Gabriella Joss Gabriella Joss
AllmäntDagens fråga

Lite mer om amning

Kan du berätta lite hur du ammar? Tex. Sitter du långa stunder? Ger du från båda? Håller de sig några timmar sen eller ”fri ammar ni” Hur gör ni nattetid? Hade varit skönt om du vill dela med dig kring amning, ge tips eller om du har några bra råd. Varma kramar

Absolut kan jag det! Allt detta med amning ligger mig så enormt varmt om hjärtat. Jag älskar att amma och båda mina barn har varit/är så enormt tuttglada, haha.. Just nu så äter Jolie ordentligt var tredje/fjärde timme. Då äter hon kanske tre minuter och äter massor på båda brösten oavbrutet. Hon har dock ett favoritbröst som hon helst äter från först och ibland kan hon vägra att äta om jag ger ”fel” tutte först. Haha…

Sedan ammar jag i princip hela tiden mellan hennes måltider med. Jag ger bröstet i alla lägen typ.. Precis som jag alltid gjorde med Jason. För mys, närhet, trygghet, gos, lite snuttande, för att tanka energi, om hon blir lite missnöjd eller ledsen. Att amma är så mycket mer än att mata. F har alltid sagt att barnen har mina bröst i munnen konstant och så har det typ varit, hehe.. =) Men det är inget jag har varit störd av eller tyckt varit jobbigt.

Jag ammar också när hon ska sova både dag och kväll. Ibland går jag runt och ammar samtidigt som jag vaggar henne försiktigt i min famn och då somnar hon alltid med en gång om hon är trött. Lägger sedan över henne i sängen eller i vagnen beroende på om vi är ute eller inne. Och på kvällarna liggammar jag henne i sängen tills hon somnar. Nattetid sover jag bredvid henne i sängen och vaknar direkt när hon börjar vrida sig lite. Då ger jag bröstet (hon sover fortfarande) och hon äter i sömnen (liggammar) och släpper sedan när hon är klar. Jag sover mig oftast igenom nattamningen. Ger bara tutten och somnar om igen. Nu har det dock gått flera dagar där hon sovit hela nätter och inte vaknat alls för mat. Då ammar jag sista gången vid 22/23-tiden och sedan sover hon till 07.00 eller 08.00. Oftast! Detta varierar ju lite med. Men det märks att hon börjar forma sina egna rutiner och bli allt större. Och jag följer bara med och anpassar mig efter henne och det som känns bäst för henne.

Hon kan ta flaskan också om jag ska lämna henne med hennes pappa för ett par timmar. Då pumpar jag bara ut samma morgon och så får mjölken stå framme i rumstemperatur (går bra i upp till sex timmar om jag inte har helt fel). Då behöver han oftast inte ens värma den utan hon äter den som den är. Hon tar i princip alla flaskor vi har testat så det är ingen speciell vi använder.

Mitt allra bästa tips är att låta barnet styra amningen (så länge du inte störs av det själv). Låt barnet amma när barnet vill! Låt barnet snutta, mysa, bara vara vid bröstet. Amning är som sagt så otroligt mycket mer än bara mat och jag har egentligen jättesvårt att säga hur ofta jag ammar just för att jag ger tutten vid minsta lilla missnöje eller ”bara för att” så ofta. Man kan inte ge för mycket närhet, trygghet eller kärlek. Så amma på! Det finns inga nackdelar.

Här har jag bloggat mer om att amma och i det inlägget har jag också länkat lite fler inlägg om amning som jag skrivit förr. 

Undrar ni något mer är det bara att fråga. Stor kram!

Är så glad och tacksam över att amningen har fungerat så bra med båda barnen. Och minns ni att jag inte ville amma alls när jag väntade Jason? Tyckte att det kändes fel, konstigt och bara.. fel. Tur att man kan tänka om.

Kommentarer

  1. Emma

    Hej,
    Jag och min man fick vårt första barn i slutet på maj i år och jag helammar henne. Amningen har fungerat bra sedan start och det är något jag verkligen är sååå tacksam för. Jag har alltid känt att det är oerhört viktigt för mig att amma mina barn men har nu börjat bli lite orolig. Det gäller att amma offentligt. När vi exempelvis är iväg på tillställningar eller är ute och promenerar. Kan du inte berätta lite om hur du känner för det? Jag vet inte varför detta stressar mig så mycket. Det är så att vår dotter är väldigt tuttig och jag ger, precis som du, henne bröstet för minsta lilla obehag. Jag vet egentligen inte vad det är som är jobbigt med amning i offentlighet, tror det ligger mycket i att hon vill äta/ligga vid bröstet i minst 20-40 minuter per gång och att det är det som stressar mig, att det tar sån tid och att jag känner mig låst. Jag vill amma och har inga planer på att sluta än på ett bra tag.
    Tack för en bra blogg!!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina <3 åh, förstår! Din bebis är ju så liten än och då är dom ju sådär nästan alltid tror jag.. Det blir enklare. I början med båda mina barn så ammade jag i princip dygnet runt!! Minns att jag knappt kunde lägga bort dom! Dom låg hos mig hela tiden på tutten typ.. Så försök att bara hålla ut och tänk att det är en så liten stund det kommer att vara såhär. Jag kunde knappt röra mig utanför hemmet i början om det nu inte var så att bebis sov längre stund i bilbarnstolen eller i vagnen! <3 stor kram! Och grattis till er bebis!! <3 <3 såå underbart. Tack för fina ord med!

  2. Madde

    Åå min Lilla kille på 6 veckor har också ett favorit bröst, på de yar an tutten hur lätt och bra som helst utan massa krångel men på de andra så krånglas de massor pch massa gnäll innan han får ro. Nästan så jag tror att mjölken smakar annorlunda på de andra, lika på nätterna när han ska äta de ena tar han bra men de andra får jag nästan lyfta upp och hålla i när han ska äta. Älskar att kunna amma ordentligt med min flicka gick de bara med amningsnapp och de var så bökigt så vid ca 4 1/2 månad slutade jag helt med amningen och jag ångrar att jag inte försökte lite längre för de är ju absolut de bästa som finns.

    En fråga när du bär i sjal kan du amma jolie då också och hur för du då?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Haha åh, Jolie är likadan! Men nu börjar det enklare bli bättre och hon accepterar båda som tur är! 🙂 Nej, jag har inte provat det än men kanske borde göra det!? Återkommer efteråt 🙂 kram fina du

  3. Anna

    Hej! Tänkte bara fråga om Jolie spyr mycket när hon får amma när hon vill? Jag gör likadant med min fyramånaders tjej men jag märker att när hon ammas mest för mys och närhet så spyr hon också mycket 😄 det blir väl för fullt helt enkelt 😊 och ibland kan hon bli kinkig för att det förmodligen kniper i magen på henne då och då blir hon tuttig (tar inte napp) och då får jag amma henne för att hon ska bli nöjd oså blir det en ond cirkel alltihop 🙄😊 har du nåt tips? Många kramar!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Hej fina du 🙂 <3 hon gjorde det i början men det har avtagit nu! Tror det där är så olika.. Jason gjorde jag ju likadant med men han spydde i princip ALDRIG medan Jolie har gjort det en del.. Åh, jag har tyvärr inga smarta tips.. Jag ammar jämt vid magknip typ.. Känner mig som en levande napp. Så länge det inte stör dig tycker jag du ska köra på <3 <3 tror inte man kan amma för mycket. KRAM till dig <3

  4. LInda

    Tack för ditt inlägg om amning.
    Jag uppfattar det som att du har bra ned mjölk och att produktionen blir bäst av att ge bröstet ofta. Så detta ska jag prova när min 3:dje kommer i sept. Hade snålt med de andra två och pumpa ut fanns ingenting att få ut, satt i mer än en halvtimme och ammade var gång. Denna gång önskar jag mig mycket mjölk och vill amma läääänge😉 Tack igen! Varma kramar

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack själv!! Ja, det har jag 😀 tror det är för att jag låtit henne ligga vid bröstet så mycket 🙂 förstår det!! Hoppas det går bra. KRAM till dig och grattis till bebis! SÅ spännande med en septemberbebis!! <3

  5. Maja

    Jag var helt inställd på att amma men när min son föddes så krånglade amningen väldigt mycket och jag började få sådana där känslor du beskriver att du hade innan Jason. Jag började tycka att det kändes konstigt och fel att han sög på mina bröst, fick typ panik av att han låg där och snuttade på mina bröst trots att det är det mest naturliga som finns!

    Har du några tips för hur man kommer över sådana känslor? Vet att allt bara föll sig naturligt för dig när du började amma men för mig var det som tvärtom – att när jag väl började amma så kändes allt onaturligt.

    Kram! 💕

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår <3 nej, det är ju så olika det där. Jag tycker att du ska följa din magkänsla. Om det inte känns bra så kanske det inte är rätt för er och dig? Eller så ger du det ett par månader och ser om det förändras! Kram fina du <3 kärlek till er.

  6. Daniela

    Hej! Jag har en dotter på 9 månader och har gjort exakt som du när det kommer till amning. Idag äter min dotter men jag ammar fortfarande för just trygghet, mys , tröst osv.
    Men nu till min fråga, hur har du gjort när du ska sluta amma helt? Och hur har det gått med nattningen då?
    Ha det bäst och tack för en jättefin blogg!

  7. Alexandra

    Så härligt. Min mamma fick en till son ( hennes 4dje barn) och hon har ammat oss alla 4. När vi vill och hur mycket. Vi märkte ganska snabbt att den nya som precis kom älskar bröstet. Han ligger gärna där bara för att få närhet och även för att äta.

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish