Gabriella Joss Gabriella Joss
Allmänt

Är du orolig för Corona?

Denna fråga får jag väldigt många gånger om dagen nu mot slutet. Jag har även fått sjukt mycket kommentarer som säger både bu och bä gällande att vi är på Gran Canaria just nu, att vi inte hade tänkt sitta i karantän i 14 dagar när vi kommer hem (om vi inte har symptom) och massor med annat. Jag har också fått extremt mycket ”fakta” gällande viruset från alla möjliga håll och kanter här i mitt kommentarsfält. Jag har valt att radera ALLT då jag inte vill att det ska spridas falsk information och att andra ska bli rädda/mer obrydda eller vad det nu kan vara. Tänkte först skriva ett inlägg om mina tankar gällande detta och gå in mer ingående på det men blev ombedd på instagram att låta bli av många av er. Ni tyckte att det var onödigt att sprida mer ”falsk” information. Och ja, det känns faktiskt onödigt att göra det nu när jag tänker efter. Det känns som att all viktig information som man behöver finns hos WHO och Folkhälsomyndigheten. Det är där man ska läsa om var man avråds att resa, vad man bör tänka på osv. Finns gott om information och det känns mycket mer rimligt att läsa på där än att läsa i kommentarsfält på diverse bloggar. Det sprids så enormt mycket tankar, åsikter, påhittade fakta osv om viruset i alla möjliga forum på sociala medier och jag väljer att inte ha det så i mitt egna kommentarsfält här på bloggen som sagt.

Pratade med barnhjärtmottagningen imorse gällande Jolie och hur jag ska tänka där och dom sa att dom följer WHO och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Iallafall.. Kan skriva några rader utan att gå in på detta för djupt. Vill ändå besvara er fråga lite. Och iallafall! Jolie tillhör mest troligt inte någon riskgrupp då hon tagit alla andra sjukdomar som vilket barn som helst och just nu är väldigt stark trots sitt hjärtfel. Det beror nog mycket på vilket hjärtfel man har, immunförsvaret och hur man mår för övrigt. Sedan ska jag vara ärlig och säga att jag ändå såklart är orolig för hennes del. Men jag blev lite lugnare efter samtalet med vår sköterska. Jag kommer inte att vistas i stora folkmassor när vi väl kommer hem, kommer vara noga med att tvätta händerna på mig och barnen samt vara uppmärksam på minsta lilla symptom. Jag har redan beställt mat på nätet som min lillebror ska hämta upp åt oss så att vi slipper åka och storhandla som det första vi gör och jag har också köpt hem massor med handsprit och ytdesinfektion. Jag har pratat med F gällande barnens förskola och vi har bestämt att dom kommer att få gå på förskolan fram tills att rekommendationerna förändras kring det. Vi kommer alltså inte att hålla dom hemma om det inte är så att dom har symptom. Jag kommer nog att fortsätta åka till gymmet så länge jag känner mig frisk och vi kommer att fortsätta att umgås med vänner som vanligt men kanske välja att ses hemma istället för på ex. Leos lekland eller ett shoppingcenter. Jag kommer också att hålla mig uppdaterad kring rekommendationer och vad som gäller för varje dag. Det känns viktigt att ha respekt för viruset samtidigt som jag väljer att inte göra mig själv livrädd. Men ja, klart att jag är rädd och orolig. Kanske inte främst för min egna familj men för många andra. Och jag kommer såklart inte heller att resa utomlands mer efter denna resa förrän allt detta har lugnat sig om det nu gör det.

Varför valde vi att resa iväg nu då trots Corona? Jo.. Såhär är det.. Resan var bokad sedan länge och kostade väldigt mycket pengar. Vi funderade fram och tillbaka på hur vi skulle göra och såg över möjligheterna med avbokning. Det gick INTE. I så fall skulle alla pengar vara i sjön och det kändes tråkigt. Hade vi haft en resa inbokad till Italien eller Iran så hade vi SÅKLART avbokat den och skitit i pengarna men då detta inte är ett riskområde (och det inte finns rekommendationer ännu att man ska låta bli att resa hit) så avgjorde vi att vi skulle åka iallafall. Jag menar inte att låta nonchalant på något vis och jag hoppas att ni förstår hur vi resonerade. Sedan kanske någon annan tänker helt annorlunda och hade avbokat iallafall men då är det ju så. Kommer inte att besvara spydiga eller syrliga kommentarer gällande detta mer utan nu vet ni hur VI tänkte. Och vi kommer inte att resa mer eller boka en resa nu så länge viruset är så aktuellt. Och vi hade som sagt inte heller bokat in något i dagsläget men resan var bokad sedan länge tillbaka.

Och förresten! Jag vill också påminna alla som bunkrar upp med mat och tvål, handsprit osv att det såklart är jättebra men tänk på att det ska räcka åt alla. Vissa kanske inte kan hamstra/köpa på sig massor på grund av ekonomi eller andra skäl.. Så viktigt att allt får räcka åt alla och att man tänker efter en extra gång innan man kanske tar 10 paket ersättning eller 20 tvålpumpar från hyllorna på ICA. Vi måste hjälpas åt i allt detta och jag hoppas och tror att vi alla drar vårt strå till stacken så gott det går.

Sista grejen för detta inlägg.. Jag kommer INTE att släppa igenom kommentarer där det står ”fakta” om viruset, där skit kastas på mig för att jag befinner mig på Gran Canaria eller länkar till typ flashback eller liknande. All information som ni och jag behöver finns hos 1177, WHO och Folkhälsomyndigheten. Jag tror att det är viktigt att ha stor respekt för viruset och för varandra nu men jag tror samtidigt att det är viktigt att inte skrämma upp sig själv och varandra. Läs på och håll er uppdaterade om rekommendationerna som vi har i Sverige – och ta hand om varandra! KRAM!

Otroligt, otroligt tänkvärt!

Kommentarer

  1. Katrin

    Hej!
    Vi kom hem 6 mars från Gran Canaria Arguineguin park efter 14 härliga dagar. Är riskpatient med lungbesvär, vi reser mycket pga hälsan blir så mycket bättre. På semestern mådde jag som en prinsessa nu hemma är det ofrivillig innesittande med film serier..många blir nog arga nu men jag hade mått bättre kvar på Gran Canaria än i Norr Luleå med väderväxlingar och smärtpatient med regler att inte umgås bara för att man är i riskgrupp så blir man isolerad för att inte bli smittad. Klimatet där nere är fantastiskt så här går det mat och lotion för att fuktbomba 😉sen Tv:n går varm. Får hitta det positiva fixa💅ändra i inredning. Vi får alla vara rädda om varandra…undrar om om inte ni är säkrare än vi. Allt är skrämmande för varje dag. Njut av tiden och sköt om er. Trevligt att hitta din blogg kommer kika in .
    Mvh Katrin

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår helt <3 Jaa, det är ju det som är fördelen 😉 du har så rätt. Stor kram och tack för så fina ord, blir jätteglad<3

  2. Åsa

    Bra ”rutet” ❤️ Hade nog också åkt vid den tidpunkt ni valde att resa och med den informationen som fanns då. Situationen har ju faktiskt eskalerat väldigt snabbt!

  3. Hanna

    Okej, du har köpt hem ”massor” med hand och ytdesinfektion men tycker att andra ska lugna sig med att handla viktiga grejer för att det ska räcka åt alla?

  4. Livia

    Hej! Hur ställer du dig till att du skriver att du själv köpt hem ”massor med handsprit” när du i nästa mening säger att man inte ska bunkra?

  5. Sofia

    Tack Gabbi! Dig kan man lita på. Så modigt hur du manövrerar ditt kommentarfelt och man behöver aldrig må dåligt här inne, trots allvarliga ämnen. Själv har jag nu slutat med nyheter och blockat det mesta utom de tillförlitliga källor du också nämner. Sjukt hur medi eggar upp människor till panik och illamående och rädsla! Har själv köpt lite extra i frysen ifall vi blir sjuka och inte kan gå till affären. Är noga med handhygien och övrig hygien. Undviker stora folksamlingar. Så völförtjänt att ni haft en fin semester tillsammans! Safe travels home.

  6. anonym

    Så klokt du resonerar! Hade jag haft en bokad resa hade jag också åkt om jag inte haft möjlighet att avboka med återbetalning, nu är jag väldigt glad att jag inte har bokat någon resa men förstår ditt resonemang. Skönt att höra att det inte verkar vara någon större risk för Jolie i nuläget 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Men verkligen, känns så skönt <3 var väldigt orolig för henne! Och lider med alla andra föräldrar som måste oroa sig för sina barn 🙁 kram! <3

  7. Sonia

    Hej! Du skriver att du ”köpt hem massor av handsprit och ytdesinfektion”. Jag undrar SÅ varifrån du köpte det? Överallt där jag kollat har ytdesinfektionssprit varit slut sen länge…🤔😰

  8. Matilda

    Sååå bra inlägg! Jag valde att inte delta i omröstningen på insta då jag redan känner mig så ”mätt” på all information som matas hela tiden. Jag är inte så orolig för själva viruset då ingen i familjen eller släkten tillhör någon riskgrupp. Barnen har visserligen förkylningsastma men jag oroar mig inte över att de inte skulle klara av det ändå. Det som gör mig rädd är hur konsekvenserna av alla restriktioner och åtgärder kommer påverka samhället, som det redan gör till väldigt stor del då evenemang ställs in och hyllorna töms i mataffärerna. Jag är så rädd för att allt bara ska stanna på grund av att folk är rädda. Det är bra att folk stannar hemma om de känner sig sjuka, och att man faktiskt får lov att göra det, vilket vi såklart kommer göra själva, speciellt med barnen på förskolan. Man vet aldrig vilka som far illa på grund av våra barns sjukdomar. Men det är obehagligt att man inte kan lita på att folk kan ta sitt eget ansvar att stanna hemma så man faktiskt måste ställa in evenmang och stänga ner verksamheter (t.ex. Barn jympan för vår del som är höjdpunkten på veckan för vår 3,5-åring).
    Ser inget fel i att ni åkte, tycker inte du ska ta åt dig nåt av det. så länge UD godkänner det så bör man ju kunna åka utan att oroa sig mer där än här hemma.
    Tycker dessutom att Det har förgyllt lite i all coronahets att få se hur ni njuter av sol, bad och lyckliga barn. Hoppas ni kan leva på minnena av den här resan länge. Och så fint att se er kunna åka tillsammans hela Familjen för att göra barnen lyckliga. Massa kramar till er!

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår dig och jag känner lite samma sak! <3 Håller helt med dig och tycker att du har väldigt kloka tankar. Stor kram <3

  9. Marielle

    Bra inlägg tycker jag! Om vi följer rekommendationer, är försiktiga men behåller lugnet och framför allt behåller vår medmänsklighet så tror jag vi kommer långt!

  10. M

    Alla vi tänker otroligt olika kring detta. Själv hade jag aldrig rest i dagens läge, det är mitt val. Vill gärna ha barnen hemma men den ena har skolplikt och jag får inte arbeta hemifrån. En viktig sak som du kan lägga till din text är att det är mycket viktigt just nu att stanna hemma vid förkylningssymptom eller minsta luftvägsinfektion. Många förskolor har stängt dörrarna till barn med lite snuva. Här har vi alla ett samhällsansvar.

  11. Marie

    Faran med viruset är ju hetsen och paniken som blir. Att hyllor står tomma, att allt stängs ner, faran är ju samhällsekonomisk. Hur ska vi kunna jobba om all barnomsorg/skolor stängs? Alla kan inte jobba hemma. Måååånga har samhällsviktiga jobb. Viruset själv är ju ofarligt för överlägset majoriteten av oss, och har vi sunt förnuft och inte sprider smitta i onödan så kan man liksom inte göra mer. Det borde gälla ALLTID, alla sjukor och influensor!

  12. S

    Men detta med att bunkra mat är ju inte bara fel. Krisberedskapen har ju länge rekommenderat att man ska ha mat hemma så att man klarar sig i minst en vecka. Problemet är ju att folk inte haft det tidigare men nu börjar väldigt många handla hem extra mat på en gång. Folk som länge har varit duktiga på att vara förberedda för en kris på olika sätt har hånats och dumförklarats. Jag arbetar i en matbutik och min upplevelse är att det är väldigt få som kommit ut med flera vagnar fulla av konserver. De flesta köper lite extra av konserver, pasta och ris. Problemet är att det är så många som köper lite extra på en gång. Alla skulle varit bättre förberedda från början.

  13. Angelika

    Håller helt med dig! Just nu kanske det är bättre på gran Canaria till och med. Med tanke på spridningen i Sverige.

    Känns som att följa alltid ska hitta något att gnälla på JÄMNT! Stå på dig,

  14. Sara

    Jättebra besvarat tycker jag! Vi har en resa till Turkiet inbokad i mitten av april och känner oss väldigt kluvna. Den resan har inte kostat oss enorma pengar, men ändå surt om man inte kan få dem tillbaka för att lägga på annan resa senare. Vårt största hopp just nu är att UD börjar avråda från resor dit (danska UD gör det just nu) eller från resor generellt så att man faktiskt inte får åka och på så vis får pengarna tillbaka. Det lär visa sig ganska snart. Ser verkligen ut som ni haft en underbar semester!! 🥰

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår verkligen det <3 hoppas det löser sig! Ni borde ju få pengarna tillbaka som det ser ut just nu. Kram! <3

  15. Matilda

    Så bra skrivet! 🙏🏼 Vår familj har en resa till Rhodos inbokat sedan läääänge och ska åka i slutet på april. Lik som er, går den inte att boka av pga oro för viruset. Och gå miste om dem pengarna man länge sparat ihop för resan är ju inte kul… finns det ingen avrådan från UD kommer vi också åka på vår efterlängtade resa!
    Tack för ett bra skrivet inlägg✨

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Åh förstår det <3 hoppas att ni får tillbaka pengarna om ni tvingas låta bli att åka. Stor kram! <3

  16. Sara

    Härligt att du fått en fin semester♥️ Förstår ditt resonemang och synd att du ska behöva försvara varje handling du gör men också kanske förståligt!

  17. Isabelle

    Kloka tankar! Jag tycker bara det är så väldigt viktigt för dem som varit utomlands för andras skull stanna hemma åtminstone ett par dagar och som du skriver tänka på hygien, för att se hur det utvecklar sig.
    Min syster kom hem från Kreta för tre veckor sedan, alltså långt innan allt brutit ut i Sverige. Hon kom hem på en torsdag och jobbade inte på kontoret på hela den veckan och veckan därpå + att hennes son var hemma från förskolan. Jag tycker det var rimligt och viktigt eftersom att hon själv och sonen allra troligast skulle klara Corona utan problem, men någon de stöter på kanske inte gör det. Sen har ju såklart alla inte samma möjlighet till att jobba hemifrån, men de som kan.

    Ni ser ut att ha haft en fantastisk resa! Så avundsjuk. Längtar tills oron i världen lugnat sig, då ska vi också ta oss iväg 😍🙏🏼

  18. Ninna

    Tycker ditt svar är moget, genomtänkt och klokt. Väldigt klokt👌. När jag läste din mening, ”Vissa kanske inte kan hamstra/köpa på sig massor på grund av ekonomi eller andra själ..” blev jag fundersam på om det stavas själ eller skäl. Fick mig ett gott skratt😂😂. Du är bäst ❤️

  19. Lina

    Bara kloka tankar Gabriella! Det är så obehagligt att vissa fokuserar på att skapa lynchstämning kring andras val istället för att fokusera på vad de själva som individer kan och vill göra. Så bra initiativ av dig att radera sådana hetskommentarer. Jag har full förståelse för att ni åkte på er resa, det fanns väl heller inga rekommendationer om att låta bli att åka till just Gran Canaria. Däremot kan jag känna en viss irritation över personer som valt att åka på skidresa till norra Italien under sportlovet väl medvetna om risken att ta med sig smitta hem, höjden av egoism.

  20. Cornelia

    Jag är också rädd! Min syster är kroniskt sjuk och har extremt nedsatt immunförsvar! Sedan tidigare sjukdomstillstånd hos henne vet vi att hon inte skulle överleva ett sånt här virus! Det som gör mig mest ledsen är folk som skriver: paniken kring viruset är värre än själva viruset….. vadå? Av viruset har tusentals människor redan dött. Men så vitt jag vet, har ingen (i detta sammanhang) dött av paniken… och vad är värre än att människor dör?
    Jag tycker du är klok i dina tankar. Men JAG hade inte gått till ett gym, eller umgåtts med vänner närmsta tiden! Vi lever i en fantastisk tid med möjlighet till t ex, FaceTime och direkt kontakt med våra nära och kära 24/7! Vi kan klara oss utan att träffas de närmsta 14 dagarna!

    Hoppas inte du ser denna kommentar som ett påhopp mot dig:) för det är inte min tanke! Läs den isåfall igen fast med en annan ton! Ville bara dela mina tankar också 🙂

    1. Gabriella Joss
      gabriellajoss

      Förstår helt <3 ser det absolut inte som ett påhopp. Vi är alla olika och jag är också rädd men försöker följa rekommendationerna som finns just nu i Sverige. KRAM <3

  21. Rebecca

    Vi sitter i exakt samma situation som er. Har en resa bokad nu den 21/3 till Gran Canaria som redan är betald och pengarna går inte att få tillbaka om vi inte väljer att åka.. så himla tråkigt att man inte kan se fram emot en resa som dessutom skulle bli den första med barnen. Ni ser ut att ha haft en underbar resa iallafall 🙂

  22. Julia

    Heja Gabbi! Själv bor man på Irland där skolor, barnomsorg, lekland, museer etc. nu stängts till slutet av månaden. Jag och min astmatiska son har jobbat oss igenom 2 rundor antibiotika sen början av året och fått bekräftat att vi inte har Corona, så vi kommer köra på som vanligt helt enkelt. Vi undviker äldre personer och större folkmassor, av hänsyn till andras hälsa, men kommer fortfarande leva livet som vi normalt gör så länge vi kan. Håller 100% med om att hänsyn och hygien går före hysteri och hoppas att ni får en mjuk start på vardagen igen när ni kommit hem. Simma lugnt!

×

Om Gabriella Possler

Hej på dig och vad kul att du har hittat till min blogg! Jag är 25 år, lycklig i livet och mamma till två underbara barn. Bor i mitt drömhus som byggdes 2017/2018, jobbar som mäklarkordinator och driver en av Sveriges största bloggar. Hoppas att du ska tycka att det är kul att hänga med i både med och motgång, ta del av min träning, goda recept, livet med barn och att bolla allt samtidigt som mamma och egen företagare. Kram!


SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR
gabriellajoss@hotmail.com


INSTAGRAM:
@gabriellajpossler


Policies
Cookie- och integritetspolicy


BANNERANNONSERING
Kontakta Stylewish