till godis och annat gott hemma konstant som små klarar av att ha det i skafferiet utan att ens känna sug efter det medan jag och F (som aldrig har haft godsaker hemma) inte alls klarar av att ha något hemma utan att äta upp allt.. Det är så olika! Jag tror inte på att förbjuda utan tror att det är en grej man inte ska blåsa upp för mycket och göra något stort av. Vi kommer inte att ha ”lördagsgodis” heller när han blir äldre utan snarare göra så att han får smaka lite då och då precis som idag. Är vi ute och fikar en onsdag så får han såklart också fika och köper vi hem godis och har myskväll en fredag så får han äta av det med. Ja, ni förstår nog principen. Hur tänker ni med socker? Förbjuder ni helt eller tänker ni ungefär som vi? Jag tycker att det är upp till varje familj och det finns såklart inga rätt och fel så länge alla mår bra.

Hej Gabriella. Tänkte höra efter om du inte har möjlighet att lyfta denna frågan i bloggen.
Tänkte höra efter med vad och hur aktiverar ni Jason på dagarna? Vad är era morgonrutiner, hur ser en helt vanlig & typisk dag + kväll ut?

Hej! Absolut, det kan jag göra. Vi vaknar mellan 6.00 och 9.00! Det är lite olika. Jag och Jason kliver i princip alltid upp samtidigt – det är sällan jag orkar mig upp innan han vaknar. Vi är båda rätt segstartade när vi väl vaknar så vi brukar sätta oss i soffan och starta en film. Vi myser en stund tillsammans och sedan börjar jag med frukosten medan Jason fortsätter se film ett tag. Vi äter sedan frukost (ibland vid filmen men oftast vid bordet) och sedan tvättar jag av honom, smörjer in honom och tar på honom kläder. Här brukar han sedan leka en stund själv medan jag passar på att sminka mig och göra mig i ordning. När jag är klar så leker jag med honom tills det är dags för hans sovstund mitt på dagen. Vi klär på oss och tar på hundarna koppel och sedan går vi ut med vagnen där han alltid somnar ganska snabbt efter att han har ätit upp grötklämmisen som han får när vi tar denna promenad.

Nu är det ”mamma”tid och här brukar jag antingen köra ett snabbt träningspass på golvet hemma, blogga, bara vila och skrolla igenom instagram, svara på mail osv. Han brukar sova max en timme och efter det så äter vi lunch tillsammans (oftast har jag gjort i ordning den kvällen innan) och sedan hittar vi oftast på något med vänner. Vi tycker att det är roligt att hänga i köpcentret här i Umeå. Det är stort och väldigt tomt på folk under veckodagarna. Barnen har mycket plats att springa på och det finns mycket ”lekrum” som dom gillar massor. Vi stöter också på föräldrar och deras barn där och det blir lite som ”öppna förskolan”. Vi föräldrar babblar lite och barnen leker ihop. Jason äter mellis några gånger på eftermiddagen (frukt, smoothie, gröt eller macka) och mellan 16 och 18 äter han även middag. Han somnar oftast för natten runt 20.00 och innan det så äter han en skål gröt och så ammar jag honom oftast till sömns fortfarande om inte F lägger honom. =) Hoppas du fick svar på din fråga! Kram!

16441332_10211890773486069_467403820_n

Under denna frukost/brunch högg Jason in på jordgubbarna direkt! Och något annat som han gillar är avokado. Det är en stor favorit! Har provat att ge honom kokt ägg också men det är inte alls lika populärt. =)

Kommentarer

 1. Emma

  Hej fina! Du skrev att han kan få smaka på godis? Vad för slags godis menar du då? Min son är lika gammal som din och jag skulle aldrig ge honom godis och sen hade jag inte ens vågat ge han det hade varit rädd att han sätter i halsen. Sen undrar jag hur stora bitar jason äter nu? Är lite nojig av mig även fast min son är super duktig på att tugga:)
  Kram och tack för bästa blogg:)

  1. gabriellajoss

   Vi äter typ aldrig godis så det har han inte smakat. Men choklad och bullar och kakor och sådant har han smakat på 🙂 Och det är ju typ godis! Förstår hur du känner, är också rädd att Jason ska sätta i halsen! kram kram <3 och tack för så fina ord!!

 2. Vanja, 20 år och mamma till Freya

  Jag är inte emot socker, men jag försöker att inte äta så mycket raffinerat socker då det inte är bra alls.. Men det är inget förbud, så det händer då och då att vi äter, och i framtiden kommer Freya då få smaka lite i lagom mängder.
  Jag tror som du att om det blir ett förbud så ökar begäret 🙂

 3. Frida

  Har Jason aldrig haft några riktiga ”trots” perioder? (Gillar inte ordet trots egentligen för de handlar ju om utvecklingen helt enkelt) men hoppas du förstår vad jag menar. Jag håller på att bli gråhårig på min snart 10månaders kille.. 😂 världens finaste men världens jobbigaste just nu.. blir vansinnig vid blöjbyten, påklädning, avtorkning efter maten, tandborstning osv osv osv,.. gnäller sig igenom dagarna. Jag slår knut på mig själv för att försöka hålla honom någorlunda tillfredsställd under dagarna då min sambo jobbar ca 12 timmar och ibland mer varje dag. Har du några tips på hur jag kan få mitt tålamod att räcka till? Å snälla, säg att de blir bättre, haha… tack för bästa mammabloggen förresten ❤

  1. gabriellajoss

   Hej finis! Nej, han har faktiskt inte haft det ännu. Han är otroligt lugn! Sprallig men väldigt ”medgörlig” eller vad man ska säga <3 förstår verkligen! Har vänner som har barn som verkligen VÄGRAR att klä på sig, äta, byta blöja.. Det är skitjobbigt! Du är grym som tar dig igenom det och kämpar på. Supermamma!! Du ska verkligen inte känna att du är dålig för att tålamodet inte räcker till. Du är inte mer än människa! Skrev lite om ämnet här: https://gabriellajoss.me/2017/01/09/att-tappa-talamodet/ 🙂 Stor kram och lycka till!! <3 Du är grym! <3

 4. Amanda

  Hur går det med att sluta amma? Visst va det du som skulle ”sova över” hos en kompis för att försöka sluta med amningen? 🙂

  1. gabriellajoss

   Det går bra att trappa ner! Vi ammar inte så ofta längre utan mest morgon och kväll. Ibland lite på dagen. Innan har han ammat typ en gång i timmen (!!) och snuttat här och där så det är verkligen framsteg. Ska åka bort när vi ska göra ”slutklämmen” och klippa amningen helt. Tänkte ju först klippa helt direkt men det går inte verkar det som! Varken för mig, honom eller mina bröst som får mjölkstockning då 🙂 så vi tar det lite som det kommer men framåt går det och resa bort en helg ska jag också göra när vi dragit ner så att bara kvälls/nattamningen är kvar, kram <3

 5. Sofie

  Åh vi har nästan exakt samma rutin på dagarna 🙂 skillnaden är att min kille sover 2 ggr per dag, men han börjar dra mot att sova en gång istället….

 6. E

  Hej Gabriella. Era rutiner låter lite som här hemma. Jag ammar min lilla till sömns om kvällarna. Jag undrar hur Läggningen av Jason går till när F lägger? Vaggar han till sömns? Läser? Sjunger? Annat? 😊

  1. gabriellajoss

   Men vad kul 🙂 han nynnar en sång, klappar honom på ryggen, varvar ner först.. Sedan somnar Jason av sig själv bredvid honom bara. För min del hade det aldrig gått. Han vill alltid ha bröst när jag är nära 😛 kram kram <3

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss