Gabriella Joss Gabriella Joss
Dagens fråga

Frågor och svar, barnrelaterat

Har samlat lite frågor som jag har fått om barnen/relaterat till barnen på senaste tiden via insta story på instagram. Försöker ju att inte dela med mig allt för mycket om privata saker som gäller dom + deras små egenheter. Men lite kan jag dela med mig av och dessa frågor känns bra att svara på.

Hur går det med Jasons tal?

Det går framåt hela tiden. Vi ska till en logoped nu i början av december men ärligt talat är jag inte särskilt orolig för hans tal längre då det verkligen utvecklas mycket hela tiden. Fortfarande otydlig i talet och inte alls så stort ordförråd jämfört med många jämnåriga men vi förstår honom och han förstår oss. Det är det viktigaste. Vi pratade om det igår, jag och F.. Att när man har ett barn som är ”sjukt” (skriver ”” eftersom att Jolie än så länge mår bra trots sitt hjärtfel och utvecklas precis som alla andra bebisar i hennes ålder) så blir alla sådana där småsaker (som när dom börjar prata, gå, stå, krypa, vad dom äter osv) oväsentliga. Det är liksom inte viktigt längre. Så länge barnen är friska och mår bra så mår jag bra. Talet kommer när det kommer. Klart det är viktigt det med men vi har som sagt inga problem i kommunikationen och han blir aldrig arg/frustrerad då vi kan prata med varandra och han kan förklara så att vi alltid förstår.

Bästa tipsen när man ska flyga med barn? 

Bekväma kläder på både dig och bebis, ha med mycket ätbart! Klämmisar, majskrokar, majskorn, ångkokta grönsaker, små kex.. Vad det nu kan vara. Amma vid start och landning om du ammar eller ge något att tugga eller suga på.. Så gör det mindre ”ont i öronen” för dom små. Vatten funkar också jättebra! Ha med blandade leksaker för att sysselsätta och underhålla. Ta med iPad med filmer och små klipp/enklare spel som man kan ha i offlineläge.

När börjar Jolie förskola?

Det är läääääänge kvar. Om några år =) Har inte ens tänkt tanken på det ännu.

Bästa tipset till en nybliven mamma? 

Du vet själv vad som är bäst för dig och ditt barn. Lyssna på vad alla har att säga men ta bara åt dig av det som känns rätt och bra i hjärtat och i magen. Vi är alla olika och dom flesta av oss har barn = vi är alla experter på barn. Men ingen är expert på ditt barn förutom just du. Glöm aldrig det. Så låt öronen vara öppna men låt information som inte känns bra för dig gå ur lika snabbt.

Hur långa/stora är barnen nu? 

Jolie väger över 10 kg och är 77 cm lång tror jag. Hon växer JÄTTEsnabbt. Och Jason är 104/105 cm och väger 16/17 kg.

Hur mycket pengar lägger du på barngrejer varje månad? 

Väldigt olika. Nu har jag typ köpt på mig allt som behövs och allt jag vill ha. Så i nuläget blir det i princip ingenting. Tidigare har det varit allt från någon hundralapp till flera tusen.

Lagar ni egen mat till Jolie? Hur gjorde ni med Jason? 

Jolie har bara ätit burkmat tre-fyra gånger i sitt liv. Hon gillar det inte. Vi ger henne samma som vi äter när vi äter något hon kan äta. Äter vi lasagne, gryta eller något annat som hon kan äta så mixar jag det med vatten och rapsolja och fryser ner. Så kan man ta fram när vi äter mindre bebisvänlig mat någon dag. Jason åt 50/50 typ. Blev mycket burkmat men också en del hemlagat. Han gillade allt och åt även kall mat med stor aptit (om jag inte minns helt fel, haha). Jolie är matglad men också kräsen. Det gäller att hitta hennes favoriter och då gapar hon efter maten. Får hon något hon inte gillar så vägrar hon att öppna munnen.

Hur är du som mamma? Hur är F som pappa? Beskriv med tre ord. 

Jag är omtänksam, kärleksfull och pysslig. F är lekfull, trygg och kärleksfull. Vi kompletterar varandra väldigt bra men är samtidigt väldig lika i vårt föräldraskap. F gillar att leka lite mer vilda lekar bara, haha. Och jag gillar att läsa och sådant mer då det är ett eget intresse jag har också.

Du känns så kaxig som mamma? Som att du vet bäst gällande allt typ? 

Haha.. Vet inte ens om jag borde lyfta denna fråga men tar det lite som en komplimang efter att ha klurat på den ett tag.. Jag känner ändå på något vis att jag är otroligt ödmjuk i alla frågor som rör föräldraskap! MEN jag har koll på mina egna barn och känner att jag vet bäst när det kommer till just mina egna barn. Skulle dock ALDRIG anse mig veta mer om någon annans barn eller deras behov/mående/hur dom ska ha det. Är också ödmjuk gällande kring att man aldrig är fullärd och att ens barn är ens främsta lärare genom livet. Detta är ju bara början. Har ju ingen aning om hur det är att ha en tioåring, en 16-åring eller en 30-åring som barn, haha.. Men just här och nu har jag bra koll gällande barnen jag har.

Skulle du vilja ha tvillingar? 

Känns ju sååå mysigt!! Men följer många tvillinföräldrar på instagram och vet att det är tufft. Det är ju sjukt mycket jobb med ETT barn.. Tänk två som är exakt lika gamla.. WOW! Jag beundrar verkligen alla tvillingföräldrar något enormt. Vilket jobb! Man är ju en supermamma/superpappa helt klart. Det är vi alla men tvillingföräldrar är det lite extra mycket =)

Dricker barnen välling? Vilken i så fall?

Nej, inget av våra barn har druckit välling. Jag har ammat så pass länge så det har på något vis inte behövts. Bröstet har varit både mat, napp, välling osv.

Har barnen tagit napp? 

Nej, ingen av dom har tagit napp heller. Båda har dock tyckt att det är kul att leka med nappar och tugga på dom.

När börjar Jason förskola? 

Han börjar nog till våren om vi får plats då. Blir väl 15h/veckan i och med att det blir en förskola i närheten av oss. Då blir det smidigt även för mig som saknar körkort att hämta och lämna. Här kan ni läsa mer om hans korta tid på förra förskolan och vad som hände. 

Vilka fördelar ser du med att ha barnen hemma länge? Kan du berätta mer om varför ni gjort så? Vad är dina tankar kring förskola? 

Med Jason var vi hemma tillsammans i över ett år. Jag jobbade hemifrån och F var pappaledig. Sedan fortsatte jag med att ha Jason hemma då det kändes för tidigt med förskola runt året. Jag arbetar ju hemifrån och har möjligheten att ha honom hemma – så varför inte? Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma om deras barn ska gå på förskola eller vara hemma. Men enligt mig är mina barn för små för att börja föris runt året. Känns helt fel att dom ska börja när jag dessutom KAN vara hemma. Hade ju varit annorlunda om jag inte kunde såklart. Men ja, alla har rätt till att bestämma själva. Alla har olika förutsättningar, möjligheter, ekonomi och tankar kring vad som är bra för det egna barnet. Jag ser bara fördelar med att ha sina barn hemma länge. Barnen är bara små en gång och man får aldrig tillbaka den tiden. Vill leka med dom och umgås med dom. Spelar ingen roll vad vi gör, det är alltid mysigt. Klart det är intensivt många gånger men jag får tillbaka det i deras skratt, kärleken dom ger.. Jag älskar ihjäl mig i dom varje dag och vill alltid ha dom nära. Njuter av det just nu. Snart stänger dom in sig på rummet och vill inte att mamma och pappa ska komma in. Så ja.. Vi njuter av att dom faktiskt vill vara med oss och hos oss nu. Jag tycker dessutom att det är kul att spendera tid med mina barn, följa deras utveckling och alla små steg. För mig känns det rätt och naturligt att jag ska ta hand om mina barn om dagarna så länge dom är små. Vill inte lämna bort dom innan dom är tillräckligt stora för att uttrycka att dom vill gå på förskolan.

Jason har börjat säga nu under senaste månaderna att han vill börja förskolan precis som sina vänner (vi har ju väldigt många vänner med barn i samma ålder som vi umgås med kontinuerligt) och jag har förklarat att han står i kö och snart ska börja. Han ville ju gå på förskolan sist han började med men sen ändrade han sig och ville dom flesta dagarna vara ”hemma med mamma”. Så då fick han ju det också. Blev ju ett rätt naturligt avslut då vi inte kunde komma överens med pedagogerna heller.. Men ja, ni förstår. Vi brukar gå förbi och kika på dom förskolorna som han eventuellt kommer att få plats på i vår. Han tycker det ska bli jättespännande. Skulle han under tiden som han går där ångra sig och inte vilja gå så får han komma hem igen. Det är skönt att kunna kommunicera och att han har en egen vilja nu när han är så stor. Jason älskar andra barn och att leka med andra så ett par timma i veckan på föris blir bra för honom från och med nästa år. Han kommer tycka att det är superkul! Jag tycker att förskola är fantastiskt! Barnen får träffa vänner och skapa egna relationer/hitta på saker utan sina föräldrar.. Lära sig massor, ingå i en större grupp. SÅ bra tycker jag. Men jag tycker att det är minst lika fantastiskt och fint att ha sina barn hemma länge. Man ska inte klanka ner på sig själv som förälder och tro att man inte kan ge sitt barn vad som behövs hemma. För det kan man! Man ska följa sitt hjärta och sin magkänsla. Vi är alla olika och alla barn är olika. Man gör det som känns rätt.

Kommentarer

 1. Emma

  Kaxig mamma?? Du är nog den mest ödmjuka bland alla i bloggvärlden skulle jag säga. Du skriver ju alltid utifrån ert perspektiv o att ni inte lägger värderingar i hur andra väljet att göra. Suck vilken tråkig kommentar..

 2. Leoni

  Hur tänker ni sen när Jason ska börja skolan, OM han inte skulle vilja gå utan hellre vill vara hemma med mamma/pappa då? (Absolut INTE kritik, jag är 100% för att ha barnen hemma om man har möjligheten, frågar endast av intresse då vi har en snart 5 åring som vissa dagar vill gå på förskolan och vissa dagar inte alls. I nuläget får han stanna hemma dom dagarna som han inte vill gå, men jag känner mig lite orolig inför skolstarten att han är ”för van” vid att kunna välja och att jag ska bli tvungen att lämna honom i skolan ledsen..) kram <3

  1. gabriellajoss

   Tänker att det blir precis som för alla andra barn med skolplikt som kanske inte vill gå till skolan en dag 🙂 man får förklara att man behöver vara i skolan och att alla barn går dit för att lära sig och ha kul 🙂 <3 tror inte det kommer att bli minsta lilla problem då det är tre år bort 🙂 Tycker det är skillnad på förskola och skola då skolan är obligatorisk. Blir nog inga problem alls. Vet många hemmaföräldrar som lämnat i skolan i samband med förskoleklass och det har funkat superbra. Kram kram <3

 3. Lina

  Hej, en liten tanke bara. Jag känner en liten kille på nu 6år som länge hade problem med talet. Han sa orden men på sitt egna lilla sätt som för oss (inte hans föräldrar) var obegripligt. När han fyllt 4 år visade det sig att han hade problem med hörseln och sa det han hörde helt enkelt. Vet inte om ni gjort något hörseltest på Jason men tanken slog mig nu när jag läste om hans tal.

  1. gabriellajoss

   Ja, det har vi gjort men bara hos BVC 🙂 ska pusha lite för att få göra det igen lite mer ”seriöst”, kram <3

 4. Ida

  Du är klok! Och jag upplever dig som en varm person som verkligen inte dömer andra föräldrar. Jag är enormt tacksam för att jag har förskola åt min treåring, men lika tacksam över att jag har kunnat jobba väldigt lite och haft min kille där väldigt få timmar sen han var dryga året. Har nu också 5-månaders tvillingar och det är ljuvligt men tufft då jag varit mycket ensam med alla tre, verkligen varit guld att kunna lämna iväg min stora kille några timmar för lek och bus som trötta mamman inte orkat och hinner med. Tror mycket grundar sig i avundsjuka, många vill vi vara hemma med våra barn längre. Personligen väljer jag det framför mycket annat, för att kunna njuta av mina ungar medan de är små. Alla kan inte, somliga vill inte, allt är ju ok.

  1. gabriellajoss

   Men tack!! Ja, jag dömer INGEN! Tycker det är sjukt att man ens kan göra det <3 vi är alla olika och man kämpar ju på och gör sitt bästa som förälder 🙂 <3 Du är fantastisk!! EN riktig supermamma <3 stor kram!! <3

 5. Josefine

  Tycker det är underbart att höra om er vardag hemma tillsammans – det är relativt unikt idag och jag tycker det är så roligast du delar med dig av detta och inspirerar! Saknar du/ni ett sammanhang för att Jason börjar komma upp i åldern så finns Hemmaföräldrars nätverk att gå med i på Facebook. Nätverket består av hemmaföräldrar och hemmabarn av alla olika slag över hela Sverige och där finns undergrupper baserade på region som samordnar aktiviteter i närområden. Helt underbar grupp om du frågar mig. Vi har gått omlott (jag är ingenjör och sambon trädgårdsarbetare) och gruppen verkligen inspirerar med massor av spännande ämnen, peppar och håller igång sociala aktiviteter. Så lider ni torka är det ett starkt tips! Vi har velat ha dom hemmaspelare länge som det bara går och i dagsläget är vår 5-åring, 4-åring och 2-åring hemma med pappan i hushållet medan jag jobbar. Längtar redan tills nästa period jag kan gå hem och umgås med mina underbaraste. Ett annat hett tips är också gruppen Worldschoolers om ni känner för att låta er inspirerasav familjer som är hemma länge (världsskolar sina barn som det kallas) och reser mycket under tiden. Det finns massor med fantastiska möjligheter i den gruppen kring både budgetresor men också härliga barnaktiviteter som anordnas världen över i olika communitys. Ha en fin kväll!

 6. lollo_2

  Mycket bra information .kommentaren att du är kaxig är väldigt märklig. Ha en super bra helg jag har själv två barn , Lara 6år och Josef 3 år . Många kramar .♥♥♥♥♥♥♥

 7. Åsa

  Så skönt att ni har kunnat släppa oron kring Jasons tal! Eftersom ni märker en utveckling så tror jag som ni, att det kommer när det kommer. En del behöver ju helt enkelt mer tid på sig. Vi har även fått höra att talutvecklingen kan stå still ett tag, eller till och med gå tillbaka en del, när barnet tar ett kliv framåt i den motoriska utvecklingen, och visst har Jason varit tidig där? Ändå tryggt för er att ni ska få träffa en logoped. Men det där är så konstigt att det skiljer sig åt från region till region. Vår grabb pratar inte alls än. Vi har träffat logoped några gånger, men har då mest fått allmänna råd, som att det är bra att läsa för barnet, sjunga och ramsa, samt att använda stödtecken (vilket vi gör). När vi, och även förskolan, har bett om mer specifika tips har vi fått höra att de inte går in och jobbar med barns tal så tidigt. Så märkligt att ett så litet land som Sverige inte kan ha gemensamma riktlinjer! Har reagerat på det när det gäller flera saker, bl.a. utredningar och diagnoser.
  Vill även kommentera angående hon som skrev här ovanför om oro kring hjärtfel vs oro kring utvecklingssenhet. Jag som har ett hjärtebarn som även ligger drygt två år efter i utvecklingen förstår definitivt oron från alla håll! Och det finns givetvis inte något rätt eller fel, eller svar på vem som har det jobbigast. Min personliga tanke är dock, att hade inte sonen fått sitt hjärta opererat, så hade vi antagligen inte haft honom hos oss idag, alternativt så hade han varit så trött och orkeslös att han bara hade sovit. Vad gäller hans utveckling, så är han, och kommer förhoppningsvis förbli, en ovanligt glad kille, trots att han varken går eller pratar än. Vi önskar såklart att han ska komma ikapp, men han lever och är lycklig, och det känns viktigast för oss. ❤️
  Ber om ursäkt för att kommentaren blev så lång!

  1. gabriellajoss

   Jamen visst är det så <3 ja, han har varit väldigt tidig med finmotoriken och motoriskt i allmänhet 🙂 han har lagt allt fokus på det istället. Jag förstår! <3 Förstår det.. Håller med dig om det också. Och jaa!! Det är klart!! Så länge ens barn mår bra, får skratta och le och slipper ha ont eller vara allvarligt sjukt så är man ju lycklig <3 Du har så rätt. Men förstår såklart den andra sidan av det med, kram

 8. Lina

  Hej! Jag har aldrig skrivit här förut men jag tänkte bara dela med mig av en tanke. Jag vet inte om Jason gjort något hörseltest men, min kusins barn var väldigt sen med talet och var väldigt svår att förstå när han pratade (inte för föräldrarna dock dom förstod honom precis som ni). Men det visade sig iallafall att han hörde dåligt och det var därför han pratade som han gjorde. Han sa det han hörde helt enkelt. Han fick en hörselapparat och efter det blev det så mycket bättre. Bara en tanke som slog mig när jag läste det du skrev. Älskar din blogg läser den nästan varje dag ❤️

  1. gabriellajoss

   Ja, vi har gjort det hos BVC men ska pusha lite för att få ett mer seriöst test gjort, kram kram <3 tack för fina ord, blir jätteglad! <3

 9. Alma

  Hej! Först och framåt, har läst din blogg hur länge som helst och inspireras supermycket av varje inlägg. Apropå det du skrev om att ni matar Jolie med samma mat som ni äter, hur tänker ni kring salt? Har för mig att barn under 1år är känsliga mot salt.
  Kram!!

  1. gabriellajoss

   Men tack snälla! Enligt livsmedelsverket är det helt okej med lite salt. Jag brukar salta maten lite ibland men oftast har jag i en buljongtärning istället (innehåller ju också salt)! Och så får resten av familjen extrasalta i efterhand 🙂 Brukar funka bra, kram <3

 10. M

  Jag vet att du inte menar något illa när du skriver att lära sig krypa och gå osv är smågrejer men jag får som ett hugg i hjärtat… Jag och min man sliter varje dag med sjukgymnastik och träningsövningar för att förhoppningsvis få vår snart 21 månader gamla dotter att just göra det man tar för givet: att krypa, stå och gå. Vi har kämpat i över ett år nu och hon har precis blivit stark nog att lägga tyngden på sina ben och kan stå en stund om man håller i henne eller om hon själv håller i något. Hon är alltså väldigt sen i grovmotoriken. Att ha ett barn med funktionsnedsättning av något slag är även det både psykiskt och fysiskt jobbigt och jag kan till viss del förstå din oro kring dotterns hjärtfel. Orsaken till min dotters besvär är det ingen som vet trots över ett års utredningar på neuro. Mentalt är hon väldigt tidig och pratar 3 ordsmeningar. Men jag förstår hur ni tänker i ert fall när ni menar att annat blir oviktigt. Ville bara ge ett annat perspektiv på saken! Hur som är ni fantastiska du, F och familjen. Så fina verkligen!

  1. gabriellajoss

   Åh, jag förstår dig.. <3 det är ju så olika för alla men det är såhär det känns för mig och förmodligen för alla andra ex. hjärtebarnsföräldrar. Självklart är det MIN känsla och jag skriver alltid utifrån mig själv och mina egna känslor och erfarenheter. Ber om ursäkt om jag fick dig att må dåligt och jag pratar som sagt bara för mig själv. Kanske uttryckte det dåligt. Förlåt för det.. Kram kram <3 ha en underbar helg. Ni är också fantastiska!

 11. Jennie

  Du skriver att man ska amma vid start och landning när man flyger. När jag flugit med min dotter, både vid tre, sex och nio månader har hon varit tvungen att sitta framåtvänd i mitt knä, hur ska man då kunna amma? 😅 haha!

  1. gabriellajoss

   Jaa dom brukar ju säga det! Men jag har frågat några gånger och alltid fått höra att det är helt okej! Men det kanske är jättefel egentligen, haha.. Kram <3

  2. Josefin

   Åh vad glad jag blir av att läsa om dina tankar kring förskola och att du som förälder kan erbjuda dina barn vad de behöver. Jag jobbar själv i förskola och upplever ofta att föräldrar idag inte riktigt litar på sin egen förmåga och får en övertro på förskolan. Det har blivit så stort sedan förskolan fick mål och uppdrag att förhålla sig till. Sanningen är att i dagens läge är det så stora grupper och lite personal att det inte finns möjlighet att erbjuda aktiviteter utifrån mål och uppdrag i den utsträckning man skulle vilja. Det är så små barn som börjar idag, som inte kan gå, äta själva etc. De barnen kräver mkt tid, mkt tid från andra barn som också behöver vuxna. Tycker att du låter klok i dina funderingar och hoppas att du känner trygghet i dig själv som kompetent förälder. Blir så ledsen i hjärtat att höra att de som väljer att ha barnen hemma länge får ta skit 🙁 Nä, njut, njut, njut ❤️ (Och ja, mina egna barn har börjat tidigt, enligt min mening, då de ekonomiska möjligheterna att ha dem hemma länge inte funnits, och ja, det finns de barn som har det bättre på förskolan, bara för att svara på eventuella ”mothugg”) 🌼

   1. gabriellajoss

    Jamen det är ju så! Du har så rätt i det du skriver!! <3 Förskola är helt fantastiskt men vi föräldrar KAN ta hand om våra barn. Tack för att du peppar mig och alla andra "hemmaföräldrar" där ute. Vi behöver höra lite stärkande ord också och inte bara kritik hela tiden (vilket man tyvärr oftast får ta av någon tråkig anledning). STOR kram till fina dig <3 <3 Ha en underbar helg!

 12. Susanne

  Jag blir så glad när jag läser ditt svar på hur du tänker angående förskola eller att ha barnen hemma länge. Tänk vilken lycka att få ha sina små barn hemma när man har den möjligheten. Åren går så fort och man ångrar aldrig att man var hemma med dom. Ni är ju dom viktigaste i era barns liv. Jag var själv hemma i sju år med mina fyra numera vuxna barn. Helt klart dom bästa åren i mitt liv. Du är bara bäst. Kram

  1. gabriellajoss

   Jamen visst <3 för mig är det sann lycka. Vill ha dom hos mig så länge jag kan för den tiden är så kort ändå <3 kram kram

 13. Helena Salonen

  Hej! På min dotters förskola erbjuder de både ”uppevila” och riktigt sova för de yngre och eventuellt äldre som vill. Min dotter har uppevila då de läser eller pysslar och bara tar det lugnt. 😊 Trodde detta var självklart hos alla förskolor! Tycker det är jättefint att vara hemma länge med sina barn. Jag har varit hemma länge med alla mina tre döttrar yngsta är ett år och jag älskar tiden med att få uppleva precis allting med dom! Precis som du beskriver det! Men… jag har fått ta emot oerhört mycket skit för att jag och min man valt att ha dom hemma. Allt från att jag är förtryckt som kvinna till att det är skadligt för barnen. Anser precis som du att det är upp till varje familj att bestämma hur de vill leva sitt liv, annat är ju vansinne 😊✌️🙌 Tack för en fin blogg med fina texter (ny läsare). Trevlig helg! Med vänlig hälsning, Helena 🌺

  1. gabriellajoss

   Ja, det ska ju erbjudas men dom gjorde inte det. SÅ konstigt <3 det är ju en självklarhet. Helt galet vad folk tar sig friheten att säga 🙁 så irriterande.. Hur man än gör så gör man fel. Tänk om alla bara kunde sköta sitt!? Stor kram och tack för så fina ord <3 <3 Detsamma, ha en underbar kväll <3

×

Om Gabriella Joss

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram! SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR: gabriellajoss@hotmail.com INSTAGRAM: @gabriellajoss