Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Det här vill jag jobba med

Har fått mycket frågor om vad jag vill göra i framtiden och som ni vet så vill jag redan nu plugga och börja se lite mer utanför allt det här med sociala medier.

Här är mina tankar kring arbetssituationen framöver: 

– Jag skulle kunna tänka mig att bli lärare! Jag har faktiskt pluggat en termin på universitet till just lärare och skulle kunna tänka mig att ta upp det igen.

– Socionom hade passat mig utmärkt. Jag har varit med om en hel del och vet att jag hade kunnat hjälpa både barn och ungdomar. Tror att jag hade varit ett bra stöd och kunnat bli en viktig person för många. Jag är väldigt mån om människor och mitt hjärta klappar lite extra för just barn. Vet dock inte om jag hade klarat av det rent psykiskt, att jobba med ex. barn som far illa hemma eller liknande.. Hade nog aldrig kunnat lämna jobbet på jobbet utan tagit med det hem och tänkt mycket på alla dessa personer som inte har det så gott som dom faktiskt förtjänar. Ni som jobbar som socionomer och med just barn, hur funkar det för er?

– Jag skulle lätt kunna tänka mig att fortsätta jobba med sociala medier fast från andra sidan. Jobba med marknadsföring på något företag. Hur roligt!? Vet dock inte om det finns så mycket sådana arbetsmöjligheter i lilla Umeå och tror att mina chanser hade varit betydligt större om jag hade bott i en lite större stad.

– Jag har läst lite om beteendevetenskap och tycker att det verkar vara en spännande utbildning som ger många möjligheter. Någon som har pluggat det? Eller pluggar det just nu? Vad vill ni bli/vad jobbar ni med? Är lite sugen på den utbildningen faktiskt!

– En dröm jag alltid har haft är att starta ett café eller brunchställe. Tycker att vi saknar det i Umeå. Med lyxiga smoothies, amerikanska pannkakor, avomackor och allt det där som hör hemma i mitt egna kök en söndag. Vad tror ni? Vågar man? =)

Bilder av Katya

Kommentarer

  1. Rosanna

    Jag jobbar som socionom på ett behandlingshem för familjer med olika problem, exempelvis missbruk. Många barn har det verkligen fruktansvärt och det kan vara oerhört jobbigt att ta in. Men jag älskar mitt jobb och vill aldrig byta. Att få hjälpa föräldrar och barn att få en bättre tillvaro tillsammans, stärka anknytningen mellan förälder och barn, värna om barnets bästa och få se utvecklingen som många familjer gör, det är ovärderligt! Men det är också väldigt tufft i de fall där det inte slutar bra, när barnet/barnen måste placeras i familjehem, när föräldrar tar återfall eller på andra sätt väljer bort sina barn. Det är inte lätt att inte ta med sig jobbet hem, men man lär sig. Dock finns det alltid familjer som fastnar lite extra i hjärtat.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh låter som ett helt fantastiskt och viktigt jobb <3 skönt att man lär sig att göra det med tiden. KRAM <3

    1. Sara

      Ja verkligen, konstig och dessutom intelligensfri fråga. Spelar ju ingen som helst roll vad han har i skostorlek. Han är superfin på alla sätt!

      1. Gabriella Joss
        gabriellajoss

        Tack Sara <3 han har storlek 27/28 och har redan vuxit och blivit 114 cm typ! En lång kille med stora händer och fötter. Lika fin som om han hade varit 20 cm kortare med storlek 21. Är så less på folk som ska kommentera barns utseende, kroppar eller storlekar… KRAM

        1. Leo

          Min son är född 2015, en vecka efter Jason och har också storlek 28 i skor. Han är även mycket längre än de i sin egna ålder, men vad spelar det för roll? Viktigaste är väl ändå att barnen är friska och mår bra ❤

  2. Lisa

    Jag är socionom och har tidigare arbetat med barn som far illa. Nu arbetar jag på familjerätten. Det är omöjligt att inte ta med jobbet hem ”i tanken”. Dock så försvinner mycket när jag är med mina egna barn eftersom det då är fokus på dem och man hinner inte tänka på jobbet. Dessutom är det så tillfredsställande att hjälpa andra så det ger energi även om det såklart kan vara väldigt tufft ibland. Man har oftast möjlighet att få handledning via jobbet och där kunna få hjälp att hitta strategier. Jag trivs så bra med mitt yrkesval och kan verkligen rekommendera att läsa till socionom.

  3. Emma

    Jag är socionom! Arbetar dock just nu på soc inriktat mot vuxna missbrukare. Har alltid haft lite samma tanke som dig, att det är för påfrestande att arbeta med barn och unga som far illa – framför allt nu när man själv är småbarnsförälder. Nu har jag inte arbetat på just myndighet (soc) mot barn och unga, men har däremot gjort praktik på en öppenvårdsverksamhet där man jobbar behandlande med barn, ungdomar och deras familjer. Kan av den erfarenheten säga att det är en väldigt stor skillnad på VAD man jobbar med när det kommer till barn och unga. Finns ju stora variationer. Jag personligen hade inte i nuläget klarat av att jobba på myndighetssidan med barnavårdsärenden, men å andra sidan är mitt drömjobb att få jobba med öppenvård mot barn och unga, typ familjebehandling. Det jag försöker säga är att det finns så många olika sorters verksamheter som man som utbildad socionom kan arbeta för att göra skillnad för barn och ungdomar som behöver hjälp, man är inte ”tvingad” till en framtid på soc för att utreda, bedöma och besluta i jobbiga barnärenden.
    Jag läste för övrigt själv på Umeå universitet, tyckte utbildningen var helt fantastisk.
    Kram 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Det kan jag tänka mig 🙂 Tack för all info! <3 Åååh vad roligt att läsa!! 🙂 kan tänka mig att den är det 🙂 hoppas jag kommer in på den bara, kram!

  4. Ellinor

    Det här är så sjukt haha!! Jag började plugga på högskola efter min mammaledighet med mitt första barn. Eftersom jag jobbat med barn (på en barnavdelning på sjukhus) så ville jag fortsätta med det, men inte med obekväma arbetstider. Så jag sökte till högskolan här i stan och valde i den här ordningen:
    1. Lärare
    2. Socionom
    3. Beteendevetare
    Nu är jag mammaledig med mitt andra barn men och har tagit ett studieuppehåll. Men till januari fortsätter jag min resa till att bli lärare! Men- min stora dröm är att bli konditor och öppna ett eget fik! Blev helt PAFF när jag läste det här inlägget då det kändes som att jag skrivit det själv😂 Stor kram

  5. Melina

    Åh tycker det är så fint att du som influencer ändå vill arbeta med något mer vardagligt i framtiden. Influcencer/eget företag är ju såklart också suuuperstort och något man ska eloge för att ha lyckats med, men tycker ändå det är beundransvärt att du har andra mål och ambitioner! <3 Minns när min största dröm var att bli influencer haha!! Mest för friheten egentligen. Pluggar nu till förskollärare och tanken är att arbeta i förskoleklass eller plugga vidare ytterligare till något!

    All lycka till er. Minns när jag följde dig och du hade 11k på instagram, du har kommit så långt och är så duktigt och genuin!!! Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men vad roligt, tack <3 Vad kul!! Vilket viktigt jobb 🙂 Så himla glad jag blir för så fina ord. Underbara du <3 kram!

  6. S

    Men så spännande idéer du har på olika yrkesval 😀
    Jag är 21 år och studerar till psykolog. Gör precis nu klart mitt 3:e år av 5 på universitetet, så himla spännande område verkligen!

    Åh känns ju verkligen som att ert café hade varit helt magiskt! Kan se det framför mig, tänk bara JOSS’S, hur coolt namn på café?? <3

  7. M

    Så fina bilder! Tror alla dom utbildningarna/ jobben är roliga! Hade kunnat tänka mig plugga till beteendevetare eller personalvetare om jag skulle plugga igen. En fråga till dig – du hade ett samarbete ett tag sen med ett företag som bland annat sålde personliga jättefina födelsetavlor. Hittar inte det inlägget och vill så gärna beställa därifrån, la inte namnet på minnet såklart. Kan du snälla skriva det här? Tack!

  8. Emma

    Kör på café, mysigt! Jag är beteendevetare med en kandidat i psykologi och snart en magister i rehabiliteringsvetenskap och en master i utemiljö/hälsa. Jag jobbar i olika projekt, har jobbat dels med rehabilitering av utmattningssyndrom genom djur och natur och som utomhuspedagog för dövblinda och stresshantering med deras assistenter. Ingår nu i ett forskningsprojekt med terapihästar och terapihundar för psykisk ohälsa. Maila om du undrar över utbildning till beteendevetare, jag tror den passar dig ännu bättre än socionom! 😉 Kram

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Ja, om man bara vågade 😀 hade varit så kul! Tack snälla du för tips 😉 låter ju så spännande, kram! <3

  9. J

    Hej! Har en termin kvar på socionomprogrammet och jobbar just nu med utredning barn & unga. Älskar det! Precis som för dig så klappar även mitt hjärta lite extra för barn. Jag är grymt känslosam som privatperson – har nära till tårar och skratt. Gråter åt i princip allt, haha! Imorse grät jag till vattenfalls reklam på tvn till exempel…! Men jag vet inte… jag har jobbat många år innan jag blev socionom, och tror det i grunden har gett mig en bra grund att stå på. Det gäller att känna sig själv enormt bra innan man bestämmer sig för att bli socionom tror jag. Vem är jag, vad triggas jag av osv. Detta lär man dock få mer pejl på under utbildningen då man utvecklas otroligt mycket!! Men det kan vara nyttigt att ha lite erfarenhet av livet! Jag har alltid varit väldigt medveten om vad som är professionella jag och privata jag. På jobbet antar man ett mer objektivt förhållningssätt gentemot ärendet. Med det sagt betyder det inte att jag är en robot, men jag tror du förstår vad jag menar! Jag låter inte känslorna ta över och påminner mig själv om vad min roll är i det hela. Sen blir det självklart mer känslosamt i vissa fall! Detta är tankar som du kommer få tillfälle att bolla under utbildningen, i alla fall om du läser i Umeå! Om du börjar plugga nästa år så kommer du vara liks gammal som jag var när jag började. Det var en bra ålder tycker jag! Jag var inte yngst i klassen men inte heller Äldst! Jag älskar yrket men man är aldrig fullärd. Det finns ständigt mer kunskap att ta in! Tror du skulle bli en jättebra socionom! Kram!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men såå spännande det låter 😀 <3 Ja, det är ju verkligen så!! Det viktigaste med ett jobb som man ska ha länge är ju att det ska finnas möjligheter till utveckling och mer lärdom! Kram och tack för så fina ord 😀 <3

  10. Rebecka

    Tyvärr måste jag säga att även lärare är ett jobb som du tar med dig hem. De barnen som dyker upp hos socialtjänsten går ju annars i skolan hos oss och vi vet ju ofta också när ett barn mår dåligt. 💔 Det är svårt att lämna jobbet på jobbet som lärare men jag älskar ändå mitt jobb och mina elever har en stor plats i mitt hjärta! Man blir så oändligt glad när man får följa elevernas lärande och utveckling.

  11. Mikaela

    Jag är själv lärare och kan inte tänka mig ett annat yrke. Men… det finns en baksida av yrket som knappt pratas om under lärarutbildningen och det är alla barn som faktiskt inte har det bra hemma. Vi lärare har anmälningsplikt och jag har gjort orosanmälningar till Socialtjänsten som alla lagts ned, trots bevis. Det är tufft att dagligen sägs hejdå till barn som vet inte har det bra hemma. Sedan är en del föräldrar hotfulla, både i mail och ansikte mot ansikte. Vissa jag jag behövt polisanmäla.

    Men att få jobba med barnen, få umgås och undervisa dem. Det gör att jag stannar kvar.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad kul att höra 😀 <3 förstår det 🙁 fy vilken klump i magen jag fick av att läsa det där.. 🙁 kram till dig. Du gör ett så viktigt jobb.

  12. Kristina

    En av mina föräldrar kobbar som socionom och tar emot nyanlända småbarn, högst 3 år, på Arlanda. Ett otroligt viktigt jobb men otroligt otroligt svårt att inte påverkas av allt man får se, att man bland annat måste skicka hem en helt ensam ettåring till ett främmande land. Men å andra sidan, om det är detta man brinner för så är det guldvärt jobb.

  13. Rebecca

    Men det tror jag verkligen att ni skulle kunna göra!!! Med alla goda pannkakor och fruktfat och diverse grejer som ni bara ”slänger ihop” allt verkar ju bli toppengott! 😀 Ni som är så bra på att skapa nya recept och grejer kommer klara det galant tror jag! Och som du säger så önskar en ju verkligen en god smoothie, avokadomacka och pannkakor till en söndagsbrunch! <3

  14. Malin

    Hej fina du!

    Tror också du hade passat utmärkt som socionom. Jag jobbar som socionom, utbildade mig till socionom 2013 – 2016 och har sedan examen arbetat med bland annat barn och ungdomar på socialtjänsten. Arbetar idag med vuxna på psykiatrin men har fortfarande en del kontakt med barn som anhöriga. Jag älskar mitt jobb! Det är så brett och man känner verkligen att man gör skillnad för människor! Just arbetet med barn kan vara jobbigt, speciellt inom socialtjänsten. Där kan man många gånger känna sig väldigt handlingsförlamad, vilket kan vara extremt påfrestande. Men med bra kollegor och handledning får man hjälp att utvecklas och landa i att man gör sitt bästa för varje familj man möter. Man tränar också sig själv i att försöka släppa jobbet i privatlivet! Men… jag tror inte målet ska vara att man aldrig ska tänka på sitt jobb på fritiden… det vore ju märkligt och kanske direkt olämpligt om vi människor bara kunde trycka på en knapp och så stänger vi av… det är ju vårmedmänsklighet, respekt och nyfikenhet som gör att de blir hjälpta. För mig va det viktigt att försöka arbeta för att verkligen skapa en god relation med familjerna, trots att man inte alltid var överens. Då blir det mer ett gemensamt uppdrag snarare än att soc bestämmer. Hör gärna av dig om du har fler frågor! Lycka till ❤️

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Tack för att du delade med dig 🙂 Ja man får nog verkligen jobba aktivt med att dra en gräns mellan privat och jobb. Förstår dig helt! Fint att du ser på det så! Du verkar otroligt klok <3 Och vilket viktigt jobb du gör. Kram kram <3

  15. Caroline

    Jag ångrar inte en sekund att jag läste till socionom. Jobbar med utredningar på socialtjänsten.. Ja man får se mycket hemskt, och jag fick en chock under min första praktik då man inte kan föreställa sig hur mycket skit som pågår i samhället och vad vissa barn och familjer lever i. I början hade jag svårt att lämna jobbet och kännde att jag tappade hoppet på mänskligheten. Men sen lärde jag mig att se det som mitt jobb, och oftast lämna det där, gråta ut med kollegor vid behov eller ta en promenad hem för att ”rensa” skallen och släppa det. Kan låta tufft men för att kunna hjälpa kan man inte gå under själv.

    Viktigt är också den oslagbara känslan när man bildar relation med fantastiska barn, ungdomar, familjer och bidrar till en positiv förändring i deras liv ❣

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår det 🙁 kan tänka mig att det är mycket man varken ser eller vet 🙁 Det kan jag verkligen föreställa mig!! Kram <3

  16. Louise

    Kör på med caféidén! Tänk så många som kommer gå dit bara för att det är ditt ställe. Du har ju en enorm fördel marknadsföringsmässigt!

  17. AnnaJohanna

    Jag läser till studie- och yrkesvägledare och jobbar även extra som det. Jag älskar det! Mycket sociologi, psykologi, samtalsmetodik och beteende. Oerhört spännande utbildning. Min plan är att jobba i skola nu när barnen är små (väldigt flexibelt och självständigt arbete som passar bra med småbarnslivet) och sedan tänkte jag satsa mer på beteende. Kanske personal, någon chefsposition eller liknande. Jag rekommenderar utbildningen varmt då jag funderade på socionom från början men allt det ”mörka” fick mig på studie- och yrkesvägledarspåret istället. Perfekt om du funderar på lärare också då vi har yrkeslektioner i alla årskurser ☺️👍🏼

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh vad spännande det låter 😀 låter ju perfekt!! Kanske ska köra på något sådant!? Tack för tips, kram <3

  18. Ida

    Spännande planer! Jag pluggar själv till lärare, år 4-6, har själv två små barn (1,5 år och snar 3 år) hemma men det fungerar. Det negativa med att plugga till lärare att allt negativt man går höra av samhället om hur det är att vara lärare.. Visst kommer det blir tufft men också helt underbart.

    1. Rebecka

      Jag tog min lärarexamen (4-6) för ett år sen och jag säger bara, lyssna inte på alla negativa kommentarer! Jo, det ÄR tufft. Inte minst första året kan jag tänka mig. Men om du har lite skinn på näsan, är positiv och tålmodig kommer du att ha världens bästa jobb! Jag satt senast idag och pratade med en kollega som jobbat närmre 30 år som lärare och hon sa att hon fortfarande tycker att hon har världens bästa jobb, och att hon tror att det beror på att hon alltid är positiv till att utvecklas och hitta på roliga projekt med eleverna ☺️ Alltså inte bara köra i samma gamla hjulspår. Och som nyexad kan jag bara hoppas att jag blir som henne! Som sagt, det finns många negativa och det är till viss del med all rätt med tanke på organisation, löner osv, men det är så tråkigt att det överskuggar allt det fina. Oj, förlåt Gabriella att jag tog över ditt kommentarsfält 🙈

  19. Sara

    Måste slänga in ett tips om att läsa till Behandlingspedagog eller Socialpedagog som jag tror det kallas nu för tiden 😉 (jag läste en KY utbildning på 2 år och blev klar 2009 så det är ju ett tag sedan. Nu är det YH (yrkeshögskola) som gäller istället. Men du fattar 😉 Hur som helst så kände jag lite som du där med Socionom, att det kanske skulle bli för ”tungt” och att jag skulle ta med jobbet hem. Jag har sedan examen jobbat på ett och samma LSS-boende för vuxna med socio/psykiska funktionshinder och det är så roligt och givande. Du har ansvar, men inte så stort som att ta beslut vart barn ska bo tex… utan mer som ett stöd i vardagen för de som behöver. Bara ett tips 😊 kramar!

  20. K

    Jag jobbar som socionom – har dels jobbat med ekonomiskt bistånd tidigare, jobbar idag med barnutredningar/beslut om insatser.

    Oftast handlar det om att föräldraförmågan brister och vi tillsammans försöker hitta vägar för att hjälpa föräldrarna att skapa förståelse kring barnets behov samt hur föräldarnas beteende påverkar barnet. Givande och ”kul”.

    En del är såklart de barn som faktiskt far illa och hur man skapar förutsättningat för dem. Det är såklart stundtals jobbiga situationer – men trivs endå bra.

    I framtiden önskar jag jobba inom LSS-verksamhet / mer organisatioriskt/politiskt. (därför jag utbildade mig).

    Älskar min utbildning – såå bred och finns mycket möjligheter. Arbetsmiljöverket/kurator/behandlare/utredare/bistånd/enhetschef/fängelse, hvb, sjukvård

    🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår det <3 tack för att du delade med dig. Det är ju fantastiskt att ha så mycket möjligheter till utveckling och mer lärdom. Det är ju guld värt, kram <3

  21. Linn

    Jag har en beteendevetenskaplig utbildning, fil.kand i psykologi. Jobbat inom olika myndigheter, samt kommun. Bred utbildning och ger goda möjligheter till arbete.

  22. L

    Jag har länge tyckt att det skulle vara mysigt med ett riktigt bra café eller ett bageri i den stadsdelen du bor i.

  23. Ellie

    Hej! Jag var tidigare inne på samma spår som dig att antingen plugga till lärare eller socionom. Efter att ha arbetat på skola så insåg jag snabbt att lärare inte var något för mig, och där jag tror att socionom hade blivit för svårt psykiskt för mig..men jag har alltid varit intresserad av att hjälpa andra också speciellt barn kanske kurator och valde då istället att läsa till beteendevetare. Jag har nu läst 1 av 3 år på distans och är så nöjd över mitt val. Så känner du samma som mig vilket du verkar göra skulle jag absolut söka till den beteendevetenskapliga linjen! Ett plus är att linjen är så pass bred att du kan jobba på allt från företag till kurator och att ta hand om personalfrågor.

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh, låter ju jättebra! Kul att du är igång med utbildningen 🙂 Ja, det är ju så!! Helt rätt, kram <3

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish