Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Förskolestatus

Ja.. Alltså jag vet inte ens var jag ska börja. Vi har ju verkligen ÄLSKAT förskolan som Jason går på. Tycker att det har känts så bra i magen och hjärtat sedan första besöket där. Har varit så lugn, glad och tacksam över att han ska gå just där. Vi valde verkligen förskola med omsorg. Förskolan ligger på andra sidan stan så vi kör cirka en mil enkelväg med bil. F kör alltså dit och lämnar och sedan kör han till plugget och sedan åker han tillbaka och hämtar och kör hem.. Vi VILL verkligen att han ska gå där. Just på den förskolan. Igår hämtade jag med buss och då tog det mig 40 minuter enkelväg.. Ja, ni förstår. Det finns förskolor som ligger nära men vi valde med hjärtat och efter att det var små barngrupper, engagerad personal, ekologisk mat, mycket bra aktiviteter, fin utemiljö och helt enkelt en fin och bra stämning..

Men nu sitter vi här. Jag har gråtit, varit uppgiven, gråtit lite till.. Vill bara så gärna att allt ska fungera och vi har verkligen försökt. Vad har hänt då? Jason har ju inte sovit dagtid alls sedan han var två år. Han kan liksom inte sova i FEM minuter i bilen dagtid. Om han gör det så somnar han inte förrän typ 21.00… Sover han en halvtimme på dagen så håller han sig vaken fram till midnatt och är jättepigg. Vi har ju varit hemma med honom på heltid såhär länge och har stenkoll på vårt barn, hur han fungerar och vad han behöver för rutiner. Allt har ju fungerat så bra för oss med Jasons sömn och rutiner över huvud taget. Han somnar senast 19.00 och sover fram till 7.00-08.00 någonting. Inga uppvak, inga jobbiga nätter. Vi har verkligen hittat vår rytm och det som fungerar för oss.

Vi gick med på att prova låta honom sova dagtid på förskolan då vi tänkte att han säkert är tröttare där än hemma. Att det kanske behövs och att han kanske somnar i bra tid hemma ändå. Jag tänker att han ska somna absolut senast 20.00 för att orka med att kliva upp morgonen därpå och få sina sömntimmar. Helst ser jag att han somnar redan vid 19.00 då det har varit vår rutin. Hur som helst.. Det fungerade inte. Han somnade vid midnatt hemma efter en halvtimmes sömn på förskolan. Vi pratade med pedagogerna och fick uppfattningen om att dom skulle se till att han var vaken nästkommande dag. När F hämtar honom så har han sovit igen.. Ännu en tuff natt hemma.. Och så har det pågått och vi har försökt komma med lösningar och pratat med personalen. Det funkar ju verkligen inte för oss då jag jobbar mycket kvällstid, F behöver plugga + att vi har Jolie på det och ingen avlastning från utomstående. Vi behöver våra fungerande rutiner för att få ihop allas behov och må bra tillsammans. Jason var extremt trött efter dom här dagarna så vi höll honom hemma ett par dagar. Han fick feber också så vi la allt detta på is och tänkte att vi tar nya tag sen. Sagt och gjort. Han blev frisk och skulle till förskolan igen.

F pratade med biträdande förskolechef och vädjade om att dom skulle hålla honom vaken för hela familjens skull. Att det blir jobbigt för både honom och alla andra. Hon skulle prata med pedagogerna och lösa det. Kändes jättebra att vi blev tagna på allvar. Jason åkte till förskolan och det var frid och fröjd. Vi trodde att allt skulle vara klart nu men den dagen blev det istället så att vi tog hem Jason helt. Dom kan tydligen inte låta vår son vara vaken under vilan utan tycker att lösningen som finns är att vi ska hämta honom innan lunch. Haha.. Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Ska vi lämna honom vid 8.30 och hämta honom innan 12? Vad är meningen med förskola då ens? Åka så långt för i princip ingenting? Känner mig så uppgiven och ledsen. Stressad också då vi måste hitta ett nytt alternativ ganska snabbt. F pluggar ju och jag jobbar hemma + har lilla Jolie. Och Jason älskar ju dessutom förskolan men det GÅR INTE att han är vaken nattetid hemma. Vi behöver ett fungerande liv och alla barn är olika. Såhär funkar vår son. Och jag trodde att förskolan skulle vara lösningsorienterade och hjälpa oss i det. Är väl inte så svårt att låta honom leka med en bit play doh, rita en teckning eller liknande istället för att han ska vila. Jason är dessutom ett lugnt barn som kan sitta still själv och bara pyssla på en stund. Hade inte krävts mycket av dom direkt.

Sedan förstår jag om han gick långa dagar och var jättetrött där mot senare eftermiddag på grund av att han inte sov dagtid. Då hade det ju drabbat förskolan på ett sätt. Då hade vi fått se över en annan lösning. Men vi har gått med på att hämta senast 15.00 alla dagar trots att vi har en heltidsplats. Han går alltså till absolut senast 15.00 och är inte på något vis ett krävande barn. Känns så jäkla jobbigt att det ska behöva bli en höna av en fjäder och vi har verkligen vridit och vänt på allt då vi som sagt verkligen VILL ha honom på just den förskolan.

Har pratat med kommunen nu iallafall och dom tyckte också att det var väldigt konstigt. Fick mina egna tankar bekräftade då förskolepersonalen nästan har fått mig att känna mig galen. Som om jag är konstig och knäpp som vill att mitt barn ska undvika sömn på dagen. Och visst bör det väl finnas andra lösningar än att vi ska hämta hem honom innan vilan? Nej.. Är så ledsen. Var verkligen så glad över allt detta och såg fram emot att även Jolie skulle börja där framöver. Vi hade hittat rätt för oss. Trodde vi iallafall.. Jag tror på ett samarbete mellan pedagog och förälder. Man måste ju kunna mötas i en fin lösning för båda. Förskolan ska ju vara en hjälp för familjer och barn – inte tvärtom.

Vad tänker ni om detta? Tankar? Erfarenheter? 

Jag ska prata med kommunen om en stund igen så får vi se hur allt blir.

Kommentarer

  1. Josefine

    Men gud.. förlåt men vilka puckon… min son går på privat, det är totalt just nu kanske 12 barn bara, varav i min sons grupp, den minsta, är det bara 4. Jag har själv varit med en dag på förskolan, efter lunch lägger dom alla småbarn i deras vagnar och dom får sova, jag fick sitta där och ”vakta”. BARA jag. Inte direkt svårt att sitta en personal på småbarn som sover? Speciellt inte när dom är så få (vilket dom var på Jasons förskola med?) skulle jag säga att Lowe inte får sova längre på dagarna och dom inte skulle acceptera det eller kunna lösa så han är vaken skulle jag bara säga fuck you guys, typ.. inte direkt svårt att sätta i detta fall Jason med större barn kanske? Eller en personal sitter med honom medans han leker för sig själv? Herregud, nej jag köper detta verkligen inte😂 speciellt inte om det är en liten förskola. KRAM

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, det är helt galet… 🙁 nej, dom borde verkligen kunna ordna med vaken vila, det är under all kritik! 🙂 <3 kram

  2. Lena

    Spännande diskussion, även om jag är sent in i den! Jag jobbar också på förskola med barn 3-5 år, med det inte sagt att jag på något sätt vet bättre men kan kanske få komma med synpunkter. Jag förstår och håller till stor del med alla er som jobbar på förskola. Det är ett tufft, intensivt tempo med många barn och få personal och därför nödvändigt med en paus/vila för barnen där de får varva ner (och helt förståeligt somnar ibland). Vi har vila där vi lyssnar på musik, saga och det är omöjligt att räcka till för att en ska vara med bara ett el ett par barn som inte får sova, då måste vår tid tas någon annanstans, Vi försöker såklart se till att de som inte får sova inte gör det och tar med dem upp direkt. Däremot är det synd och trist att ni inte kan komma fram till en lösning som funkar för er båda. Vi ser ju båda till barnens bästa och jobbar alltid för en bra lösning. Mvh Lena

  3. Jessica

    Jag jobbar själv på förskola, med 1-3 åringar. Där hade det inte fungerat med att ha en ”vaken” vila då samtliga sover och vi personal behövs alla inne på vilan. Kanske var det så situationen var på Jasons förskola? Däremot tycker jag att Jasons pedagoger hade kunnat låta Jason sitta utanför vilan och göra något annat, då han verkar vara ett barn som hade klarat av det! Eventuellt att han hade kunnat vara med på vilan och ligga och titta i en bok till de andra barnen somnat, för att sedan ta med Jason. Tycker det är otroligt tråkigt att ni ska behöva byta förskola för att pedagogerna inte kan (åtminstone) försöka hitta en annan lösning för Jason (om nu inte möjligheten för en vaken vila finns) hoppas ni hittar en förskola som fungerar bättre 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Njaa.. Dom är typ tre/fyra pedagoger på 14 barn så dom bör ju kunna lösa en vaken vila.. Ja, det är enorm tråkigt att dom inte vill hitta en lösning mer än att vi ska hämta honom innan lunch. Kram kram <3

  4. Anna

    Detta är det sjukaste jag har hört?! Fick det berättat av en kollega till mig och jag förstod ingenting. Jag är själv förskollärare och förstår verkligen inte svårigheten i att hålla ett barn vaket? Som du skriver kan det vara förståeligt om barnet har långa dagar och inte orkar med eftermiddagarna men om 30 min sömn gör att han är vaken till midnatt. Det är inte okej någonstans. Det är föräldrarna som bestämmer över barnet. Pedagogerna på förskolan kan endast komma med rekommendationer och råd om de ser att de inte fungerar, men i slutändan är det alltid föräldrarna som avgör!! Stå upp för er och för era barn!

  5. Malin

    Vår son (snart 3 år) har inte sovit middan sen nått halvår tillbaka. Hade inga problem med förskolan utan de har verkligen stöttat när vi berättat om våra vakenkvällar/nätter (som kom i slutet innan vi sluta med middagsluren). I början var han ensam om att inte sova då fick han gå ut o leka med större barns avdelningen eller mysa i soffan med bokläsning (beroende på dagsform). Nu blir de fler o fler som inte sover.

  6. Tilda

    Jag jobbar som barnskötare på förskola och våra föräldrar bestämmer helt och håller själv över sina barn. Om dom säger att deras barn inte ska sova tar vi det på allvar såklart! Då får han/hon vara vaken med alla andra barn (runt 3-5 år) som är vaken. Vissa 3 åringar sover och vissa inte! 🙂 men tycker detta låter väldigt konstigt, vad får ni för respons varför dom låter han sova? Märkligt…
    Hoppas det löser sig! Kram!

  7. Katja

    Hej! Har fem barn varav fyra gått på förskola. Du har helt rätt att det krävs kommunikation mellan föräldrar och pedagoger och man som förälder har rätt att påverka sömnrutinerna för sitt eget barn! Helt självklart!!! När mitt fjärde barn började förskolan var han strax över 2 1/2 år och van att jag fanns hos honom när han skulle sova så jag visste att det kunde bli tufft. Pedagogerna betonade att det blir som det blir, ibland somnar barnen ibland inte, men det ska inte vara en stor grej av det. Det kändes lugnande och den inställningen borde alla ha, men framför allt att lyssna på föräldrarna och nej det hade inte varit svårt att erbjuda någon lugnare aktivitet åt Jason under vilan. Hoppas ni får en annan förskola med möjlighet till flexibla lösningar och förstående personal!!!

  8. Anna

    Hej. Vad irriterad jag blir när jag läser detta. Alltså pedagogerna ska ju arbeta utefter våra barn, och om inte det fungerar att Jason sover på dagen så ska han inte göra det, sen är han ju nästan tre år och det är inte många som sover någonting på dagen då. Min son på 2,5 får sova max timme på dagen när han är på förskolan, det fungerar och om jag vill att han sover ännu mindre eller ingenting alls så är det bara att säga till så fixar pedagogerna det. Jag tycker det låter märkligt att pedagogerna inte gör som ni vill med sovningen och speciellt om han heller inte blir trött när han är där… Hoppas det löser sig ❤️ @annastorpliv

  9. Pauline

    Alltså.. VA? Det är upp till er och eran familj om han ska sova på förskolan. Många barn sover inte på min dotters förskola och det är helt upp till föräldrarna. Det var något av det dummaste jag hört. Mycket märkligt verkligen.. hoppas att det löser sig för er..!!

  10. Hilda

    I mina öron låter det här helt galet! Förskolan ska ha en dialog med föräldrarna. Jag har 3 pojkar. Mina 2 äldsta slutade ganska tidigt med förmiddagsvilan. Fick de sova hade vi långdragna läggningar till sent på kvällen och sen skulle barnen upp kl 6. Men personalen var lyhörd och sa att vi bara skulle säga till om/när vi ville minska eller ta bort vilan helt.

  11. Josefine

    Jag tänker såhär, du är ”ung” och du är mamma. (Dessutom har du influencer som yrke vilket många äldre inte förstår)

    Tänk igenom detta lite, tror du att förskolan hade behandlat en 38årig civilekonom såhär? svaret är nej tyvärr. Är själv ung mamma och tycker det är världens bästa val. Men i vissa situationer tror människor att dom vet bättre bara för man är vad dom kallar ”ung”. Kan vara BVC personal eller vad som helst … det är diskriminering och du borde ta vidare detta.

    1. ems

      Vad är deras ursäkt till varför han sover? Måste han sova enligt dom? Detta är ju verkligen upp till er om han ska sova eller inte?! Väldigt lustigt.

  12. Susanne

    Vad jättekonstigt!! Barn som är så stora som Jason ändå är brukar ju ha slutat sova på dagen. Mer ovanligt att de fortfarande sover i den åldern. Förskolan brukar ju dessutom ha vila med högläsning för de som inte sover, dvs. en lugn stund men utan madrasser och sovvila. Hade förstått fsk om han var supertrött och inte orka vara vaken och bara somna ifrån men han är ju van att inte sova på dagtid så det borde ju inte vart problemet första dagen iallafall. Att han sen säkert var trött efter en lååång kväll/natt hemma är ju en annan sak men då får de ju hjälpa till tills rutinen sitter. Särskilt eftersom det var deras ”fel” att han sov från första början. Hur gjorde de i slutet på inskolningen då man brukar vara kvar längre, till typ 14 eller så? Sov han då med? Stå på er och kröv svar. Ni ska inte alls behöva flytta på er. Tänk på Jason med som funnit sig tillrätta och är trygg. Kan ju bli problem om han blir uppryckt och flyttad på.

  13. Rebecka

    Vår dotter har varit precis likadan! Hon slutade sova dagtid innan 2 års ålder och när hon började förskolan så sov hon där i 30 min och istället för att somna 20 så somnade hon runt midnatt. Vi stred om det några veckor och provade olika saker men nu så får hon läsa en bok medan dom ”nattar” de andra barnen och sen är hon vaken ihop med det andra barnet som inte sover.

    Det blir ju en ondcirkel för alla så jag tycker absolut inte att ni är krävande som påpekar detta!
    Vår lilla slutade sova dagtid hemma nu under vårt långa sommarlov så får se hur det blir när förskolan börjar igen.

  14. Petra

    Tycker det låter helskumt. Låter mer som att pedagogerna sätter barnet i andra hand och deras ”tid” för sig själv i första hand. Man ska alltid kunna anpassa både miljö och arbetssätt för varje individ tycker jag. Inga konstigheter. Alla barn är olika och så ska det vara. Hoppas det löser sig för er!

  15. Emina

    Men gud vad konstigt! Jag har jobbat på två förskolor och varit med på båda avdelningar. Vi hade alltid ett antal barn som inte skulle sova under dagen som fick vara vakna och antingen leka eller gå över till de stora barnen och vara där under tiden om personalen tex skulle ha möte under barnens vila. Hoppas det löser sig för er för så ska det ju inte vara…

  16. Sandy

    Jag har varit i samma sits i flera år. Mina barn slutade också sova dagtid vid 2 års ålder och en halvtimmes sömn betyder vakna till midnatt och jag har tjatat på fsk med 3 barn nu men får inte personalen att lyssna. Betalar för heltid men lämnar mellan 0-10 h/v för jag orkar inte sitta uppe hela nätterna för att dom vägrar lyssna….

  17. Mikaela

    Men vad konstigt! Har själv jobbat på förskola i flera år och det är ju inte alla barn som sover på vilan, vi hade alltid två andra vilostunder med de barn som var vakna där vi läste böcker. Och alla barn och familjer är ju olika så det ska ju utgå från ert behov. Ni vet ju självklart vad som är bäst för ert barn. Nu vet jag ju inte hur det funkar på Jasons förskola men det är ju inte alls bra att de inte lyssnar på er eller tar er på allvar! Det är ju förskolepersonalens ansvar att se till så att de barnen som inte ska sova håller sig vakna och han borde ju inte vara den enda som inte sover. Och som du säger så är det ju inte så svårt för honom att göra något annat under tiden, krävs ju bara att det finns någon vuxen närvarande men de flesta barn kan ju leka själva en liten stund eller med andra barn som inte sover. Så tråkigt när ni trivs där annars, Hoppas det löser sig! Självklart ska förskolan samarbeta med föräldrarna och när det kommer till sovtider eller om barnet ska sova eller ej så är det ju helt upp till föräldrarna. Hoppas det går att hitta en lösning som funkar för er. Kram!

  18. Ellinor

    Gud vad tråkigt att förskolan inte lyssnar på er som föräldrar. Jag har en dotter på 2,5 år som inte heller sover på dagtid längre. Hon slutade med det under semestern i somras (hon var ledig 9 veckor från fsk). När hon började igen sa vi till personalen att hon inte vilar på dagarna längre för hon, precis som Jason, somnar inte på kvällarna då. Det var inga konstigheter alls för dom, hon går på en avdelning för 1-2 åringar så hon är alltså en av de äldsta barnen, och det enda barnet som inte vilar. Istället läser fröknarna bok med henne, ritar eller gör något annat som är lite ”lugnare” så hon ändå får varva ner.
    Borde inte vara några konstigheter tycker man, det är ju faktiskt deras jobb…
    Hoppas det löser sig för er. Kram

  19. Linn

    Jag förstår din frustration och förstår inte varför inte förskolepersonalen kan hålla honom vaken? För det första går han väl på stora avdelningen nu? På mina barns förskola så sover ingen på stora avdelningen om inte föräldrarna själv vill att barnet ska sova och då får barnet sova tillsammans med barnen på lilla avdelningen. Och om man har ett barn på lilla avdelningen som helst inte ska sova är det inga problem för dom att hålla henne vaken. Så tycker det låter jätte konstigt att de inte lyssnar på er, som är föräldrar. Hoppas allt löser sig och blir bättre så att han kan gå kvar: 💗

  20. Fri

    Låter super konstigt, jobbar själv på en förskola. Och vi har också bara ett barn vaket ibland, självklart måste barnet inte sova när de är på förskolan. Precis samma som att vissa sover korta stunder och andra långa. Vi har alltid vaken vila med barnet som är vaket och läser böcker. Vi pedagoger är ju där för att barnen ska få den rutin som passar dom bäst och vår verksamhet.
    Prata med kommunen du bor i och läs på om de rättigheter du har!! Förstår att det är jobbigt att ta denna striden men kämpa för ditt barn.

  21. Hanna

    Nu får du ett svar av mig som du kanske inte vill ha (Och jag hade nog inte ”tryckt på dig” min åsikt heller om du inte skrivit och önskat våra åsikter) Hur som helst menar jag inget illa men som förskollärare, småbarnsmamma och barnpsykologistiderande är detta lite av en hjärtefråga för mig.
    Barn i dag sover för lite, betydligt mindre än för bara tio år sedan vilket självklart inte är bra för dem. Med sorg i hjärtat vet jag att många barn på förskolan (på order av föräldrar ) hålls vakna även fastän de är så trötta. De intensiva och intrycksfulla dagarna på förskola går inte att jämföra med dagar hemma. Barn som inte sover dagtid behöver ofta sova en stund på förskolan för att orka och må bra. Ändå tvingas personal dagligen att hålla liv i urtrötta barn. För övrigt är denna metod välkänd som tortyrmetod under krig. Ofta har jag i mitt yrke varit rak mot kollegor att jag inte fixar att göra så mot ett trött barn.
    Att ordna en egen typ av vila för er som där han kan pyssla med stillsamma aktiviter kanske kan fungera om personalen inte upplever honom som trött? Ibland kan nog det vara svårt då personal ofta behöver rasta i samband med vila så enskild personal kan då ofta (vet att det är så på många ställen) vara ensam med alla barn under vilan. Det kan nog vara svårt att låta barn vara i olika rum utan vuxens översyn.
    För övrigt har forskning visat på att en sömnstund på dagen inte alls påverkar kvällens insomning på samma sätt som det blå ljuset från en skärm. (Tv/ipad etc) Vill man alltså att barnet somnar på kvällen så ingen skärmtid 90 minuter före nattning.
    Lycka till! Tvivlar inte en sekund på att era barn har världens bästa föräldrar.

    1. S

      Hmm… fast om Jason sover 30 men på förskolan och då somnar 5 timmar(!!) senare på kvällen så innebär ju detta att han får mindre sömn per dygn av att sova på förskolan… så du som förespråkar att barn behöver sova mycket borde ju i detta fall hålla med Gabriella om att han inte bör sova dagtid.
      Inget illa menat(som du själv uttryckte dig) men det var de dummaste jag läst!

    2. Jannie

      Jag tycker att hannas kommentar var saklig och bra så ”s” kom inte och säg att det var det dummaste du läst, det är inte konstruktivt eller sakligt på något sätt.

      Jag har inte hört om att man skulle få be om särbehandling på lilla sidan på förskolan, utan att alla barn går till sina sängar då det är vila, och tar det lugnt, somna eller inte. ”det är deras jobb” tycker jag ör fruktansvärt fult sagt mot de redan nu lågavlönade och hårt jobbande pedagogerna. Dom har sin lunchrast på jobbtid, får sleva i sig medan barnen äter vid samma bord. Ska dom inte få ha en endaste lugn rast på sin 8h arbetsdag för att ett barn ska hållas vaket när alla andra sover? Jag är själv inte förskollärare men tycker att dom gör ett jättefint jobb och att vi måste se deras sida av saken med. Ja, dom får den ”fritid” som vi annars fått då barnet vilar, men vi får ju alla de timmar som barnet är på vårdplatsen. Man kan inte alltid vinna. Och att vaka till midnatt hör till med sjuka barn. Han hade kanske ont i halsen eller slem eller öronvärk som är symptom innan själva febern bryter ut, och som gjorde det svårt för honom att sova,men som han inte klarade av att förklara för er. Ja ja. Hoppas i alla fall ni hittar er bästa lösning. Kram på er alla!

      1. Martina

        Men om man jobbar på en storbarnsavdelning där inget barn sover, när får man sitt ”lugn och ro” då? Det argumentet håller inte. Man kan ju heller inte lämna barnen utan tillsyn bara för att de sover!? Dessutom handlar det inte alls om särbehandling att hålla ett barn vaket, det handlar om att se till barnens OLIKA behov. Det ÄR vårt jobb! Att han somnar när de lägger honom behöver inte betyda att han behöver sova, jag hade också somnat om jag lagt mig på vilan! Mvh Martina, förskollärare

    3. Tess

      Men Hanna. Bara för att barn generellt sover för lite så behöver inte det gälla ett enskilt barn som du inte känner. Samma sak med att ”forskning visar” ditten och datten så finns det ändå undantag. Sen att hålla liv i trötta barn skulle jämföras med tortyr metod, lite hårt kanske. Det är ju inte så att det barn som sitter och lägger pussel eller bygger lite lego kanske, utsätts för tortyr även om det hålls vaken. Eller får sitta med en vuxen och kanske andra äldre barn och lyssna på en saga. För det handlar ju inte om att man barnet SKA ligga på en madrass och ruskas om lite när hen håller på somna.

      Förskolan ska anpassa sin verksamhet efter barnens behov så långt det går och det här är inte en av de svårare nötarna att knäcka.

    4. Anna

      Alla barn är olika. Min son på 3 år fungerar PRECIS som Gabriellas, personalen på förskolan har aldrig varit med om en så ”känslig” pojke säger dem (syftar på att det kan räcka med 5 min på dagen för att han ska somna 3-4 timmar senare på kvällen). Hur välutbildad du än må vara så verkar du ändå inte kunna se att alla barn faller inte inom de ”normala” ramarna. Hellre 12 h sammanhängande sömn 19-07 utan avbrott, är pigg och glad från morgon till kväll- än sovstund på förskola som resulterar i sena kvällar, störiga nätter och ett barn du måste väcka i protest för att komma upp till förskolan dagen därpå.

      Föräldrar känner sina barn bäst- de bestämmer vad som gäller. Punkt <3

    5. Anna

      Alla barn är olika. Min son på 3 år fungerar PRECIS som Gabriellas, personalen på förskolan har aldrig varit med om en så ”känslig” pojke säger dem (syftar på att det kan räcka med 5 min på dagen för att han ska somna 3-4 timmar senare på kvällen). Hur välutbildad du än må vara så verkar du ändå inte kunna se att alla barn faller inte inom de ”normala” ramarna. Hellre 12 h sammanhängande sömn 19-07 utan avbrott, är pigg och glad från morgon till kväll- än sovstund på förskola som resulterar i sena kvällar, störiga nätter och ett barn du måste väcka i protest för att komma upp till förskolan dagen därpå.
      ..

      Föräldrar känner sina barn bäst- de bestämmer vad som gäller. Punkt <3.

  22. Sabrin

    Hej!
    Tycker detta låter jätte konstigt. Det brukar alltid vara fler än 1 barn per avd som inte ska sova och ist vara öppe. Om fallet inte är så ska det alltid gå att lösa endå. Men jag har en fråga som inte har med ämnet att göra. Hur många timmar har ni inte kommun för syskon när ena föräldern är föräldrarledig? Med tanke på att Jason gått sin pappas tider när du är hemma. Undrar bara hur det ser ut eftersom det är olika från olika kommuner i Sverige
    Kram 💕

  23. Ida

    Det är alltid barnets bästa och vårdnadshavares önskemål som ska styra. Jag arbetar med yngre barn(1,5-2,5år) och vi har efter sommaren slutat sova och det är upp till oss pedagoger att organisera så att de barnen får en lugn stund med en saga eller lite pyssel.
    Jag har en vän med barn på en Waldorf förskola och hon har haft samma problem som er. Där skulle ALLA ligga på varsitt fårskinn under vilan, hennes treåring somnade VARJE dag fast hon sagt till. Det var liksom så dom gjorde på vilan och det fanns inga alternativ enligt dom, precis som för er. Fast det går emot vårt uppdrag i förskolan och det gjorde mig så arg och besviken att dom bara hävdade sin rätt och inte såg till varje enskilt barns bästa!!!! (precis som i ert fall)

  24. Therese Ingvarsson

    Gud vad tråkigt. Vår förskola anpassar sig som attan, När vår 1-åring behövde sova 2 gånger om dagen så löste förskolan det utan problem och likadant så frågade de hela tiden om vär 2,5 åring behövde sova mer/mindre. Märkligt att de inte hjälper till när det gäller sömnen som är så viktig.

  25. Therese

    Gud vad tråkigt. Vår förskola anpassar sig som attan, När vår 1-åring behövde sova 2 gånger om dagen så löste förskolan det utan problem och likadant så frågade de hela tiden om vär 2,5 åring behövde sova mer/mindre. Märkligt att de inte hjälper till när det gäller sömnen som är så viktig.

  26. I

    Nae fy! Det är det konstigaste jag hört! Jag jobbar själv i förskola och om föräldrar säger att ddras barn inte ska sova då löser vi det. Är det så att barnet somnar vid mellis? Ja då försöker vi hålla barnet vaket och går det inte så säger vi det till föräldern och föräldern får ta beslut om hur vi ska lösa det… fattar inte vad dom håller på med. Byt förskola! Det där är inte okej!

  27. Jessica Pira

    Lider med dig Gabriella!! Min 3,5 åriga son kan inte heller sova dagtid. Utan han får då istället sitta och läsa bok och bara varva ner men fortfarande vara vaken. De gör verkligen ingen stor sak av det. Tycker det låter konstigt. Verkar ju som er förskolechef är mer tillmötesgående än personalen. Tycker verkligen de borde vara mer förstående. Alla barn kan inte sova dagtid. Stå på er, tycker ni helt klart gör och tänker rätt!!

  28. Amra

    Det är ni som föräldrar som bestämmer om ert barn ska sova på förskolan eller ej! Ni måste stå på er,detta är löjligt! De har inte någon som helst rätt att bestämma över detta!!!
    Jobbar själv på förskola och det är alltid föräldrarna som bestämmer kring vilan. Det är ett serviceyrke så de ska bara ta det!! Ni är kunder!!!
    Sen blir det en fråga om tillit till den nuvarande förskolan. Känns det ok att bli bemött på detta oprofessionella sätt?!
    ❤️

  29. Emma

    Hej!
    Jag har liksom ni haft mina barn hemma länge min äldsta började när han var 3,5 år och min mellersta började nu i september och tror hon är typ lika gammal som Jason hon fyller 3 I oktober och jag är hemma med vår minsta som är 1år. Vi har valt att va hemma med våra barn länge och tror verkligen att det är så bra för dom. När de kommer till dagis är det inte lätt vi besökte också div dagis som vi tyckte skulle passa vår syn men det kändes liksom inte rätt bara till slut blev det pilbacken på östra ersboda och det är verkligen ett bra dagis jag är nöjd och barnen är super nöjda de går 15 timmar per vecka. Ett tips att kolla upp 🙂 det är också rätt guld värt om man hittat ett dagis nära där man bor så barnen kan umgås med sina kompisar utanför dagis tid med min äldsta insåg ja rät snabbt att det är verkligen viktigt för dom vilket ställer oss för ett dilemma när det kommer till att välja skola senare… Men jaa det tar vi senare! 🙂

  30. Linn

    Jag är själv utbildad förskollärare (har både jobbat på syskonavdelning och nu småbarnsavdelning) och förstår inte vad problemet är för Jasons fröknar. Man ska se till barnets bästa och det är inte att vara vaken till midnatt och sen upp till förskolan dagen efter. Då ska han ju inte sova på dagen, det är ju inte svårt att förstå. Man kan inte som förskollärare bestämma att alla barn ska sova, det finns ju barn som går hem mitt under vilan då barnen sover och man ska hålla dom barnen vakna tills föräldrarna kommer. Jason ska inte sova då får dom ju se till att lösa det, sitta och leka, läsa bok med honom eller erbjuda honom att gå över till en annan avdelning och leka med andra barn så länge. Det är ju inte svårt att lösa! Vi håller barn vakna på våran småbarnsavdelning vi söver barnen på madrasser eller i vagnar, vissa dagar har vi haft ex. Fem stycken som sover på madrass, fem som sover i sina egna vagnar och barn som ska vata vakna, vi ser till barnens behov och vad som är bäst för dom. Ibland får man göra två saker samtidigt när det kör ihop sig, typ torka borden efter lunchen medan barn leker bredvid.
    Stå på er och ring till förskolechefen igen, klaga, ni har all rätt!!! Personalen kan ju inte låta Jason sova för att dom ska få en lugn stund! Raster och så får man ju lägga utifrån hur verksamheten ser ut så raster kan man inte skylla på tycker jag. Så har vi gjort på mitt jobb varje fall.
    Jag tycker att det är sjukt att dom inte lyssnar på er, ni känner Jason bäst!!! Hoppas det löser sig och att dom lyssnar på er! klaga både hos förskolechefen och biträdande! Berätta gärna hur det går för er om dom börjar lyssna eller ej. Håller tummarna för att det ska bli bra

  31. Julia

    Låter jättemärkligt, har aldrig hört att det skulle vara så. Trodde de gick efter respektive familjs önskemål. Har precis skolat in min dotter som är 1,5 år, de frågade om och hur länge hon skulle sova efter lunchen och även var jag trodde passade henne bäst, vagn eller madrass.
    Hoppas det löser sig för er! 💕

  32. Sarah

    Vi hade precis samma problem! Vår 2 åring somnar sällan innan 23.. Alla barn måste sova minst 30 min på min sons förskola, ibland sov han så länge som 2 timmar! Nu går han dock på 15 timmars eftersom pappan är förändraledog med lillebror och då är tiderna 8-11 mån-fre 0 flexibilitet, 0 vilja att möta föräldrar och deras behov..

  33. Rebecka

    Vad tråkigt att de inte lyssnar på er! 😕 Har ni frågat exakt skäl till varför de låter honom somna?
    Vår son är snart 3 och vi har motsatt problem. Han sover 8-10 timmar nattetid och sover fortf lunch hemma på helgerna. Men på förskolan är vilan nån timme tidigare än hemma med resultat att han inte somnar. Och jag hämtar ett trött barn som man får kämpa att hålla vaken hela eftermiddagen 😑 Så det visar verkligen att alla barn är olika!! Jag hoppas de lyssnar på er så att Jason kan gå kvar. Kram o lycka till 😘

  34. Moa Runfeldt

    Jag förstår inte riktigt pedagogernas problem. Jag jobbar själv på förskola och har aldrig varit med på maken. Alla barn är olika. Vissa får sova så länge dom vill, vissa 1 timme eller kanske bara en halvtimme. Att ha en god kommunikation med föräldrarna är alltid viktigt. Funkar det inte att han sover på dan och dygnet blir hel galet så är de ju så, ingen som kan ändra på. Samt skulle dom på raster så får dom hitta en annan lösning på förskolan. Förstår att du är ledsen och upprörd men stå på dig! Säger ni att han inte ska sova sp är det ju så. Men somnar han insamling/maten så är det ju en sak! Aldrig varit med på maken om detta helt ärlig! Sjukt konstigt! Lycka till kram Moa! (Har du frågor svarar jag gärna)

  35. Johanna

    Har inte läst alla kommentarer, så med risk för upprepning… Självklart ska det inte vara några problem med bestämma det med sömnen. Vissa barn ska t ex bara sova en viss tid för att resten av dagen ska funka. Det förstör bara för er som familj och resten av dagen. Stå på dig! 💪 Hämtade min tjej innan lunch, sen sov hon middag. Började tramsa efter ett tag, dåligt för mig och bebis, och stora tjejen somnade sen eftermiddag 😐 Vi ändrade schemat, så hon sov där. Inga problem! 🤗 Och jag slapp bråka med henne om lunchsovningen. Win win. Kämpa på! ❤️

  36. Johanna

    Det är absolut föräldrarna som bestämmer om deras barn. Jobbar själv på förskola fast i Finland och personalen ställer oss efter barnens och föräldrarnas behov och val. Tycker ni ska ta det högre upp med cheferna och inte ge med er. Tycker ni blivit behandlade helt fel. Förstår att ni inte vill föra Jason dit mer. Hoppas inte personalen gör så att det går ut över er son när det blivit stridigheter mellan er. Tycker också att deras lösning är helt galen och det är föräldrarna som bestämmer barnents vårdtiden inte personalen isånafall borde personalen nog byta yrke.

  37. Nathalie

    Det är helt sjukt! Vår son slutade sova dagtid när han var 2 år och vi fick också tjataaaa på personalen för att dom skulle hålla honom vaken. Fick han sova en halvtimme där så var han lätt vaken till 21-22 på kvällarna – och skulle upp till dagis kl06… Vi fick känslan av att dom tyckte att vi var ”dum” som inte lät vårt barn sova dagtid.. så sjukt! Men vi stod på oss och till slut så gav dom med sig. Hur kan det vara ett tvång att ett barn ska sova dagtid?? Usch..

  38. Jenny

    Verkar konstigt! Har förskola på Tomtebo och tidigare sandbacka och visst vill de att barnen ska vila mitt på dagen en stund men det för dem kan lika gärna vara att sitta och ta det lugnt en stund och lyssna på bok eller liknande. Stå på er!

  39. M

    Usch vilken besvikelse för er! Låter jättekonstigt att de inte lyssnar på er. Mina barn har vosserligen alltid sovit på förskolan och hemma ( sonen upp till nästan 4 års ålder). Jag har väl trötta barn haha. Iaf jag kunde märka att när sonen sov dåligt på förskolan blev han lätt övertrött på kvällen och därför svårsövd? Bara en tanke, men ni känner ju era barn bäst och förstår att ni har tappat förtroendet för förskolan. Hoppas att det löser sig snarast!

  40. Tess

    Har inte läst alla kommentarer så det kan vara så att nån annan skrivit samma. Ni som vårdnadshavare har faktiskt stöd i läroplanen för förskolan där det bland annat står att ”verksamheten ska anpassas efter barnets behov”. Det kanske är svårt att göra i alla avseenden, men att ha en snart treåring vaken BÖR inte vara ett problem. Han kan ju inte vara det enda barnet på hela förskolan som är vaken, så det måste finnas någon personal som inte har rast just då förutom den som har yngrevilan.

    ”Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande. Förskolans uppgift innebär att i samarbete med föräldrarna verka för att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.

    Verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt.” från läroplanen för förskolan reviderad 2016.

  41. Ulli

    Men va,jag är själv förskollärare och på min förskola försöker vi alltid möta föräldrarna efter deras önskemål. Det är oftast inte möjligt att ha ett barn uppe pga av låg personaltäthet men de barnen som inte ska sova får vara med på vilan en lite stund till de första barnen har somnat då en pedagog kan följa med upp och är det någon som gärna somnar får man ju försöka hålla det barnet vaket.
    Varför ska ni hämta honom klockan 15? Det är väl inte förskolans sak att bestämma?
    Hopppas det löser sig för er på bästa sätt.

  42. Sanna Vikström

    Men det lät ju jätte konstigt? Mitt barn får inte sova på den förskolan som hon går på. Innan hon bytte till storbarnsavdelning, alltså när hon gick på småbarnsavdelning där i princip alla barn sov så fick hon vara vaken då det inte fungerade att hon sov. För då kunde hon inte sova på kvällen. Alla barn.är ju unika och ska behandlas därefter. Jätte konstigt att de inte kan lyssna på er. Kämpa vidare 💕

  43. Sara

    Vår son (2 år 3 mån) sover inte heller dagtid längre. Gör han det om så bara 30 min blir det precis som du säger, han kan inte sova på kvällen och får inte de timmar han behöver under natten. Alla andra barn på hans avdelning sover fortfarande efter lunchen men då får han leka med de lite större barnen istället vilket fungerar jättebra, de är ändå tillsammans ute på rasterna och på morgonen/eftermiddagarna när det inte är så många barn och är mindre personal. Låtet helt knäppt att de inte kan lösa det! Det står i förskolans läroplan att de måste möta varje barns behov och utveckling! Lycka till! Kram

  44. Amanda

    Gud vad konstigt. Jag jobbar själv på förskola(just nu mammaledig) i Gävle kommun(ska inte ha någon betydelse)och säger en förälder till oss personal att dom vill att sitt barn ska korta ner på vilan alt att barnet ska sluta sova på förskolan, då gör vi ju det såklart.

  45. Mimmi

    Det är bara att stå på er, vår Agnes har inte heller sovit sen hon var runt två år, då får hon helt enkelt läsa en saga med en pedagog eller vara med de större barnen. Det är ni som bestämmer över erat barn och ingen annan ❤️

  46. Sara

    Vi hade samma problem med vårt barn, han kunde inte sova dagtid. Vilade 2h/dag från 5 månaders ålder och slutade med vilan helt innan 2år. Han var den enda på sin avdelning som inte sov, men fick en mysig stund med pedagogerna där dom läste bok. Så ganska fick ha bok-vila. Vi bor också i Umeå, och jag har stört mig mycket på att det är så olika beroende på vem som är fsk-chef.

  47. Martina

    Det låter helt befängt att ni ska behöva hämta honom för att han inte kan vara vaken!? Är det en kommunal förskola? Det är väl självklart att man lyssnar på föräldrar i ett sånt här läge, de har ingen som helst rätt att köra över er! Verkligen tråkigt att det blev såhär, när man lämnar det viktigaste man har till någon så vill man ju att det ska kännas rätt. Hoppas det löser sig 💕 Mvh Martina, förskollärare

  48. Gabriella

    Hej! Jag arbetar själv på en förskola där de barn som behöver sova sover och resten får gör någon annan sort av lugnare aktivitet just för att komma ner i varv en stund. Har även varit med om på ett tidigare jobb där vi hade ett rum för barnen som skulle sova och ett annat rum för barn som skulle komma ner i varv där de låg på madrasser med sina kuddar, lyssnade på saga och fick massage med hjälp av en massage boll. Fanns där då barn som hade lätt för att somna men som föräldrarna bad oss om att dom inte skulle sova fick man istället sätta dom i sitt knä och få de att vakna och fokusera på sagan eller så gick man därifrån och gjorde någon annan aktivitet. Förskolan ska alltid se utifrån barnets bästa och är det att inte sova på dagtid för att sen sova på natten och orka upp dagen efter så får de göra det som krävs och även vara hjälpsamma och samarbetsvilliga och med ett bra bemötande. Mvh gabriella.

  49. Emelie Göransson

    Jag arbetar som förskollärare på en avdelning med barn i åldern 1-3 och vi har absolut barn som inte sover. Barnen som sover gör det utomhus i krubbor och de barnen som är vakna får bland annat som du föreslår leka med lera, rita eller kanske lyssna på sagor på ipad med en pedagog i närheten som tex dukar av borden och fixar med det under tiden. När det är klart tillbringar pedagogen all tid med de vakna barnen. Ibland är även de vakna barnen med de äldre barnen på deras avslappning. Finns det inte möjlighet för honom att vara med de äldre barnen? Håller verkligen med om att det är konstigt att de inte kan tillgodose detta. Sen förespråkar jag också sömn under dagen för de barn som behöver det. Jag brukar säga att somnar man så är man trött och behöver det. Och många gånger är det tyvärr föräldrarna som inte har någon bra rutin för barnen på kvällen som gör att barnen inte kommer i säng förrän runt midnatt. Försök boka ett möte med både förskolechef och pedagoger tillsammans så ni kan få höra allas tankar och idéer så borde ni kunna komma fram till en bra lösning för alla.

  50. Frida

    Vår dotter sluta sova middag när hon var 1,5 år ca & det var absolut inga problem för personalen.. hon fick sitta & rita eller läsa en saga medan de andra sov middag. Då var hon ensam om att inte sova middag också. Nu är hon snart 4 år & går på den äldre avdelningen & nu är det ingen som sover middag där.. Stå på er & i värsta fall, byt fsk till någon närmre! Känns ju jättekonstigt att de inte kan hålla Jason vaken…

  51. Kristina

    Låter hel konstigt. Är förskollärare / lärare och skulle aldrig låta ett barn sova på förskolan om föräldrarna inte vill det. Jag har dessutom en 3 åring (född april) som slutade sova middag i våras. Och äntligen fick vi rutin på det med att somna på kvällen. Nu lämnar jag 7 och hämtar mellan 15-16:15 ochhan sover inte. Visst är han tröttare vissa dagar än andra men han sover inte middag för det. Det blir kanske lite kämpigare hemma bara men sen somnar han innan 19:00. Har heller aldrig känt att det är värt att barnet ska sova 30-40 minuter utan för mig har det alltid varit allt (sova till 14) eller inget (inte sova alls) då de barn som sovit 30 minuter oftast inte ritkigt vaknar och sitter & halvsover i soffan ändå. Hoppas ni hittar en annan förskola med lyssnande pedagoger ❤️ Finns alltid lpfö98 rev10 (läroplan för förskolan) att kika i om du vill ha stöd. Kramis

  52. 2-barnsmamma och blivande förskollärare

    Arbetar själv på förskola och självklart tar vi föräldrarnas önskningar på allvar. Vi har just nu 1 barn som inte sover, inga problem. Det barnet brukar få gå iväg till äldrebarnsavdelningen och leka där under tiden. Annars sitter man ju och aktiverar barnet med play-doh, ritar eller något annat. Sen är det en annan sak om barnet INTE KAN hålla sig vaken (tänker om det somnar mitt i maten tex)
    När mitt äldsta barn gick på förskolan så fick inte heller han sova pga att det blev sent i säng kvällstid. Inga problem!
    Tråkigt att det blivit såhär.
    Hoppas ni hittar en annan lösning <3

  53. Marie

    Mina erfarenheter av förskola (har två barn) är att det absolut viktigaste är pedagogerna och samspelet mellan pedagog och förälder, lugna, trygga pedagoger som vill hjälpa oss föräldrar. Ekologisk mat, och annat är + i kanten men absolut inte nödvändigt egentligen… om man inte kommer överens med pedagogerna blir det knas hur ”bra” än förskolan verkar. Klart det finns dåliga förskolor, med de allra flesta är SUPER trots att de inte har ekologisk mat eller att det är nyrenoverat exempelvis. Barnen bryr sig inte om sånt 🙂 Min poäng är att ni faktiskt kanske ska byta förskola, till en närmare, en mysig förskola där pedagogerna förstår er som familj. Jag tycker det verkar helt sjukt faktiskt att han MÅSTE vila på dagen om han faktiskt inte är trött, låter galet i mina öron och har aldrig hört det förr… som att pedagogerna vill ha värsta fikarasten, alla barn ska sova! Klart han inte behöver sova då dagarna är korta, han sover länge på morgonen osv. Snart tre år också eller hur? Mååååånga barn i Jasons ålder som inte sover på dagarna. Jösses vilken märklig förskola…

  54. Angelica

    Min tanke är att det inte är ett dugg konstigt att Jason inte sover. Jag har två barn en stor tjej som är 6 och så en liten kille som fyller 3 om ett par veckor, båda två har slutat sova middag tidigt, men sovit som Jason på natten, inget konstigt alls då dom får alla timmar sömn dom behöver på det. Mina har fått gått över och lekt med storbarnen eller varit med någon fröken när dom andra små sover. Stå på dej, klart det är ovant för vissa fröknar då dom allra flesta barn sover dåligt på nätterna och börjar tidigt på dagis så såklart vanligt att dom sover då. Lycka till och hoppas det löser sej om ni gillar förskolan 😊

  55. Emma

    Min dotter är i samma ålder som Jason och är exakt likadan med sömnen, vi slutade med att hon sov på fsk redan är hon var 2 eftersom annars kunde vara vaken till 10-11! Och det har fungerat hur bra som helst tom när vi jobbade heltid (är mammaledig nu). Stå på er för så svårt ska det inte vara+pratade med BVC om hennes sömn redan vid 2, år och dom sa att det vissa barn behöver mindre sömn och andra mer!

  56. Therése

    Min dotter har inte sovit på förskolan mer än två gånger då hon helt enkelt behövt (och då tyvärr varit vaken till midnatt dessvärre, men har varit okej) och hon började när hon var två år och har gått i ett år nu. Hon går 2 -3 dagar i veckan, några dagar över 9 timmar, men det är inga problem för förskolan att hon och några andra barn leker stillsamt när de andra sover. Kan inte förstå varför en halvtimme sådan stillsam lek skulle kunna vara ett problem på er förskola. Förskolan ska kunna anpassa efter varje barn och fungerar det inte för familjen ska de självklart tillmötesgå. Tror knappast det är omöjligt i ert fall. Finns det någon avdelning med större, icke sovande barn där Jason kan vara under vilan? (ifall det hänger på att det inte finns tillräckligt med personal ellernågot liknande).

  57. Sofia

    Vår son är 3 år, efter ”semestern” fick vi frågan om han fortfarande skulle ha sovstund och vi bestämde gemensamt att är han trött och vill sova så går det bra.. men det är inget måste.
    Hemma går han och lägger sig vid 19, ibland somnar han på stört, ibland är han vaken till 22-23. Nu jobbar jag kväll några gånger i veckan och kommer hem runt 20:30-21:00. Oftast ligger han vaken tills jag kommer hem och kan säga godnatt, sen sjunger vi lite och så somnar han.
    Vi hade jättejobbiga läggningar ett tag, men så testade vi med att läsa en bok och sen sjunga godnattvisor. Nu vet han att när vi börjar sjunga så är det dags att sova 🙂

  58. Emelie

    Ni gör helt rätt. Stå på er! Ni känner ert barn bäst. Det ska självklart fungera både hemma och på förskolan. Jag har haft samma dilemma när mina barn var mindre men det löste sig till slut när jag blev riktigt förbannad och hotade lite lätt att byta förskola och även kontakta förskolechefen och högre instanser. Stå på er!!

  59. Stina

    Kan tipsa om haga förskola i Umeå! Jag har jobbat där snart ett år nu på småbarnsavdelningen och för oss är det A & O att det sker ett samarbete mellan pedagoger och föräldrar. Barnet ska inte anpassa sig efter förskolan utan förskolan ska anpassas efter barnets behov. Dessutom håller dom på att bygga en helt ny förskola som kommer vara klar vintern -19 dvs nytänkande planlösningar, gård mm. Tipsar starkt! 🙂 Hur som helst hoppas jag att det löser sig för er, barn utvecklas mycket av att vara på förskola förutsatt att den är bra. Ha en fin dag!

  60. IE

    Tycker att ni ska stå på er! Säg att erat barn ska vila för hans skull inte för fsklärarnas skull!
    Så vill ni inte att han ska sova för att det inte funkar så ska de förbli så! Barna är inte på fsk för pedagogernas skull utan pedagogerna är där för barna!
    Stå på er! ❤️

  61. Matilda

    Har ALDRIG varit med om att pedagogerna på våra barns förskola inte gjort som vi anser passar bäst för vårat barn kring vilan. Givetvis har vi haft en dialog och har de upplevt något av barnen som ovanligt trött så har de oftast kollat av med oss om det gör något om de somnar till en stund medan de läser, men aldrig att de sagt att barnet måste sova på vilan eller att de inte får vara vakna. Det är ju galet! För att det ska fungera hemma måste det ju fungera på förskolan, och för att dagarna på förskolan ska bli bra så måste det ju funka hemma – så hur kan de inte förstå att han inte ska sova om det påverkar hans nattsömn så mycket? Låter knepigt.. :/ Jobbig situation, hoppas ni hittar en bra lösning! <3

  62. Sofie

    Aldrig hört något så tokigt?!
    Har de alltså inga barn som inte sover på dagen? Låter extremt konstigt att de inte kan sysselsätta honom en timme med annat när de andra sover!
    Och nej ni ska inte tvingas hämta tidigare när ni har behov för heltid och dessutom betalar för heltid.
    Är ert förtroende förbrukat för förskolan nu eller ni känner att ni vill komma till en lösning för att ha J kvar där än?
    Lycka till!

  63. Caroline

    Så märkligt. På vår förskola har de lässtund med de barn som inte sover dagtid, aldrig något problem! Stå på er eller byt, finns säkert någon annan lika bra förskola om ni ändå kan tänka er att åka en bit! Kram

  64. Cecilia

    Frågan är ju om det verkligen är en sådan bra förskola om dom gör detta? oavsett aktiviteter :/ Är dom kanske ”vill ha en stund för sig själv” under dagen och vägrar släppa det..?

  65. Emmelie

    Jag som själv är förskollärare tycker detta låter jättekonstigt. De ska samarbeta med hemmet då ni är experter på ert barn. Sen blir det en organisationsfråga för dem men det måste det lösa om det är det behovet som finns. Ett tips är att ni läser vad som står i läroplanen. Det står bland annat att man ska ta hänsyn till barngruppens behov men även individanpassa. Stå på er!

  66. E

    Jag som själv är förskollärare tycker detta låter jättekonstigt. De ska samarbeta med hemmet då ni är experter på ert barn. Sen blir det en organisationsfråga för dem men det måste det lösa om det är det behovet som finns. Ett tips är att ni läser vad som står i läroplanen. Det står bland annat att man ska ta hänsyn till barngruppens behov men även individanpassa. Stå på er!

  67. E

    Byt. Får och hälsa på andra fk. Även om grupperna kan va större ibland så behlver de inte vara dåligt. Min son med adhd och autism gick på en med större. Men klarade det utmärkt. Vi böt från ett som va närmare hemma då dom tappa bort han 2gånger under inskolningen. Så byt far och hälsa på och kolla hurn perosnalen ör.

  68. Mamma till 5

    Men där gör både du och din man fel. För barnet behöver vila på förskola speciellt när de går heltid. Och barnet skall aktiveras när de är hemkomst. Gå ut en halvtimme och sen ge honom middag ett långt bad och lägg honom. Så ska du se att rutinerna kommer komma. Jason börjar bli stor vilket betyder att han behöver aktiveras mer. De är sådan utveckling. Och på förskola måste dom låta barnen vila för de är igång så mycket o lär sig. Du vill inte ha en ledsen pojke som skriker ihjäl sig av trötthet.

  69. Sandra

    Hej! Jag både förstår och inte förstår/håller med. Våra dotter är likadan och vi har verkligen bett pedagogerna att hålla henne vaken för att de inte ska bli tokigt hemma. Men dem har flera gånger sagt att så Funkar det kanske hemma men när hon är här så måste hon verkligen sova enligt dem. O först har vi känt lite att, vad vet dem om vår dotter och varför inte bara hålla henne vaken för ”vår” skull. Men det jag nu kommit fram till är att dem visst känner vår dotter rätt bra och dem stimulerar barnen på ett helt annat sett än hemma vilket säkert stämmer in på er son också. Hon är dödstrött och behöver verkligen sova där. Det går Inte att jämföra med en hemmamiljö. Sen kan jag tycka att dem skulle tagit det mer ordentligt med er och verkligen pratat om det och inte bara göra tvärtemot vad ni bestämt. Men detta tror jag är anledningen till varför dem gör som dem gör. Han har ju precis börjat, låt han vänja sig. Snart kommer han inte behöva sova på dagis. Synd att han inte ska få gå kvar om han nu trivs så bra…
    Detta är alltså bara vad jag tror 🙂

  70. Mamma till 5

    Men där gör både du och din man fel. För barnet behöver vila på förskola speciellt när de går heltid. Och barnet skall aktiveras när de är hemkomst. Gå ut en halvtimme och sen ge honom middag ett långt bad och lägg honom. Så ska du se att rutinerna kommer komma. Jason börjar bli stor vilket betyder att han behöver aktiveras mer.

  71. Amanda

    Hej Gabriella! Blev lite ledsen av att läsa det här faktiskt. Jag vet ju inte hur det är på just er förskola, men jag vet hur det är på de flesta kommunala förskolor och jag tror att det är lite lika. För jag antar att inte alla på Jasons avdelning sover. Men VILA har man alltid. Det står till och med i läroplanen. 🙂 Ofta har man olika vilor. Ett rum där alla de barn som ska sova kan ligga. Och ett rum där alla barn som ska vila kan ligga. På vilan kanske man läser en bok, lyssnar på ljudbok och ibland kanske man tittar på en film. Oftast är vilan 30 min lång. Om ett barn somnar under den vilan brukar man låta den sova tills vilan är slut, just för att; om den somnar så betyder det att den behöver sova just den dagen. När vilan är slut så väcker man barnet. Det känns elakt att skaka om barnet så fort den blundar och sedan blir det en jobbig eftermiddag istället för att barnet är trött. Om alla barnen på Jasons avdelning ska sova förutom honom tycker jag att ni kan föreslå att han får vara på en annan avdelning under vilan. Förskolan är nämnligen underbemannad och man kan tyvärr inte vara 1 pedagog på 1 barn, då det annars är ca 5-7 barn per pedagog. Förskolan har sina rutiner och man måste anpassa sig efter dom, precis som att skolan har ett schema med lektioner så har även förskolan det. Man har en tid då man äter lunch, mellis, man vilar eller har pedagogiska aktiviteter mm. Jag hoppas att du löser detta med era pedagoger. Men var inte rädd för att låta det ta lite tid innan de nya rutinerna sätts för Jason. Övertrötthet kan resultera till att han inte somnar på kvällen också. Men ni känner ert barn bäst såklart.
    /Amanda 🙂

  72. Angelica

    Stå på er! Jobbar på förskola, på en yngrabarns avdelning och vi har absolut barn som inte sover. Det handlar ju om hur man organiserar det, alltså hur personalen gör det. Känns väldig vanligt att barn slutar sova runt tre år. Vi hade något barn som låg med på vilan, lyssnade på sagan men somnade inte. Som sagt det borde vara upp till dem att organisera så att ert behov blir uppfyllt. Stå på er!

  73. Jessica

    Konstigaste jag hört!! På vår förskola var det flera av dom lite äldre barnen, ca 3 år, som var vakna medan dom yngre sov middag?! Förstår inte varför dom inte lyssnar på er! Jättevanligt att barn i Jasons ålder är på förskolan utan någon sovstund på dagen.. hoppas verkligen att det löser sig för er..!

    1. Johanna Nilsson

      Amen jisses vad fasen .
      Stå på Er jag håller på Er 🙂
      Min minsta dotter sov på dagarna på dagis både när hon började då vid 1,5 års ålder men slutade vid 2-3 års åldern ….. MEN sen sista året på dagis fick vi ett samtal att hon somnat ihop med de små vid deras massage stund efter middagen [ fröknarna går runt och massera barnen men lugn musik till ] och där somnade vår dotter 🙂 Tänkte Jaja låt henne sova sa vi , tyckte det var så roligt och även fröknarna 🙂 Men hon somnade utan problem mellan 18-19.30 varje kväll . Hon tränar brottning nästan varje kväll då och gör än idag , en väldigt aktiv och ”hård” träning så hon behövde nog den där sömnen efter middagen fast hon var 6 år och de andra i samma ålder lekte vidare 🙂

  74. Jessica

    Konstigaste jag hört!! På vår förskola var det flera av dom lite äldre barnen, ca 3 år, som var vakna medan dom yngre sov middag?! Förstår inte varför dom inte lyssnar på er! Jättevanligt att barn i Jasons ålder är på förskolan utan någon sovstund på dagen 😧 hoppas verkligen att det löser sig för er..! 💛

  75. Josefine

    Låter jätte märkligt. På fsk vår son går på är det nästan bara småbarnen som sover middag. För några månade sedan sa vi att i den mån de gick ville vi att vår son ska undvika att sova middag då nattningarna tog över en timma. Somnar han dock av sig själv i soffan så får de låta honom sova men vill inte att de tar in honom i vilorummet. De har varit jätte tillmötesgående och gjort precis som vi velat. Några få gånger har han somnat i soffan och då fått sova (soffan står mitt i lekrummet typ så han har fått sova med massa barn och lek runt om sig, tror att de få gångerna har han verkligen behövt vilan) men de flesta gångerna är han vaken, och de har aldrig varit problem från deras sida! Hoppas verkligen de löser sig för er! ❤️

  76. Lydia

    Hej! Har jobbat på förskola i 2 år och pluggar nu förskollärare. Tycker detta låter väldigt lustigt! Förstår personalen att det blir knasigt med raster efter lunch osv. Men då kan de bara ta fram en bok/papper/lärplattan och låta honom sitta med en sådan aktivitet i vilorummet med resten av barnen som sover en halvtimma tills personalen som gick först på rast kommit tillbaka? Känns väldigt konstigt att han måste sova fast ni säger att han inte behöver? Eller om de bara skickar honom till storbarnsavdelningen så att han får ha vakenvila med de lite äldre barnen? Finns så många lösningar!!

  77. Lydia

    Hej! Har jobbat på förskola i 2 år och pluggar nu förskollärare. Tycker detta låter väldigt lustigt! Förstår personalen att det blir knasigt med raster efter lunch osv. Men då kan de bara ta fram en bok/papper/lärplattan och låta honom sitta med en sådan aktivitet i vilorummet med resten av barnen som sover en halvtimma tills personalen som gick först på rast kommit tillbaka? Känns väldigt konstigt att han måste sova fast ni säger att han inte behöver?

  78. Malin

    Är själv förskollärare och så fort det kommer önskemål/behov av att ett eller flera barn inte ska sova längre vid vilan, löser vi i personalen det. Läsa bok, eller vakenvila brukar funka toppen! Sen har det funnits fall där föräldrar önskar att barnet inte ska sova, men att barnet inte går att hålla vaken trots alla möjliga försök, men så verkar det ju inte vara för er och då ser jag verkligen inte varför det inte går att lösa? Hoppas iaf att ni kommer fram till er bra lösning, och att personalen bemöter era behov. Förstår att det känns frustrerande för er! Håller tummarna för er ♥

  79. Anna

    Vi har haft samma problem med vår dotter på 3 år.. jag är hemma med hennes lillasyster så hon är på förskolan 9-14 3 dagar i veckan. Vi fick också förslaget at hämta innan kl 12 om vi inte ville att barnen skulle sova… extremt konstigt att de inte kan sitta i soffan och läsa en bok istället för att lägga sig på en madrass på vilan… klart att de somnar då, men det är Såå svårt att natta på kvällen när hon sovit på dagen.. förstår ett dilemma!! ❤️

  80. Lina

    Men gud vad märkligt? Våran förskola frågade mig om jag ville att våran dotter skulle sova eller inte, för dom spelade det ingen roll. Man bestämmer ju själv tycker jag. Tråkigt att det inte funkar med kommunikationen :/

  81. Veronica

    Min dotter 2,5 år är precis likadan. Får hon sova på förskolan är det totalt omöjligt att natta ungen. Vår förskola har varit väldigt lyhörda där vi först började att minska ner sömnen och sen tog bort den. Hon är med pedagogerna och nattar de andra barnen (lite mallig) och fungerar inte det får hon vara på en annan avdelning med större barn så länge 🙂
    Stå på er! Ingen känner era barn som ni. Tycker förskolan verkar ha en otroligt dålig inställning!!

  82. Johanna

    Men va?! Låter ju helt galet! Inskolade nyligen min son 1,5år (första barnet) och där var det ett par stycken som inte skulle sova middag och då satte sig en av personalen och läste saga för de istället. Är väl inget svårt eller konstigt? Ni känner väl ert barn bäst?! Dåligt att de inte kan sammarbeta.. Så tråkigt när ni i övrigt är jättenöjda! 🙁

  83. Sara

    Är han inte nästan tre år? För då är det ju i princip standard att barnen slutar sova på förskolan, runt tre år någon gång. Och oavsett så bör ju förskolan prova i alla fall, visar det sig inte fungera för att han blir för trött så är det väl något att diskutera men det låter som att de vägrar att ens prova?

  84. Sara

    Ni har rätt, förskolepersonalen måste respektera eran önskan osvsett deras egna åsikter. Bra att ni tar detta vidare, såhär får det inte gå till. Kanske bör de överväga att byta avdelning till honom då där det är ”vakenvila”, det skulle dessutom vara bra för hans språkliga stimulans. Att de inte tänkt på det? Skumt! /Sara, förskollärare och diplomerad småbarnspedagog.

  85. Amanda

    Jobbar på förskola sedan 4 år och studerar vid sidan av till förskollärare. Jobbar just nu på en ”småbarn”savdelning. Vi har barn som sover fritt och barn som inte sover alls i samma ålder. Vi vet inte hur föräldrarna har det hemma och sovtiderna sätts alltid i samråd med föräldrar. Ibland har man ju haft barn som tvärdäckar vid mellanmålet kl 14.30, och som måste powernapa en kvart i soffan. Men funkar det hemma så funkar det ju för oss, vi är ju där för barnen. Låter dock mest som att dessa pedagoger vill ”njuta” eller helt enkelt överlever sina administrativa uppgifter på barnfri tid, dvs. När barnen sover. Antingen är det fel på förskolans planeringstid, eller så har du haft oturen att hamna hos oengagerade och lata pedagoger som irriterar sig på att du är hemma. Synd båda delarna, hoppas ni löser det! Förskolan är ju fantastisk för barnen att lära sig saker på, men hos kompetenta föräldrar som ni verkar vara är inte hemmet att förakta heller. Om ni kan få ihop det.

  86. Lina

    Vad märkligt? Mina barn har oxå slutat sova under dagtid väldigt tidigt, vid ca 2 1/2 år, inga problem från förskolans sida även om dom varit dom enda på sin avdelning som behövt vara vakna. Det borde ju ligga i deras intresse att barnen kommer utvilade varje morgon. Ni kan inte hitta en ny förskola? Det verkar ju inte vara nått som alla förskolor pysslar med ändå.

  87. V

    Är själv förskollärare o blir ju mörkrädd. Det är NI som vårdnadshavare som bestämmer hur ert barn skall sova/inte sova, sedan har de säkert åsikter men heller inget som de behöver säga till er. ett barn skall inte anpassa sig efter förskolan det är förskolan och pedagogernas uppdrag att individanpassa vardagens så att det blir bra för barnet. Usch! Stå på er och jag hoppas att pedagogerna ber om ursäkt!

  88. Sophie

    Hade exakt samma problem jag blev tokig på kvällarna när min son inte somnade tillslut.. försökte prata med dom flera gånger och fick till svar att det är deras paus när alla barnen vilar och att dom har pappersarbete och sköta när barnen sov därför skulle alla barnen sova. Jag stod på mig tillslut fick min son gå in till den andra avdelningen med större barn medans hans avdelning vilade

  89. Sophie

    Hade exakt samma problem jag blev tokig på kvällarna när min son inte somnade tillslut.. försökte prata med dom flera gånger och fick till svar att det är deras paus när alla barnen vilar och att dom har pappersarbete och sköta när barnen sov därför skulle alla barnen sova. Jag stod på mig tillslut fick min som gå in till den andra avdelningen med större barn medans hans avdelning vilade

  90. Josefin

    Tycker det låter extremt konstigt. Min son är lika gammal som Joson och har inte heller sovit på dagen på väldigt länge, vi har ändrat rutinerna med dagsvilan ett flertal gånger på förskolan i takt med att han blivit äldre. 2h, 1h, 30 min.. Och pedagogerna har varenda gång förstått och hjälpt till och alltid sagt att det är upp till oss föräldrar. De gör det som passar oss bäst. Vet dock att Montessori här i min stad säger att alla barn ”måste” vila vilket jag tycker är så himla konstigt. Är väl upp till varje familj vad som passar dem bäst. Förstår verkligen att det blir jobbigt för er. Min son hade heller aldrig kunnat somna om han sov middag nu. Kram

  91. Erika

    Här var det inga som helst problem när vi sa att vår dotter inte behöver sova middag längre! 😳 de gör ju bara barnen så länge de har behov av det? Viktigt att de kommer till ro om kvällarna! Förstår ni känner er förtvivlade! När allt annat har fungerat så bra där. Hoppas det löser sig! Kram 🌺

  92. Sara

    Men va… aldrig hört talas om detta. Vår dotter hade vila där 45 min från början och det behövdes. Hon gick där 08-16.30 och vi nattade henne till 20.30. Sen förskolestart nu i höst har vi tagit bort vilan och hon somnar till senast 20. Inga problem var det. Är ju inte så att alla barn sover då det är en avdelning för 0-5år.. Jag hade valt en annan förskola om jag vore er, finns säkert flera lika bra som är närmare och mer tillmötesgående. Jag menar, hur bra kan dem vara när dem inte ens kan tillgodose ert barn och familjs behov…

  93. Sandra

    Låter väldigt märkligt. Antar att han går på småbarnsavdelning? Där vill personalen gärna att barnen ska sova generellt men vi har alltid bett om att vår dotter ska få sova mindre och bara om hon är trött näe hon gick på småbarns och det gick jättebra. Personalen hade ett gäng barn då som inte sov som de gjorde annat med. Stå på er! Ni ska inte behöva hämta er son kl 12 för att personalen vill ha rast själva när alla barnen sover. Kämpa på! Annars byt till en annan förskola. Bland det viktigaste på förskolan är just personalen och där är det viktigt att ni hittar rätt först, att ni blir lyssnade på. Jag lovar, det finns andra förskolor som kanske till och med är bättre. Stå upp för er rätt! Inte så mycket begärt att han ska få vara vaken kan jag tycka. Det är ni som föräldrar som krasst betalar deras löner så de ska lyssna på er och utgå från familjens behov.

  94. Emma Alin

    Oj låter jättekonstigt! Förra året började våran tös på 15 timmars vecka. Hon var då 3 år. Hon var den enda på sin avdelning som inte sov på dagen, personalen såg inte detta som ett problem alls utan hon fick sitta och pyssla lugnt eller vissa dagar gå över till avdelningen där 4 åringarna var och leka där så personalen på hennes kunde fixa med lite annat som gjordes när alla sov. Helt fantastiskt och så ska det vara på en förskola ♥️ Hoppas ni kommer fram till en lösning snart! Kämpa på!

  95. Emma

    Låter så konstigt. Våran dotter vilade inte heller i Jasons ålder på förskolan. Då fick hon va med dom lite större barnen och läsa en bok och pyssla lite medans dom andra i hennes grupp sov. Inga problem alls och det va pedagogernas förslag. Låter ju jättekonstigt om barnet måste vila om inte behovet finns

  96. Evelina

    Jag förstår dig helt!
    Vi har samma problem med våran grabb man vill kunna sätta sig i soffan och andas ut… prata om saker som ska fixas ja allt i föreldrar livet.
    Du gjorde ett klokt val….
    kram
    E

  97. Amanda

    Detta låter så konstigt och rent av löjligt! Jag studerar till förskollärare och jag har aldrig varit med om liknade. Det är helt upp till föräldrarna om ens barn ska sova eller inte. Här ska ju personalen och ni tillsammans komma fram till en lösning och vad som är bäst för Jason och er familj. Förstår inte riktigt vad problemet är för personalen? Det är väl bara att ha någon annan lugn aktivitet eller en läsvila som man ofta har? Och om det handlar om raster och liknade så är det ju alltid någon kvar på avdelningen som kan ha hand om de barn som inte sover. Fruktansvärt om detta skulle vara anledningen till att Jason måste sluta. Hoppas det löser sig! Kramar!

  98. Johanna

    Vii har inte haft några problem med det. Vist har de någon gång låtit barnen sova för de behövt de.. Men då har de gått 06.30-16.30.. Men annars har de fått gå över till de större barnen under vilan och varit med på läsvilan. Låter jätte konstigt varför han absolut ska sova. Så liten är han ju inte heller.

  99. Karoline

    Jätte konstigt! Jag skulle byta förskola om jag var er. Kanske ni har en närmare som passar er bättre som familj. På min dotters förskola var det flera barn som var vakna, även om hen var 1 år… 😕 ❤️ Lycka till!

  100. Ingela

    Har aldrig hört något liknande! På vår förskola har personalen alltid varit tillmötesgående vad gäller våra barn, vi känner dom ju bäst!! Att man inte vill låta sitt barn sova där är inte ovanligt finns många föräldrar som säger till omdet just för att dom inte somnar sen på kvällen. Nä jag skulle se mig om efter en förskola som ligger närmare, gärna gångavstånd så slipper F köra. Samt så lär han känna fler barn som bor i närheten 😊 Lycka till hoppas det löser sig för er ❤️

  101. Michelle

    herregud! detta är helt galet. ni känner ert barn bäst. att de gör en sådan stor sak av det. och Jason är faktiskt i den åldern då vila på dagen inte är nödvändigt. jag jobbar själv. på förskola och blir förvånad över deras betande.

  102. Helena

    Det är skitsnack från pedagogernas sida! Och är främst utifrån deras behov! Det är ni som känner er son bäst och vad som funkar för er familj, dessutom brukar många barn skippa lunchvilan from ca 2& halvt till 3 & ett halvt år, och där är er son inom det spannet. Min dotter fyller tre i slutet av oktober och har inte sovit middag sen juli, vi hade också diskussioner med förskolan, men de lyssnade!
    Det ska handla om vad som är bäst för barnet, Jason förlorar ju flera h sömn per dygn för att förskolan tycker att han ska sova en halvtimme på dagen, hur är det bra för hans utveckling hade jag frågat pedagogerna!!

  103. Fyrbarnsmamma

    Men han är ju stor! Jag har inte haft någon treåring (eller så gott som treåring som sovit). Dock har jag varit med om förskolor där alla barn måste ligga och vila, dvs somnar de så somnar de. Mina barn (alla fyra) är kvällugglor och ofta vakna till 22-23, så jag förstår precis varför man inte vill ha barnen vakna hela kvällen.

    Jag kan tänka mig att förskolan kanske tycker att det är tveksamt till om ni behöver heltid (det vill säga om du faktiskt kan jobba hela dagar med Jolie hemma eller om du också göra andra saker, dvs. har rätt att lämna. Du har ju inte rätt att lämna heltid om du jobbar en del av tiden på kvällarna, och gör något annat på dagen.). Kanske är det här förskolans, något udda, taktik att få er att välja kortare dagar? Kanske bör du ta upp ditt jobbupplägg med de, för att få de att förstå vilka behov er familj har av förskolan? Så fick jag göra när jag var student och förskolan tyckte att mina barn bara behövde vara på förskolan när jag hade föreläsning.

  104. Petra

    Låter jättekonstigt! På vår förskola bestämmer vi själva om dem ska sova eller inte och hur länge. Byt förskola och testa en annan tycker jag…är ju bra för J att få komma till en förskola när han är så stor, speciellt om han älskar det…

  105. Emelie Mayor

    Men herregud! Min dotter började när hon var nyfyllda 3 år och då sa jag också ifrån vilan för om hon sover på dagen så blir det precis som för er, somnar jättesent och sover mycket dåligare på natten. Hon klarar av att vara utan den och har gjort länge. Somnar jättelätt på kvällen och det är så skönt med rutiner! Våra pedagoger på vår förskola gick med på det utan krångel. Så tycker synd om er som får kämpa så hemskt för det. Ni är ju ändå hans föräldrar ❤ hoppas det löser sig! Kram

  106. Khadijah

    Tycker med att detta låter konstigt. Jobbar som förskollärare på en småbarnsavdelning. Vi har två småbarnsavdelningar. Vi har två st som inte sover . Inga problem. De får leka under tiden.

  107. Emelie

    Men herregud! Min dotter började när hon var nyfyllda 3 år och då sa jag också ifrån vilan för om hon sover på dagen så blir det precis som för er, somnar jättesent och sover mycket dåligare på natten. Hon klarar av att vara utan den och har gjort länge. Somnar jättelätt på kvällen och det är så skönt med rutiner! Våra pedagoger på vår förskola gick med på det utan krångel. Så tycker synd om er som får kämpa så hemskt för det. Ni är ju ändå hans föräldrar ❤ hoppas det löser sig! Kram

  108. J

    Alltså förskolan är ju en institution där de håller rätt hårt på rutiner för att få sina dagar att fungera med barngrupperna och jag tror tyvärr att er lösning kommer bli en annan än den ni har idag. Kan ni inte byta till annan förskola närmare och sedan byta tillbaka när han är äldre? Finns det dagmammor i kommunen ni skulle kunna söka er till ist? Det hade ju kunnat vara ett alt om ni nu Absolut Måste ha nån som passar honom om dagarna. Flerfamiljssystem är också ett alt som finns men som ingen talar om öppet eftersom politiker vill ha bort det (de vill alla barn ska gå på förskola). Gå med i Hemmaföräldrars nätverk på Facebook och hör om flerfamiljssystem där om ni inte får tag på dagmamma. Det hade kunnat vara ett alt också. Rent krasst tycker jag personligen att varken förskola eller skolan är till för barnfamiljer så byråkratiska som de är kring utformning av dag/utbildning/etc. Det finns oerhört många familjer och barn med npf och liknande som kommer väldigt i kläm pga fyrkantigheten hos personalen och/eller systemet som sådant. Hoppas det löser sig iaf! Ett boktips också mitt i allt som kan vara värd det nu i de jobbiga stunderna – ”Kärlekens språk” av Sue Gerhardt. Lycka till!

  109. Isabelle

    Åh. Men gud vad konstigt det låter. Självklart ska föräldrarna vara de som avgör huruvida deras barn ska sova på dagen eller inte. Jag har själv arbetat som förskolepedagog på två olika förskolor med ålder 1-3år. Där fanns det alltid något eller några få barn som inte skulle vila och då erbjöds det annan form av lugn aktivitet när de andra barnen sov, så som att läsa böcker eller bygga med lera. Stå på er för ni har rätt i denna fråga. Det är förskolan som ska anpassa sig efter barnets behov och inte tvärtom. Hoppas att det löser sig för er. Stor kram!

  110. M

    Hej! Tråkigt att det inte fungerar och att ni inte känner er hörda av förskolan! Jag har några tankar som kanske kan vara till hjälp?

    1. Förskolan ska lyssna på föräldrar, men verksamheten måste också fungera. Det innebär att det inte bara är att sätta honom med en bit lera, det måste sitta en pedagog med honom. Han får inte lämnas ensam. I dagens allt mer underbemannade förskolor kan vilan på dagen vara den enda chansen för pedagoger att prata med varandra om verksamheten, ha vissa möten eller kanske bara hinna gå på toa. Dessutom måste det finnas pedagoger på plats där de andra barnen vilar. Att han får vila på förskolan behöver således inte innebära att de ”vill er illa” – i brist på bättre ordval – utan att det kanske är ett måste för att verksamheten ska fungera.

    2. Att han inte är ett krävande barn hemma är mycket möjligt, ni har varit hemma med honom båda två och han har fått mycket tid med er som föräldrar där ni båda sett till hans behov hela tiden. Nu ska han plötsligt anpassas in i en grupp med många andra barn och personligheter, då kan han visa andra beteenden än vad ni är vana med hemma. Ett lugnt barn hemma behöver inte betyda att barnet är lugnt med andra, ett röjigt barn hemma kan vara hur lugn som helst med andra. Har levande exempel på detta, min son är vildheten själv och spexar hela dagarna hemma med mig och sin lillebror, men så fort vi kommer runt andra barn blir han tillbakadragen och vill sitta i knät på mig. Har en vän med barn som reagerar åt motsatt håll, lugn hemma, sjövild så fort ett annat barn kommer i närheten. Kanske är han så trött på förskolan att det helt enkelt inte fungerar att hålla honom vaken? Fråga och kräv ett svar på VARFÖR han får sova – är det underbemanning, att han är trött, glömmer de bort att han inte ska sova eller finns det någon annan anledning till varför de inte lyssnar på er?

  111. Amanda

    Detta är så konstigt. Jag jobbar som pedagog och vi har barnen vakna om föräldrarna vill det. Man vill ju vara hjälpsam med rutiner och sånt. Har själv barn och vet va bara 10 minuter sömn kan göra. Min dotter somnar halv 8. Sover hon 10 minuter somnar hon inte för en 23.

  112. Ida

    Vissa söver barnen för att det blir mindre för dom att göra, har samma problem på förskolan min son går på och har en kompis som är förskolelärare som erkänner att dom ibland söver barnen för att dom ska få lite mindre jobb för en liten stund.

    1. Amanda

      Det är verkligen inte sant! I förskola ingår det att barnen ska vila. Har man tex läsvila i 30 min och barnet somnar så BEHÖVER dom det. Sedan väcker man dom när vilan är slut.

  113. Ida

    Vissa söver barnen för att det blir mindre för dom att göra, har samma problem på förskolan min son går på och har en kompis som är förskolelärare som erkänner att dom ibland söver barnen för att dom ska få lite mindre jobb för en liten stund.

  114. Özge

    Håller med dig Gabriella. Det ska finnas lösningar och inte tvärtom. Förskolan och föräldrar måste göra det som känns bra för barnet,punkt!! Jag har jobbat i kommunal-pysslingen osv i flera år , det Finns inget sånt svar, dom ska anpassa sig till barnet! Jätte tråkigt att höra verkligen. Hoppas allt ordnar sig. Ps stå på er!! Kram 🙂

  115. marie

    Är förskollärare och det är ert beslut om han ska sova eller ej. Då får de lösa det oavsett om de måste ta ut rast just då el likn. Verkar rent ut sagt helt sjukt hur de bemött er. Är det privat? Eller kommunalt?
    Stor kram till er❤️

  116. Lina

    Jobbar som förskollärare och jag tycker att detta låter väldigt konstigt. Det är väl klart att om bara Jason mår bra av att vara uppe så ska han få va det. Det är ni föräldrar som bestämmer….. Märker personalen att han inte klarar sv det så är det en annan sak. Min son som är lika gammal har inte heller sovit middag sen han var 1 år men vi testade också att sova på förskolan men hade e alt samma problem som ni och därför fick han vara uppe på läsvila. Funkar hur bra som helst. Försök prata med inblandade igen om ni känner att det är just den förskolan ni vill ha….. Stort Lycka till!

  117. Jessica

    Jag jobbar själv på en förskola. Och hos oss sover inte alla barn.. så jag förstår inte riktigt vad problemet är. Man är ju där för barnens skull. Att få den ” egentiden” med pedagogen måste ju vara guld Värt.

  118. Emelie

    Som andra skrivit innan handlar det säkert om resursbrist. En personal brukar vara inne i rummet där barnen sover medan de andra går på rast och så turas de om. De har säkert inte möjlighet att avvara en personal för endast ett barn. Tycker dock inte att Jason ska behöva sova för det. Kanske kan de lösa det så han får vara tillsammans med de äldre barnen på deras avdelning medan hans avdelning sover?

  119. Emelie

    Meeeen VA!!! på vår förskola är det VI som bestämt när våra barn INTE ska sova på dagen. Har inte varit några problem alls!!! Jason är väl 3? Över 3? Är väl ganska normalt att de INTE sover på dagen… låter helt sjukt att de arbetar emot er! Stå på dig! Mina går på en förskola (ur och skur). Hoppas det löser sig för er. Kram

  120. Li

    Låter märkligt. Jättemärkigt, är ofta att något barn inte sover och då får det barnet leka med något, läsa eller se på film ibland. Är snart förskollärare och är på praktik nu och det är exakt så här, en flicka är vaken och alla andra sover, går hur bra som helst. Måste gå att lösa? Följer detta med ”spänning” lycka till det måste ju lösa sig och lider verkligen med er, känns så onödigt allting.

  121. Emma

    Är det enbart liggvila på avdelningen? Alltså madrasserna? Det kan vara så att personalen inte har möjlighet att vara uppe med ett barn (då raster ska tas ut vid denna tid) och då får barnet vara med på vilan och vad jag har erfait (jobbar på förskola och har en son på förskola) så ligger personalen där inne ca 30 min och om nu de barn som inte ska sova somnar ändå så måste (enligt lag) personalen låta barnet sova minst 20-30 min. Hur länge sover han?

  122. Rebecka

    Men gud vad konstigt.. min dotter har inte sovit på förskolan sen hon blev 2. Då var det personalen som påpekade detta att hon sagt ifrån och frågade ifall vi var okej med att testa att låta henne vaken. Hon fick då gå över och vara med den äldre barngruppen. Det var aldrig några problem. Tycker de låter jätte konstigt att man inte ens försöker lösa situationen.. utan att man gör de som är lättast och mest bekvämt för dom. Nej jag hade bytt förskola även om de känns jobbigt. Bytte själv förskola direlt efter inskolningen pga. Att vi kände oss orättvisst behandlade mm.. men tro mig det är värt det i slutändan. Kämpa på!❤

  123. Emelie S

    Usch Vad konstigt och dåligt av pedagogerna… Min son är 2 och sover bara ibland på dagarna om han är riktigt trött för annars somnar han inte på kvällen, precis som för Jason. Vi har ett jättebra samarbete med hans fsk och de har en hel grupp med barn som inte sover utan sitter och myser och läser böcker under vilan istället. När jag lämnar på fm brukar jag säga till om Link har sovit dåligt på natten eller vaknat väldigt tidigt och de dagarna försöker de få honom att somna men går det inte får han vara med de äldre barnen och bara vila istället. De kan inte kräva att Jason ska sova på dagen. De måste möta er föräldrar så att det fungerar för alla! Hoppas det löser sig! ❤

  124. Emelie

    Usch Vad konstigt och dåligt av pedagogerna… Min son är 2 och sover bara ibland på dagarna om han är riktigt trött för annars somnar han inte på kvällen, precis som för Jason. Vi har ett jättebra samarbete med hans fsk och de har en hel grupp med barn som inte sover utan sitter och myser och läser böcker under vilan istället. När jag lämnar på fm brukar jag säga till om Link har sovit dåligt på natten eller vaknat väldigt tidigt och de dagarna försöker de få honom att somna men går det inte får han vara med de äldre barnen och bara vila istället. De kan inte kräva att Jason ska sova på dagen. De måste möta er föräldrar så att det fungerar för alla! Hoppas det löser sig! ❤

  125. Jessica

    Jag har fem barn och alla har varit såna typer att de velat sluta sova middag runt 2-års åldern. Det har alltid blivit problem på förskolan då personalen resonerat precis som personalen på Jasons föris. Jag har också känt mig galen, dålig och knäpp som vädjat om att hålla mina barn vakna på dagen (av exakt samma anledningar som ni har med Jason). Personalens argument har alltid varit att det inte går att jämföra förskolan med hemmet, på förskolan behöver barnen helt enkelt sova för att orka med. Jag har med alla barnen lyssnat på förskolan (tyvärr) och konsekvensen har varit att barnen varit uppe hela nätterna.
    Men så med min nr.5 som nu är 2.5 år är det helt tvärtom. Det är samma förskola som med de andra barnen, men skillnaden är att personalen lyssnat helt på våra rutiner och önskemål. Min son slipper sova på förskolan, istället har han läsvila med en av fröknarna. Vi kan leva på som vanligt hemma, han somnar kl.19 och vaknar utvilad nästa dag. Vilken skillnad alltså! Jag ångrar att jag inte stod på mig med med de andra barnen. Föräldrar vet faktiskt bäst vad som funkar för sitt barn. Så stå på dig, du är inte galen! Men förskolan måste faktiskt vara lyhörd och lita på att föräldrarna känner sitt barn bäst och vill sitt barn det bästa.
    Stor kram

  126. Louise

    Men vad konstigt att de inte tar hänsyn till hur ni vill ha det <3 Det är ju jättevanligt att man inte vill att ens barn ska sova på dagen då det kan göra kvällarna ohållbara. Hoppas det löser sig eller att ni hittar ett bättre alternativ <3

  127. Reggi

    Helt sjuk säger jag och jag som förskollärare tycker det låter galet. Man löser det och vi pedagoger är där för att föräldrarna.
    Sen min son har läsvila på sin förskola. Stå på er det är ni som bestämmer.

  128. Amanda

    På vår förskola har vi alltid 30 min vila. Om barnen somnar då så BEHÖVER dom sova. Sen väcker vi dom när vilan är slut. Jag tycker att ni ska ge det lite tid. Och byt inte förskola!

    1. Patricia

      Fast det måste ju funka hemma också? Har de haft en fungerande rutin sen han föddes så är det klart att de vill fortsätta ha det så. Det är väl knappast bra för ett barn att vara uppe till midnatt och få så mkt mindre sömn för 30 min vila på dagen. Är man dessutom snart 3 år tycker jag att det är helt absurt att ens tvinga på det. Jag är själv förskolelärare och hade aldrig gått emot en förälder sådär, aldrig! Jag har en 6 månaders kille hemma som ALLTID sover mellan ca 14-17 på dagarna. De dagar de skiter sig så är hela kvällen förstörd, så jag är STENHÅRD på att vi är hemma den tiden så allt ska fungera för oss.

      1. Amanda

        Ja men om man har t.ex läsvila och ett barn somnar, vad tycker du att man ska göra då? Barnet behöver antagligen sova om den somnar på dagen. Ska man skaka på barnet varje gång man ser att den blundar? Då kommer barnet vara jättetrött på eftermiddagen och det är inte roligt för stackars personalen som är underbemannade. I förskola ingår det att barnen ska vila.

  129. Emma

    Men varför lägger de honom för vila… min tjej är inte ens 2 1/2 år men har själv valt att sluta sova både hemma och på förskolan trots att hon går 6-16.30 på förskolan. Men hon får bestämma! Och de är pedagogerna själva väldigt med på, de erbjuder henne att sova max 30 minuter och vissa dagar gör hon de och andra inte och då är det så. Aldrig varit något snack om att hon måste sova av personalen..

    De måste ju vara fler barn som inte sover? Speciellt i Jasons ålder som nästan är 3 år och de finns väl äldre barn också? Fattar inte problemet 🙄 Men får ni inget gehör så byt förskola! De viktigaste är väl att ni och Jason respekteras i slutändan även om förskolan än ”perfekt” på papper och i framtoning 😘

  130. Emma

    Jag är 18 år och utbildar mig på gymnasiet till elevassistent/ barnskötare. Detta tar jag mycket till lärdom av men självklart förstår jag att det inte ska vara såhär. Du gör och tänker helt rätt.. bara dåligt av förskolan! Men det kommer lösa sig! Bara att kämpa på, ni är starka<3

  131. Elin

    Låter ju jättekonstigt att dom inte kan ha honom vaken. Våran 3åring sover inte heller, då hon inte vill/behöver. Om hon vill kan hon ”vila” i ett rum där barnen tar det lugnt en stund och lyssnar på saga. Alt om hon vill sova får hon ligga i ett rum med de barn som sover.
    Men oftast leker hon dagen igenom med de barn som, precis som hon, inte behöver sova/vila på dagen. Alltså – flera olika alt erbjuda då alla barn är olika och kräver olika mycket återhämtning under en dag. Liknande borde väl även Er förskola (kunna) erbjuda!? Hoppas det löser sig för er!

  132. Regina

    Helt sjuk säger jag och jag som förskollärare tycker det låter galet. Man löser det och vi pedagoger är där för att föräldrarna.
    Sen min son har läsvila på sin förskola. Stå på er det är ni som bestämmer.

  133. Mickan

    Men så tråkigt att det inte fungerar med personalen. Jag är själv förskollärare och så där får det inte vara! Förskolan och hemmet ska sammarbeta, inte motarbeta varandra. Man ska tillsammans arbeta för att det ska bli så bra som möjligt för barnet❤️ Stå på dig! Det är ni som är föräldrar och i slutändan vet vad som fungerar bäst för erat barn❤️Hoppas det löser sig. Kram på er!

  134. Min anonyma historia

    Konstigaste jag läst. Jobbar själv på förskola och vi ska ju vara tillmötesgående med föräldrarna samt inte glömma att det är föräldrarna som bestämmer, men däremot kan vi ge råd om vad vi anser kanske skulle funka just här. Näe, stå på dig! Ni ska ABSOLUT inte behöva byta förskola pga att Jason inte ska sova.

  135. Min anonyma historia

    Konstigaste jag läst. Jobbar själv på förskola och vi ska ju vara tillmötesgående med föräldrarna samt inte glömma att det är föräldrarna som bestämmer, men däremot kan vi ge råd om vad vi anser kanske skulle funka just här. Näe, stå på dig! Ni ska ABSOLUT inte behöva byta förskola pga att Jason inte ska sova 🙏🏼

  136. Cecilia

    Jag rekommendera dagmamma. Det absolut bästa valet vi gjort till vår yngsta son. Barnen får sån trygghet. Dom blir sedda till 100%. Alltid stenkoll på vad som hänt under dagen, allt från toabesök, vem han lekt med, om han varit ledsen, exakt hur mycket och vad han ätit mm. Vi har alltid en bra dialog och hon lyssnar alltid på oss. Vår dagmamma gör utflykter nästan varje dag. Tex varje tisdag har alla med sig ryggsäck med egen frukt. Den äter dom sen i skogen där dom även får lära sig om djur och natur. På torsdagar träffar dom upp fler dagmammor som tillsammans har rytmik och gympa ihop. Vår äldsta son gick på förskola. Vi var nöjda till en början men ju äldre han blev ju sämre blev förskolan. Han lärde sig prata bättre och kunde berätta hur dagen varit. Kändes mer som barnpassning. Hör dig för i kommunen. Någon väns vän eller liknande kanske kan tipsa om någon. Hoppas ni finner en bra lösning för er familj!! Mvh Cecilia

  137. Cecilia

    Jag rekommendera dagmamma. Det absolut bästa valet vi gjort till vår yngsta son. Barnen får sån trygghet. Dom blir sedda till 100%. Alltid stenkoll på vad som hänt under dagen, allt från toabesök, vem han lekt med, om han varit ledsen, exakt hur mycket och vad han ätit mm. Vår dagmamma gör utflykter nästan varje dag. Tex varje tisdag har alla med sig ryggsäck med egen frukt. Den äter dom sen i skogen där dom även får lära sig om djur och natur. På torsdagar träffar dom upp fler dagmammor som tillsammans har rytmik och gympa ihop. Vår äldsta son gick på förskola. Vi var nöjda till en början men ju äldre han blev ju sämre blev förskolan. Han lärde sig prata bättre och kunde berätta hur dagen varit. Kändes mer som barnpassning. Hör dig för i kommunen. Någon väns vän eller liknande kanske kan tipsa om någon. Hoppas ni finner en bra lösning för er familj!! Mvh Cecilia

  138. Josefinek

    Tycker de låter konstigt att dom låter honom vila fast ni har vädjat till att ni helst inte vill de? Klart de är ett helt annat tempo på förskolan och ungarna blir tröttare, men ju äldre dom blir desto mindre sover dom och hela vilan försvinner helt. Om han nu inte ens sover hemma dagtid tycker man ju att dom borde ta till sig de och sen försöka allt i sin makt för att underhålla honom så att han håller sig vaken. Tycker absolut inte att han ska behöva sluta för en sådan sak, har ni fått den upplevelsen så har de ju blivit helt galet för så ska de inte vara! Stå på dig Gabriella! Kram <3

    1. Amanda

      Fast vila ska barnen göra i förskola oavsett enligt barnkonventionen. Även 5-åringarna behöver lägga sig ner en stund och varva ner. Dessutom går det åt en hel pedagog till 1(!!) barn om han ska vara vaken, vilket betyder att de andra pedagogerna får ta fler barn och det är inte okej på en redan underbemannad förskola.

      1. Josefine

        Givetvis kan han ju ”vila”, menade mer att dom kanske inte behöver låta honom sova. När föräldrarna ändå har sagt till både pedagoger och förskolechef och ingen lyssnar är det ju ändå något som står fel till? Och visst är dom underbemannade så förstår jag helt men de går att lösa på andra vis.

  139. Sofia Bergqvist

    Detta låter ju helt sjukt…..
    Jag jobbar på förskola och på min avdelning är det många barn som inte sover och vissa har begränsad tid de får sova för sina föräldrar.
    Vi är ju där för barnens bästa och om föräldrarna anser att det är att inte sova då ska ju personalen absolut följa det. Stå på dig, det är deras jobb. Du ska inte behöva byta förskola för att de inte orkar ha ett barn uppe när de anda sover!

    Massa styrkekramar till dig från en förbryllad förskollelärare!

  140. Sofia

    Detta låter ju helt sjukt…..
    Jag jobbar på förskola och på min avdelning är det många barn som inte sover och vissa har begränsad tid de får sova för sina föräldrar.
    Vi är ju där för barnens bästa och om föräldrarna anser att det är att inte sova då ska ju personalen absolut följa det. Stå på dig, det är deras jobb. Du ska inte behöva byta förskola för att de inte orkar ha ett barn uppe när de anda sover!

    Massa styrkekramar till dig från en förbryllad förskollelärare!

  141. Malin

    Personalen ska absolut göra som ni önskar! Jag är själv förskollärare och jobbar på en förskola och vi har många barn vaken och många som sover. Det är inga problem för oss och det ska det inte vara för dem heller. Jag är själv förskollärare och vi ska vara ett komplement till hemmet. Stå på dig ni har rätt och personalen ska hålla han vaken. Prata med förskolechefen och kolla upp på kommunen vilka rättigheter ni har och skyldigheter dem har. I läroplanen för förskolan står det massa bra med så kolla i den med. Dem får ändra på sitt arbetssätt så det fungerar för er och framför allt Jason! Hoppas det löser sig för ni ska inte behöva byta förskola.
    Mvh Malin

  142. Emma

    Hej! Förstår verkligen inte problemet med att hålla honom vaken, var exakt samma sak för våran dotter när hon slutade sova. Sover hon 15 minuter i bilen är hon vaken till midnatt. Hon går också på en förskola i Umeå kommun. När hon skulle sluta sova på dagen pratade jag med pedagogerna på förskolan, där kör dom på olika vilor tex sov-vila, band-vila och lyssna på bok vila. Eftersom min dotter inte skulle sova är hon med på band eller bok vila där meningen är att sitta still och slappna av istället för att sova. Jag känner att hela meningen med förskolan är att man ska kunna ha en bra kommunikation med pedagogerna. Alla barn är olika och har olika behov och det är pedagogernas skyldighet att respektera det! Har tyvärr hört mardröms förskolor inne i Umeå där personalen inte verkar bry sig om barnens behov utan ser till vad som är bekvämast för dom. Hoppas det löser sig för er eftersom du skriver att Jason gillar att vara på förskolan 🙂

  143. Hanna

    Låter väldigt märkligt att de inte kan samarbeta. Vad hade de för förklaring till att de inte kunde hålla honom vaken under vilan? Sover alla andra barn? Vid 2.5-3 års ålder brukar ju de flesta sluta vila… Det är deras skyldighet att samarbeta med er OCH se till att de barn som är vakna får en bra stund på förskolan. Så länge det inte går ut över verksamheten eller barnen. Barnen är ju de viktigaste som finns! Allt annat får man lägga åt sidan. /Förskollärare och mamma

  144. Lindalarss0n

    Men vad konstigt!
    Min dotter började fsk när hon var 1,5 år, har inte vilat där en enda gång. Dom vill att hon varvar ner så hon har fått sitta med iPad samt pyssla när dom andra barnen vilat. Helt okej för mig. Förstår inte alls varför dom inte tillgodoser eran önska .. 😔

  145. Emelie

    Så tråkigt att en sån liten sak skulle bli någon stor grej.. förskolepersonal ska gå efter barnets behov så förstår inte varför de inte vill låta han vara vaken. Är det för att personalen vill gå en ”lugn stund” medans alla barn sover?!
    Jag har själv en dotter som strax fyller 3 år och hon sover inte då hon inte har behov av det på sina 15/h i veckan på förskolan. Men kanske skulle behöva sova något nu när hon snart kommer att gå fulltid. Men det får vi då känna efter hur det kommer att funka.
    Hoppas ni hittar någon lösning för er snart ♥️

  146. Helena

    Jobbar själv på förskola och absolut ska vi samarbeta med föräldrarna kring barnen, det handlar om att ge och ta. På min avdelning har vi barn som inte får sova, vissa dagar får vi kämpa på uppevilan för att de inte ska somna, tyvärr misslyckas vi ibland och barnet somnar får då sova 30 min. Visst vi ställer det till det just den kvällen hemma men är barnet så trött att det trots aktivitet inte kan hålla sig vaken så finns behovet av middagsvila åtminstone den dagen.
    Kan ni inte pröva att hämta efter !unch någon dag i veckan? Är han supertrött lär han ju somna i bilen eller på bussen på väg hem, håller han sig vaken finns det ju inget behov av middagsvila.
    Annars är mitt tips byt förskola – både föräldrar och barn måste vara nöjda för att det ska bli bra! Kram

    1. Helena

      Ett litet tillägg…. Oftast är det mer liv och rörelse, fler barn många aktiviteter på förskolan och då blir barnen oftast tröttare än de brukar vara hemma. Och som ny i förskolan är det många nya intryck och rutiner som ska sätta sig hos barnet, men även hos pedagogerna som ska lära känna en ny individ. Men givetvis ska verksamheten anpassas så att alla föräldrars önskningar kring deras barn kan tillgodoses i möjligaste mån. Med det sagt stå på er om uppevilan eller kanske försöka byta till en syskongrupp då det låter som han går på en småbarnsavdelning.

  147. M

    Du ska absolut inte behöva byta fsk eller säga upp han!
    Jag hade samma problem när min son var runt 3 år.
    Men då sa jag till att mitt barn får inte sova på eftermiddagen punkt slut!
    Stå på dig!

  148. Lovisa

    Men sjukaste jag hört på länge!!!!!! Det är ni som bestämmer över ert barn och hur han ska sova, han är ju 3 år!!!!!!! Men förstår er, tillslut ger man upp för man orkar inte längre! Kämpa ♥️♥️♥️

  149. Lovisa

    Men sjukaste jag hört på länge!!!!!! Det är ni som bestämmer över ert barn och hur han ska sova, han är ju 3 år!!!!!!! Men förstår er, tillslut ger man upp för man orkar inte längre! Kämpa ♥️♥️♥️

  150. Johanna

    Oj, vår fsk har alltid vart väldigt tillmötesgående ang barnets sömn :/ vi bara nämnde att kvällarna började bli lite krångliga
    Och de föreslog själva mindre/ingen sömn på dagen. Tkr det är så det ska vara :/

  151. Malin

    Min dotter går 15h/v på förskola i Holmsund och vi har valt att hon inte ska sova på förskolan. Hon är född januari 2016. Det går hur bra som helst och vi får bra rutiner hemma också. Vi har haft samma problem med henne som ni har, sover hon på dagen som blir kvällsrutinerna fel. Båda barnen sover vid 19 här. 😊 konstigt att de inte låter honom vara vaken på förskolan?

  152. Jennie

    Hej!
    Brukar inte kommentera men måste nu😊 Jag tycker det låter jättekonstigt att de söver honom mot er vilja, varför gör de det?
    Har en dotter på 3 år å hon slutade sova på dagen vid 2 års ålder å det har aldrig varit ett problem på förskolan. Det va mer problem när vi ville att hon skulle sova å de inte lyckades söva henne. Så då valde vi att ta bort vilan, visst det blev en period som va jobbig hemma på em när hon då va väldigt trött men det fick vi härda ut men det hade inte varit ok som i ert fall att hon skulle varit uppe halva natten å sen upp på morgonen igen.
    Er förskola måste väl ha fler barn som inte sover, herregud alla barn är ju olika.
    Förstår att det känns jobbigt men det är ni föräldrar som bestämmer hur ert barn ska sova å inte pedagogerna på förskolan.

    Hoppas det löser sig för er😊

    Kram Jennie

  153. Millie

    Men vad är de för personal? När mina barn började på förskolan hade vi samma problem med vår son och vi pratade och va väldigt tydliga med atr dom inte fick lägga våran son för att han inte sov på kvällarna och dom lyssnade.
    Så min fråga är, va håller peronalen på med?
    Nu går mina barn på en ny förskola som är så bra, där har vi jätte fin kontakt med peronalen. Vi smsar nästan varje dag om allt möjligt för att vi har sån bra kontakt med dom gällande barnen. På detta dagiset är deras mål med föräldrarna att man ska kunna prata om allt oavsett om de är något jobbigr eller bra. Tycker de borde vara så på alla förskolor? Blir så ledsen när jah hör eran situation, det är inte ni de är fel på utan de är fel på att peronalen inte tar in vad ni säger och tror att dom vet bättre vad som är bäst för erat barn. Jag tror på att man ska samarbeta om precis allt för annars kan de ju inte funka. Mina barns fröknar är mer som mina vänner där vi bollar allt med och så borde de vara på alla förskolor. Stå på er och visa att de är ni som bestämmer och de är bara ni som vet bäst hur erat barn funkar. Ni är så underbara och vill erat barns bästa och då blir man ju så ledsen när personalen inte vill samarbeta. Vi har bytt dagis 2 gånger tills vi hittade detta perfekta så va inte rädda för att leta vidare heller om ni känner er missnöjda för tillslut kommer de dyka upp ett dagis ni bara älskar älskar! Kram fina ni och ta hand om er<3

  154. C

    Vad tråkigt att dom inte lyssnar. Alla barn funkar ju olika, borde ju dom veta.. kanske dom är lata o inte orkar ha vakna ungar när resten sover..?

    Våran förskola har lyssnat på oss och har våran snart 2 åring vaken vid vilan, tack o lov annars hade hon aldrig somnat hemma.. funkar bra, hon får vara med o diska o fixa efter lunch och sen göra lugna aktiviteter så hon ej stör dom andra barnen.

  155. Elin-Maria

    Men förskolan är till för barnen, inte för pedagogerna! Så dåligt! (På vår förskola finns en lista där föräldrarna får skriva ned sovrutiner för barnen. Typ ’max 1 h’, ’ingen sovstund’, ’ingen sömn efter 14:00’ etc. Sedan skriver förskolan i när barnet somnat och vaknat varje dag.) Tycker verkligen att ni ska stå på er, för alla barn är som sagt olika och det är faktiskt inte barnen som ska anpassa sig efter pedagogerna! Heja er ❤

  156. Johanna

    Tråkigt om personalen läser här. Folk är så otrevliga. Finns nog en annan sida av det som inte syns här.

    MEN tråkigt att förskolan lägger honom fast ni inte vill. Det är ju en vanesak, klart han är tröttare där i början!

    Vår första förskola bad oss börja med napp till dottern på 1.5år… de hade tio nya barn som ingen förutom vår pratade och de orkade väl inte med gråtande barn (fast jag sagt att mitt barn inte fick gråta länge, då ville jag hämta henne). Äe.

    Föräldrar ska såklart inte styra verksamheten, men viktiga frågor behöver personal och familj samarbeta kring.

    Men jag förstår faktiskt inte rädslan att sätta på förskola närmre om det finns. Det underlättar enormt att ha barnet nära.. även om det bara är en ”normalbra” förskola. Om inte annat så skönt för barnet att slippa långa resor.

    Hoppas det ordnar sig för er! Det är känsligt att lämna bort sitt barn. <3

  157. Fanny

    Fy vad tråkigt!
    Jag är själv förskollärare och skulle aldrig i hela min värld bete mig på detta sätt!!
    Jag arbetar annars(är föräldraledig) på en småbarnsavdelning och vi har flera barn som inte sover eller som ska gå hem strax efter lunch som vi håller vakna. Ett barn ska inte behöva vila för att underlätta för personalen, då är man där av fel anledning! När jag arbetar är jag där för barnens skull. De barn som är vakna försöker jag se som en extra fin stund med då det oftast är lugnare. De kan få hjälpa till med olika saker följa med till skrivaren, prata med kocken, fixa en trolldeg eller bara gosa i soffan.
    Hoppas ni hittar en förskola som faktiskt kan samarbeta med er som är deras uppdrag enligt läroplanen! Ni kan alltid luta er mot den även som förälder.

    1. Diana

      Det är såhär det ska vara. En extra stund med de barn som ej vilar middag.

      Ska verkligen inte underlätta för personalen för att dom ska få en paus det har dem sin rast till. Säger ni som föräldrar att ert barn inte ska sova så får dem ta de till sig och hålla J vaken..

  158. Marlene

    Men det låter ju helt galet! Jag har själv tre barn och det har aldrig varit några problem med personalen på det planet. Och då har vi haft barn på en förskola i Umeå (Ersboda) i snart 10 år. Vi har bara sagt att vi vill sluta med lunchvilan och dom har sagt okej. Sen är det självklart så att det finns vissa undantag där personal anser att det inte funkar. Vissa dagar är barn tröttare och somnar de tex i famnen eller bredvid personalen när det är läsvila, så kanske det just den dagen krävs en powernap på 10-15 min. Men personalen på vår förskola har vid sådana tillfällen sett till att det blivit just det, en powenap. Men dom har alltid försökt att hålla dom vakna i första hand! Och jag kan räkna på en hand hur många gånger dom sovit fast vi inte velat, under snart 10 år… Som förälder har du ju rätt att bestämma om det ska vara sov eller läsvila och hur länge ett barn ska sova…

  159. Emilia

    Men va? Herregud…det låter helt galet!! Vi har som regel att hon enbart få sova 30 minuter på vilan annars somnar hon så sent på kvällen och det accepteras utan problem. 🙂 Jag hade blivit vansinnig och ledsen på samma gång precis som du, om de hållt på så mot oss. 🙁 Och jag hade bytt förskola… Åh… Vad jobbigt för er alla 🙁 lycka till med det som nu blir! Kram <3

  160. Josefin

    Nej men usch, blir så provocerad! Som du säger själv, snacka om att göra en höna av en fjäder. Det handlar om att hitta en lösning för vad som fungerar för just Jason, och i detta fallet känns ju inte den lösningen sådär jättekomplicerad! Alla barn är ju olika. Herregud.. Hoppas ni kan få upprättelse för detta, men förstår att man vill byta ändå vid denna typ av bemötande. Synd när allt annat är så bra. Hoppas det löser sig på bästa sätt för er och Jason! Kram

  161. Maria

    Men vilken dålig stil! Förstår verkligen att ni är upprörda o ledsna☹️Själv är jag hemma med vår dotter o vet inte riktigt hur det funkar på förskola. Min dotter ,2år ,sover kanske middag om hon har vaknat riktigt tidigt nån morgon. O skulle hon vila får hon absolut inte vila längre än 14 för då är kvällen körd! Det kan vara lite jobbigt ändå fast vi väcker henne 14. Men en fråga:Hur gör man för att få barnen att vila på förskola? Min dotter är jättesvår, kanske till o med omöjlig att få henne till vila trots att hon vaknat tidigt ibland. När är det vila på fsk? O vad sysslar personalen med när barnen vilar o vad händer med de barn som är väldigt aktiva under vila? Försöker föreställa mig om man hade bytt ut Jason mot min dotter, för hon hade förmodligen inte suttit snällt o pysslat o ritat som Jason gör😁 tycker det låter så konstigt! Fsk måste väl respektera familjen på hemmaplan det känns som rätt givet att de flesta barn inte kommer kunna somna i tid på kvällen om de vilat sent på EM. O har man barn på fsk kan man ju anta att föräldrarna jobbar o behöver ha de få timmar som blir över på kvällen. Klart som fan att personalen skiter i om barnen är vakna halva natten, det är ju inte deras problem. Detta blev ett långt inlägg men som sagt-jag vet, eller fårstår inte hur det funkar! Kram på dig❤️❤️❤️

  162. Nelly

    Men så himla störande och lustigt, min pojk som är lika gammal som eran slutade att sova dagtid för ca 5 månader sedan och sa bara det till dagmamman ( han går hos dagmamma inte dagis) och inga problem. Han kan sitta i hennes knä och släppa och mysa lite istället för sova. En snart 3 åring behöver nog inte så ofta sömn dagtid. Har en 6 månaders hemma och haft min stora pojk hemma helatiden tills för 3 veckor sedan. Och uppfattar att han uppskattar och att det är bra för han. Synd det inte funkar för tror dom har himla skoj med andra barn och lär sig samspelet mellan andra barn och lyssna på andra vuxna osv. Kram till er hoppas ni hittar ett annat dagis eller om det finns dagmamma rekommendera jag det starkt. (Dagbarnvådare heter det väl men jag är inne i det gamla och säger dagmamma ) 😂😁

  163. Madeleine

    Som blivande förskollärare tycker jag att den här förskolans beteende är jätteskum. En STOR del av läroplanen handlar om gott samarbete mellan familj och förskolan, samt möta varje individs behov (och gruppen såklart). Tycker det låter som lathet från personalens sida och ett praktexemplar på förskolor som ser bra ut på papper men när det väl kommer till kritan så funkar den inte logistiskt.
    Tycker ni gör rätt i att kämpa för er sak och anser att ni bör sätta honom på en annan förskola som känns bra och bemöter er proffsigt.

    Hoppas allt kommer gå bra för er och att allt löser sig!

  164. Cissi

    Tråkigt att de inte lyssnar på er och era önskemål/behov. Han är så pass gammal så jag blir faktiskt mest förvånad över att de ens propsar på med att han ska sova. Särskillt då han inte sover hemma sedan ett tag tillbaka 🤔

    Sover ALLA barn? På vår förskola sover endast de som har behovet, oavsett ålder. Då vi bett att få dra ner på sovtid eller sluta helt så har de följt vår önskan, det har fungerat jättebra! Likadant med nappen. Vissa har den hela tiden men jag bad dem att BARA låta mitt barn ha napp under vilan. Då vi började dra ned på nappanvändningen alltså. De har lyssnat och respekterat.

    Våra pedagoger har sovlistor där de skriver vilka som ska sova och hur länge de sovit. Kan ju va ett tips, om de nu har svårt för att komma ihåg att J ska vara vaken..

    Bra att ni tar upp med förskolechef då personal inte tycks lyssna iaf.

  165. Josefine Moberg

    Usch vad jobbigt! Låter inte alls bra. Om inte fsk kan samarbete med er hade jag absolut övervägt att inte gå där, känns ju inte alls som tryggt då. Eftersom för er är de viktigt att han inte sover då rutinerna blir fel. Hoppas att det löser sig för er! Kramar

  166. Åsa

    Så tråkigt att pedagogerna verkar vara så låsta vid sina rutiner och inte kan anpassa efter behov.
    Jag blir förvånad över att alla barnen där sover middag. Vår grabb är snart tre, och han måste sova ett par timmar mitt på dagen för att orka, men på hans avdelning är han nästan ensam om det. Dock så är det inga problem eftersom han vilar tillsammans med yngre barn från en annan avdelning.

  167. Mikaela

    Hej , jag själv hade problem med förskolan angående min sons sömn. Ville han inte skulle sova mer än 1 timme pga som du säger är han vaken hela kvällen och ska upp tidigt på morgonen så resulterar i för lite sömn . Fick påpeka de ett flertal ggr och deras svar var att han ville sova vidare .. men så är det för oss hemma på helger med då vi väcker honom . Till slut så gav dem med sig och han fick normala sovtider på kvällarna . Men som sagt dem ska ju göra som vi säger om det är rimligt och fungerar för förskolan ! Vet inte varför dem gör och säger sådana saker faktiskt inte kul 🙁

    1. Ninna

      Jag tror såhär. När han var hemma så fungerade det annorlunda. På förskola kan det vara intensivt med många barn och lek och skrik och annat som gör en utmattad. Det kanske har resulterat i en trötthet hos honom som han kanske inte har när han är hemma med er. Han kanske är så aktiverad och trött att han inte orkar hålla sig uppe?. Däremot gör personalen så mycket fel i att dom inte möter er halvvägs. Han hade inte behövt gå längre än kanske 14.00? Han kanske behöver mer lugn och ro om dagarna. Om han dessutom går varje dag så hade det nog räckt med lite mindre timmar där. . Barn behöver inte gå hela, långa dagar om det finns en förälder hemma?. Min son går 15/per vecka (han är 2 1/2år). Han går till 12.30 sen får ha komma hem och somna en stund o resterande dag vara hemma. Ska tillägga att han är Helt Slut när han kommer hem..För honom räcker det. Han behöver inte hela dagar där. Det kan vara för mycket för barn och jag tror att vi som föräldrar måste lyssna in på hur våra barn mår och deras allmäntillstånd.

  168. Julia

    Byt förskola direkt!! Aldrig varit med om detta då jag själv jobbar på förskola! Såklart det finns en vakenvila också och skulle de nu inte ha det får de införskaffa det. Det här låter ju helt sjukt och man undrar vad de är för oseriös förskola..
    Som sagt, byt förskola för de här har jag aldrig hört om eller varit med om förut!
    Stor kram!

  169. S

    Låter jättekonstigt!
    Pga flyttar har min stora kille gått på 3 olika förskolor och alla har erbjudit vaken läsvila för de barn som inte ska sova. De har dessutom ett väckningsschema för de som inte ska sova längre än 45 min-2 h. Ni borde absolut kunna kräva vakenvila!

  170. Simona

    Men ursäkta! Va ere för dålig förskola?!
    Vår dotter är 2 veckor yngre än Jason och hon sover inte på förskolan! För vi har sagt att hon inte ska. Vi är föräldrarna och vi bestämmer punkt!
    Hoppas ni hittar en förskola som förstår att det är föräldrarna som känner barnen bäst.

  171. Danijela

    Jobbar själv på förskola och mpst säga att vi alltid följer föräldrarnas önskemål när det gäller sömnen.. Barnen kan vara med på vilan men då med en bok eller liknande och nära en pedagog så att man ser till att barnet inte somnar.. Håller tummarna att ni hittar en bra lösning som funkar för er fina familj ♥️

  172. Sofie

    Men alltså – vad är anledningen till att pedagogerna vill att han ska sova? Är det för han inte orkar med dagen annars eller tycker de bara att det inte passar deras rutiner eller något?

    Jag arbetar som förskollärare i vanliga fall, är föräldraledig nu, och vi försöker alltid arbeta med hemmet för att få sömnen att fungera så bra som möjligt. Vill vårdnadshavarna att barnet inte ska sova på förskolan så provar vi alltid det, är det så att barnet inte orkar en hel dag utan att sova (exempelvis så kanske de då själva somnar under eftermiddagen i stället, eller på väg hem från förskolan vilket då oftast resulterar i ännu senare nätter) får man testa sig fram för att försöka hitta en lösning, dock utgår vi alltid ifrån barnets behov – är de i behov av sömn/vila på förskolan så kanske man får låta de vila tidigare på dagen, eller stötta barnet lite extra på eftermiddagen när de börjar bli trötta så att de ändå orkar hålla igång. Man får testa sig fram och försöka hitta en lösning som fungerar för alla.

  173. Hanna Bortas

    Hej! Jag blir helt förtvivlad när jag läser detta.. Jag är utbildad barnskötare och har jobbat med 1-3åringar i en grupp på 17 barn, och även om majoriteten sov 1-2h så hade vi barn som skulle sova max 30min, och även de som inte fick sova alls.. Men det var inga problem då personalen delade upp sig, så jag förstår verkligen inte pedagogerna på Jasons förskola, man är ju där som pedagog för att möta barn och förälders behov.. Hoppas verkligen de bättrar sig! Kram ❤

  174. M

    Verkligen inte okej! Man kan inte tvinga ett barn att sova bara för att personalen ska kunna ta en kopp kaffe. Alla barn har olika behov!

  175. Hanna

    Hej! Jag blir helt förtvivlad när jag läser detta.. Jag är utbildad barnskötare och har jobbat med 1-3åringar i en grupp på 17 barn, och även om majoriteten sov 1-2h så hade vi barn som skulle sova max 30min, och även de som inte fick sova alls.. Men det var inga problem då personalen delade upp sig, så jag förstår verkligen inte pedagogerna på Jasons förskola, man är ju där som pedagog för att möta barn och förälders behov.. Hoppas verkligen de bättrar sig! Kram ❤

  176. Jennie Birelius

    Hej Gabriella! Stackars er säger jag! Såklart ska förskolan hjälpa er med detta! Har förskolan fler avdelningar där han kan vara när de yngre barnen sover? Kanske kan ha få gå över till de större barnen en liten stund? De ska ju ta barnets bästa i främsta rummet! På mina barns förskola så låter man varje barn få sova så länge eller inget alls beroende på barnet. Förstår att det är jobbigt såklart att prata igen om detta men ni ska ju såklart få vara trygga i ert val för er son. Jag hoppas det löser sig! Kram! ❤️

  177. Johanna

    Jag håller med dig fullt ut. Personalen kan inte gå in och bestämma om han ska sova eller inte. Visst dom kan föreslå, men inte fullgöra utan erat godkännande, fy va fult gjort! Sen inte låta honom stanna längre än till 12 pga att han inte ska sova där. Vad är det för jävla hittepå? Skönt att ni vände er till kommunen. Säkert fler som haft samma åsikter men inte vågat ta upp dom. Är det kafferasten som lockar för pedagogerna kan man undra? Ta med en kaffekopp och pussla med barnen som inte ska sova då.. gud!

    På vår förskola har dom varit väldigt omhändertagande och bra, tills nu när jag frågade lite förebyggande om dom använde sig av ’tecken som stöd’ då vår dotter på snart 3 månader har Downs syndrom. Svaret jag fick var att ” Nej, det finns nog en annan förskola som är bättre för henne än hos oss här”. Eh, va? Vår lilltjej ska gå på samma förskola som sin storasyster, punkt slut. Vad hände med barns rättigheter?

    Stå på er! Det ska vi göra ❤️

  178. Louise

    Men va? Han är väl nästan 3 år? Min 3 åring sover inte på dagen & på henne föris är det uppdelat att dom barnen som inte sover får ha en lugn stund med en film eller liknande. Väldigt märkligt tycker jag :/

  179. Ellen

    Hej, på våran förskola så sover visa barn och andra har läsvila. Men vi kan inte sätta endast ett barn med att dega för då går det en extra personal. Vi måste ha uppsyn. Så en har liggvila en läser och en måste ha rast för att alla ska hinna få raster. Så att sitta med ett barn skulle va omöjligt, och eftersom vi måste ha uppsyn så kan vi intw låta någon sitta själv

  180. Sandra

    Det låter väldigt konstigt faktist.. Jobbar själv på förskola och förstår inte riktigt vad deras problem är i detta? De är många barn i Jasons ålder som är vakna när de barn med behov sover. Det gäller bara att aktivera barnet i fråga som ska vara vaken. Hur svårt ska de va? Gå ut på en promenad med barnen? Ha en pysselstund? AKTIVERA. Fy skäms ..

  181. Camilla

    Väldigt märkligt bemötande. Mitt ena barn är i samma ålder som Jason, sov i början på förskolan men somnade då vid 22-23. Slutade sova på förskolan = bra rutiner igen och aldrig en negativ kommentar från förskolan. Otroligt tillmötesgående och bra. Tycker personalen på er förskola gör fel.

  182. Linda

    Skulle aldrig hända på vår förskola. Där är det föräldrarna som sätter reglerna för sina barn. Ber vi om att han inte ska sova så gör han inte där, om nu inte han somnar av sig själv i maten eller på någon madrass mitt i leken. Men annars har de en aktiv vila när de som ska sova sover och de andra gör lugn aktiviteter så som rita pyssla läsa. De är ju där för oss föräldrar och barn, de är inte vi som är där för dem. Som förälder skulle jag bli jätte arg om mina önskemål ignoreras. Skulle ta upp detta händer inget så skulle jag se mig om efter ett annat alternativ. Stå på dig, du bestämer över ditt barn!!!

  183. Sofia

    Min son fyllde 3 i söndags och vi tog bort hans vila när han var 2,5 år. Han har gått på förskola sen han va 1 år 3 mån och då sov han 1,5 timma sen har vi trappat ned då vi vill att han ska sova vid 19:30 för att orka upp dagen efter 😊 men det har aldrig varit några problem med personalen utan vi sa att nu ska han inte vila mer på dagtid men det hände att han somnade sittandes några gånger när vi precis hade tagit bort vilan men då väckte dom honom och lekte eller gick ut med honom 😊
    Tycker inte det ska vara några problem att dem håller Jason vaken när han är där, som sagt han är ju stor nu och kräver inte sömn dagtid på samma sätt som när dom va små. Hoppas det löser sig för er och att personalen lyssnar på er eller om han kan få komma till en annan förskola 🌸

  184. Ellen

    Hej, på våran förskola så sover visa barn och andra har läsvila. Men vi kan inte sätta endast ett barn med att dega för då går det en extra personal. Vi måste ha uppsyn. Så en har liggvila en läser och en måste ha rast för att alla ska hinna få raster. Så att sitta med ett barn skulle va omöjligt, och eftersom vi måste ha uppsyn så kan vi intw låta någon sitta själv

  185. Mathilda

    Men vad konstigt! Det borde ju inte alls vara ett problem. När jag var liten sov jag aldrig på förskolan för att jag inte sommade i tid hemma då, jag fick vara med personalen medans de andra barnen sov. Vet att vissa pedagoger var upprörda över det för att dem inte fick sin rast då men flera abdra stöttade mina föräldrars beslut till 100!
    Hoppas det löser sig för er!

    1. S

      Jag tycker dock aldrig att personal ska bli drabbade. De har rätt till sin rast precis som alla andra yrkesgrupper! Det måste dessutom vara extra viktigt att få ha sin rast med tanke på arbetsuppgifterna. Det förstår nog vi alla som vet hur små barn är… Däremot ska förskolorna såklart vara lösningsorienterade! Är det verkligen bara ett barn som inte ska sova? Kan inte de barn som inte ska sova ha lässtund eller liknande då? Det borde gå att läsa utan att vare sig familjer eller personal påverkas negativt!

  186. Linnea

    Det är ditt barn och du ska kunna kräva att han inte sover på förskolan. Min minsta slutade sova vid 2 år och 3 månader, lite ovanligt för förskolebarn på heltid men personalen accepterade det fullt ut och medans alla barnen på hand avdelning sover får vår kille gå över till stora avdelning 4-5 åringar och läsa bok istället – han är så mallig. Han är lite trött direkt han kommer hem de dagar han går heltid (mån-ons) men då brukar han få titta på en film eller pyssla en timme sedan är det full fart igen. Han somnar strax före 8 och vaknar halv 7 på vardagarna. Jag skulle tipsa om att hålla honom hemma några dagar tills ni är tillbaka i era rutiner igen och sedan lämna på förskolan och bestämt säga ”idag ska Jason inte sova”. Sedan ringer du och kollar och stämmer av igen strax innan det ör dags för vilan att de ska hålla honom vaken. Var kanske beredd på att få hämta lite tidigare, tex kan du erbjuda att de ska hålla honom vaken och om han blir trött och gnällig eller så så kan de ringa dig efter ca 13.30 så kan du hämta hem honom och så göra så i någon dag och successivt öka på tiden för honom. Pedagogerna har inget att säga till om när det gäller om ditt barn ska sova eller inte utan det bestämmer ni helt och håller själv.

  187. Alina

    Förlåt men detta var det dummaste jag hört. Det brukar finnas barn som inte sover. Då får dem gå över den timmen till någon annan avdelning bredvid och pyssla, rita leka eller annat medans de andra barnen får sova. Detta var verkligen märkligt! Hoppas ni löser det

  188. Pernilla

    Tycker det är jättekonstigt att dom inte kan möta er. Alla barn är olika och vissa sover på dagen långt upp i åldern och vissa inte.

    Har ni besökt Haga förskola? Bor själv kring erat område och kan tyvärr inte rekommendera förskolorna här omkring men kika på Haga. Tycker att personalen där är toppen.

  189. Cassandra

    Så himla märklig förskola! Har precis skolat i min 2 åring och där är pedagogerna väldigt noga med vem som ska/ ska inte vila, och har då de som ej sover med en pedagog i ett lugnt rum där de pysslar osv. Väldigt dåligt att dessa pedagoger du skriver om inte lyssnar på er!

  190. Mia

    Hej! Det låter fruktansvärt märkligt att de inte lyssnar på era önskemål, och de verkar aktivt välja att han ska sova en stund😕 På min sons förskola – han är 2 år och 8 månader – får de barnen som inte sover välja om de vill leka vidare under vilan eller sitta och läsa bok i soffan! Just för att varva ner en stund, men absolut inte sova. Vår pojk funkar lite likadant som Jason, sover han på dagen är han inte jättesugen på att sova vid 20😕 Jag tycker ni ska bli lite arga på personalen och säga till på skarpen. Han är ju faktiskt där på era villkor och de jobbar där för er skull! Stå på er!💪🏼

  191. Rebecka

    Spontant, utan att veta hur pedagaogerna resonerat, tycker jag att det låter extremt konstigt. På vår dotters avdelning är det en självklarhet att man anpassar efter varje barns och familjs behov, vissa barn sover mycket, andra lite och en del inte alls. Pedagogerna uppmuntrar till dialog kring detta, när vi kom tillbaka efter semestern frågade de tex om vi ändrat några rutiner under sommaren eller om de skulle fortsätta som innan. Så väldigt tråkigt att samarbete inte fungerar, hoppas det löser sig för er! ❤️

  192. S

    Jag förstår absolut hur du känner. Vi hade det likdant när vår dotter var i Jasons ålder. Tycker absolut att pedagogerna borde förstå det, men frågan är snarare om han orkar vara vaken på förskolan? Många barn (bland annat vårat) är så extremt trötta på förskolan att det helt enkelt inte fungerar att hålla de vakna. Men det verkar inte vara så i erat fall? Jag kan bara råda till att stå på er, ni känner er son bäst. Annars vill jag trösta er med att det är en övergångsperiod, om ett år kommer det lösa sig av sig självt och han kommer inte visa några tecken på trötthet eftersom han blivit äldre. Det handlar också mycket om att han behöver vänja sig vid tempot på förskolan och förskola i allmänhet, efter några veckor kommer han ha kommit in i det mer och det kommer funka bättre att hålla honom vaken.

  193. Erica

    Jösses va knepigt! Personalen på fsk SKA göra som ni vill ha det. På våran fsk läser en pedagog böcker för barnen som inte behöver sova men att dom ändå får en lugn stund och varvar ner lite.
    Hoppas det löser sig till eran fördel, vilket jag tycker är konstigt om det inte gör..! Kram

  194. Maria

    Vad jag blir ledsen av att läsa sådant. Nu går visserligen vår son bara 15 timmar per vecka i förskola och är 3.5 år men vi hade en liknande situation i vintras, när han var knappt 3 år då. Förskolan tyckte att han behövde sova där, att han inte orkade eftermiddagen (alltså mellan 12.30-14). Vi gick med på att låta honom vara med på ”sov-vilan” och att han fick sova max 30 min. Vi körde det en vecka trots att han var vaken till 23. För att ha en period att utvärdera. Sen sa vi att det går inte, vi kan inte ha honom vaken till 23, en lillasyster som då ville gå upp vid 5 och mannen som är borta minst 5.30-17 varje dag.
    De förstod mig (oss) och löste det genom att antingen låta honom vara med på läs-vilan eller om han inte ville sitta still där så fick han sätta sig och bygga lego eller pussla. Fungerat finfint och nu efter långt sommarlov sitter han med på läs-vilan alla dagar.
    Förskolan ska hjälpa er som familj, absolut!!

  195. Carolina

    Så tråkigt för er alla, speciellt för Jason, som har börjat och trivs. På mina flickors förskola är det flera barn som är precis 2år fyllda och inte sover längre på förskolan, det är ju varje familjs enskilda val beroende på sina barns välbefinnande. På båda mina tjejers avdelningar har de ”vila på maten” då de barn som inte sover myser och de läser böcker, tittar ibland på någon kortfilm osv. Något sådant alternativ borde vara självklart tycker man ju? Bra att ni står på er, sluta inte med det! Ifrågasätt andra ”viloalternativ” bortsett från sömn. Håller tummarna för er!

    Stor kram
    Carolina 🌸💗

  196. K

    Känner igen det där. Vår dotter på snart 2,5 år ÄLSKAR sin förskola men vi avskyr den. Vi har varit på möte med chefer och pedagoger, får uppfattningen att de förstår, sen är det samma sak igen. Vår dotter har väldigt känslig hud och har hon bajsat måste det torkas direkt. På sommaren behöver hon salva osv. Vi var tydliga med det men ändå kom hon hem med stora sår av bajset. Sedan bytte hon avdelning till de större barnen utan att vi blev informerade. Vi märkte bara att hon var väldigt orolig på natten (som hon blir av nya rutiner). Då frågade jag och fick reda på det den vägen… de skyllde på att vi inte frågat. Lite svårt som förälder att fråga om saker man inte vet…? Sen vet de aldrig hur det gått för henne under dagen, de säger alltid att ”en annan pedagog satt med henne”. Hur mycket vi kommer med lösningar och sätt att kommunicera så brister de. De säger de inte har tid med veckobrev pga de inte har allas emailadresser…? Så konstiga svar ständigt. Nu är hennes lillebror bara någon månad gammal men vi funderar redan nu på att byta/skriva av henne. Förstår inte hur så simpla saker inte fungerar? Suck….

  197. Lisa

    Jag tycker också det låter väldigt konstigt att det inte går att hålla Jason vaken. Har dom nån särskild pedagogik som säger att man ska låta trötta barn sova? 🤔 Tror jag hört talas om något sånt. Men som sagt, barn är ju olika, många större barn kanske klarar att sova en stund på förskolan och ändå somna på kvällen, men för er funkar det ju inte 😖 Förstår verkligen att ni är ledsna! Det är ju såå viktigt att det känns bra mellan föräldrar, pedagoger och barn, får klump i magen av att det ska kännas dåligt. Har inga tips men hoppas det löser sig!

  198. K

    Hej!
    Jag själv är förskollärare och Har erfarenhet av detta.. Vi pedagoger skall lyssna på er vårdnadshavare då ni vet om ert barn bäst. Dock vet jag att det är väldigt tajt om personal på de flesta förskolorna runt om i landet, det är alltså personalbrist. På min förskola så arbetar jag och två andra barnskötare, där en är med under vilan, (Madrass) den andra ska hinna torka borden, golvet samt ta alla vagnbarn. Sen så har vi den tredje som har uppevila med de barn som inte skall sova på dagen, där läser vi böcker eller hittar på någon rolig aktivitet. Under denna tiden skall även all personal hinna ta sina raster. Ibland blir de tyvärr att personalen slarvar o lägger alla barn på vilan för att de ska hinna med rasten.
    Tyvärr så är det fel, enligt mig och jag håller med dig fullt ut. Det skall kunna funka i familjens vardag med.
    Jag hade rekommenderat att byta till en privat förskola och redan från början säga hur de är, alternativ dagmamma!?
    Kram

  199. Rebecca

    Men inte okej!! Dom måste ju uppfylla barnens behov och i detta fall är inte Jasons behov att sova… min dotter som är 3-4 månader yngre än Jason får inte heller sova. Då har dom en mysig lässtund för de barn som inte ska sova!, så dom kommer ner i varv och vilar lite. Det måste dom ju kunna göra hos er också, Jason kan ju inte vara de ända barnet som inte ska sova? Så tråkigt att de blev såhär när han annars trivs.. hoppas de löser sig. Ni kanske kan hitta en annan förskola som uppfyller alla krav? Önskar er iallafall lycka till💞

  200. Sanna

    Våran fsk har inga problem med att ha barn vakna undet vilan, förstår inte grejen.. hur kan dom kräva att eran son ska sova om ham ska vara där eller att ni ska hämta vid lunch?? Låter ju helt galet!! Alla barn upp till 5 års ålder sover väl inte på dagen? Nu sover min son ca 45 min på fsk och sover bra på natten iallafall men skulle vi vilja plocka bort vilan kan jag aldrig tänka mig att våra pedagoger skulle säga emot 🤯 så tråkigt att ni blivit bemötta på detta viset ..

  201. Jonna

    Vi har precis samma problem med våran son , Han är 3,5 år och han inte sovit på dagarna sedan han va 2,5 år. På förskolan säger dom att han är så trött att han somnar i maten. Men det köper inte jag , hemma skulle han aldrig sova . Har sagt till dom att han får inte sova och att dom ksn låta honom göra något annat ist för att sova . Ibland funkar det och iblsnd inte. Dom dagarna han sover på förskolan så är han vaken till midnatt utan problem . Jag har ont i magen varje gång jsg hämtar för att fråga om han sovit . Känns som om dom tycker att jag är jobbigt . Men precis som er så fungerar det inte hemma för oss . Och jag har 3 små barn som är födda 2015,2016 och 2017 så jag behöver verkligen att barnen har bra sovrutiner annars går det inte. Hoppas det löser sig för er . Ni verkar vara så mysig familj.

  202. Danni

    Hej, arbetar själv på förskola och självklart ska vi pedagoger följa era önskemål om ingen vila.

    Dock kan de va så att han behöver följa med in på vilan då det oftast inte finns resurser att vara uppe med ett barn.

    På alla mina arbetsplatser har vi gjort så här.
    Lunch
    Efter lunch går två pedagoger in på vilan och en städar och går sedan på rast.
    När de flesta somnat smiter en iväg på rast och den tredje är kvar tills en kollega kommer tillbaka. Sedan går denne på rast och det är dags att börja väcka dem barn som
    T.ex sover 30min osv. Oftast har inte alla ens hunnit somna så ingen har kunnat lämna vilan med ev barn som inte ska sova.

    I vissa fall har man kunnat dela upp vilan och ha en med dem som inte ska sova alls och dem som ska väckas.

    Men allt handlar om plats o rum. Och resurser.
    Men dem kanske kan låta J sitta med på vilan och inte ligga ner. Alternativt att man skiter i städningen efter lunch och tar det efter rasterna. Eller att han kan va med den pedagogen som städar och skulle övrig personal fortfarande va på vilan så kanske han kan smyga in när städningen är klar…

    Det finns massa lösningar! Handlar om att pedagogerna ska våga rucka på det dem är vana vid… förnya!

    Va ett bekymmer på mitt jobb med vissa kollegor också.
    Jag hde massa förslag, men förnyelse är läskigt.

    Men ge inte upp hoppet om förskolan än! Vi har också valt en förskola långt bort för vi ville ha den ”bästa”.
    Åker buss enkelväg 1,5h sedan ligger förskolan 20min gångavstånd från bussen. Men det är värt det trotsallt.

    Lycka till ❤️

  203. Helena

    Hej! Va tråkigt att det är så.. jobbar själv på förskola och för mig låter detta heltokigt. Vi som pedagoger har ett uppdrag att lyssna på er förändrar och ta hänsyn till hur ni vill ha det för ert barn. För alla våra barn på avdelningen är det föräldrarna som bestämmer hur deras barn ska sova. Inget annat. Det måste funka för er föräldrar hemma. I detta fall är det säkert bristande engagemang från pedagogerna.. Att gå hem 15 är en fullt rimlig dag för barn. Ni ska INTE behöva hämta vid lunch.. Ni kan inte få byta avdelning? :/

  204. Sandra Sandström

    Min första tanke, vad länge han får vara på dagis. Är det inte 15 timmar som gäller även för han? Du är ju mammaledig. Då gäller 9-14 endast 3 dagar i veckan. Eller alla dagar, men 3 timmar och fem dagar i veckan. Är dom irriterad över de, att du har mer än godkänd tid och därför inte kan mötas med dina önskemål?

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Jag är inte mammaledig. Tar inte ut några dagar och jobbar hemifrån. Han går inte mycket eller långa dagar. Kommer vara ungefär 15-20h i veckan

      1. Ninna

        För långa dagar+intensivt på förskola med barn och lek och skrik och annat gör honom säkert tröttare än han var när han var hemma med er.. Tycker det är tråkigt att som inte möter er halvvägs och försöker lösa det på annat sätt. Känns lite som att deras attityd är dålig gentemot er. Han kanske inte hade behövt gå längre än till 14.00 nu i början. Vet när min son kommer hem vid 12.30 så somnar han direkt. Så trött blir man av förskola..så kortare dagar kanske är lösningen?

  205. Sofie

    Hej! Jag jobbar på förskola och då delar vi in barnen i grupper, en sov vila där det är barn som ska/får sova en stund på dagen och en vaken vila där vi gör lugna aktiviteter så som tex rita till en avslappningslåt, läsa bok för barnen, kollar på något avsnitt av en film osv. Kanske det är ett förslag att lyfta fram. Förstår dom på ett sätt om det bara finns en sov vila på förskolan att de inte kan låta honom sitta och måla skälv för då vill ju såklart alla barn måla. Även de barn som kanske måste få lite sömn på dagen. Men att dela upp vilor är super bra.
    Hoppas allt löser sig! Kram

  206. Frida

    Vi hade liknande problem med vår ena son dom lät honom sova även om vi bad att han inte skulle göra det och nattningen tog flera timmar och att somna 23 och upp vid 06 fungerar inte för ett litet barn och vi klagade, pratade med förskolechefen och inget hände fick bara svar att vi försökte men han var så trött då sa jag att men det är för att han somnade sen och att man får hålla honom aktiv inte lägga honom i ett mörkt rum och lyssna på bok som dom andra som ska sova. Det slutade med att vi bytte förskola även om det tog emot så var det de bästa vi hade gjort för det visade sig att allt var bättre på den förskolan. Så ligg på och klaga annars överväg att byta om dom inte lyssnar på dina krav.

    Hoppas det löser sig till det bästa 💕

  207. Sabina

    Jag vet inte hur ni har de men hos mig i Skåne (Bromölla) så har man inte rätt ha barnet på heltid om man skulle vara mamma ledig och då gäller inte bloggande heller som ett jobb. Och så om är hemma har du bara rätt lämna tre timmar per dag så 15 timmar i veckan. Vissa kommuner godkänner 5 timmar per dag men då går dom bara 3 dagar i veckan. Innan jag började jobbar så betalde jag fullt men han var bara där tre timmar per dag. Man blir så orättvis behandlad och enligt mig tycker jag dag mammor är bäst.

    1. Evelina Nordberg

      Hur kan bloggande inte räknas som ett jobb? Hon har lön från sitt företag så det e ju som vilket jobb som helst? Har aldrig hört att man säger att bloggande inte är ett jobb?

    2. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Fast jag försörjer ju hela vår familj på arbetet jag gör? Det är ju lika mycket jobb som alla andra jobb? Det är ingen hobby för mig utan det som gör att vi har mat på bordet och kan betala våra räkningar. Förstår om man har det som hobby och tar ut föräldradagar men jag tar inte ut några dagar alls.

  208. Sandra S

    Min första tanke, vad länge han får vara på dagis. Är det inte 15 timmar som gäller även för han? Du är ju mammaledig. Då gäller 9-14 endast 3 dagar i veckan. Eller alla dagar, men 3 timmar och fem dagar i veckan. Är dom irriterad över de, att du har mer än godkänd tid och därför inte kan mötas med dina önskemål?

  209. Viktoria

    Vad tråkig inställning de har! Som du säger, alla barn är olika och behöver olika rutiner för att deras vardag ska fungera! Tråkigt att de inte kan underhålla honom under vilan, som du säger, han är ett lugnt barn. Har ens de rätt att kräva att han ska sova? Verkar otroligt konstigt om det skulle vara ett måste..

  210. Emma R

    Måste säga att jag tycker det är väldigt konstigt av förskolan att inte bara låta han vara vaken. När jag sagt till förskolan att jag vill ha min son vaken så har dom inte ens tvekat på att ha han uppe. För dom är det snarare ett mål att försöka ta bort vilan i den mån det behövs och går. Låter ärligt talat inte som en bra förskola enligt min mening om dom inte ens kan lyssna på en så pass simpel sak. ❤️ stå på er eller byt förskola! Jag hade verkligen inte accepterat det!

  211. Julia

    Jag pluggar till förskollärare och jag förstår verkligen inte hur personalen kan neka honom att vara vaken? Vill inte föräldrarna att barnen ska sova så behöver inte barnen sova. När du dessutom nämnde små barngrupper blir min förståelse för deras tänk ännu mindre.. *suck*

  212. Rebecca

    Vi dotter är precis likadan, hon kan inte somna om hon sover på dagen.. Pedagogerna har sagt att hon är tröttare efter lunch men piggnar till runt mellisen igen! Har sagt att hon absolut inte kan sova för då är hon vaken hela natten sen istället! Jobbigt att de inte tar er på allvar när ni säger hur det ligger till! 😑 Stor kram till er fina 🌸🌸

  213. Mikaela

    Hej.
    Detta låter ju hel knäppt.
    På våra barns förskola så lyssnar de alltid på oss föräldrar. De tar upp om vi vill att barnen ska sova under dagen. Nu har vi 2 barn. 1 på 4 och 1 på lite över 2. Yngsta sover ca 40 min max fröknarna väcker henne efter 40 min på våra begär. Sonen sover inte alls. Barnen somnar för natten senast 18.30 och vaknar mellan 5 halv 6 varje morgon.
    Hoppas ni hittar någon bra lösning men det som känns som ett måste är ju att byta förskola helt då de ej verkar lyssna på er.
    Håller tummarna att allt löser sig till det bästa.
    P.s så söta barn ni har

    Om du har frågor eller liknande så hör gärna av dig på min instagram: mikaelas__

    Kram

  214. A

    Låter otroligt konstigt..? Ska ni hämta ett piggt barn kl 15? Av vilken anledning? Ha aldrig hört talas om en förskola där barnen måste sova.
    Jag skulle byta förskola, men då prioriterar vi olika, jag ser hellre mitt barn går på en förskola tillsammans med barnen i området eftersom dom kommer att gå i skola tillsammans.

  215. Malin

    Känner igen de där. Va precis samma med min dotter. Jag sa till flera ggr att hon inte ska sova på förskolan (hon går 30tim/v) men gång på gång så hade hon sovit ändå ibland upp till 2 timmar??? Wtf liksom… men nu äntligen verkar dom fattat.. efter typ 2 år

  216. Karolina

    Åh, vad tråkigt! På vår förskola sa jag bara till att dottern är vaken 07-19 hemma och sover hon under dagen lägger hon inte sig före 22/23.. Medan dom andra sover får hon läsa bok, pyssla eller något annat bara. Hitills har det fungerat super bra!

    OM de inte känns bra, byt! Jag har alltid vart noga med att jag och personalen också fungerar bra ihop och kan komma på lösningar tillsammans om problem uppstår! ❤️ Det ska alltid kännas tryggt och bra!

  217. Amanda

    Jag tycker att du ska prata med förskolechefen igen och berätta hur du blivit bemött! Nu har rätt att ha eran son åå förskolan när ni jobbar/pluggar och dom ska absolut inte säga åt när ni ska hämta bara att eran son inte ska sova!
    Min son sover inte på förskolan längre och det är han och en till som inte gör det, har inte varit några som helst problem! Dom leker lugna lekar inne på avdelningen (barnen sover ute i vagn) eller går över till den andra avdelningen och får leka med dom större barnen! Ibland är han supertrött när jag hämtar och pedagogerna kan berätta att han höll på att somna vid melliset men piggnade till efter lite mat, och dom berättar det inte för att pika utan för att berätta hur han mått under dagen osv! Dom förstör fullt ut och huvudsaken är att barnen orkar på förskolan (vilken både din och min son uppenbarligen gör!) och att det funkar hemma sen! Min son är exakt likadan som Jason, kan inte sova alls dagarna för då är det kört på kvällen!
    Som sagt, prata med förskolechefen igen för det här är helt oacceptabelt av pedagogerna!

  218. Sandra

    Herregud! Jobbar som förskollärare och hur de agerar är inte alls korrekt! Vi samarbetar med föräldrarna för barnens bästa! Om något barn råkar somnar brukar jag till och med ringa och samtala med föräldrarna för att komma fram till bästa lösningen för alla! Det känns bara egoistiskt av dem genom att låta honom sova, då jag får intrycket att inget annat barn är vaket. Som att de utnyttjar tiden till planering och raster.
    Bra att du kontaktar kommunen om detta för jag har aldrig varit med om detta under mina år som förskollärare eller som förälder. Stå på er! Kram!

  219. Sigrid

    Asså shit vad trött man blir!! Jag bävar själv inför när vi ska skola in William till våren. Hör så många som har problem men just detta har ju en mycket enkel lösning. Vad fasen är personalens problem? Hoppas verkligen ni kan få stöd från kommunen så att detta löses, shit vilken onödig stress för er alla! Håller verkligen tummarna för att det löser sig på ett bra och snabbt sätt <3

  220. Emma

    Hej jag är förskollärare. Har arbetat mest med de yngre barnen. Och när vi har barn som inte sover längre då får man helt enkelt ha lunga aktiviteter för dem så de får en stunds vila på det sättet utan att sova. Tex läsa saga eller titta på film, pussla, rita mm. Man får märka själv vad som passar barnet. Alla kan inte ligga o vila på en madrass utan vissa kanske bara behöver sitta med en lugn aktivitet. Alla barn vilar olika. Men nån slags vila behöver de så de kopplar av en stund. Så ska Jason inte sova o de tycker att han är trött så får de erbjuda honom någon annan slags vila än att sova.

  221. Johanna

    Nämen herregud. Klart Jason ska kunna vara vaken. Jag ser inte alls problemet. Fattar inte varför dom inte kan hålla han vaken? 😮🤔 Vår äldsta son som är 3 år, slutade sova middag där för vi hade samma problem som er. Han somnade inte på kvällen om han sov middag. Jag sa det till förskolepedagogerna o sedan dess har han inte sovit middag där. Inga problem alls. Han leker med lera eller läser fröknarna för honom när dom andra sover. Hoppas verkligen det löser sig för er! Förstår inte alls förskolan som inte kan låta Jason vara vaken.. Kram

  222. N

    Inte ok alls av förskolepersonalen!!! Hur gamla är de andra barnen på avdelningen? Det måste ju vara fler som inte sover? Min son är jämngammal med Jason och alla på hans avdelning är födda -15. Det är endast ett barn som får sova på dagen för sina föräldrar, alla andra har mysstund med bokläsning eller liknande under vilan… Helt otroligt dåligt av personalen att inte lyssna på er föräldrar! Vår son skulle aldrig klara av att sova på dagen, då skulle han också vara pigg till 22-23!! Majoriteten slutar ju sova på dagen runt 2,5-3 års ålder, så tycker det är jättekonstigt av personalen faktiskt

  223. Sandra

    Helt sjukt ju! Min dotter slutade sova på dagen när hon var 2,5 år! Jag är stenhård med att hon inte får sova på dagarna för då blir det väldigt sena kvällar. Krävs ju typ bara en halvtimmes sömn så är hela kvällen förstörd. Förskolan ska ju underlätta och inte försvåra. Barnen mår ju bra av rutiner, hur bra mår barnen om dom ska somna vid midnatt för att sen vakna tidigt? Nä usch, stå på er!!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish